0401 Loonvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.03.00-00.00

Bijwerking: 18/11/2019
Geldig vanaf: 01/01/2017
Geldig tot: 30/06/2019

 Nachtarbeid

    + 20%

    Weekendpremie (bedragen vanaf 01/01/2019):

    • 4,20 EUR in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen
    • 3,12 EUR in de grote bakkerijen en banketbakkerijen

    De weekendpremie wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd

    Koudepremie

    • + 5% indien de temperatuur in deze koelkamers of -vrachtwagens lager ligt dan 8°C
    • + 10% in de koelkamers of vrachtwagens voor diepgevroren producten.

    Premie voor ploegenarbeid

    0,10EUR/uur voor de grote bakkerijen en banketbakkerijen

     

    De bepalingen betreffende de loonvoorwaarden en premies van toepassing in de bakkerijen, banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij ressorterend onder het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid vloeit voort uit een combinatie van de volgende teksten:

    • een collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen voor de arbeiders van de bakkerijen en banketbakkerijen gesloten op 11 oktober 2017. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve Arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 27 november 2017 onder het nummer 142890/CO/118.03.
    • een collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de premies voor de arbeiders uit de bakkerijen en de banketbakkerijen gesloten op 11 oktober 2017. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve Arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 27 november 2017 onder het nummer 142896/CO/118.03.

    Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de minimumuurlonen en de premies.  Voor de evolutie van de minimumuurlonen, verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

    A. CAO van 11/10/2017 betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen

    HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

    Artikel 1

    §1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

    §2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

    §3. Met werknemers worden arbeiders en bedienden bedoeld, in hoofden uitgedrukt.

    §4. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door het Ministerie voor Middenstand.

    HOOFDSTUK II — Definitie grote en kleine bakkerijen

    Artikel 2

    Onder "kleine bakkerijen en banketbakkerijen" wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die verse producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij die gemiddeld minder dan 20 arbeiders (uitgedrukt in voltijdse equivalenten) tewerkstellen.

    Onder "grote bakkerijen en banketbakkerijen" wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die verse producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij die gemiddeld 20 of meer arbeiders (uitgedrukt in voltijdse equivalenten) tewerkstellen.

    Het aantal arbeiders wordt berekend per technische bedrijfseenheid (TBE) in de zin van de Bedrijfsorganisatiewet.

    Het gemiddeld aantal arbeiders wordt jaarlijks op 30 september (= dag X) bepaald en dit op basis van de tewerkstelling van de arbeiders en de interim-arbeiders in de referteperiode, die loopt van 1 september tot 31 augustus voorafgaand aan dag X.

    Het aantal voltijdse equivalenten wordt bekomen door het aantal kalenderdagen dat elke arbeider en interim-arbeider in de referteperiode in dienst was te delen door 365.

    Voor arbeiders die een uurregeling hebben van minder dan 75% van een voltijdse uurregeling wordt het totaal aantal kalenderdagen zoals bekomen in toepassing van het vorige lid gedeeld door 2.

    Periodes van schorsing van de arbeidsovereenkomst ingevolge langdurige ziekte (d.i. vanaf meer dan 3 maanden ziekte) en volledige onderbreking van prestaties in het kader van tijdskrediet of thematische verloven tellen niet mee in deze berekening.

    Het resultaat dat in toepassing van deze paragraaf op dag X wordt bekomen heeft uitwerking vanaf 1 januari volgend op dag X.

    Als het resultaat dat op dag X wordt bekomen tot gevolg heeft dat een onderneming overgaat van een kleine bakkerij en banketbakkerij naar een grote bakkerij en banketbakkerij of omgekeerd dient de werkgever de arbeiders hiervan uiterlijk op 31 oktober volgend op dag X schriftelijk in kennis stellen.

    (...)

    HOOFDSTUK IV – Barema’s in de ondernemingen die 10 werknemers of meer tewerkstellen

    Artikel 6 – Minimumuurlonen in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen  

    Op 1 juli 2017 gelden volgende minimumuurlonen voor de arbeiders in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen die 10 werknemers of meer tewerkstellen.

    De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

    (...)

    Commentaar: voor de evolutie van de minimumuurlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

    Artikel 7 – Minimumuurlonen in de grote bakkerijen en banketbakkerijen

    §1. Op 1 juli 2017 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders in de grote bakkerijen en banketbakkerijen die geen zes maanden anciënniteit in de onderneming tellen:

    (...)

    Commentaar: voor de evolutie van de minimumuurlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

    De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

    De bakkerijen die in gevolge de toepassing van artikel 2  van deze collectieve arbeidsovereenkomst wijzigen van grote naar kleine bakkerij kunnen geen gebruik maken van bovenstaande minimumuurlonen voor arbeiders die in dienst komen vanaf 1 januari volgend op dag X. Voor de arbeiders die op 31 december volgend op de dag X reeds in dienst zijn en die volgens bovenstaande minimumuurlonen betaald worden, kunnen deze minimumuurlonen gewoon verder worden toegepast onder de modaliteiten van § 1 van dit artikel.

    §2. Op 1 juli 2017 gelden volgende minimumlonen voor de arbeiders in de grote bakkerijen en banketbakkerijen die zes maanden anciënniteit in de onderneming tellen:

    (...)

    Commentaar: voor de evolutie van de minimumuurlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

    De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

    §3. De voorwaarde van de periode van zes maanden is ingevuld op de dag dat de som van alle tewerkstellingsperiodes, al dan niet onderbroken, bij een zelfde werkgever in de loop van de laatste twee jaar minstens zes maanden bedraagt.

    Onder tewerkstellingsperiodes dient men te verstaan de periodes gedekt door:

    • alle arbeidsovereenkomsten, van welke aard ook, zelfs al wordt de uitvoering ervan geschorst;
    • en/of door een interimovereenkomst.

    Commentaar bij artikel 7 § 3

    De partijen komen overeen dat deze periode van zes maanden opgebouwd kan worden door al dan niet onderbroken tewerkstellingsperiodes bij dezelfde werkgever in een referentieperiode van twee jaar. Eens deze voorwaarde van zes maanden is gerealiseerd, is die verworven voor alle latere periodes van tewerkstelling bij deze werkgever.

    HOOFDSTUK V – Barema’s in de ondernemingen met minder dan 10 werknemers

    Artikel 8

    §1. Onder “bakkerijen met minder dan 10 werknemers” wordt verstaan de ondernemingen die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen en waar op 31 december 2002 de 39-urenweek van toepassing was.

    §2. Op 1 juli 2017 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders:

    (...)

    Commentaar: voor de evolutie van de minimumuurlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

    De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

    HOOFDSTUK VI – Instaplonen

    Artikel 9

    In de “kleine bakkerijen en banketbakkerijen” zoals gedefinieerd in artikel 2 geldt gedurende de eerste 6 maanden van tewerkstelling in de onderneming, te rekenen vanaf de eerste dag van de eerste indiensttreding, een instaploon ten bedrage van 90 % van het werkelijk betaalde loon van de functie in de onderneming.

    De periodes van tewerkstelling in de onderneming voor 1 januari 2011 worden in mindering gebracht op deze 6 maanden. De periode van 6 maanden kan slechts één maal per arbeider worden toegepast maar kan evenwel gespreid worden over meerdere tewerkstellingsperiodes.

    Eens deze periode van 6 maanden overschreden is, heeft de betrokken arbeider recht op een premie ten bedrage van 10 % van het product bestaande uit 26 maal het normale uurloon, vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsregeling van de betrokken arbeider in de onderneming.

    De instaplonen kunnen niet gecumuleerd worden met andere degressieve loonregelingen zoals deze voor stagiairs, industriële leerlingen en studenten, noch met de minimumuurlonen uit artikel 7 §1.

    De bakkerijen die in gevolge de toepassing van artikel 2  van deze cao wijzigen van kleine naar grote bakkerij kunnen geen gebruik maken van het stelsel van de instaplonen voor arbeiders die in dienst komen vanaf 1 januari volgend op dag X.

    Voor de arbeiders die op 31 december volgend op de dag X reeds in dienst zijn en voor wie het systeem van de instaplonen wordt toegepast, kan dit gewoon verder worden toegepast onder de modaliteiten van dit artikel.

    De bakkerijen die in gevolge de toepassing van artikel 2  wijzigen van grote naar kleine bakkerij kunnen slechts gebruik maken van het stelsel van de instaplonen voor arbeiders die in dienst komen vanaf 1 januari volgend op dag X. Voor de arbeiders die op 31 december volgend op dag X reeds in dienst zijn kan geen gebruik gemaakt worden van het systeem van de instaplonen.

    HOOFDSTUK VII – Bijzondere bepalingen

    Artikel 10 – Plaatsvervangende arbeiders

    Elke arbeider die geroepen wordt om een collega uit een hogere categorie tijdelijk te vervangen heeft onmiddellijk recht op het loon dat overeenstemt met de nieuwe functie.

    Van zodra de titelhouder terug is of vervangen is, herneemt hij zijn gewone functie met het hiermee overeenstemmend loon.

    Artikel 11 – Extra arbeiders

    Arbeider aangeworven bij feestelijkheden en/of weekends, ten gevolge van een productiestijging tijdens deze dagen in kleine en middelgrote ondernemingen.  De arbeider als “extra” werkkracht genoemd, heeft recht op het loon dat vastgesteld is voor de uitgeoefende functie vermeerderd met 20 % van dit uurloon.

    Artikel 12 – Uurlonen van de studenten

    Voor de arbeiders tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, gelden volgende minimumlonen, uitgedrukt als percentage van de in artikel 6 vermelde minimumlonen:
     

    18 jaar en ouder 90 %
    17 jaar 80 %
    16 jaar 70 %
    15 jaar 60 %

    Commentaar bij artikel 12

    Deze minimumuurlonen van de jongere werklieden, tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, werden vastgelegd rekening houdend met de opleidingsperiode van toepassing op jonge arbeiders en het vergemakkelijken van de integratie van jongeren op de arbeidsmarkt.

    (...)

    HOOFDSTUK IX – Geldigheidsduur

    Artikel 14

    De huidige collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 8 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor de Voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en lonen van de arbeiders tewerkgesteld in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij, geregistreerd onder het nummer 131561/C0/118.

    Zij heeft uitwerking met ingang van 1 juli 2017en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2018. Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid en aan de erin vertegenwoordigde organisaties.

     B. CAO van 11/10/2017 betreffende de premies

    HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied en definities

    Artikel 1

    § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

    § 2. Met "arbeiders" worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

    § 3. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.

    § 4. Onder "kleine bakkerijen en banketbakkerijen" wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die verse producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij die gemiddeld minder dan 20 arbeiders (uitgedrukt III voltijdse equivalenten) tewerkstellen.

    Onder "grote bakkerijen en banketbakkerijen" wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die verse producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij die gemiddeld 20 of meer arbeiders (uitgedrukt III voltijdse equivalenten) tewerkstellen.

    Het aantal arbeiders wordt berekend per technische bedrijfseenheid (TBE) in de zin van de Bedrijfsorganisatiewet.

    Het gemiddeld aantal arbeiders wordt jaarlijks op 30 september (= dag X) bepaald en dit op basis van de tewerkstelling van de arbeiders en de interim-arbeiders in de referteperiode, die loopt van 1 september tot 31 augustus voorafgaand aan dag X.

    Het aantal voltijdse equivalenten wordt bekomen door het aantal kalenderdagen dat elke arbeider en interim-arbeider in de referteperiode in dienst was te delen door 365.

    Voor arbeiders die een uurregeling hebben van minder dan 75% van een voltijdse uurregeling wordt het totaal aantal kalenderdagen zoals bekomen in toepassing van het vorige lid gedeeld door 2.

    Periodes van schorsing van de arbeidsovereenkomst ingevolge langdurige ziekte (dit is vanaf meer dan 3 maanden ziekte) en volledige onderbreking van prestaties in het kader van tijdskrediet of thematische verloven tellen niet mee in deze berekening.

    Het resultaat dat in toepassing van deze paragraaf op dag X wordt bekomen heeft uitwerking vanaf 1 januari volgend op dag X.

    Als het resultaat dat op dag X wordt bekomen tot gevolg heeft dat een onderneming overgaat van een kleine bakkerij en banketbakkerij naar een grote bakkerij en banketbakkerij of omgekeerd dient de werkgever de arbeiders hiervan uiterlijk op 31 oktober volgend op dag X schriftelijk in kennis stellen.

    HOOFDSTUK II -  Premies en toekenningsvoorwaarden

    Artikel 2 - Koudepremie

    De arbeiders die gewoonlijk in koelkamers of -vrachtwagens tewerkgesteld zijn, hebben recht op een loontoeslag:

    • van 5% indien de temperatuur in deze koelkamers of -vrachtwagens lager ligt dan 8°C
    • van 10% in de koelkamers of - vrachtwagens voor diepgevroren producten.

    Artikel 3 - Premie voor nachtarbeid

    Onverminderd de bepalingen van artikel 36 van de arbeidswet van 16 maart 1971 (Belgisch Staatsblad van 30 maart 1971), hebben de arbeiders tewerkgesteld gedurende de nacht, recht op een loontoeslag van 20%. Voor de toekenning van de loontoeslag voorzien bij dit artikel worden de arbeidsuren die tussen 22 en 6 uur worden verricht, in aanmerking genomen.

    Artikel 4 - Weekendpremie

    § 1. De arbeider die gedurende het weekend minstens 4 uur effectieve arbeidsprestaties levert tussen zaterdag 18 uur en zondag 18 uur  heeft recht op een premie van:

    • 4,04 € in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen ;
    • 3,01 € in de grote bakkerijen en banketbakkerijen.

    § 2. Bedrijven kunnen de premie door een gelijkwaardige vergoeding voor weekendwerk vervangen mits een
    collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in de onderneming.

    § 3. Deze premies zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen, overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 juli 2011 tot koppeling van de lonen aan het indexcijfer der consumptieprijzen.

    Artikel 5 - Premie voor ploegenarbeid in de grote bakkerijen en banketbakkerijen

    Een ploegenpremie van minimum € 0,10/uur is verschuldigd voor arbeid in ploegen in de grote bakkerijen en banketbakkerijen.

    HOOFDSTUK III - Geldigheidsduur

    Artikel 6

    Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 13 oktober 2015 gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid betreffende de premies voor de arbeiders uit de bakkerijen en banketbakkerijen, (registratienummer 130468/CO/118).

    Artikel 7

    Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang vanaf 1 januari 2017 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2018.

    Zij wordt stilzwijgend verlengd voor een periode van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de
    voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid.

    Zij kan opgezegd worden mits een opzegging van drie maanden, per een ter post aangetekend schrijven, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid en aan de erin vertegenwoordigde organisaties.

    Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

    Datum CAO
    11/10/2017
    Registratienr
    142896
    Geldig van
    01/01/2017
    Geldig tot
    31/12/2018
    Neerleggingsdatum
    27/10/2017
    Registratiedatum
    27/11/2017
    Onderwerp
    koud premie, premie voor nachtarbeid, weekendpremie en premie voor ploegenarbeid
    BS Bericht van neerlegging
    06/12/2017
    Algemeen verbindend verklaring
    -
    Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
    13/06/2018
    Gepubliceerd in het B.St. van
    13/07/2018
    Keywords
    PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING

    Datum CAO
    11/10/2017
    Registratienr
    142890
    Geldig van
    01/07/2017
    Geldig tot
    01/07/2019
    Neerleggingsdatum
    27/10/2017
    Registratiedatum
    27/11/2017
    Onderwerp
    functieclassificatie
    BS Bericht van neerlegging
    06/12/2017
    Algemeen verbindend verklaring
    -
    Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
    02/09/2018
    Gepubliceerd in het B.St. van
    14/09/2018
    Keywords
    LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, FUNCTIECLASSIFICATIE, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET

    Historiek
    01/01/2023 31/12/2024 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2022 31/12/2022 0401 Loonvoorwaarden
    01/07/2019 31/12/2021 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2017 30/06/2019 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2016 31/12/2016 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2014 31/12/2015 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2011 31/12/2013 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2011 01/01/2011 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2009 31/12/2010 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2007 31/12/2008 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2005 31/12/2006 0401 Loonvoorwaarden
    01/01/2004 31/12/2004 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
    01/01/2003 31/12/2003 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
    01/01/2001 31/12/2002 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
    01/01/2001 31/12/2000 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)