070101 Arbeidsduur en tewerkstelling: arbeiders van de privé-sector

Paritair (sub-)Comité nr.:
317.00.00-00.00

Bijwerking: 05/02/1999
Geldig vanaf: 01/01/1996
Geldig tot: 31/03/1997

In het Paritair Comité woor de bewakingsdiensten werd op 11 april 1996 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de bevordering van de werkgelegenheid en de vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de werklieden van de bewakingsdiensten in de privé-sector.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 5 juli 1998 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 5 september 1998.

Wij geven u hierna de bepalingen inzake de arbeidsduur en de tewerkstelling.

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

§1            Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten en heeft directe uitwerking.

§2            Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle bewakingsondernemingen die een activiteit uitoefenen op Belgisch grondgebied, ongeacht het feit of hun zetel zich in België of in het buitenland bevindt.

§3            Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst worden onder "ondernemingen" verstaan de ondernemingen die voor rekening van derden bewakingsdiensten verrichten, met uitzondering van de militaire basissen, en onder "werklieden" de werklieden en werksters.

(...)

HOOFDSTUK IV - Arbeidsduur

Artikel 4 – In uitvoering van het centraal akkoord van 7 december 1994

§1        De herverdeling van de arbeid, alsook de veralgemeende vermindering van de gemiddelde arbeidstijd voor het geheel van de werklieden, gepland op het niveau van de ondernemingen, op 37 uren per week, is van toepassing volgens de volgende modaliteiten:

a)  Voor alle andere activiteiten dan het vervoer van fondsen, een maandelijks gemiddelde van 175 uren, op trimestriële basis met betaling van overuren na het 555ste uur.

De afwijkingen van de maandelijkse arbeidstijdregelingen mogen niet meer dan 30 uren bedragen boven of onder het gemiddelde van 175 uren.

De maandelijkse arbeidsduur is begrepen tussen minimum 145 uren en maximum 205 uren.  De bovenvermelde uren omwatten alle uren aanwezigheid.

b)  Voor het vervoer van fondsen worden overuren betaald na het 42ste werkelijk gewerkte uur per week.

Het aantal werkelijk gewerkte uren per dag is beperkt tot maximaal 11 uren.

De verkregen situaties die gunstiger zijn worden gehandhaafd.

§2        Er wordt een minimummaandloon gewaarborgd dat gelijk is aan het aantal arbeidsdagen en arbeidsuren voor iedere maand in 1995 en 1996, zijnde:

 

 

 

Aantal dagen

Aantal uren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995

 

( 6 d./week)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

januari

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

februari

 

24

148 u. 05 min.

 

 

 

 

maart

 

27

166 u. 36 min.

 

 

 

 

april

 

24

148 u. 05 min.

 

 

 

 

mei

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

juni

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

juli

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

augustus

 

26

160 u. 25 min.

 

 

 

 

september

 

26

160 u. 25 min.

 

 

 

 

oktober

 

26

160 u. 25 min.

 

 

 

 

november

 

24

148 u. 05 min.

 

 

 

 

december

 

25

154 u. 25 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van de feestdag van de gemeenschappen is het aantal dagen en uren vastgesteld als volgt:

Vlaamse gemeenschap in juli: 24 dagen – 148 u. 05 min.

Franse gemeenschapin september: 25 dagen – 154 u. 15 min.

Duitstalige gemeenschap in november: 23 dagen – 141 u. 55 min.

 

 

 

Aantal dagen

Aantal uren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1996

 

( 6 d./week)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

januari

 

26

160 u. 25 min.

 

 

 

 

februari

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

maart

 

26

160 u. 25 min.

 

 

 

 

april

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

mei

 

24

148 u. 05 min.

 

 

 

 

juni

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

juli

 

26

160 u. 25 min.

 

 

 

 

augustus

 

26

160 u. 25 min.

 

 

.

 

september

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

oktober

 

27

166 u. 36 min.

 

 

 

 

november

 

24

148 u. 05 min.

 

 

 

 

december

 

25

154 u. 15 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van de feestdag van de gemeenschappen in het aantal dagen en uren vastgesteld als volgt:

Vlaamse gemeenschap in juli: 25 dagen - 154 u. 15 min

Franse gemeenschap in september: 24 dagen – 148 u. 05 min.

Duitstalige gemeenschap in november: 23 dagen – 141 u. 55 min.

§3        De coëfficient voor de omrekening van een arbeidstijdregeling van 5 dagen per week in een arbeidstijdregeling van 6 dagen per week bedraagt 6,17 voor een arbeidsprestatie van gemiddeld 37 uren per week.

§4        De planning mag afwijken van de maandelijkse duur zoals is bepaald in §2 en het verschil mag door de werkgever worden gecompenseerd tijdens het lopend kwartaal.

Uren gepland onder de 145 uren kunnen niet meer in aanmerking genomen worden voor recuperatie en blijven verworven voor de werkman.

De uren die niet in aanmerking komen voor recuperatie binnen het trimester dienen uitbetaald te worden met een maximum van 175 uren per maand.

             De overige uren zullen deel uitmaken van het saldo voor de berekening van het betaald compensatierust en eventueel de betaling van de overurentoeslag.  De uren die op het einde van het trimester de 525 uren niet overschrijden moeten worden betaald en de uren die op het einde van het trimester wel de 525 uren overschrijden dienen omgezet te worden in betaald compensatieverlof.

             Op de uren die de grens van de 555 uren overschrijden is de overurentoeslag van toepassing zoals bepaald in §1, a).

             De overurenstoeslag wordt betaald bij de afrekening op het einde van ieder trimester.

a)  Wat betreft de definiëring van de contractuele uren, de recuperatieuren of de uren die gerecupereerd moeten worden, en de overuren, wordt verwezen naar tekst in ijlage.

b)  De gelijkgestelde uren-dagen, worden vergoed voor zover zij wettelijk of conventioneel door de werkgever dienen vergoed te worden.

c)  Specifieke problemen op het vlak van een onderneming dienen met de bevoegde regionale vakbondssecretarissen van de organisaties vertegenwoordigd in het paritair comité, besproken te worden en maken het voorwerp uit van een lokale of bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst die zal neergelgd worden bij de voorzitter van het paritair comité.

d)  Voor de prestaites van 3 uren per dag kan afgeweken worden van de wettelijke regeling voor zover dit het voorwerp heeft uitgemaakt van een discussie binnen de syndicale delegatie, en er met de bevoegde regionale vakbondssecretarissen van de organisaties vertegenwoordigd in het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten een bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten die zal worden neergelegd bij de voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten, en goedgekeurd door het paritair comité.

e)  De ondernemingsraad of syndicale delegatie oefent toezicht uit op de correcte naleving van deze bepalingen.  Daarom zal ieder trimester bij de trimestriële informatie een lijst worden voorgelegd aan de leden van de ondernemingsraad waarin de afrekening van de uren, de omzetting in compensatieverlof en toegestane afwijkingen zijn opgenomen.

             Tevens worden de effecten van deze maatregelen op de tewerkstelling nagegaan.

             In geval van betwisting kan de syndicale delegatie bijkomende onderzoeken doen inzake betaling, omzetting en afrekening.

             Jaarlijks zal iedere onderneming een verslag overmaken aan de voorzitter van het paritair comité met de tewerkstellingseffecten voor zijn onderneming, geattesteerd door de ondernemingsraad.

f)        De uren-dagen jaarlijks verlof komen niet in aanmerking om eventuele planningsproblemen op te lossen.  De ondernemingsraad of syndicale delegatie zal een verlofaanvraagformulier uitwerken waardoor misbruiken uitgesloten kunnen worden.

(...)

HOOFDSTUK VI - Humanisering van de arbeid, werkzekerheid, bestaanszekerheid

Artikel 6

§1            De maximum ononderbroken prestatieperiode mag niet meer bedragen dan 7 ononderbroken dagen.  De minimum rustperiode tussen twee prestatieperiodes van 7 dagen bedraagt 24 uur.

§2            De daggrens mag maximum 12 uren bedragen.  De werkman heeft het recht een langere tewerkstelling te weigeren zonder dat hij hiervoor kan gesanctioneerd worden.

§3            Er wordt een rusttijd van 11 uren gewaarborgd tussen twee volledige arbeidsprestaties.

§4            De werklieden hebben recht op twintig vrije weekends per jaar.  De werkgevers verbinden er zich toe alles in het werk te stellen om de werklieden meer week-ends vrij te plannen.

Deze overeenkomst geldt niet voor werklieden die een weekendovereenkomst hebben afgesloten, voor zover zij niet in tegenspraak zijn met de bepalingen vastgesteld in de §§1 en 2.  De weekendprestaties zullen bij voorkeur gebeuren door vrijwilligers.

(...)

HOOFDSTUK XV – Algemeenheden

Artikel 16

§1        Indien sommige van de voordelen, opgenomen in deze collectieve arbeidsovereenkomst, reeds geheel of gedeeltelijk door bepaalde werkgevers worden toegepast, wordt tussen de ondertekenende partijen overeengekomen dat deze werkgevers enkel het eventuele verschil tussen wat reeds werd toegekend en wat is bepaald in deze overeenkomst, moeten betalen.

             Alle hogere voordelen die reeds worden toegekend blijven verkregen.

(...)

§3        Voordeliger overeenkomsten, gesloten in het paritair comité of in het vlak van de onderneming, en voor zover ze niet strijdig zijn met de algemene bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten blijven behouden

(...)

HOOFDSTUK XVIII - Slotbepalingen

Artikel 19

§1        In geval van betwisting zijn partijen akkoord om uitsluitend een beroep te doen op de voorzitter van het paritair comité die een verzoeningsbureau kan samenstellen en een oplossing voorstellen aan partijen.

§2        Onverminderd andere vermeldingen treden de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst in werking op 1 oktober 1995 en zijn ze gesloten oor onbepaalde tijd, behalve wat betreft de clausules vermeld in hoofdstuk IV, arbeidsduur, die van kracht worden op 1 januari 1996.

§3        Zij vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 juni 1993 geregistreerd ter griffie op 21 januari 1994 onder het nummer 34791/CO/317, betreffende de bevordering van de tewerkstelling en de vaststelling van bepaalde arbeidsvoorwaarden voor de arbeiders tewerkgesteld in de privé-sector van de bewakingsdiensten, (...)

§4        Vanaf 1 oktober 1996 kan zij worden opgezegd door een van de ondertekenende partijen, met een opzeggingstermijn van drie maanden, bij aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten.

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 april 1996 betreffende de bevordering van de werkgelegenheid en de vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de werklieden van de bewalingsdiensten in de privé-sector

C

Contractuele uren

Minimumaantal te betalen uren per maand

P

Gepresteerde uren

Effectief gepresteerde uren, trainingsuren, niet productieve uren (o.a. onderhoud, administratie, bijgepaste uren om tot het minimum van 3 uur per prestatie te komen, medisch onderzoek), e.d. tijdens de betrokken maand

IS

Interne syndicale uren

OR, VGV, SO, interne opdrachten binnen de onderneming

R

Genomen recuperatie

Aantal uren recuperatie genomen tijdens de betrokken maand

ES

Externe syndicale uren

Externe syndicale vergaderingen en opleiding

BA1

Betaalde afwezigheid tot 100 %

Uren niet aanwezig maar wel betaald aan 100 %: ziekte (eerste 7 dagen), arbeidsongeval (eerste 7 dagen) klein verlet, anciënniteitsverlof, educatief verlof

RBA

Rest betaalde afwezigheid

Uren niet aanwezig maar wel betaald: ziekte en arbeidsongeval (meer dan 7 dagen)

NA

Niet betaalde afwezigheid

Uren niet aanwezig en niet betaald: ziekte en arbeidsongeval (meer dan 30 dagen), toegestane afwezigheid, ongewettigde afwezigheden, schorsing, onbetaald verlof, betaald verlof, economische werkloosheid

Referentie 1:          Voor het bepalen van de contractuele uren: P + IS + R + ES + BA1 + RBA + NA

Referentie 2:          Voor het bepalen van de uren die gerecupereerd moeten worden (boven 175 u): P + IS + R + ES + BA1

Referentie 3:          voor het bepalen van de overuren: P + IS

Algemeen principe: het aantal te betalen uren mag maximaal 175 uren bedragen.


Historiek
01/01/2024 31/12/2050 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan waardevervoer en militaire basissen
23/06/2023 31/12/2023 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan waardevervoer en militaire basissen
01/01/2022 22/06/2023 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan waardevervoer en militaire basissen
01/01/2018 31/12/2021 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan waardevervoer en militaire basissen
01/01/2016 31/12/2017 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan waardevervoer en militaire basissen
01/01/2012 31/12/2015 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan waardevervoer en militaire basissen
01/03/2011 31/12/2011 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan waardevervoer en militaire basissen
01/09/2009 28/02/2011 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan militaire basissen
01/06/2007 31/08/2009 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan militaire basissen
01/09/2005 31/05/2007 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan militaire basissen
01/06/2003 31/08/2005 070101 Arbeidsduur van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan militaire basissen
01/01/2001 31/05/2003 070101 Arbeidsduur en tewerkstelling: arbeiders van de privé-sector
01/01/1999 31/12/2000 070101 Arbeidsduur en tewerkstelling: arbeiders van de privé-sector
01/04/1997 31/12/1998 070101 Arbeidsduur en tewerkstelling: arbeiders van de privé-sector
01/01/1996 31/03/1997 070101 Arbeidsduur en tewerkstelling: arbeiders van de privé-sector