0401 Loonvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
209.00.00-01.00

Bijwerking: 16/07/2012
Geldig vanaf: 01/01/2011
Geldig tot: 31/12/2013

In het Paritair Comité voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid werd op 4 juli 2011 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende het nationaal akkoord 2011-2012.  Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 26 augustus 2011 onder het nr. 105349/CO/209; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 19 september 2011.

Wij geven u hierna de nuttige bepalingen betreffende de loonvoorwaarden.  Voor de evolutie van de minimumwedden verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

Artikel 1 - Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en hun werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bedienden die behoren tot het Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid, met uitzondering van de bepalingen inzake de koopkracht (artikel 4),  (...) die enkel van toepassing zijn op de gebaremiseerde en baremiseerbare bedienden.

Onder bedienden wordt verstaan mannelijke en vrouwelijke bedienden.

(...)

Artikel 4 - Koopkracht 

4.1. Enveloppe 

A. Bepaling van de enveloppe

Met ingang van 1 april 2012 wordt aan de ondernemingen een overdraagbaar budget van 0,30 % van de loonmassa van de bedienden ter beschikking gesteld.  Over de aanwending ervan kan enkel op ondernemingsvlak onderhandeld worden.

B. Definitie van de loonmassa

Onder loonmassa wordt begrepen: de totaliteit van de bruto wedden (met inbegrip van de eindejaarspremies, ploegenpremies, overloon, enz.) en bijhorende sociale lasten (sociale zekerheidsbijdragen van de werkgever en andere sociale lasten) van de gebaremiseerde en baremiseerbare bedienden.

Deze enveloppe mag aangewend worden voor de financiering van bijkomende voordelen, loonsverhogingen of andere verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden.

De loonsverhogingen zijn eveneens van toepassing op de niet in procent uitgedrukte ploegen- en productiepremies, tenzij hierover op ondernemingsvlak andersluidende conventionele afspraken bestaan in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement.

 C. Procedure voor de onderhandelingen op ondernemingsvlak

De procedure voor de ondernemingsonderhandelingen over de besteding van het overdraagbaar budget verloopt in 2 stappen:

- voorafgaandelijk en voor 30 september 2011 moeten op ondernemingsvlak zowel de werkgever als alle in de vakbondsafvaardiging voor bedienden vertegenwoordigde vakbonden akkoord zijn om onderhandelingen te voeren over de besteding van het overdraagbaar budget van de enveloppe. 

In de multizetelondernemingen wordt de beslissing genomen op groepsniveau.  Deze beslissing heeft niet alleen betrekking op het al dan niet onderhandelen, maar ook op het niveau waar deze onderhandelingen zullen gevoerd worden.

- Indien besloten wordt tot ondernemingsoverleg over de besteding van het overdraagbaar budget van de enveloppe, moet dit overleg ten laatste op 31 oktober 2011 leiden tot een collectieve arbeidsovereenkomst.  De afgesproken besteding van de enveloppe gaat in op 1 april 2012.

- In ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging voor bedienden dient een eventuele onderhandeling over de aanwending van de enveloppe uit te monden in een collectieve arbeidsovereenkomst.

D. Suppletieve regeling

Indien voor 31 oktober 2011 geen ondernemingsoverleg wordt aangegaan over de aanwending enveloppe of indien tegen 31 oktober 2011 het overleg op ondernemingsvlak niet uitmondt in een collectieve arbeidsovereenkomst, worden vanaf 1 april 2012 alle bruto maandweddes van de bedienden verhoogd met 0,3 %.

Deze weddeverhogingen zijn eveneens van toepassing op de niet in procent uitgedrukte ploegen- en productiepremies, tenzij hierover op ondernemingsvlak andersluidende conventionele afspraken bestaan in een collectieve arbeidsovereenkomsten of in het arbeidsreglement.

(...)

4.4. Nationale minimum weddeschaal

De overgangsmaatregel voor de invoering van een nieuwe nationale minimum weddeschaal en ondernemingsbarema's, zoals opgenomen in artikel 6 §3 en § 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 september 2007 houdende het nationaal akkoord 2007-2008 (registratienummer: CO/85840/209), en verlengd door achtereenvolgend de collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2008 (registratienummer: CO/90163/209), van 12 juni 2009 (registratienummer: CO/ 93268/209), van 1 maart 2010 (registratienummer: CO/99109/209) en van 7 februari 2011 (registratienummer: CO/103476/209) wordt verlengd tot 31 december 2011.

Commentaar: artikel 6 §3 en §4 van het nationaal akkoord 2007-2008 luidt als volgt:

"§3. Overgangsmaatregel

Bij wijze van overgang tot 31 december 2008, wordt de bestaande nationale minimum weddeschaal op basis van leeftijd, zoals ingesteld door de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 april 1993, vanaf 1 juli 2007 vervangen door een nieuwe nationale minimum weddeschaal op basis van de beroepsloopbaan, zoals opgenomen als bijlage 4 bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Bij wijze van overgang tot 31 december 2008, wordt in de ondernemingsbarema's die op basis van een leeftijdscriterium evolueren, binnen dezelfde loonschaal, vanaf 1 juli 2007, het leeftijdscriterium vervangen door het criterium beroepsloopbaan, volgens de principes zoals hieronder beschreven.

Onder beroepservaring wordt verstaan de periode van effectieve en gelijkgestelde beroepsprestaties bij de werkgever waar de bediende in dienst is, evenals de periodes van effectieve en gelijkgestelde beroepsprestaties die de bediende voor de indiensttreding verworven heeft als werknemer, zelfstandige of als statutair ambtenaar.

Voor de bepaling van de periode van beroepservaring worden deeltijdse prestaties gelijkgesteld met voltijdse prestaties.

De hierna bepaalde periodes van volledige schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst worden met effectieve beroepsprestaties gelijkgesteld:

  • de periodes van arbeidsongeschiktheid omwille van arbeidsongeval of beroepsziekte;
  • de periodes van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval, anders dan arbeidsongeval, met een maximum van 3 jaar;
  • de periodes van voltijds tijdskrediet om thematische redenen, zoals voorzien in artikel 4 § 3 van het koninklijk besluit van 12 december 2001, en thematisch verlof (ouderschapsverlof, bijstand verzorging zwaar ziek gezins- of familielid, palliatieve zorgen);
  • de periodes van voltijds tijdskrediet zonder thematische redenen met een maximum van 1 jaar;
  • de periodes van zwangerschapsverlof;
  • de periodes van profylactisch verlof;
  • de periodes van vaderschapsverlof;
  •  de periodes in toepassing van de crisismaatregelen zoals voorzien door de wet van 19 juni 2009 en de collectieve arbeidsovereenkomst van 26 juni 2009 betreffende de anti-crisismaatregelen (registratienummer: CO/92814/209), verlengd door de de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 december 2009 (registratienummer: CO/96946/209);
  •  de overige periodes van volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst zoals voorzien in de Wet van 3 juli 1978, welke gepaard gaan met behoud van loon. 

Alle periodes van uitkeringsgerechtigde werkloosheid worden eveneens gelijkgesteld met effectieve beroepsprestaties met een maximum van 3 jaar.

Deeltijdse arbeid wordt gelijkgesteld met voltijdse arbeid voor de berekening van de beroepsloopbaan.

De nuttige beroepsloopbaan voor de functies opgenomen in de nationale minimum weddeschaal begint te lopen vanaf de leeftijd van 21 jaar.

Bedienden die in 2007 reeds een loonsverhoging ontvangen hebben door toepassing van deze intussen afgeschafte barema's, kunnen pas aanspraak maken op een loonsverhoging door toepassing van deze nieuwe barema's vanaf 2008.

§4. Nieuwe regeling vanaf 1 januari 2009

De overgangsmaatregel van toepassing tot 31 december 2008 zoals opgenomen in de vorige § wordt vanaf 1 januari 2009 vervangen door een nieuwe regeling.

De sociale partners van de sector of in de onderneming zullen, ieder op hun vlak, besprekingen voeren tijdens de duurtijd van onderhavig nationaal akkoord teneinde te komen tot een definitieve en duurzame oplossing die moet ingaan vanaf 1 januari 2009, waarbij de sociale en budgettaire neutraliteit zal gerespecteerd worden."

Commentaar: de overgangsmaatregel  voor de invoering van een nieuwe nationale minimum weddeschaal en ondernemingsbarema's wordt verlengd tot 31 december 2012. (CAO 07/05/2012 - nr. 109810/CO/209).

Vanaf 1 april 2012 wordt de nationale minimum weddeschaal verhoogd met 0,3 %.

Commentaar: voor de evolutie van de minimumweddes verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

4.5. Uitzonderingen

Het artikel 4.1 hierboven is niet van toepassing op de ondernemingen die al door een akkoord gedekt zijn voor de jaren 2011 en 2012.  De gewestelijke verzoeningscomité's zijn bevoegd om de eventuele toepassingsmoeilijkheden te regelen.

Deze bepalingen zijn evenmin van toepassing op de ondernemingen die zich in de economische onmogelijkheid bevinden deze voordelen toe te passen.  De gewestelijke verzoeningscomités zijn belast met de bepaling van de ondernemingen die zich volledig of gedeeltelijk in deze toestand bevinden.  Zij dienen daarbij rekening te houden met duidelijk aanwijsbare feiten en de toestand van de onderneming.

Ondernemingen getroffen door een ingrijpende reorganisatie en/of herstructurering kunnen zich tot de gewestelijke verzoeningscomité's wenden om, op basis van aanwijsbare feiten, een afwijking of een herschikking van deze voordelen te bekomen.

(...)

Artikel 13 - Duur

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur, behalve (...) 

De bepalingen van onbepaalde duur kunnen slechts opgezegd worden mits aangetekend schrijven aan de Voorzitter van het paritair comité en met naleving van een opzeggingstermijn van 6 maanden.

(...)


Historiek
01/07/2022 31/12/2022 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2022 30/06/2022 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2021 31/12/2021 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2020 30/06/2021 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2019 30/06/2020 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2018 30/06/2019 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2017 30/06/2018 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2016 31/12/2016 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2017 31/12/2016 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2016 30/06/2016 0401 Loonvoorwaarden
01/04/2014 31/12/2015 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2014 31/03/2014 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2011 31/12/2013 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2011 31/12/2010 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2009 31/12/2009 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2007 30/06/2009 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2005 31/12/2006 0401 02 Lonvoorwaarden - Werkgevers aangesloten bij AGORIA
01/01/2003 31/12/2006 0401 01 Loonvoorwaarden - Niet AGORIA leden
01/01/2001 31/12/2002 0401 Loonvoorwaarden
01/01/1999 31/12/2000 0401 Loonvoorwaarden