040103 Loonvoorwaarden (118.03.00)

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.03.00-00.00

Bijwerking: 22/07/2002
Geldig vanaf: 01/01/2001
Geldig tot: 31/12/2002

 

In het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 16 november 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten ter bepaling van de beroepenclassificatie en de lonen van de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.  Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 30 januari 2002 onder het nr. 60.865/CO/118.  Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 13 februari 2002.

 

In hetzelfde paritair comité werd op 16 november 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loonevolutie in 2001-2002 voor de arbeiders uit de sector bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij.  Zij werd neergelegd op de Grifife van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 30 januari 2002 onder het nr. 60.860/CO/118.03; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 13 februari 2002.

 

In hetzelfde paritair comité werd op 5 juli 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de premies.  Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 10 augustus 2001 onder het nr. 58.520/CO/118; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 29 augustus 2001.  Zij werd gewijzigd door een CAO gesloten op 17 januari 2002 tot wijziging van de benaming “de bakkerijen, banketbakkerijen (met uitzondering van het subsector 118.05) en verbruikszalen bij een banketbakkerij” in sommige collectieve arbeidsovereenkomsten.

 

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de minimumuurlonen en de premies.  Voor de evolutie van de minimumuurlonen, zie onze omzendbrieven Hfdst.4.2.2.

1. CAO van 16 november 2001 ter bepaling van de beroepenclassificatie en de lonen

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§3. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door het Ministerie voor Middenstand.

(...)

HOOFDSTUK III – Barema’s

Artikel 5 - Minimumuurlonen

Op 1 juli 2001 gelden volgende minimumuurlonen voor de arbeiders.  De loonsverhoging op 1.07.2001 van 4 BEF of 0,10 EUR is in het hiernavolgend barema inbegrepen.

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

 

Categorie

38 u/week

39 u/week

1

8,86 EUR

8,64 EUR

2

9,15 EUR

8,93 EUR

3

9,78 EUR

9,54 EUR

4

10,12 EUR

9,87 EUR

5

10,73 EUR

10,47 EUR

6

11,65 EUR

11,37 EUR

7

8,30 EUR

8,09 EUR

8

8,96 EUR

8,75 EUR

9

9,53 EUR

9,29 EUR

10

9,64 EUR

9,41 EUR

11

9,78 EUR

9,54 EUR

12

9,78 EUR

9,54 EUR

13

9,85 EUR

9,61 EUR

14

9,78 EUR

9,54 EUR

15

10,53 EUR

10,27 EUR

16

12,16 EUR

11,86 EUR

Deze minimumlonen worden verhoogd met 0,10 EUR per uur op 1 juni 2002 en met 0,05 EUR per uur op 1 november 2002.

Artikel 6 - Instaplonen

§1. In de “kleine bakkerijen en banketbakkerijen” geldt gedurende de eerste 6 maanden van tewerkstelling in de onderneming, te rekenen vanaf de eerste dag van de eerste indiensttreding, een instaploon ten bedrage van 90 % van het werkelijk betaalde loon van de functie in de onderneming.

De periodes van tewerkstelling in de onderneming voor 1 juli 2001 worden in mindering gebracht op deze 6 maanden.  De periode van 6 maanden kan slechts één maal per arbeider worden toegepast maar kan evenwel gespreid worden over meerdere tewerkstellingsperiodes.

Eens deze periode van 6 maanden overschreden, heeft de betrokken arbeider recht op een premie ten bedrage van 10 % van het product bestaande uit 26 maal het normale uurloon, vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsregeling van de betrokken arbeider in de onderneming.

De instaplonen kunnen niet gecumuleerd worden met andere degressieve loonregelingen zoals deze voor stagiairs, industriële leerlingen, studenten en het jongerenbarema voor de beginnend arbeider zonder scholing voorzien in artikel 10.

§2. Onder “kleine bakkerijen en banketbakkerijen” wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij die niet gelijktijdig aan de drie volgende voorwaarden voldoen:

-        aantal tewerkgesteld personen (voltijdsen en deeltijdsen, in hoofden uitgedrukt) hoger dan 20 op het ogenblik van de indiensttreding;

-        zakencijfer tijdens het voorgaande boekjaar hoger dan 1.859.200 EUR;

-        gebruik van tunneloven.

Artikel 7 – Plaatsvervangende arbeiders

Elke arbeider die geroepen wordt om een collega uit een hogere categorie tijdelijk te vervangen heeft onmiddellijk recht op het loon dat overeenstemt met de nieuw functie.

Van zodra de titelhouder terug is of vervangen is, herneemt hij zijn gewone functie met het hiermee overeenstemmend loon.

Artikel 8 – Extra arbeiders

Arbeider aangeworven bij feestelijkheden en/of weekends, tengevolge van een productiestijging tijdens deze dagen in kleine en middelgrote ondernemingen.  De arbeider als “extra” werkkracht genoemd, heeft recht op het loon dat vastgesteld is voor de uitgeoefende functie vermeerderd met 20 % van dit uurloon.

Artikel 9 – Jeugdige arbeiders

Degressief barema: de lonen voor de arbeiders van minder dan 21 jaar moeten aangepast worden op basis van het loon van de arbeider van cat. 1, met uitzondering van cat. 7 voor dewelke men het loon van de desbetreffende categorie 7 als basis neemt:

-        20 jaar: 97,5 %

-        19 jaar: 90 %

Artikel 10 – Uurlonen van de studenten

Voor de arbeiders tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, gelden volgende minimumlonen, uitgedrukt als percentage van de in artikel 5 vermelde minimumlonen:

 

18 jaar en ouder

90 %

17 jaar

80 %

16 jaar

70 %

15 jaar

60 %

(...)

HOOFDSTUK V – Geldigheidsduur

Artikel 12

De huidige collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 5 mei 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en lonen van de arbeiders tewerkgesteld in de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij (registratienummer 54.969/CO/118).

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 juli 2001 en houdt op van kracht te zijn op 30 juni 2003.  Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het PC voor de voedingsnijverheid.

Commentaar

De in artikel 5 § 1 vermelde minimumuurlonen bedragen op 1 juli 2001 in Belgische frank:

 

Categorie

38 u/week

39 u/week

1

357,41 BEF

348,54 BEF

2

369,11 BEF

360,24 BEF

3

394,52 BEF

384,84 BEF

4

408,24 BEF

398,15 BEF

5

432,85 BEF

422,36 BEF

6

469,96 BEF

458,66 BEF

7

334,82 BEF

326,35 BEF

8

361,45 BEF

352,97 BEF

9

384,44 BEF

374,76 BEF

10

388,88 BEF

379,60 BEF

11

394,52 BEF

384,84 BEF

12

394,52 BEF

384,84 BEF

13

397,35 BEF

387,67 BEF

14

394,52 BEF

384,84 BEF

15

424,78 BEF

414,29 BEF

16

490,53 BEF

478,43 BEF

Het in artikel 6 § 2 vermelde zakencijfer bedraagt 75.000.000 BEF op 1 juli 2001.

2. CAO van 16 november 2001 betreffende de loonevolutie in 2001-2002

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarbeid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§2. Met “arbeiders” worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

HOOFDSTUK II – Loonevolutie

Artikel 2

Ongeacht de arbeidsduurregeling, worden de werkelijk betaalde lonen in de ondernemingen als volgt verhoogd:

-        0,10 EUR per uur op 1.07.2001

-        0,10 EUR per uur op 1.06.2002

-        0,05 EUR per uur op 1.11.2002.

Commentaar:

De loonsverhoging van 0,10 EUR per uur op 1.07.2001 bedraagt 4 BEF.

(...)

HOOFDSTUK IV – Ondernemingsoverleg in de grote bakkerijen en banketbakkerijen

Artikel 4

§1. Een ondernemings-CAO gesloten vóór 31 december 2001 kan de reële loonsverhogingen bepaald in artikel 2 en 3 van deze overeenkomst vervangen door andere voordelen, voor zover de sectorale minimumlonen en premies nageleefd worden.

§2. Bovenop de totale kost van deze CAO, kunnen op het niveau van de grote bakkerijen en banketbakkerijen, zoals gedefinieerd in artikel 3 §2, overeengekomen worden:

-        recurrente maatregelen ten belope van maximum 0,2 % van de reële lonen in de onderneming per 31 december 2000, en

-        éénmalige maatregelen ten belope van maximum 0,4 % van de reële lonen in de onderneming per 31 december 2000.  Deze laatste mogelijkheid is evenwel beperkt tot ondernemingen waarvan op basis van een evaluatie van hun economische situatie tijdens de twee voorbije jaren, zou blijken dat hun prestaties bijzonder goed waren.

§3. De partijen onderschrijven het beginsel dat het lokaal overleg voor de aanwending van deze enveloppe bestaat in het zoeken naar evenwichten tussen de verbetering van de mobiliteit, de functieclassificatie, de loon- en arbeidsvoorwaarden, verdeling van de arbeid, de bedrijfsgebonden noden en de financiële draagkracht van de bedrijven.  Alle modaliteiten voor verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden zijn bespreekbaar.

HOOFDSTUK V – Afwijking

Artikel 5

§1. In het geval dat de toepassing van één of meerdere clausules van deze overeenkomst een onderneming in moeilijkheden kan brengen omwille van economische omstandigheden zoals hoge werkloosheid, vermindering van het productievolume, moeilijkheden op de exportmarkt, duidelijke vermindering van de rendabiliteit enz,... dan kan, middels een collectieve arbeidsovereenkomst, de onderneming vrijgesteld worden van de hierboven gestelde verplichtingen.

§2. De toepassing van de voorgaande paragraaf mag niet als gevolg hebben dat kan afgeweken worden van de sectorale minimumlonen en minimumpremies.

HOOFDSTUK VI – Geldigheidsduur

Artikel 6

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor bepaalde tijd.  Zij heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2001 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2002.

3. CAO van 5 juli 2001

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§ 2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§ 3. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door het Ministerie van Middenstand.

 

HOOFDSTUK II – Premies

(...)

Artikel 3 – Koudepremie

De arbeiders die gewoonlijk in koelkamers of –vrachtwagens tewerkgesteld zijn, hebben recht op een loontoeslag:

-        van 5 % indien de temperatuur in deze kamers of wagens lager ligt dan 8°C;

-        van 10 % in de koelkamers of –wagens voor diepgevroren producten.

Artikel 4 – Premie voor nachtarbeid

Onverminderd de bepalingen van art. 36 van de arbeidswet van 16.3.1971, hebben de arbeiders tewerkgesteld gedurende de nacht, recht op een loontoeslag van 20 %.

Voor de toekenning van de loontoeslag voorzien bij dit artikel worden de arbeidsuren tussen 22 en 6 uur verricht, in aanmerking genomen.

HOOFDSTUK III - Geldigheidsduur

Artikel 5

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 20.12.1999, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid betreffende de premies voor de arbeiders tewerkgesteld in de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Artikel 6

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 juni 2001 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2002.

Zij wordt stilzwijgend verlengd voor een periode van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het PC voor de voedingsnijverheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Historiek
01/01/2023 31/12/2024 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2022 31/12/2022 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2019 31/12/2021 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2017 30/06/2019 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2016 31/12/2016 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2014 31/12/2015 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2011 31/12/2013 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2011 01/01/2011 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2009 31/12/2010 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2007 31/12/2008 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2005 31/12/2006 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2004 31/12/2004 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2003 31/12/2003 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2001 31/12/2002 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2001 31/12/2000 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)