0401 Bezoldigingsvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
323.00.00-00.00

Bijwerking: 26/05/2006
Geldig vanaf: 01/07/2004
Geldig tot: 30/11/2005

In het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden werd op 3 juni 2004 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de beroepsindeling en de lonen. Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 23 juli 2004 onder het nr. 72024/CO/323. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 12 augustus 2004.

In hetzelfde paritair comité werd op 3 juni 2004 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsduur. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 23 september 2005 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 21 oktober 2005.

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de bezoldigingsvoorwaarden.

 

A.  CAO betreffende de beroepsindeling en lonen

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de ondernemingen welke tot de bevoegdheid behoren van het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden.

Onder «werknemers» wordt verstaan, de mannelijke en vrouwelijke bedienden, arbeiders en huispersoneel.

HOOFDSTUK II – Beroepsindeling

(...)

GROEP 1 : BEDIENDEN

(...)

Artikel 4 - Algemene opmerkingen bij deze functieclassificatie voor bedienden:

(...)

§9. Voor bedienden die na de normale aanvangsleeftijd in dienst treden, mag het minimumloon voor de normale aanvangsleeftijd van de categorie toegepast worden.  Evenwel moet het minimumloon volgens de leeftijd en categorie progressief bereikt worden ten laatste 1 jaar na de indiensttreding.  Daartoe wordt het aanvangsloon na 6 maanden dienst verhoogd met 50 % van het verschil tussen aanvangsloon en loon volgens leeftijd en categorie.

Voor bedienden van 50 jaar en meer op het moment van de aanwerving mag ook het minimumloon voor de normale aanvangsleeftijd van de categorie toegepast worden.  Evenwel moet het hoogste loon van de categorie progressief bereikt worden ten laatste 4 jaar na de indiensttreding.  Daartoe wordt het aanvangsloon ieder jaar verhoogd met 25 % van het verschil tussen aanvangsloon en het hoogste minimumloon van de categorie.

§10. Voor vastgoedbeheerders die eventueel ook bemiddelen bij de verkoop of verhuring van vastgoed, en daarbij hun commerciële medewerkers vergoeden op basis van verworven commissies, zijn navolgende loonschalen niet van toepassing.  Ze worden bepaald in onderling overleg en vermeld op de individuele arbeidsovereenkomst.

Niettemin zullen volgende minima in acht genomen worden:

  • gedurende de proeftijd : minstens wedde voor normale aanvangsleeftijd van categorie 1.1;
  • na de proeftijd:
    • minder dan 25 jaar : schaalminima van categorie 3 volgens leeftijd;
    •  vanaf 25 jaar : schaalminima van categorie 4 volgens leeftijd.

Het minimumloon wordt maandelijks als voorschot op het eventueel commissieloon betaald; de eindafrekening gebeurt minimaal per einde van elk jaar.

§11. Zij die onder «leercontract» via de VIZO-centra of «stageovereenkomst» vie de IFPME worden tewerkgesteld als aspirant vastgoedmakelaar, geldt de functieomschrijving categorie 1.  De toe te passen loonschaal is evenwel die zoals aangeduid onder artikel 9 § 1 (- 3 jaar) à 50 %.

(...)

HOOFDSTUK III – Lonen

Artikel 9

§1. De minimum maandlonen van groep 1 «Bedienden» zoals bepaald in artikel 3 van onderhavige overeenkomst worden verhoogd met 2% vanaf 1 juli 2004.

Deze minimum maandlonen, toepasselijk op 1 juli 2004, zijn als volgt vastgesteld voor een wekelijkse arbeidsduur van 38 uur.

(...)Commentaar: voor de barema’s van toepassing op 1 juli 2004 verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 4.2. en ook voor de evolutie van deze bezoldigingen.

§2. Per categorie bestaan er telkens 2 loonschalen.

  • Schaal 1 = het normale aanwervingsbarema
  • Schaal 2 = geldt voor alle bedienden met 3 jaar anciënniteit in dezelfde functie.

De overgang van de ene schaal naar de andere gebeurt de maand die volgt op die waarin aan de toekenningsvoorwaarden is voldaan.

Artikel 10

De minimum uurlonen en maandlonen van groep 2 « Arbeiders » zoals bepaald in artikel 5 van onderhavige overeenkomst worden op 1 april 2003 als volgt bepaald voor een wekelijkse arbeidsduur van 38 uur.

(...)Commentaar : voor de barema’s van toepassing op 1 april 2003 verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 4.2 en ook voor de evolutie van deze bezoldigingen.

Artikel 11

De minimumlonen van groep 3 «Conciërges» zoals bepaald in artikel 7 van onderhavige overeenkomst worden op 1 april 2003 als volgt bepaald voor een wekelijkse arbeidsduur van 38 uur.

  1. voor de conciërges met een arbeidsovereenkomst voor werklieden wordt verwezen naar de barema’s categorie 1 t.e.m. 3 – arbeiders zoals hernomen in artikel 10 hierboven.  Afhankelijk van de aard van de functieomschrijving opgenomen in de arbeidsovereenkomst of de specifieke taken die worden verwacht, zal geopteerd worden voor de weddeschalen 1, 2 of 3, eventuele voordelen in natura inbegrepen.
  2. voor de conciërges met een arbeidsovereenkomst voor bedienden wordt verwezen:
      • vóór 19 jaar : naar het gemiddeld minimum maandinkomen dat stemt overeen met de barema’s categorie 1 – arbeiders (per maand) zoals hernomen in artikel 10 hierboven;
      • vanaf 19 jaar : naar de barema’s categorie 1 – bedienden zoals hernomen in artikel 9 hierboven.  Afhankelijk van de aard van de functieomschrijving opgenomen in de arbeidsovereenkomst of de specifieke taken die worden verwacht, zal geopteerd worden voor een andere weddenschaal, eventuele voordelen in natura inbegrepen.

Artikel 12

De minimumlonen van groep 4 «Huispersoneel» zoals bepaald in artikel 8 van onderhavige overeenkomst worden op 1 april 2003 als volgt bepaald voor een wekelijkse arbeidsduur van 38 uur : er wordt verwezen naar de barema’s categorie 1 t.e.m. 3 – arbeiders zoals hernomen in artikel 10 hierboven.  Afhankelijk van de aard van de functieomschrijving opgenomen in de arbeidsovereenkomst of de specifieke taken die worden verwacht, zal geopteerd worden voor de weddeschalen 1, 2 of 3, eventuele voordelen in natura inbegrepen.

(...)

HOOFDSTUK IV – Algemeenheden

Artikel 15

Alle hogere voordelen die reeds worden toegekend blijven verkregen.

Voordeliger overeenkomsten, gesloten op het vlak van de onderneming, en voor zover ze niet strijdig zijn met de algemene bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen blijven behouden.

HOOFDSTUK V – Duur van de overeenkomst

Artikel 16

Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2004.

Zij vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 april 2004, gesloten in het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden, betreffende de beroepsindelingen en lonen.

Zij wordt gesloten voor een onbepaalde duur en kan door één der partijen opgezegd worden, mits een opzegging van 3 maanden, gericht bij aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden en aan de ondertekenende organisaties.

 

B. CAO betreffende de arbeidsduur

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de ondernemingen welke tot de bevoegdheid behoren van het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden.

Onder “werknemers” wordt verstaan, de mannelijke en vrouwelijke bedienden, arbeiders en dienstboden.

(…)

HOOFDSTUK III – Modaliteiten

(…)

Groep 3: conciërges en Groep 4: dienstboden

(…)

Artikel 12 – Specifieke bepalingen voor de conciërges

(…)

§5. Wanneer de huisbewaarder minder dan dertig uren effectieve arbeid presteert, zal de bezoldiging van de in §3 bedoelde uren van verplichte aanwezigheid één derde bedragen van het uurloon vastgesteld overeenkomstig artikel 13 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 juni 2004 betreffende de beroepsindeling en de lonen, afgesloten binnen het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden.

§6. In afwijking van §§ 3, 4 en 5 zal, wanneer de huisbewaarder dertig uren per week of meer effectieve arbeid presteert en van zodra daar één of meer uren van verplichte aanwezigheid zonder effectieve arbeid bijkomen, zijn maandelijkse bezoldiging overeenstemmen met het in artikel 11 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 juni 2004 betreffende de beroepsindeling en de lonen bedoeld gewaarborgd gemiddeld minimum maandloon.

Commentaar: Voor de bepalingen van de CAO op 3 juni 2004 betreffende de arbeidsduur verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 7.1 alsook Hfdst. 4.3.2 om de evolutie van gewaarborgd gemiddeld minimum maandloon te volgen.

(…)

HOOFDSTUK IV – Slotbepalingen

Artikel 13

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 3 juni 2004.

§2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 september 2002 (K.B. 02/03/04 – B.S. 02/04/04), gesloten binnen het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen, betreffende de arbeidsduur.

§3. Zij wordt gesloten voor een onbepaalde duur en kan door één der partijen opgezegd worden, mits een opzegging van 3 maanden, gericht bij aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden en aan de ondertekenende organisaties.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
03/06/2004
Registratienr
72024
Geldig van
-
Geldig tot
30/11/2005
Neerleggingsdatum
10/06/2004
Registratiedatum
23/07/2004
Onderwerp
functieclassificatie en lonen
BS Bericht van neerlegging
12/08/2004
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
19/04/2006
Gepubliceerd in het B.St. van
14/07/2006
Keywords
LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE

Historiek
01/01/2024 31/12/2050 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/01/2022 31/12/2023 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/01/2020 31/12/2021 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/10/2017 31/12/2019 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/01/2016 30/09/2017 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/01/2016 01/01/2016 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/01/2014 31/12/2015 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/01/2014 01/01/2014 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/01/2010 31/12/2013 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/10/2007 31/12/2009 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/12/2005 30/09/2007 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/07/2004 30/11/2005 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/10/2002 30/06/2004 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2004 30/06/2004 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/10/2002 30/09/2002 0401 Loonvoorwaarden