2001 Bestaanszekerheid: vorstvergoeding - vergoeding-bouw - aanvullende werkloosheidsuitkering

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 02/02/2024
Geldig vanaf: 01/10/2023
Geldig tot: 30/09/2025

Vorstvergoeding en vergoeding-bouw:.

  • Bedrag: van 6,34 EUR tot 10,85 EUR al naargelang de looncategorie.
  • Betaling: door Consructiv via de erkende uitbetalingsinstellingen van werkloosheidsuitkeringen.

Wettelijke vergoeding:

  • Bedrag: 2 EUR/dag (5d/w). Betaling:

    • door Constructiv via de erkende uitbetalingsinstellingen van werkloosheidsuitkeringen voor alle dagen tijdelijke werkloosheid wegens vorst of blijvende sneeuw en voor de eerste 60 dagen economische werkloosheid;
    • door de werkgever voor alle andere dagen tijdelijke werkloosheid.
  • 5 EUR/dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering bovenop de sectorale toeslag voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van overmacht. Betaling: de werkgever.

In het Paritair Comité voor het bouwbedrijf werd op 26 juni 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten tot toekenning van aanvullende werkloosheidsuitkeringen en van de wettelijke vergoeding (nr. 181715/CO/124).

De toeslag in geval van tijdelijke werkloosheid wordt in de bouwsector geregeld via het Fonds voor Bestaanszekerheid, zonder beperking indien het gaat om tijdelijke werkloosheid die aanleiding zou geven tot de toekenning van een vorstvergoeding, of beperkt tot 60 dagen in de 6 dagen-week, indien het gaat om andere tijdelijke werkloosheid.

1. Vergoedingen

Er zijn 2 soorten bijkomende werkloosheidsuitkeringen:

  • de vorstvergoeding
  • de bouwvergoeding

2. Bedrag en toekenningsmodaliteiten

2.1. Vorstvergoeding

De vorstvergoeding wordt toegekend aan de arbeiders die houder zijn van een legitimatiekaart "rechthebbende", geldig voor het lopende dienstjaar, en die door een werkgever, tijdelijk werkloos worden gesteld gedurende de vorstperiodes of periodes van blijvende sneeuw, waarvan de raad van bestuur van Constructiv heeft aanvaard dat ze voor vergoeding in aanmerking komen voor de vergoedingszone waarin de plaats van de tewerkstelling gelegen is, indien zij wegens vorst of blijvende sneeuw tijdelijk werkloos gesteld worden of voor de vergoedingszone waarin hun woonplaats gelegen is, indien zij voor een andere reden tijdelijk werkloos zijn.

De vorstvergoeding wordt aan de arbeiders niet uitbetaald gedurende de rustperiodes vastgesteld in uitvoering van het koninklijk besluit nr. 213 van 26 september 1983 betreffende de arbeidsduur in de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf ressorteren, noch gedurende de rustperiodes vastgesteld bij een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf.

2.2. Vergoeding-bouw

De vergoeding-bouw wordt toegekend aan de arbeiders die houder zijn van een legitimatiekaart "rechthebbende", geldig voor het lopende dienstjaar, die door een werkgever werkloos worden gesteld gedurende de werkloosheidsperiodes, andere dan deze vergoed door de vorstvergoeding.

De vergoeding-bouw wordt uitbetaald aan de begunstigden ten belope van 60 dagen (kredietdagen) per dienstjaar, met dien verstande dat dit aantal is uitgedrukt rekening houdend met een regeling van zes vergoedbare dagen per week.

De vergoedingen-bouw komen uitbetaald tijdens geprogrammeerde winteropleidingen niet in mindering op het aantal kredietdagen.

De vergoeding-bouw wordt niet uitbetaald gedurende de periodes tijdens welke het recht op de vorstvergoeding openstaat, noch gedurende de rustperiodes vastgesteld in uitvoering van voormeld koninklijk besluit nr. 213 van 26 september 1983, noch gedurende de rustperiodes vastgesteld bij een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf.

2.3. Bedragen

Het bedrag van de bijkomende werkloosheidsuitkeringen wordt in een zesdagenweek als volgt bepaald :

Categorie  Bedrag
Categorie I 6,34
Categorie IA 6,66
Categorie II 7,63
Categorie IIA 8,02
Categorie III 10,08
Categorie IV 10,85

Het toepasbare dagbedrag wordt vastgesteld bij de eerste tijdelijke inwerkloosheidsstelling in de periode van 1 oktober tot 30 september. Dit dagbedrag blijft gedurende deze periode behouden zolang de arbeider in dienst blijft bij dezelfde werkgever.

Het dagbedrag wordt evenwel herzien in volgende gevallen:

  • indien de arbeider tijdens de periode in tijdelijke werkloosheid wordt gesteld door een andere werkgever;
  • indien de arbeider tijdens de periode opnieuw in tijdelijke werkloosheid wordt gesteld door dezelfde werkgever bij wie hij voor de eerste maal tijdelijk werkloos werd gesteld, en hij een loonsverhoging heeft gekregen.

In geval van volledige werkloosheid wordt het toepasbare dagbedrag vastgesteld op basis van het barema dat van toepassing is voor de maand waarin de eerste effectieve dag van volledige werkloosheid zich situeert.

2.4. Terugvorderingsmodaliteiten

Constructiv vordert van de werkgever, binnen de perken zoals hierna bepaald, de terugbetaling van de aanvullende vergoeding-bouw wanneer het aantal vergoedingen-bouw één of beide van de volgende twee drempels overschrijdt:

  • Wanneer vergoedingen-bouw werden toegekend voor meer dan 24 dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge weerverlet (in de 6-dagenweek), vordert Constructiv van de werkgever de terugbetaling van de vergoedingenbouw voor de dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge weerverlet boven de vermelde drempel van 24 dagen (tot en met de 60ste dag).
  • Wanneer vergoedingen-bouw werden toegekend voor meer dan 24 dagen tijdelijke werkloosheid wegens gebrek aan werk om economische redenen (in de 6-dagenweek), vordert Constructiv van de werkgever de terugbetaling van de vergoedingen-bouw voor de dagen tijdelijke werkloosheid wegens gebrek aan werk om economische redenen boven de vermelde drempel van 24 dagen (tot en met de 60ste dag). In dat geval wordt het bedrag dat de werkgever moet terugbetalen verhoogd met:
  • 15 EUR/dag vanaf de 36ste t.e.m. de 44ste dag;
  • 30 EUR/dag vanaf de 45ste t.e.m. de 60ste dag.

4. Wettelijke vergoeding

4.1. Supplement van minimum 2 euro 

Sinds 2012 heeft de arbeider recht op een supplement op de werkloosheidsuitkering. Het minimumbedrag van het supplement wordt bepaald op 2 euro per dag waarop de arbeider niet heeft gewerkt wegens tijdelijke werkloosheid (economisch, technisch, slecht weer). De werkgever is ertoe gehouden dit supplement te betalen, tenzij de betaling daarvan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid.

Betalingsmodaliteiten: 

De betaling van de wettelijke vergoeding is als volgt geregeld:

  1. Voor de arbeiders die houder zijn van een legitimatiekaart “rechthebbende” geldig voor het lopende dienstjaar is de wettelijke vergoeding begrepen in de vorstvergoedingen en vergoedingen-bouw die in toepassing van deze CAO worden toegekend.
  2. Aan de arbeiders die niet bedoeld zijn onder 1. en die de hoofdwerkloosheidsuitkering genieten, betalen de uitbetalingsinstellingen de wettelijke vergoeding:
    • Voor de dagen tijdelijke werkloosheid waarvoor zij de vorstvergoeding hadden kunnen genieten, mochten zij recht hebben gehad op deze vergoeding;
    • Voor de andere dagen tijdelijke werkloosheid ten gevolge van gebrek aan werk om economische redenen, weerverlet of technische stoornis, ten belope van 60 dagen per dienstjaar (uitgedrukt in een regeling van 6 vergoedbare dagen per week).
    De vergoeding bedraagt 2 EUR per dag tijdelijke werkloosheid uitgedrukt in een regeling van 5 vergoedbare dagen per week.
  3. Voor de dagen tijdelijke werkloosheid wegens schorsing van de arbeidsovereenkomst bedoeld in de artikelen 49, 50 en 51 van de voormelde wet van 3 juli 1978 waarvoor Constructiv noch een vorstvergoeding of vergoeding-bouw, noch de wettelijke vergoeding toekent, betaalt de werkgever de wettelijke vergoeding aan de arbeider.

De vergoeding bedoeld in artikel 51 §8 van de wet van 03 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten bedraagt 2 EUR per dag tijdelijke werkloosheid uitgedrukt in een regeling van 5 vergoedbare dagen per week.

Als bewijs van uitputting van zijn rechten bij Constructiv, ontvangt de arbeider van zijn uitbetalingsinstelling een attest dat hij aan zijn werkgever moet overhandigen om de betaling te bekomen. Het attest vermeldt de datum vanaf wanneer de werkgever moet tussenkomen tot op het einde van het dienstjaar. De door de werkgever te betalen vergoeding bedraagt minimum 2 EUR.

Terugvorderingsmodaliteiten:

Constructiv vordert van de werkgever, binnen de perken zoals hierna bepaald, de terugbetaling van de wettelijke vergoedingen (of gedeelte van de vergoedingen-bouw dat daarmee overeenstemt), die de instellingen uitbetaald hebben aan de arbeiders die tijdelijk werkloos werden gesteld door die werkgever tijdens het lopende dienstjaar, wanneer het aantal wettelijke vergoedingen (hetzij alleen toegekend, hetzij als gedeelte van de vergoedingen-bouw) één of beide van de volgende twee drempels overschrijdt:

  1. Er zijn wettelijke vergoedingen toegekend voor meer dan 24 dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge weerverlet (in de 6-dagenweek);
  2. Er zijn wettelijke vergoedingen toegekend voor meer dan 24 dagen tijdelijke werkloosheid wegens gebrek aan werk om economische redenen (in de 6-dagenweek).

Bij de berekening van deze drempels wordt geen rekening gehouden met de wettelijke vergoedingen betaald (hetzij alleen, hetzij als gedeelte van de vergoedingen-vorst) voor de vorstperiodes of periodes van blijvende sneeuw. De wettelijke vergoedingen betaald voor deze vorstperiodes of periodes van blijvende sneeuw worden niet teruggevorderd.

Voor de arbeiders die houder zijn van een legitimatiekaart "rechthebbende" geldig voor het lopende dienstjaar, vordert Constructiv van de werkgever de terugbetaling van de wettelijke vergoedingen (als gedeelte van de vergoedingbouw):

  1. Voor de eerste 24 dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge weerverlet wanneer vergoedingenbouw zijn toegekend voor meer dan 24 dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge weerverlet (in de 6-dagenweek);
  2. Voor de eerste 24 dagen tijdelijke werkloosheid wegens gebrek aan werk om economische redenen wanneer vergoedingen-bouw zijn toegekend voor meer dan 24 dagen tijdelijke werkloosheid wegens gebrek aan werk om economische redenen (in de 6-dagenweek).

Voor de arbeiders die niet bedoeld zijn hierboven vordert Constructiv van de werkgever de terugbetaling van de wettelijke vergoedingen voor alle dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge weerverlet en wegens gebrek aan werk om economische redenen (tot en met de 60ste dag), ook al werd slechts één van de twee voormelde drempels overschreden.

Indien de wettelijke vergoeding werd uitbetaald voor tijdelijke werkloosheid wegens gebrek aan werk om economische redenen, wordt het bedrag dat de werkgever moet terugbetalen verhoogd met:

  • 15 EUR/dag vanaf de 36ste t.e.m. de 44ste dag;
  • 30 EUR/dag vanaf de 45ste t.e.m. de 60ste dag.

4.2. Supplement van 5 euro 

Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers aan de werknemers (arbeiders en bedienden) die ze in tijdelijke werkloosheid  (met uitzondering van overmacht) plaatsen voor elke door de werkloosheid vergoede dag een bijkomend supplement van 5 euro betalen, tenzij de betaling ervan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid. Dit wettelijk supplement van 5 euro moet steeds betaald worden bovenop de bestaande supplementen die reeds voorzien zijn bij wet, CAO of andere bestaande afspraken in ondernemingen. Voor meer info, verwijzen wij u naar ons artikel.

Embuild heeft bevestigd dat dit supplement in de bouwsector niet door het fonds zal ten laste genomen worden maar dus door de werkgever moet worden betaald. 

    5. Commentaar

    Deze commentaar houdt geen rekening met het wettelijk supplement van 5 euro dat steeds door de werkgever moet betaald worden voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid behalve overmacht en dit bovenop de sectorale supplementen en/of het wettelijk supplement van 2 euro. 

    De bouwsector voorziet in een sectorale aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid ingevolge economische reden, weerverlet of technische stoornis. Sinds 1 januari 2012 legt ook de wet een minimale aanvullende vergoeding van 2 euro per dag op bij tijdelijke werkloosheid ingevolge economische reden, weerverlet of technische stoornis. Hiermee rekening houdend, kan het stelsel van aanvullende vergoedingen bij tijdelijke werkloosheid in de bouwsector als volgt worden samengevat:

    Wie heeft recht op de sectorale aanvullende vergoeding?

    Alle tijdelijk werkloze bouwarbeiders die in het bezit zijn van een “legitimatiekaart rechthebbende”. Is dit niet het geval, dan hebben zij nog steeds recht op de minimale wettelijke vergoeding van 2 euro per dag tijdelijke werkloosheid wegens weerverlet, economische redenen of technische stoornis.

    Wanneer is er recht op de sectorale aanvullende vergoeding?

    De sectorale aanvullende vergoeding wordt onbeperkt in de tijd toegekend aan de rechthebbende werknemers voor alle dagen tijdelijke werkloosheid in een periode van vorst of blijvende sneeuw erkend door het Constructiv. Voor de andere vormen van tijdelijke werkloosheid wordt zij slechts gedurende maximaal 60 dagen per dienstjaar toegekend, te berekenen in een zesdagenstelsel.

    Niet-rechthebbende werknemers en rechthebbende werknemers wiens krediet van 60 dagen voor andere vormen van tijdelijke werkloosheid dan erkende periodes van vorst of blijvende is opgebruikt, kunnen nog steeds hun recht laten gelden op de wettelijke minimumvergoeding van 2 euro per dag tijdelijke werkloosheid.

    Wie betaalt de sectorale aanvullende vergoeding?

    Constructiv betaalt de sectorale aanvullende vergoeding van de rechthebbenden via de uitbetalingsinstellingen. Voor elke dag tijdelijke werkloosheid ten gevolge van gebrek aan werk om economische redenen, weerverlet (geen erkende periode van vorst of blijvende sneeuw want daar komt Constructiv onbeperkt tussen) of technische stoornis die zich voordoet nadat de rechthebbende arbeider zijn recht op aanvullende vergoedingen heeft uitgeput bij Constructiv (na uitputting van het krediet van 60 dagen), moet de werkgever zelf de wettelijke vergoeding van minimum 2 euro per dag tijdelijke werkloosheid betalen.

    Wat de niet-rechthebbenden betreft, betaalt Constructiv ook de minimale wettelijke vergoeding van 2 euro per dag tijdelijke werkloosheid ingevolge economische reden, weerverlet of technische stoornis, maar ook hier met een beperking van 60 dagen te rekenen in een zesdagenstelsel (behalve voor de erkende periodes van vorst of blijvende sneeuw waarvoor Constructiv onbeperkt de wettelijke vergoeding betaalt). Daarna betaalt de werkgever deze vergoeding.

    Wanneer het quotum van 60 dagen vergoeding bij Constructiv opgebruikt is, zal de betalingsinstelling een attest afleveren dat de arbeider aan zijn werkgever moet bezorgen. De werkgever moet dus geen teller bijhouden.

    Regeling van terugbetaling door de werkgever aan Constructiv

    De werkgever moet een deel van de door Constructiv toegekende vergoedingen terugbetalen in geval van economische werkloosheid en weerverlet behalve voor de gevallen van erkende periodes van vorst en blijvende sneeuw.

    Een afzonderlijke drempel wordt ingevoerd voor economische werkloosheid en weerverlet (de erkende periodes van vorst en blijvende sneeuw buiten beschouwing gelaten) van 24 dagen, berekend in een zesdagenstelsel.

    Wordt geen van beide drempels overschreden, dan is er geen terugbetaling. Wordt enkel de drempel van het weerverlet overschreden maar niet die van de economische werkloosheid of omgekeerd, dan is er slechts een gedeeltelijke terugbetaling enkel voor de werkloosheidsvorm waarvan de drempel werd overschreden.

    Deze terugbetaling geldt zowel voor de door Constructiv betaalde sectorale vergoeding, als voor de door Constructiv betaalde wettelijke vergoeding.

    Bovendien wordt bij economische werkloosheid nog in een extra bedrag voorzien dat de werkgever moet terugbetalen bovenop de aanvullende vergoeding: vanaf 1 oktober 2012 wordt dit extra bedrag opgetrokken naar 15 euro (voordien 10 euro) per dag vanaf dag 36 van economische werkloosheid in een zesdagenstelsel en zelfs op 30 euro (voordien 20 euro) per dag vanaf dag 45 tot en met dag 60 van economische werkloosheid in een zesdagenstelsel.

    Op welke vergoeding hebben de bedienden in de bouwsector recht in geval van economische werkloosheid?

    Een bediende die economisch werkloos wordt gesteld, heeft recht op een aanvullende vergoeding ten laste van zijn werkgever voor elke dag waarop hij economische werkloos wordt gesteld. Wat het bedrag van deze aanvullende vergoeding betreft, hebben bedienden recht op een bedrag dan minstens gelijk is aan het bedrag dat arbeiders in de onderneming krijgen in geval van economische werkloosheid.

    Het probleem dat zich in PC 124 stelt, is dat de verschillende categorieën van bedienden niet overeenkomen met de categorieën van arbeiders.

    Volgens het standpunt van de Confederatie Bouw is het aangewezen om het maandloon van de bedienden om te rekenen naar een uurloon en dit te vergelijken met de uurlonen van de verschillende categorieën van arbeiders. De bediende heeft dan recht op het bedrag dat overeenstemt met de categorie van arbeiders met hetzelfde uurloon als hij.

    Aangezien de bedragen van de aanvullende vergoeding worden uitgedrukt in een zesdagenweek, moet het bekomen bedrag ook nog worden vermenigvuldigd met 6/5 wanneer de bedienden in een vijfdagenweek werken.

    Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

    Datum CAO
    26/06/2023
    Registratienr
    181715
    Geldig van
    -
    Geldig tot
    30/09/2025
    Neerleggingsdatum
    24/07/2023
    Registratiedatum
    21/08/2023
    Onderwerp
    Toekenning van aanvullende werkloosheidsuitkeringen en van de wettelijke vergoeding
    BS Bericht van neerlegging
    29/08/2023
    Algemeen verbindend verklaring
    Gevraagd
    Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
    08/01/2024
    Gepubliceerd in het B.St. van
    26/01/2024
    Keywords
    WERKLOOSHEID (ANDERE DAN ECONOMISCHE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN), WERKLOOSHEID (ANDERE DAN ECONOMISCHE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN)
    Tekst aangepast op
    23/08/2023
    Historiek
    01/10/2023 30/09/2025 2001 Bestaanszekerheid: vorstvergoeding - vergoeding-bouw - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2019 30/09/2023 2001 Bestaanszekerheid: vorstvergoeding - vergoeding-bouw - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2017 30/09/2019 2001 Bestaanszekerheid: vorstvergoeding - vergoeding-bouw - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2015 30/09/2017 2001 Bestaanszekerheid: vorstvergoeding - vergoeding-bouw - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/01/2015 30/09/2015 2001 Bestaanszekerheid: vorstvergoeding - vergoeding-bouw - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/01/2014 31/12/2014 2001 Bestaanszekerheid: vorstvergoeding - vergoeding-bouw - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2013 31/12/2013 2001 Bestaanszekerheid - vorstvergoeding, vergoeding-bouw, vergoeding-ontslag - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2012 30/09/2013 2001 Bestaanszekerheid - vorstvergoeding, vergoeding-bouw, vergoeding-ontslag - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2011 30/09/2012 2001 Bestaanszekerheid - vorstvergoeding, vergoeding-bouw, vergoeding-ontslag - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2011 01/10/2011 2001 Bestaanszekerheid - vorstvergoeding, vergoeding-bouw, vergoeding-ontslag - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2009 30/09/2011 2001 Bestaanszekerheid - vorstvergoeding, vergoeding-bouw, vergoeding-ontslag - aanvullende werkloosheidsuitkering
    01/10/2007 30/09/2009 2001 Bestaanszekerheid - vorstvergoeding, vergoeding-bouw, vergoeding-ontslag, aanvullende werkloosheidsuitkering.
    01/10/2003 30/09/2007 2001 Bestaanszekerheid - Vorstvergoeding, vergoeding-bouw, vergoeding-ontslag - Aanvullende werkloosheidsuitkering.
    01/10/2001 30/09/2003 2001 Bestaanszekerheid - Vorstvergoeding, vergoeding-bouw, vergoeding-ontslag - Aanvullende werkloosheidsuitkering.
    01/09/1999 30/09/2001 2001 Aanvullende werkloosheidsuitkeringen ten laste van de werkgever