040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.11.00-00.00

Bijwerking: 01/03/2010
Geldig vanaf: 01/01/2009
Geldig tot: 31/12/2010

De loonvoorwaarden van toepassing in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten ressorteren onder het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid vloeien voort uit een combinatie van de volgende teksten:

- een collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 2009 betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden van de arbeiders tewerkgesteld in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten (neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 13 oktober 2009 onder het nr. 94959/CO/118.11 - het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 23 oktober 2009);

- een collectieve arbeidsovereenkomst van 28 mei 2009 betreffende de invulling van het interprofessioneel akkoord 2009-2010 voor de voedingsnijverheid en de grote bakkerijen en banketbakkerijen (neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 7 oktober 2009 onder het nr. 94777/CO/118 - het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 23 oktober 2009);

- een collectieve arbeidsovereenkomst van 28 mei 2009 betreffende de jaarlijkse premie voor de arbeiders uit de voedingsindustrie (neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 7 oktober 2009 onder het nr. 94784/CO/118; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 23 oktober 2009);

- een collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 1999 betreffende de minimumlonen van arbeiders en arbeidsters van minder dan 21 jaar (algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 7 januari 2001 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 24 januari 2001).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loonvoorwaarden uit die 4 CAO’s.

A. CAO 29/06/2009 betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

 Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders tewerkgesteld in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten.

Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

HOOFDSTUK II – Uurlonen

Artikel 2

Op 1 januari 2009 gelden volgende minimumuurlonen voor de arbeiders die geen 6 maand anciënniteit in de onderneming tellen, ongeacht hun leeftijd:

 

38 uren/week

37 uren/week

Hulparbeiders  

11,90 EUR

12,18 EUR

Geoefenden

12,33 EUR

12,62 EUR

Geschoolden

12,87 EUR

13,16 EUR

Artikel 3

Op 1 januari 2009 gelden volgende minimumuurlonen voor de arbeiders die 6 maand anciënniteit in de onderneming tellen, ongeacht hun leeftijd:

 

38 uren/week

37 uren/week

Hulparbeiders 

12,31 EUR

12,59 EUR

Geoefenden

12,78 EUR

13,03 EUR

Geschoolden

13,32 EUR

13,61 EUR

Artikel 4

§1. Op 1 januari 2010 worden de minimumuurlonen vermeld in artikel 2 en 3 na indexering verhoogd met 0,08 EUR.

§2. Ondernemingen kunnen de toepassing van de in dit artikel bepaalde verhoging van de minimumlonen in hun onderneming uitstellen tot 1 januari 2011 door middel van een CAO op ondernemingsvlak gesloten uiterlijk op 30 juni 2009.

Artikel 5

Op 1 juli 2010 worden de minimumuurlonen vermeld in artikel 2 en 3 voor een tweede keer verhoogd met 0,08 EUR na eventuele indexering.

Commentaar: voor de evolutie van de minimumuurlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

Artikel 6

De voorwaarde van zes maanden anciënniteit is ingevuld op de dag dat de som van alle tewerkstellingsperiodes, al dan niet onderbroken, bij een zelfde werkgever in de loop van de laatste twee jaar minstens zes maanden bedraagt.

Onder tewerkstellingsperiodes dient men te verstaan de periodes gedekt door:

·       alle arbeidsovereenkomsten, van welke aard ook, zelfs al wordt de uitvoering ervan geschort; en/of

·       een interimovereenkomst.

Artikel 7

 De arbeiders die functies van verschillende waarde uitoefenen, hebben recht op het voor de hoogste functie voorzien loon, voor zover zij ofwel aangenomen werden om de hoogste functie uit te oefenen, ofwel deze laatste functie minstens gedurende meer dan de helft van de duur van hun prestaties uitoefenen.

Artikel 8

Het loon van de vaklieden is het normaal loon dat in het gewest wordt toegepast voor de categorie van arbeiders waartoe zij behoren.

 Artikel 9

In afwijking op artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst gelden voor arbeiders tewerkgesteld met een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten volgende minimumlonen, uitgedrukt als een percentage van de in artikel 2 vermelde minimumlonen:

Leeftijd Percentage
18 jaar en ouder

90

17 jaar

80

16 jaar

70

15 jaar

60

(...)

HOOFDSTUK IV – Premie voor nachtarbeid

Artikel 11

Onverminderd de bepalingen van de arbeidswet van 16 maart 1971 wordt het werk verricht tussen tweeëntwintig en zes uur als nachtarbeid beschouwd.

Artikel 12

De nachtarbeid geeft recht op een loontoeslag van 20 %. Deze premie moet met het normale loon uitbetaald worden.

Commentaar: om te weten welke codes er moeten gebruikt worden op de prestatieopgaven worden de aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw verzocht hun dossierbeheerder te contacteren.

HOOFDSTUK V – Premie voor ploegenarbeid

Artikel 13

De arbeiders die in ploegen werken van 6 uur tot 14 uur of van 14 uur tot 22 uur hebben recht op een premie gelijk aan een loonbijslag van 10 %.

Commentaar: om te weten welke codes er moeten gebruikt worden op de prestatieopgaven worden de aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw verzocht hun dossierbeheerder te contacteren.

HOOFDSTUK VI – Premie voor arbeid in gekoelde plaatsen

Artikel 14

De arbeiders tewerkgesteld in gekoelde plaatsen hebben recht, voor de erin doorgebrachte uren, op een loontoeslag van:

-        5 % wanneer de temperatuur er lager is dan + 5 graden C;

-        10 % wanneer de temperatuur er lager is dan – 18 graden C;

met een minimum van 0,57 EUR. Dit minimum wordt op 1 januari 2010 gebracht op 0,60 EUR.

Commentaar: om te weten welke codes er moeten gebruikt worden op de prestatieopgaven worden de aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw verzocht hun dossierbeheerder te contacteren.

HOOFDSTUK VII – Toekenning van een loonbijslag voor verschillende functies

Artikel 15

 De hierna opgesomde functies geven aanleiding tot het toekennen van een loonbijslag van 5 %:

1.     Geschoolde arbeider: zouter;

2.     Geoefende arbeider:

a) roker;

b) arbeider tewerkgesteld in de koelinstelling;

3.     Hulparbeider:

a) helper-zouter;

b) helper-roker;

c)  helper van de arbeider tewerkgesteld in de koelinstelling.

Commentaar: om te weten welke codes er moeten gebruikt worden op de prestatieopgaven worden de aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw verzocht hun dossierbeheerder te contacteren.

Artikel 16

 De bij artikel 15 vastgestelde loonbijslag wordt berekend op grond van het aan de arbeider werkelijk betaalde loon. Hij wordt evenwel slechts toegekend voor de tijd dat de functie wordt verricht.

HOOFDSTUK VIII – Geldigheid

 Artikel 17

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 04.07.2007, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden van de arbeiders tewerkgesteld in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 5.03.2008 (Belgisch Staatsblad van 16.04.2008).

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2009 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2010. Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid.

Gunstiger regelingen die vóór de inwerkingtreding van deze collectieve arbeidsovereenkomst bestonden, blijven behouden.

Commentaar bij artikel 6:

De partijen komen overeen dat deze periode van zes maanden opgebouwd kan worden door al dan niet onderbroken tewerkstellingsperiodes bij dezelfde werkgever in een referentiepriode van twee jaar.  Eens deze voorwaarde van zes maanden is gerealiseerd, is die verworven voor alle latere periodes van tewerkstelling bij deze werkgever.

 Commentaar bij artikel 9:

Deze minimumuurlonen van de jongere werklieden, tewerkgesteld met een arbeidosvereenkomst voor studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, werden vastgelegd rekening houdend met de opleidingsperiode van toepassing op jonge arbeiders en het vergemakkelijken van de integratie van jongeren op de arbeidsmarkt.

B. CAO van 28 mei 2009 betreffende de invulling van het interprofessioneel akkoord 2009-2010

Toepassingsgebied

Artikel 1

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de voedingsnijverheid met uitzondering van de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij die niet gelijktijdig voldoen aan de drie volgende voorwaarden.

• Aantal tewerkgesteld personen (voltijdse en deeltijdse in hoofden uitgedrukt) hoger dan 20 op het ogenblik van de indiensttreding;

• Zakencijfer tijdens het voorgaande boekjaar hoger dan 1.859.200,00 EUR;

• Gebruik van een tunneloven.

§ 2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§ 3. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.

Invulling van het interprofessioneel akkoord 2009-2010

Artikel 2

Een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak gesloten uiterlijk op 30 juni 2009 kan de voordelen uit het interprofessioneel akkoord omzetten, voor zover de sectorale loonschalen en premies worden nageleefd.

Paritair commentaar

Uitzonderlijk is voor de jaren 2009-2010 een netto-aanpak (d.w.z. zonder bijkomende lasten van welke aard ook voor de werkgevers) van toepassing. Voor de jaren 2009-2010 komen de sociale partners dus overeen om de onderhandelingsenveloppe vast te leggen op maximaal 250 EUR per werknemer op kruissnelheid, boven op de toepassing van het loonindexeringsmechanisme en de baremieke verhogingen. Voor 2009 mag reeds maximaal 125 EUR toegekend worden, hetzij aan te rekenen op dit bedrag, hetzij eenmalig.

Artikel 3

Bij ontstentenis van een CAO op ondernemingsvlak afgesloten uiterlijk op 30 juni 2009 zullen ecocheques ter waarde van 125 EUR worden toegekend zoals bepaald in de CAO van 28 mei 2009 betreffende de toekenning van ecocheques aan de arbeiders van de voedingsnijverheid.

Deze ecocheques worden toegekend volgens de modaliteiten van de jaarlijkse premie voedingsnijverheid algemeen.

Commentaar: voor de bepalingen betreffende de ecocheques verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 54.

Artikel 4

Bij ontstentenis van een CAO op ondernemingsvlak afgesloten uiterlijk op 30 juni 2009 verhogen per 1 januari 2010 de reële lonen na indexering met 0,08 EUR.

Artikel 5

De sectorale uurlonen verhogen na de indexering per 1 januari 2010 met 0,08 EUR.

Ondernemingen kunnen de toepassing van deze verhoging van de sectorale lonen in hun onderneming uitstellen tot 1 januari 2011 door middel van een CAO op ondernemingsvlak gesloten uiterlijk op 30 juni 2009.

Commentaar: voor de evolutie van de minimumuurlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

Artikel 6

In het geval dat de toepassing van één of meerdere clausules van deze overeenkomst een onderneming in moeilijkheden kan brengen omwille van economische omstandigheden zoals hoge werkloosheid, vermindering van het productievolume, moeilijkheden op de exportmarkt, duidelijke vermindering van de rendabiliteit enz., dan kan, middels een collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend door alle vakbonden vertegenwoordigd in de onderneming, de onderneming vrijgesteld worden van de hierboven gestelde verplichtingen.

In elk geval dienen de sectorale loonschalen en premies nageleefd te worden.

Geldigheidsduur

Artikel 7

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor bepaalde tijd. Zij treedt in werking op 1 januari 2009 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2010

C. CAO van 28/05/2009 betreffende de jaarlijkse premie

Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders tewerkgesteld in de ondernemingen van de voedingsnijverheid met uitzondering van de volgende subsectoren:

- de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij;

- de groentenijverheid.

§2. Met "arbeiders" worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

Premies en toekenningsvoorwaarden

(...)

Commentaar: voor de bepalingen betreffende de jaarlijkse premie verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0601.

Artikel 6

§1. In de ondernemingen die de jaarlijkse premie in 2010 nog toekennen wordt deze per 1 juli 2010 omgezet in een verhoging van het uurloon met 0,08 EUR.  De jaarlijkse premie wordt vanaf die datum afgeschaft.

§2. Indien gelijktijdig een conventionele verhoging van de lonen en een indexering moet worden toegepast, wordt eerst de indexering berekend en nadien de voorziene verhoging van de lonen toegepast.

Artikel 7

De sociale partners zullen vermijden dat arbeiders tezelfdertijd onder de toepassing vallen van de verhoging van de sectorale lonen als gevolg van de toepassing van artikel 6 §1 van deze CAO en de reeds doorgevoerde omzetting van deze premie op ondernemingsvlak.

Geldigheidsduur

Artikel 8

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 4 juli 2007 gesloten in het PC voor de voedingsnijverheid betreffende de jaarlijkse premie, algemeen bindend verklaard bij KB van 18.05.2008 (BS van 09.06.2008).

Artikel 9

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en heeft uitwerking op 1 juli 2008.

Zij kan opgezegd worden mits een opzegging van drie maanden, per een ter post aangetekend schrijven, gericht aan de voorzitter van het PC voor de voedingsnijverheid en aan de erin vertegenwoordigde organisaties.

D. CAO van 23 juni 1999

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de voedingsnijverheid, met uitsluiting van de sector bakkerijen, banketbakkerijen en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§ 2. Met “arbeiders” worden de mannelijke en de vrouwelijke arbeiders bedoeld.

HOOFDSTUK II – Bepalingen

Artikel 2

De minimumuurlonen bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomsten, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, tot vaststelling van de loon- en arbeidsvoorwaarden, gesloten in de verschillende sectoren van de voedingsnijverheid, zijn ook van toepassing op de arbeiders jonger dan 21 jaar.

Artikel 3

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 1997 tot vaststelling van de minimumlonen van werklieden en werksters van minder dan 21 jaar, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 18 juni 1998 (Belgisch Staatsblad van 26 september 1998).

HOOFDSTUK III – Geldigheidsduur

Artikel 4

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor een bepaalde tijd.  Zij treedt in werking op 1 juni 1999 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2000.

Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst, per een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid en de erin vertegenwoordigde organisaties.


Historiek
01/01/2022 31/12/2050 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/07/2019 31/12/2021 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/01/2018 30/06/2019 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/01/2017 31/12/2017 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/01/2016 31/12/2016 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/01/2014 31/12/2015 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/01/2011 31/12/2013 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/01/2009 31/12/2010 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/01/2007 31/12/2008 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/06/2005 31/12/2006 040101 Loonvoorwaarden in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten
01/10/2003 31/05/2005 040101 04011101 Loonvoorwaarden (118.11.01)
01/11/2002 30/09/2003 040101 04011101 Loonvoorwaarden (118.11.01)
01/05/2001 31/10/2002 040101 04011101 Loonvoorwaarden (118.11.01)
01/06/1999 30/04/2001 040101 0401021101 Premies voor ploegen- en nachtarbeid (118.11.01)
01/06/1999 30/04/2001 040101 1101 Loonvoorwaarden (118.11.01)