030101 Beroepenclassificatie van de arbeiders in de privé-sector

Paritair (sub-)Comité nr.:
317.00.00-00.00

Bijwerking: 03/06/2003
Geldig vanaf: 01/06/2001
Geldig tot: 31/05/2003

In het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten werd op 29 juni 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de bevordering van de werkgelegenheid en tot vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de werklieden van de bewakingsdiensten in de privé-sector. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 11 mei 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 21 mei 2003.

In hetzelfde paritair comité werd op 22 oktober 1996 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten houdende erkenning van de functie van vervoerder van fondsen en/of waarden. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 10 mei 2001 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 7 augustus 2001.

Wij geven u hierna de bepalingen inzake de beroepenclassificatie uit de CAO van 29 juni 2001 en de integrale tekst van de CAO gesloten op 22 oktober 1996 en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de werkgevers aangesloten van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO. Het gaat om de letters en cijfers in vetjes.

 

A. CAO 29 juni 2001

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

§1            Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten en heeft directe uitwerking.

§2            Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle bewakingsondernemingen die een activiteit uitoefenen op Belgisch grondgebied, ongeacht het feit of hun zetel zich in België of in het buitenland bevindt.

§3            Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt  onder "ondernemingen" verstaan: de ondernemingen die voor rekening van derden bewakingsdiensten verrichten , met uitzondering van de militaire basissen, en onder "werklieden": de werklieden en werksters.

 

HOOFDSTUK II - Beroepenclassificatie

Bewakingsdiensten voor rekening van derden

Artikel 2

De werklieden die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen die, voor rekening van derden, bewakingsdiensten verrichten, worden in negen categorieën ingedeeld, rekening houdend met de aard van de uitgevoerde werken, de beroepsbekwaamheid en de graad van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij de uitvoering van de taken welke hun worden toevertrouwd.

Worden beschouwd als:

1.     Bewakingsagent A:

de agent-werkman die tot hoofdtaak heeft ter plaatse algemene bewakingsopdrachten uit te voeren en die hierbij eventueel gebruik maakt van manuele of elektronische middelen en/of een bewakingshond.

Zijn functie houdt onder meer in:

-   preventieve ronden / preventieve opdrachten uitvoeren ter voorkoming van beschadigingen en/of vandalisme op de post die hem is toegewezen (water, brand, enz. ...);

-   controleronden uitvoeren op de plaats of in de onderneming die dient bewaakt te worden;

-   controle uitoefenen op het in- en uitgaan van personen of goederen, met of zonder controlescherm, aan de hand van een lijst van de verplaatsingen;

-   controle uitoefenen over de verkoopsoppervlakten;

-   antwoorden op binnenkomende telefoonoproepen en overbrengen van boodschappen;

-   uitvoeren van eenvoudige administratieve taken en van de taak van portier (invullen van documenten, begeleiden van bezoekers, ...);

-   uitvoeren van gemakkelijke handenarbeid die samengaat met zijn algemene bewakingsopdracht (zoals het onderhoud van zijn wachtlokaal);

-   de opdracht van fondsenbewerker uitvoeren, met volgende inhoud: het bedienen van tel-, sorteer-, trieer-, weeg- en verpakkings- of incartouchagemachines, het bevoorraden van deze machines, de verantwoordelijkheid voor een continue werking, het opnemen van tellers, het opstellen van borderellen en, in voorkomend geval, het encoderen van gegevens.

Code: A

2.     Bewakingsagent AX:

de agent-werkman die voor de uitvoering van zijn taak een specifieke bekwaamheid moet bezitten:

-        hetzij op het gebied van elektronica of van de alarmsystemen;

-        hetzij in het alledaags gebruik van vreemde talen (het Frans, het Nederlands en, in het Duitse gewest, het Duits worden niet als vreemde talen beschouwd);

-        hetzij voor het geheel van de fondsenverwerking en kasverrichtingen waarvoor hij is aangewezen.

Code: AX

3.     Mobiele bewakingsagent B1:

de werkman die volgens onderrichtingen die werden verstrekt de volgende opdrachten uitvoert:

-        interne en/of externe bewaking op verschillende plaatsen bij klanten, en eventueel met een hond;

-        het overbrengen van allerlei vertrouwelijke en dringende documenten, microfilms, informatiedragers, enz... die hem door de klant worden toevertrouwd;

-        het uitvoeren van tussenkomsten en controles bij klanten.

Code: B1

4.     De mobiele bewakingsagent B2:

de werkman die tot taak heeft VIP’s (VIP-chauffeur) te vervoeren.

Code: B2

5.     De bewakingsagent-vervoerder van fondsen en waarden C:

de werkman die verantwoordelijk is voor het vervoer en/of het begeleiden, en/of het innen en/of het afleveren van verhandelbare waarden en/of waardevolle voorwerpen (bijvoorbeeld kunstwerken) voor rekening van derden.

Code: C

6.     Brigadier en/of instructeur categorie D:

a)  brigadier: werkman die voornamelijk bewakingstaken uitvoert en die bovendien door de werkgever of op aanvraag van de klant wordt aangewezen om de activiteit van de groep te coördineren.

b)  instructeur D: werkman wiens voltijdse functie als functie van instructeur wordt erkend en waarvoor hij persoonlijk wordt aangewezen. Het is duidelijk dat de werknemer aan wie wordt gevraagd om een nieuwe collega die voor de post is aangewezen op de hoogte te brengen, niet binnen deze classificatie valt.

Er wordt per onderneming een lijst met de namen van de als zodanig erkende brigadiers en/of instructeurs D bezorgd aan de ondertekenende representatieve werknemersorganisaties van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Code: D

7.     De bewakingsagent Body-guard E:

de werkman die dient in te staan voor de lichamelijke bescherming van personen. Het besturen van een voertuig, het gebruik van vier courante talen, het gebruik van brandblusapparaten, het hanteren van wapens en het beheersen van verdedigings- en Eerste hulp bij ongevallen-technieken maken deel uit van deze functie.

Code: E

8.     Bewakingsagent-vervoerder van munitie F:

de werkman die dient in te staan voor de begeleiding en/of bewaking van explosief materiaal bestemd voor de productie van oorlogsmunitie, jachtmunitie of munitie voor de burgerlijke bouwkunde, alsook afgewerkte producten van dezelfde aard voor rekening van privé-ondernemingen.

Code: F

9.     Bewakingsagent-"vakman" G:

de bewakingsagent die taken vervult die niet in de classificatie van de functies kunnen worden opgenomen en die kennis van het vak vereisen. Voor deze categorie kan het minimumuurloon paritair worden onderzocht op het niveau van de onderneming.

Alle bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn op de bewakingsagenten-"vaklui" van toepassing en het minimumuurloon bepaald voor functie A wordt hen gewaarborgd.

Hun loon is echter afhankelijk van de loonschaal die is vastgesteld door het paritair comité waaronder de ondernemingen ressorteren die deze vaklui tewerkstellen.

Code: G

(...)

HOOFDSTUK XV - Slotbepalingen

Artikel 29

§1.       In geval van betwisting zijn partijen akkoord om uitsluitend een beroep te doen op de voorzitter van het paritair comité die een verzoeningsbureau kan samenstellen en een oplossing kan voorstellen aan betrokken partijen.

§2.       Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juni 2001, (...).

             Deze overeenkomst is gesloten voor onbepaalde tijd, (…).

§3.       Deze collectieve arbeidsovereenkomst vernietigt en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 1999, geregistreerd ter griffie op 30 juli 1999 onder het nummer 51805/COF/317, betreffende de bevordering van de tewerkstelling en de vaststelling van bepaalde arbeidsvoorwaarden voor de arbeiders tewerkgesteld in de privé-sector van de bewakingsdiensten, (...)

§4.       Vanaf 1 oktober 2002 kan zij worden opgezegd door een van de ondertekenende partijen, met een opzeggingstermijn van drie maanden, bij aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten.

(…)

 

 

 

 

 

 

B. CAO 22 oktober 1996

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers die belast zijn met het vervoer van fondsen en/of waarden in de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten.

§ 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle ondernemingen die vervoer van fondsen of waarden verrichten op Belgisch grondgebied, ongeacht of de zetel ervan in België dan wel in het buitenland gevestigd is.

§ 3. Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder onderneming: de ondernemingen die hoofdzakelijk of bijkomstig vervoer van fondsen en/of waarden verrichten.

HOOFDSTUK II – Omschrijving van de functie “vervoerder van fondsen en/of waarden”

Artikel 2

Onder vervoer van fondsen en/of waarden verstaat men iedere werknemer die instaat voor:

-        het vervoer en/of

-        de begeleiding en/of

-        de afhaling en/of

-        de levering van handelswaarden en/of waardevolle voorwerpen (bijvoorbeeld kunstvoorwerpen).

HOOFDSTUK III – Criteria voor de toekenning van de functie

Artikel 3

Als vervoerder van fondsen en/of waarden wordt aangezien iedere werknemer die een activiteit van vervoerder van fondsen en/of waarden verricht welke 70 % van het totaal van zijn werkelijke arbeidsprestaties tijdens de drie maanden die voorafgaan vertegenwoordigt.

Wanneer een werknemer wordt beschouwd als vervoerder van fondsen en/of waarden, wordt met alle verrichte arbeidsprestaties, van welke aard ook, rekening gehouden bij de berekening van de overuren.

Indien de vervoerder om economische redenen die worden erkend na overleg tussen de werkgever en de vakorganisaties gedurende drie maanden minder dan 50 % van het totaal van zijn werkelijke arbeidsprestaties als vervoerder moet verrichten, wordt hij niet langer beschouwd als fondsenvervoerder totdat hij opnieuw voldoet aan de vereiste voorwaarden.

HOOFDSTUK IV – Voordelen verbonden aan de functie van vervoerder van fondsen en/of waarden

Artikel 4

De toekenning van de functie van vervoerder van fondsen en/of waarden impliceert automatisch het genot van het loon, de arbeidstijdregeling en andere voordelen die verbonden zijn aan het vervoer van fondsen en/of waarden, naar verhouding van de werkelijk gewerkte uren bij het vervoer van fondsen en/of waarden.

De arbeidsprestaties verricht in een andere functie worden betaald volgens de bedragen die gelden voor de betrokken categorie.

De niet verrichte, maar gelijkgestelde uren, alsmede de overuren, worden betaald volgens het loon van de vervoerder van fondsen en/of waarden.

HOOFDSTUK V – Bijzondere bepalingen

Artikel 5

In overleg met de vakbondsafvaardiging wordt de individuele toestand inzake het vervoer van fondsen en/of waarden driemaandelijks onderzocht.

Iedere nieuwe werknemer die wordt tewerkgesteld in het vervoer van fondsen en/of waarden verkrijgt de genoemde functie na een termijn van drie maanden, voor zover hij minstens 70 % van het totaal van zijn werkelijke arbeidsprestaties in het vervoer van fondsen en/of waarden heeft verricht.

Bestaande toestanden en overeenkomsten die gunstiger zijn  blijven verkregen.

Voor iedere praktische moeilijkheid die het gevolg is van de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst moet het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten een beslissing treffen.

HOOFDSTUK VI – Slotbepalingen

Artikel 6

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang op 1 oktober 1996 en wordt gesloten voor onbepaalde tijd.

Zij kan worden opgezegd door een van de partijen met een opzeggingstermijn van drie maanden, betekend bij een ter post aangetekend schrijven, gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten.

C. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

-          de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;

-          de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van ieder nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.


Historiek
01/01/2014 31/12/2999 0301 Beroepenclassificatie van de arbeiders
01/06/2011 31/12/2013 0301 Beroepenclassificatie van de arbeiders
01/07/2009 31/05/2011 0301 Beroepenclassificatie van de arbeiders
01/06/2003 30/06/2009 0301 Beroepenclassificatie van de arbeiders tewerkgesteld aan alle andere activiteiten dan militaire basissen
01/01/2004 30/06/2009 0301 02 Beroepenclassificatie van de arbeiders tewerkgesteld aan activiteiten op militaire basissen
01/03/1997 31/12/2003 0301 02 Beroepenclassificatie van de arbeiders in de militaire sector
01/06/2001 31/05/2003 0301 01 Beroepenclassificatie van de arbeiders in de privé-sector
01/01/1999 31/05/2001 0301 01 Beroepenclassificatie van de arbeiders in de privé-sector