070104 Arbeidsduur van de bedienden

Paritair (sub-)Comité nr.:
317.00.00-00.00

Bijwerking: 23/05/2011
Geldig vanaf: 01/03/2011
Geldig tot: 31/12/2011

In het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten werd op 9 oktober 2009 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsduur en humanisering van de arbeid. Zij werd gewijzigd door de CAO van 1 maart 2011. De nieuwe bepalingen treden in werking op 1 maart 2011.

Wij geven U hierna de bepalingen inzake de arbeidsduur van toepassing op de bedienden.

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

Onder werknemer wordt verstaan zowel de mannelijke als de vrouwelijke arbeider of bediende.

(...)

HOOFDSTUK III - Bedienden

Artikel 20

§1. De herverdeling van de arbeid, gepland op het niveau van de ondernemingen zal als volgt georganiseerd worden:

Administratief personeel  

Het administratief personeel zal 37 uur per week presteren. In geval van overuren, zal het koninklijk besluit 225 van 7 december 1983 van toepassing zijn.

Commentaar: Het koninklijk besluit n° 225 van 7 december 1983 (BS van 15 december 1983) heeft de arbeidswet van 16 maart 1971 op verschillende punten gewijzigd. De sociale partners verwijzen dus naar de bepalingen van die arbeidswet die moeten toegepast worden in geval van overuren.

Operationeel personeel

Het operationeel personeel zal 37 uur per week presteren. Het gemiddelde zal berekend worden over een periode van een kalenderkwartaal.

a. Beperking van 50 uur per week en maximum 6 dagen ononderbroken prestaties. Mogelijkheid tot het sluiten van een afwijkende ondernemings-CAO.

Een week is gedefinieerd als een 'blok' van 7 dagen (van 00u00 tot 24u00). Elke dag wordt opnieuw wordt het aantal gepresteerde uren van de vorige 7 dagen berekend voor elke werknemer. Indien de grens van 50 uren wordt overschreden, dan dient de ovemurtoeslag betaald te worden. Het is wel duidelijk dat een betaling in één blok maar één keer in aanmerking komt.

b. Een rustpauze van 12 uur wordt gewaarborgd tussen twee prestaties.

c. De maximum ononderbroken prestatieperiode mag niet meer bedragen dan 6 ononderbroken dagen. De minimum rustperiode tussen twee prestatieperiodes van zes dagen bedraagt 24 uur. Mogelijkheid om afwijkende ondernemings-CAO's te sluiten.

d. De daggrens mag maximum 12 uren bedragen. De bediende heeft het recht een langere tewerkstelling te weigeren zonder dat hij hiervoor kan gesanctioneerd worden.

e. De operationele bedienden hebben recht op twintig vrije weekends per jaar buiten de jaarlijkse vakantie. De werkgevers verbinden er zich toe alles in het werk te stellen om de bedienden meer weekends vrij te plannen. Onder weekend verstaat men een referteperiode van vrijdag 20 uur tot maandag 8 uur (60 uren) met de waarborg van een ononderbroken periode van 48 uren binnen de referteperiode, terwijI een volledige zaterdag of zondag wordt gehandhaafd. Bestaande gunstiger bepalingen op ondernemingsniveau blijven van toepassing.

Indien het begrip weekend op ondernemingsniveau een probleem zou vormen, kan een ondernemingsovereenkomst een afwijking voorzien indien zij volgende elementen omvat:

  • het gaat om een beperkte vrijwilligheid in de tijd met de mogelijkheid voor de werknemer om zich, na een te voorziene opzeggingstermijn, van deze vrijwilligheid te onttrekken;
  • de vrijwillige aanvraag zal worden ingediend door de vakbondsafvaardigingen die de lijst met vrijwilligers aan de betrokken werkgevers zullen overhandigen.

Alle op ondernemingsniveau afgesloten overeenkomsten die afwijken van voormelde definitie van het begrip weekend moeten ter controle voorgelegd worden aan de Voorzitter van het Paritair Comité. De Voorzitter zal het Paritair Comité in kennis stellen van alle ontvangen collectieve arbeidsovereenkomsten.

Sinds 1 januari 2008 kunnen operationele bedienden weigeren om te werken vanaf het 29ste weekend (i.e. na 28 gewerkte weekends) zonder te worden gestraft.

Deze bepaling (e) geldt niet voor bedienden die een weekendovereenkomst hebben afgesloten, voor zover zij niet in tegenspraak zijn met de bepalingen a) en b) van §1. De weekends zullen bij voorkeur gebeuren door vrijwilligers.

f. Sinds 1 januari 2008 verdubbelt vanaf de 7de gewerkte feestdag de premie voor prestaties geleverd tijdens een feestdag, zoals bepaald in artikel 7, §5 van de CAO van 9 oktober 2009 met betrekking tot lonen, premies, vergoedingen en indexeringen. 

g. De wetgeving inzake overuren, bepaald door het koninklijk besluit nr. 225 van 7 december 1983, houdende maatregelen met het oog op de beperking van overwerk is van toepassing op het operationeel personeel.

h. Voor de operationele bedienden zullen de werkgevers 15 dagen op voorhand de planning van de 3de week overmaken.

i. Controle van de planning en prestaties van de bedienden:

Er zal een werkgroep opgericht worden om te bekijken op welke manier de middelen ter controle van de prestaties van de bedienden verbeterd kunnen worden. 

§2. Ieder kwartaal zal een individuele opgave van de overuren medegedeeld worden aan de ondernemingsraad of, bij gebreke, aan de vakbondsafvaardiging of, bij gebreke, aan de vakverenigingen die de huidige overeenkomst ondertekenen.

In laatste instantie kan de zaak aanhangig gemaakt worden bij het verzoeningsbureau van het Paritair Comité.

§3. De verplaatsingstijd gelegen tussen twee opeenvolgende arbeidsprestaties bij verschillende klanten of op verschillende locaties, wordt beschouwd als arbeidstijd en als dusdanig worden vergoed.

Onder verplaatsingstijd wordt verstaan de effectieve tijd die noodzakelijk is om zich van de ene klant/locatie naar de ander klant/locatie te begeven.

§4. De mogelijkheid het instellen van een vlottend uurrooster bestaat. Deze problematiek dient onderzocht te worden op bedrijfsniveau.

§5. De ondernemingen zullen de mogelijkheid om de 4-dagenweek in te voeren (met behoud van de huidige arbeidsduur) bestuderen, ten minste toch voor individuele gevallen.

HOOFDSTUK IV - Algemeenheden

Artikel 21

Overeenkomstig artikel 38 quater, § 4, alinea 1 van de wet van 16 maart 1971 op de arbeid en zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van toepassing op de waardevervoerders en op de mobiele agenten, hebben de werknemers zoals bedoeld in artikel 1 recht op 15 minuten pauze na 6 uren van prestatie. Deze 15 minuten maken integraal deel uit van de duur van de prestaties en worden vergoed als arbeidstijd. De pauze in de zin van deze bepaling kan door de werkman worden gebruikt voor zijn persoonlijke bezigheden, zonder dat het hem is toegelaten afwezig te zijn, te slapen, of zich te onttrekken aan de taken van de dienst.

Artikel 22

§1. Indien sommige van de voordelen, opgenomen in deze collectieve arbeidsovereenkomst, reeds geheel of gedeeltelijk door bepaalde werkgevers worden toegepast, wordt tussen de ondertekenende partijen overeengekomen dat deze werkgevers enkel het eventuele verschil tussen wat reeds werd toegekend en wat is bepaald in deze overeenkomst, moeten betalen.

Alle hogere voordelen die reeds worden toegekend blijven verkregen.

§2. Alle bepalingen van de bestaande overeenkomsten die niet door deze conventie worden gewijzigd blijven van toepassing, meer in het bijzonder inzake waardentransport.

§3. Voordeliger overeenkomsten, gesloten in het paritair comité of in het vlak van de onderneming, en voor zover ze niet strijdig zijn met de algemene bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten blijven behouden.

Artikel 22bis - Berekening van het overloon

Het overloon waarvan sprake in de artikelen hierboven wordt berekend op basis van een gemiddeld uurloon dat wordt verkregen door de vergoedingen (met inbegrip van de premies) van de drie kalendermaanden voorafgaand aan de maand waarin een overloon moet worden uitbetaald te delen door het aantal gepresteerde uren.

Voor de vergoedingen worden in rekening gebracht: de normale prestaties, de niet-productieve uren, de opleiding, de interne syndicale uren, de externe syndicale uren, de recuperatie uren, de verschillende premies (zaterdag, zondag, feestdag, nacht, wapen, hond, ....) die RSZ onderhevig zijn.

Onder het aantal gepresteerde uren moet worden verstaan: de normale uren, de niet-productieve uren (inclusief recuperatieuren); de opleiding, de interne syndicale uren en de externe syndicale uren.

HOOFDSTUK V - Slotbepalingen

Artikel 23

§1. In geval van betwisting zijn partijen akkoord om uitsluitend een beroep te doen op de Voorzitter van het paritair comité die een verzoeningsbureau kan samenstellen en een oplossing kan voorstellen aan betrokken partijen.

§2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 september 2009 en is gesloten voor onbepaalde duur.

§3. Deze collectieve arbeidsovereenkomst vernietigt en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 november 2007 (K.B. van 27 oktober 2008 - B.S. van 3 december 2008) aangaande de arbeidsduur en de humanisering van de arbeid.

§ 4. Vanaf 1 maart 2010 kan zij worden opgezegd door een van de ondertekenende met een opzeggingstermijn van drie maanden, bij aangetekende brief gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
09/10/2009
Registratienr
96332
Geldig van
01/09/2009
Geldig tot
01/01/2012
Neerleggingsdatum
19/10/2009
Registratiedatum
10/12/2009
Onderwerp
arbeidsduur
BS Bericht van neerlegging
06/01/2010
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
22/06/2010
Gepubliceerd in het B.St. van
18/08/2010
Keywords
ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURVERMINDERING, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, DEELTIJDSE ARBEID

Historiek
23/06/2023 31/12/2050 070104 Arbeidsduur van de bedienden
01/01/2022 22/06/2023 070104 Arbeidsduur van de bedienden
01/01/2018 31/12/2021 070104 Arbeidsduur van de bedienden
01/01/2016 31/12/2017 070104 Arbeidsduur van de bedienden
01/01/2012 31/12/2015 070104 Arbeidsduur van de bedienden
01/03/2011 31/12/2011 070104 Arbeidsduur van de bedienden
01/09/2009 28/02/2011 070104 070103 Arbeidsduur van de bedienden
01/06/2007 31/08/2009 070104 070103 Arbeidsduur van de bedienden
01/09/2005 31/05/2007 070104 070103 Arbeidsduur van de bedienden
01/06/2003 31/08/2005 070104 070103 Arbeidsduur van de bedienden
01/01/2001 31/05/2003 070104 070103 Arbeidsduur van de bedienden
01/01/1999 31/12/2000 070104 070103 Arbeidsduur van de bedienden
01/04/1997 31/12/1998 070104 070103 Arbeidsduur van de bedienden
01/01/1993 31/03/1997 070104 070103 Arbeidsduur en tewerkstelling : bedienden