040103 Loonvoorwaarden (118.03.00)

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.03.00-00.00

Bijwerking: 23/02/2004
Geldig vanaf: 01/01/2004
Geldig tot: 31/12/2004

 

In het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 5 december 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten ter bepaling van de beroepenclassificatie en de minimumlonen van de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.  Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 6 februari 2004 onder het nr. 69755/CO/11803.  Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 20 februari 2004.

 

In hetzelfde paritair comité werd op 5 december 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loonevolutie in 2003-2004 voor de arbeiders uit de sector bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij.  Zij werd neergelegd op de Grifife van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 6 februari 2004 onder het nr. 69753/CO/118.03; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 20 februari 2004.

 

In hetzelfde paritair comité werd op 6 februari 2004 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de premies.  Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 6 februari 2004 onder het nr. 69752/CO/11803; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 20 februari 2004.

 

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de minimumuurlonen en de premies.  Voor de evolutie van de minimumuurlonen, zie onze omzendbrieven Hfdst.4.2.2.

1. CAO van 5 december 2003 ter bepaling van de beroepenclassificatie en de minimumlonen

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§3. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door het Ministerie voor Middenstand.

(...)

HOOFDSTUK III – Barema’s in de ondernemingen die 10 werknemers of meer tewerkstellen

Artikel 5 – Minimumuurlonen in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen

§1. Onder “kleine bakkerijen en banketbakkerijen” wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszaken bij een banketbakkerij die niet gelijktijdig aan de drie volgende voorwaarden voldoen:

-        aantal tewerkgestelde personen (voltijdsen en deeltijdsen, in hoofden uitgedrukt) hoger dan 20 op het ogenblik van de indiensttreding);

-        zakencijfer tijdens het voorgaande boekjaar hoger dan 1.859.200 EUR;

-        gebruik van tunneloven.

§2. Op 1 oktber 2003 gelden volgende minimumuurlonen voor de arbeiders in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen die 10 werknemers of meer tewerkstellen.  De loonsverhoging op 1.10.2003 met 0,50 % is in het hiernavolgend barema inbegrepen.

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

 

Categorie

38 u/week

1

9,36 EUR

2

9,65 EUR

3

10,31 EUR

4

10,66 EUR

5

11,30 EUR

6

12,25 EUR

7

8,77 EUR

8

9,46 EUR

9

10,04 EUR

10

10,17 EUR

11

10,31 EUR

12

10,31 EUR

13

10,38 EUR

14

10,31 EUR

15

11,09 EUR

16

12,77 EUR

§3. De minimumuurlonen vermeld in dit artikel worden op 1 april 2004 verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 10 §2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2003 betreffende de sociale programmatie 2003-2004 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen.

Artikel 6 – Minimumuurlonen in de grote bakkerijen en banketbakkerijen

§1. Onder “grote bakkerijen en banketbakkerijen” wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij die gelijktijdig aan de drie volgende voorwaarden voldoen:

-        aantal tewerkgestelde personen (voltijdsen en deeltijdsen, in hoofden uitgedrukt) hoger dan 20 % op het ogenblik van de indiensttreding;

-        zakencijfer tijdens het voorgaande boekjaar hoger dan 1.859.200 EUR;

-        gebruik van tunneloven.

§2. Op 1 oktober 2003 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders in de grote bakkerijen en banketbakkerijen die geen 6 maanden anciënniteit in de onderneming tellen:

Categorie

38 u/week

1

9,31 EUR

2

9,60 EUR

3

10,26 EUR

4

10,61 EUR

5

11,24 EUR

6

12,19 EUR

7

8,73 EUR

8

9,41 EUR

9

9,99 EUR

10

10,12 EUR

11

10,26 EUR

12

10,26 EUR

13

10,33 EUR

14

10,26 EUR

15

11,03 EUR

16

12,71 EUR

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

§3. Op 1 oktober 2003 gelden volgende minimumlonen voor de arbeiders in de grote bakkerijen en banketbakkerijen die 6 maanden anciënniteit in de onderneming tellen:

Categorie

38 u/week

1

9,36 EUR

2

9,65 EUR

3

10,31 EUR

4

10,66 EUR

5

11,30 EUR

6

12,25 EUR

7

8,77 EUR

8

9,46 EUR

9

10,04 EUR

10

10,17 EUR

11

10,31 EUR

12

10,31 EUR

13

10,38 EUR

14

10,31 EUR

15

11,09 EUR

16

12,77 EUR

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

§4. De minimumuurlonen vermeld in §3 worden op 1 april 2004 verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 10 §2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2003 betreffende de sociale programmatie 2003-2004 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen.

§5. De voorwaarde van de periode van zes maanden is ingevuld op de dag dat de som van alle tewerkstellingsperiodes, al dan niet onderbroken, bij een zelfde werkgever in de loop van de laatste twee jaar minstens zes maanden bedraagt.

Onder tewerkstellingsperiodes dient men te verstaan de periodes gedekt door:

-        alle arbeidsovereenkomsten, van welke aard ook, zelfs al wordt de uitvoering ervan geschorst;

-        en/of door een interimovereenkomst.

HOOFDSTUK IV – Barema’s in de ondernemingen met minder dan 10 werknemers

Artikel 7

§1. Onder “bakkerijen met minder dan 10 werknemers” wordt verstaan de ondernemingen die onder het toepassingsgebied van deze CAO vallen en waar op 31 december 2002 de 39-urenweek van toepassing was.

§2. Op 1 oktober 2003 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders:

Categorie

38 u/week

1

9,31 EUR

2

9,60 EUR

3

10,26 EUR

4

10,61 EUR

5

11,24 EUR

6

12,19 EUR

7

8,73 EUR

8

9,41 EUR

9

9,99 EUR

10

10,12 EUR

11

10,26 EUR

12

10,26 EUR

13

10,33 EUR

14

10,26 EUR

15

11,03 EUR

16

12,71 EUR

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

 

§3. De minimumuurlonen vermeld in §2 worden op 1 april 2004 verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 12 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2003 betreffende de sociale programmatie 2003-2004 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen.

HOOFDSTUK V – Instaplonen

Artikel 8

In de “kleine bakkerijen en banketbakkerijen” zoals gedefinieerd in artikel 5 § 1 geldt gedurende de eerste 6 maanden van tewerkstelling in de onderneming, te rekenen vanaf de eerste dag van de eerste indiensttreding, een instaploon ten bedrage van 90 % van het werkelijk betaalde loon van de functie in de onderneming.

De periodes van tewerkstelling in de onderneming voor 1 oktober 2003 worden in mindering gebracht op deze 6 maanden.  De periode van 6 maanden kan slechts één maal per arbeider worden toegepast maar kan evenwel gespreid worden over meerdere tewerkstellingsperiodes.

Eens deze periode van 6 maanden overschreden, heeft de betrokken arbeider recht op een premie ten bedrage van 10 % van het product bestaande uit 26 maal het normale uurloon, vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsregeling van de betrokken arbeider in de onderneming.

De instaplonen kunnen niet gecumuleerd worden met andere degressieve loonregelingen zoals deze voor stagiairs, industriële leerlingen, studenten en het jongerenbarema voor de beginnend arbeider zonder scholing voorzien in artikel 11.

HOOFDSTUK VI – Bijzondere bepalingen

Artikel 9 – Plaatsvervangende arbeiders

Elke arbeider die geroepen wordt om een collega uit een hogere categorie tijdelijk te vervangen heeft onmiddellijk recht op het loon dat overeenstemt met de nieuwe functie.

Van zodra de titelhouder terug is of vervangen is, herneemt hij zijn gewone functie met het hiermee overeenstemmend loon.

Artikel 10 – Extra arbeiders

Arbeider aangeworven bij feestelijkheden en/of weekends, tengevolge van een productiestijging tijdens deze dagen in kleine en middelgrote ondernemingen.  De arbeider als “extra” werkkracht genoemd, heeft recht op het loon dat vastgesteld is voor de uitgeoefende functie vermeerderd met 20 % van dit uurloon.

Artikel 11 – Jeugdige arbeiders

Degressief barema: de lonen voor de arbeiders van minder dan 21 jaar moeten aangepast worden op basis van het loon van de arbeider van cat. 1, met uitzondering van cat. 7 voor dewelke men het loon van de desbetreffende categorie 7 als basis neemt:

-        20 jaar: 97,5 %

-        19 jaar: 90 %

Artikel 12 – Uurlonen van de studenten

Voor de arbeiders tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, gelden volgende minimumlonen, uitgedrukt als percentage van de in artikel 5 vermelde minimumlonen:

 

18 jaar en ouder

90 %

17 jaar

80 %

16 jaar

70 %

15 jaar

60 %

(...)

HOOFDSTUK VIII – Geldigheidsduur

Artikel 14

De huidige collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 16 november 2001, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en lonen van de arbeiders tewerkgesteld in de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij (registratienummer 60865/CO/11803).

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 oktober 2003 en houdt op van kracht te zijn op 30 juni 2005.  Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het PC voor de voedingsnijverheid.

Commentaar bij artikel 6 §5

De partijen komen overeen dat deze periode van zes maanden opgebouwd kan worden door al dan niet onderbroken tewerkstellingsperiodes bij dezelfde werkgever in een referentieperiode van twee jaar.  Eens deze voorwaarde van zes maanden is gerealiseerd, is die verworven voor alle latere periodes van tewerkstelling bij deze werkgever.

2. CAO van 5 december 2003 betreffende de loonevolutie in 2003-2004

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarbeid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§2. Met “arbeiders” worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

HOOFDSTUK II – Koopkracht in de bakkerijen die 10 werknemers of meer tewerstellen

Artikel 2

De partijen komen overeen dat de reële lonen in de periode 2003-2004 nominaal zullen stijgen met 4,50 %, indexeringen inbegrepen, volgens de volgende modaliteiten.

Artikel 3

§1. Per 1 oktober 2003, gaat een eerste verhoging in van de reële lonen gelijk aan 0,50 %.

§2. Per 1 april 2004 gaat een tweede verhoging  in van de reële lonen gelijk aan het saldo van de hierboven beschreven nominale loonsverhoging.  Het paritair comité zal in de loop van januari 2004 dit saldo berekenen door de afgesproken nominale verhoging verhoogd met 100, zijnde 104,50, te delen door de gecumuleerde kost van de opeenvolgende indexeringen en loonsverhogingen van de jaren 2003 en 2004.

Paritair commentaar:

Per 1 april 2004 gaat er een tweede loonsverhoging in van 1,33 % te verhogen of te verminderen met het verschil tussen de reële en de verwachte indexering (1,45 %) per 1 januari 2004.

Illustratie: de evolutie van het loon in 2003-2004 in chronologische volgorde:

-        01.01.2003: 1,15 % jaarindexering

-        01.10.2003: 0,50 % conventionele verhoging

-        01.01.2004: jaarindexering = 1,45 % (veronderstelling)

-        01.04.2004: saldo: (4,50 + 100): 100 * 1,0115 * 1,005 * 1,0145 = 1,0450 : 1,0313 = 1,0133 of 1,33 % conventionele verhoging.

Artikel 4

Een ondernemings-CAO gesloten vóór 31 december 2003 kan de verhogingen van de reële lonen bepaald in deze overeenkomst vervangen door andere voordelen, voor zover de sectorale loonschalen en premies nageleefd worden.

Artikel 5

Een bijkomende enveloppe van maximum 0,50 % van de loonmassa wordt aan de ondernemingen toegewezen indien de werkgever bij toepassing van artikel 10 § 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2003 betreffende het sociaal programma 2003-2004 voor de arbeiders van de sector van de bakkerijen, vrijgesteld wordt van de storting van de bijdrage ter financiering van het sectoraal pensioenplan.  Onder loonmassa wordt begrepen de brutolonen en de bijhorende sociale lasten.  Deze enveloppe dient verminderd te worden met alle mogelijke loonkostverhogende factoren tijdens de jaren 2003 en 2004.

Artikel 6

De partijen onderschrijven het beginsel dat het lokaal overleg voor de aanwending van deze enveloppe bestaat in het zoeken naar een evenwicht tussen de verbetering van de mobiliteit, de functieclassificatie, de indexering op zesmaandelijkse basis, de loon- en arbeidsvoorwaarden en inzonderheid de verbetering of invoering van ploegenpremies, de verdeling van de arbeid, de bedrijfsgebonden noden en de financiële draagkracht van de bedrijven.  Alle modaliteiten voor verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden zijn bespreekbaar.  Ook het omzetten van de procentuele loonsverhogingen in loonsverhogingen in vaste bedragen zijn bespreekbaar indien de saldoberekening (artikel 2) nageleefd wordt.

HOOFDSTUK III – Koopkracht in de bakkerijen met minder dan 10 werknemers

Paritair commentaar

Onder “bakkerijen met minder dan 10 werknemers” wordt verstaan de ondernemingen die onder het toepassingsgebied van deze CAO vallen en waar op 31 december 2002 de 39-urenweek van toepassing was.

Artikel 7

De partijen komen overeen dat de reële lonen in de periode 2003-2004 nominaal zullen stijgen met 3,20 %, indexeringen inbegrepen, volgens de volgende modaliteiten.

Artikel 8

Per 1 april 2004 gaat een verhoging van de reële lonen in gelijk aan het saldo van de hierboven beschreven nominale loonsverhoging.  Het paritair comité zal in de loop van januari 2004 dit saldo berekenen door de afgesproken nominale verhoging verhoogd met 100, zijnde 103,20, te delen door de gecumuleerde kost van de opeenvolgende indexeringen en loonsverhogingen van de jaren 2003 en 2004.

Paritair commentaar

Per 1 april 2004 gaat er een loonsverhoging in van 0,57 % te verhogen of te verminderen met het verschil tussen de reële en de verwachte indexering (1,45 %) per 1 januari 2004.

Illustratie: de evolutie van het loon in 2003-2004 in chronologische volgorde:

-        01.01.2003: 1,15 % jaarindexering

-        01.01.2004: jaarindexering = 1,45 % (veronderstelling)

-        01.04.2004: saldo: (3,20 + 100) : 100 * 1,0115 * 1,0145 = 1,0320 : 1,0262 = 1,0057 of 0,57 % conventionele verhoging

HOOFDSTUK IV – Afwijking

Artikel 9

§1. In het geval dat de toepassing van één of meerdere clausules van deze overeenkomst een onderneming in moeilijkheden kan brengen omwille van economische omstandigheden zoals hoge werkloosheid, vermindering van het productievolume, moeilijkheden op de exportmarkt, duidelijke vermindering van de rendabiliteit enz,... dan kan, middels een collectieve arbeidsovereenkomst, de onderneming vrijgesteld worden van de hierboven gestelde verplichtingen.

§2. De toepassing van de voorgaande paragraaf mag niet als gevolg hebben dat kan afgeweken worden van de sectorale minimumlonen en minimumpremies.

HOOFDSTUK V – Geldigheidsduur

Artikel 10

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor bepaalde tijd.  Zij heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2003 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2004.

3. CAO van 5 december 2003 betreffende de premies

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§ 2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§ 3. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door het Ministerie van Middenstand.

HOOFDSTUK II – Premies

(...)

Artikel 3 – Koudepremie

De arbeiders die gewoonlijk in koelkamers of –vrachtwagens tewerkgesteld zijn, hebben recht op een loontoeslag:

-        van 5 % indien de temperatuur in deze kamers of wagens lager ligt dan 8°C;

-        van 10 % in de koelkamers of –wagens voor diepgevroren producten.

Artikel 4 – Premie voor nachtarbeid

Onverminderd de bepalingen van art. 36 van de arbeidswet van 16.3.1971, hebben de arbeiders tewerkgesteld gedurende de nacht, recht op een loontoeslag van 20 %.

Voor de toekenning van de loontoeslag voorzien bij dit artikel worden de arbeidsuren tussen 22 en 6 uur verricht, in aanmerking genomen.

HOOFDSTUK III - Geldigheidsduur

Artikel 5

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 26 februari 2003, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid betreffende de premies in de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij (registratienummer 66179/CO/118).

Artikel 6

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2004 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2004.

Zij wordt stilzwijgend verlengd voor een periode van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het PC voor de voedingsnijverheid.

 


Historiek
01/01/2023 31/12/2024 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2022 31/12/2022 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2019 31/12/2021 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2017 30/06/2019 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2016 31/12/2016 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2014 31/12/2015 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2011 31/12/2013 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2011 01/01/2011 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2009 31/12/2010 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2007 31/12/2008 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2005 31/12/2006 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2004 31/12/2004 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2003 31/12/2003 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2001 31/12/2002 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)
01/01/2001 31/12/2000 0401 03 Loonvoorwaarden (118.03.00)