0401 Loonvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.03.00-00.00

Bijwerking: 28/10/2008
Geldig vanaf: 01/01/2007
Geldig tot: 31/12/2008

In het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 4 juli 2007 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 10 maart 2008 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 16 april 2008.

In hetzelfde paritair comité werd op 4 juli 2007 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loonprogrammatie 2007-2008.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 9 september 2008 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 21 oktober 2008.

In hetzelfde paritair comité werd op 4 juli 2007 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de premies in de sector van de bakkerijen en banketbakkerijen.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 10 maart 2008 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 16 april 2008.

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de minimumuurlonen en de premies.  Voor de evolutie van de minimumuurlonen, zie onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

A. CAO van 4 juli 2007 betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§2. Met "arbeiders" worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§3. Met "werknemers" worden arbeiders en bedienden bedoeld, in hoofden uitgedrukt.

§4. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie.

(...)

HOOFDSTUK III – Barema’s in de ondernemingen die 10 werknemers of meer tewerkstellen

Artikel 5 – Minimumuurlonen in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen

§1. Onder “kleine bakkerijen en banketbakkerijen” wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszaken bij een banketbakkerij die niet gelijktijdig aan de drie volgende voorwaarden voldoen:

  • aantal tewerkgestelde personen (voltijdsen en deeltijdsen, in hoofden uitgedrukt) hoger dan 20 op het ogenblik van de indiensttreding);
  • zakencijfer tijdens het voorgaande boekjaar hoger dan 1.859.200 EUR;
  • gebruik van tunneloven.

§2. Op 1 juli 2007 gelden volgende minimumuurlonen voor de arbeiders in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen die 10 werknemers of meer tewerkstellen.

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

 

Categorie

38 u/week

1

10,23 EUR

2

10,55 EUR

3

11,26 EUR

4

11,64 EUR

5

12,36 EUR

6

13,38 EUR

7

9,58 EUR

8

10,35 EUR

9

10,97 EUR

10

11,12 EUR

11

11,26 EUR

12

11,26 EUR

13

11,36 EUR

14

11,26 EUR

15

12,12 EUR

16

13,96 EUR

§3. De minimumuurlonen vermeld in §2 van dit artikel worden op 1 januari 2008 verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007 betreffende de sociale programmatie 2007-2008 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen.

Artikel 6 – Minimumuurlonen in de grote bakkerijen en banketbakkerijen

§1. Onder “grote bakkerijen en banketbakkerijen” wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij die gelijktijdig aan de drie volgende voorwaarden voldoen:

  • aantal tewerkgestelde personen (voltijdsen en deeltijdsen, in hoofden uitgedrukt) hoger dan 20 op het ogenblik van de indiensttreding;
  • zakencijfer tijdens het voorgaande boekjaar hoger dan 1.859.200 EUR;
  • gebruik van tunneloven.

§2. Op 1 juli 2007 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders in de grote bakkerijen en banketbakkerijen die geen 6 maanden anciënniteit in de onderneming tellen:

 

Categorie

38 u/week

1

10,02 EUR

2

10,34 EUR

3

11,05 EUR

4

11,42 EUR

5

12,09 EUR

6

13,12 EUR

7

9,40 EUR

8

10,12 EUR

9

10,75 EUR

10

10,90 EUR

11

11,05 EUR

12

11,05 EUR

13

11,12 EUR

14

11,05 EUR

15

11,88 EUR

16

13,68 EUR

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

§3. Op 1 juli 2007 gelden volgende minimumlonen voor de arbeiders in de grote bakkerijen en banketbakkerijen die 6 maanden anciënniteit in de onderneming tellen:

Categorie

38 u/week

1

10,23 EUR

2

10,55 EUR

3

11,26 EUR

4

11,64 EUR

5

12,36 EUR

6

13,38 EUR

7

9,58 EUR

8

10,35 EUR

9

10,97 EUR

10

11,12 EUR

11

11,26 EUR

12

11,26 EUR

13

11,36 EUR

14

11,26 EUR

15

12,12 EUR

16

13,96 EUR

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

§4. De minimumuurlonen vermeld in § 3 van dit artikel worden op 1 januari verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007 betreffende de sociale programmatie 2007-2008 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen.

§5. De voorwaarde van de periode van zes maanden is ingevuld op de dag dat de som van alle tewerkstellingsperiodes, al dan niet onderbroken, bij een zelfde werkgever in de loop van de laatste twee jaar minstens zes maanden bedraagt.

Onder "tewerkstellingsperiodes" dient men te verstaan de periodes gedekt door:

  • alle arbeidsovereenkomsten, van welke aard ook, zelfs al wordt de uitvoering ervan geschorst;
  • en/of door een interimovereenkomst.

HOOFDSTUK IV – Barema’s in de ondernemingen met minder dan 10 werknemers

Artikel 7

§1. Onder “bakkerijen met minder dan 10 werknemers” wordt verstaan de ondernemingen die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen en waar op 31 december 2002 de 39-urenweek van toepassing was.

§2. Op 1 juli 2007 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders:

Categorie

38 u/week

1

10,10 EUR

2

10,42 EUR

3

11,13 EUR

4

11,51 EUR

5

12,18 EUR

6

13,22 EUR

7

9,47 EUR

8

10,20 EUR

9

10,84 EUR

10

10,98 EUR

11

11,13 EUR

12

11,13 EUR

13

11,20 EUR

14

11,13 EUR

15

11,97 EUR

16

13,78 EUR

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

§3. De minimumuurlonen vermeld in §2 van dit artikel worden op 1 januari 2008 verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007 betreffende de sociale programmatie 2007-2008 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen.

HOOFDSTUK V – Instaplonen

Artikel 8

In de “kleine bakkerijen en banketbakkerijen” zoals gedefinieerd in artikel 5 § 1 geldt gedurende de eerste zes maanden van tewerkstelling in de onderneming, te rekenen vanaf de eerste dag van de eerste indiensttreding, een instaploon ten bedrage van 90 % van het werkelijk betaalde loon van de functie in de onderneming.

De periodes van tewerkstelling in de onderneming vóór 1 juli 2007 worden in mindering gebracht op deze zes maanden.  De periode van zes maanden kan slechts één maal per arbeider worden toegepast maar kan evenwel gespreid worden over meerdere tewerkstellingsperiodes.

Eens deze periode van 6 maanden overschreden is, heeft de betrokken arbeider recht op een premie ten bedrage van 10 % van het product bestaande uit 26 maal het normale uurloon, vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsregeling van de betrokken arbeider in de onderneming.

De instaplonen kunnen niet gecumuleerd worden met andere degressieve loonregelingen zoals deze voor stagiairs, industriële leerlingen en studenten.

HOOFDSTUK VI – Bijzondere bepalingen

Artikel 9 – Plaatsvervangende arbeiders

Elke arbeider die geroepen wordt om een collega uit een hogere categorie tijdelijk te vervangen heeft onmiddellijk recht op het loon dat overeenstemt met de nieuwe functie.

Van zodra de titelhouder terug is of vervangen is, herneemt hij zijn gewone functie met het hiermee overeenstemmend loon.

Artikel 10 – "Extra" arbeiders

Arbeider aangeworven bij feestelijkheden en/of weekends, tengevolge van een productiestijging tijdens deze dagen in kleine en middelgrote ondernemingen.  De arbeider als “extra” werkkracht genoemd, heeft recht op het loon dat vastgesteld is voor de uitgeoefende functie vermeerderd met 20 % van dit uurloon.

Artikel 11 – Uurlonen van de studenten

Voor de arbeiders tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (Belgisch Staatsblad van 22 augustus 1978), gelden volgende minimumlonen, uitgedrukt als percentage van de in artikel 5 vermelde minimumlonen:

18 jaar en ouder

90 %

17 jaar

80 %

16 jaar

70 %

15 jaar

60 %

(...)

HOOFDSTUK VIII – Geldigheidsduur

Artikel 13

De huidige collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 6 juli 2005, betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen in de bakkerijen en  banketbakkerijen (koninklijk besluit van 27 september 2006, Belgisch Staatsblad van 21 december 2006).

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 juli 2007 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2008.  Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid.

Commentaar bij artikel 6 §5: De partijen komen overeen dat deze periode van zes maanden opgebouwd kan worden door al dan niet onderbroken tewerkstellingsperiodes bij dezelfde werkgever in een referentieperiode van twee jaar.  Eens deze voorwaarde van zes maanden is gerealiseerd, is die verworven voor alle latere periodes van tewerkstelling bij deze werkgever.

Commentaar bij artikel 5: Voor het bepalen van het aantal werknemers dient men  het gemiddelde aantal werknemers van de voorbije 4 trimesters in acht te nemen.

B. CAO van 4 juli 2007 betreffende de loonprogrammatie 2007-2008

Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de voedingsnijverheid.

§2. Met “arbeiders” worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

Loonevolutie

Artikel 2

De reële lonen kunnen in de periode 2007-2008 nominaal stijgen met 4,75 %, indexeringen inbegrepen, volgens de volgende modaliteiten.

Artikel 3

Bij ontstentenis van een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak zullen de reële lonen per 1 juli 2007 verhogen met 0,40 %.

Artikel 4

Per 1 januari 2008 en na indexering van de lonen verhogen de reële lonen met het saldo van de nominale loonsverhoging van 4,75 % vermeld in artikel 2.

Paritair commentaar:

Bij een indexering van 2,06 %, zoals verwacht, bedraagt de conventionele loonsverhoging per 1 januari 2008 0,37 %olgens de volgende berekening:

- 1 januari 2007: 1,85 % jaarindexering;

- 1 juli 2007: 0,40 % conventionele verhoging;

- 1 januari 2008: jaarindexering = 2,06 % (veronderstelling);

- 1 januari 2008: saldo: 1.0475 / (1.0185 X 1.0040 X 1.0206) = 1.0475 / 1.0436 = 1.0037 zijnde 0,37 % conventionele verhoging.

De evolutie van het loon in 2007-2008 in chronologische volgorde:

- 1 januari 2007: 1,85 % jaarindexering;

- 1 juli 2007: 0,40 % conventionele verhoging;

- 1 januari 2008: jaarindexering + saldo = 2,43 %.

Artikel 5

Een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak kan de verhogingen van de reële lonen bepaald in deze overeenkomst vervangen door andere voordelen, voor zover de sectorale loonschalen en premies nageleefd worden.

Artikel 6

In het geval dat de toepassing van één of meerdere clausules van deze overeenkomst een onderneming in moeilijkheden kan brengen omwille van economische omstandigheden zoals hoge werkloosheid, vermindering van het productievolume, moeilijkheden op de exportmakt, duidelijke vermindering van de rendabiliteit enz., dan kan, middels een collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend door alle vakbonden vertegenwoordigd in de onderneming, de onderneming vrijgesteld worden van de hierboven gestelde verplichtingen.  In elk geval dienen de sectorale loonschalen en premies nageleefd te worden.

HOOFDSTUK II - Geldigheidsduur

Artikel 7

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor bepaalde tijd. 

Zij treedt in werking op 1 januari 2007 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2008.

C. CAO van 4 juli 2007 betreffende de premies

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§ 2. Met "arbeiders" worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§ 3. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie.

HOOFDSTUK II – Premies

(...)

Artikel 3 – Koudepremie

De arbeiders die gewoonlijk in koelkamers of –vrachtwagens tewerkgesteld zijn, hebben recht op een loontoeslag:

  • van 5 % indien de temperatuur in deze kamers of wagens lager ligt dan 8° Celsius;
  • van 10 % in de koelkamers of –wagens voor diepgevroren producten.

Artikel 4 – Premie voor nachtarbeid

Onverminderd de bepalingen van artikel 36 van de arbeidswet van 16 maart 1971 (Belgisch Staatsblad van 30 maart 1971), hebben de arbeiders tewerkgesteld gedurende de nacht, recht op een loontoeslag van 20 %.

Voor de toekenning van de loontoeslag voorzien bij dit artikel worden de arbeidsuren tussen 22 en 6 uur verricht, in aanmerking genomen.

Artikel 5 – Weekendpremie

§1. Vanaf 1 januari 2007 wordt een premie toegekend van 2,5 EUR wanneer de arbeider gedurende het weekend minimum 4 uur effectieve arbeidsprestaties levert tussen zaterdag 18 uur en zondag 18 uur.

§2. Vanaf 1 januari 2008 bedraagt deze premie 2,60 EUR, rekening houdend met de inflatie in de periode 2006-2007.

§3. Bedrijven die reeds een premie toekennen gelijk aan of hoger dan de sectorale weekendpremie kunnen de premie op een gelijkwaardige manier vervangen mits een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in de onderneming.

§4. Deze premie wordt vanaf 1 januari 2009 gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen, overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007 betreffende de koppeling van de lonen van de arbeiders aan het indexcijfer (overeenkomst geregistreerd onder het nummer 84319/CO/118). 

Commentaar: om te weten welke codes er moeten gebruikt worden op de prestatieopgaven worden de aangeslotenen van Groep S – Sociaal Secretariaat vzw verzocht hun dossierbeheerder te contacteren.

HOOFDSTUK III - Geldigheidsduur

Artikel 6

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 juli 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid betreffende de premies in de sector van de bakkerijen en banketbakkerijen (koninklijk besluit van 15 juni 2006, Belgisch Staatsblad van 2 augustus 2006).

Artikel 7

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2007 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2008.

Zij wordt stilzwijgend verlengd voor een periode van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid.


Historiek
01/01/2023 31/12/2024 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2022 31/12/2022 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2019 31/12/2021 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2017 30/06/2019 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2016 31/12/2016 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2014 31/12/2015 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2011 31/12/2013 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2011 01/01/2011 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2009 31/12/2010 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2007 31/12/2008 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2005 31/12/2006 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2004 31/12/2004 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2003 31/12/2003 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2001 31/12/2002 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2001 31/12/2000 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)