1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten

Paritair (sub-)Comité nr.:
224.00.00-00.00

Bijwerking: 24/07/2000
Geldig vanaf: 01/01/1999
Geldig tot: 16/12/2001

In het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen werd op 10 juli 1997 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de vervoerskosten.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een Koninklijk Besluit van 18 juni 1998 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 2 september 1998.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd gewijzigd door de CAO van 28 februari 2000.  Deze CAO werd neergelegd bij de griffie van de Dienst der Collectieve Arbeidsbetrekkingen op 29 februari 2000 en geregistreerd op 5 april 2000 onder het nummer 54.533/CO/224.  Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 21 april 2000.

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO en vervolgens een samenvatting van de belangrijkste bepalingen evenals enkele praktische schikkingen.

A. Tekst van de CAO

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied - Voorwerp

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de ondernemingen die afhangen van het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen, evenals op de gebaremiseerde en baremiseerbare bedienden die zij tewerkstellen en waarvan de jaarlijkse brutobezoldiging, berekend volgens de criteria van de Nationaal Maatschappij van Belgische Spoorwegen niet meer bedraagt dan 1.200.000 fr.

Deze loongrens is gekoppeld aan het viermaandelijks gemiddelde van de gezondheidsindex van april 1997 (121,65) en wordt aangepast volgens de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 juli 1997 betreffende de koppeling van de lonen aan het prijsindexcijfer bij consumptie.

COMMENTAAR : Vanaf 1 mei 2000 wordt het plafond vastgesteld op 1.254.903 fr.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst regelt de modaliteiten van de tegemoetkoming van de ondernemingen in de verplaatsingskosten van het bediendepersoneel.

HOOFDSTUK II - Tegemoetkoming van de werkgever in de vervoerskosten

Artikel 2

Wat betreft het vervoer georganiseerd door de Nationale Maatschappij van Belgische Spoorwegen, wordt de tegemoetkoming van de ondernemingen in de kosten van het gebruikte vervoerbewijs berekend op basis van het barema dat is opgenomen in bijlage van het Koninklijk Besluit van 10 december 1990 houdende vaststelling van het bedrag van de werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de Nationale Maatschappij van Belgische Spoorwegen ingevolge uitgifte van abonnementen voor werklieden en bedienden.

Artikel 3

Wanneer de werknemer beroep doet op een ander vervoermiddel dan de Nationale Maatschappij van Belgische Spoorwegen of gebruik maakt van meerdere vervoermiddelen, wordt de tegemoetkoming van de onderneming eveneens berekend op basis van het barema dat is opgenomen in bijlage van het Koninklijk Besluit van 10 december 1990 houdende vaststelling van het bedrag van de werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de Nationale Maatschappij van Belgische Spoorwegen ingevolge uitgifte van abonnementen voor werklieden en bedienden, voor het aantal kilometers dat overeenkomt met de afstand tussen de verblijfplaats van de werknemer en de onderneming.

Wanneer deze afstand minder dan 3 km bedraagt, wordt per kilometer een forfaitaire vergoeding toegekend gelijk aan één derde van het bedrag voor 3 km voorkomend in het voornoemde barema.

Artikel 4

Wanneer de werknemer gedurende een gehele kalendermaand gebruik maakt  van de fiets voor de volledige afstand tussen zijn verblijfplaats en de onderneming wordt de tegemoetkoming van de onderneming berekend op de integrale som van de prijs van een treinkaart op maandbasis.  Wanneer deze afstand minder dan 3 km bedraagt, wordt per kilometer een forfaitaire vergoeding toegekend gelijk aan één derde van het bedrag voor 3 km voorkomend in het barema.  Indien de werkgever vanwege de bediende misbruik van het stelsel voorzien door dit artikel zou vaststellen, behoudt hij zich het recht voor zijn tegemoetkoming te beperken tot dit voorzien bij artikel 3.

Indien blijkt dat voormelde regeling tot misbruiken leidt, kan de meest gerede partij deze opnieuw bespreekbaar maken op het niveau van het Paritair Comité.

Artikel 4bis

De onderneming die aan de bediende in de loop van een kalenderjaar een fietsvergoeding zoals voorzien bij artikel 4 heeft betaald, zal hem in de loop van het 1ste kwartaal van het volgend kalenderjaar een fiscaal attest overhandigen zoals voorzien in bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 5

Voor de toepassing van de artikelen 3 en 4 wordt de berekening van de afstand in gemeenschappelijke overleg bepaald in elke onderneming om rekening te houden met de geografische bijzonderheden.

Artikel 6

Wanneer de werknemer gebruik maakt van het openbaar vervoer en de prijs van het vervoer een eenheidsprijs is, wordt de bijdrage van de ondernemingen, ongeacht de afstand, forfaitair vastgesteld op 50 pct. van de werkelijke prijs betaald door de werknemer.

HOOFDSTUK III - Door de onderneming georganiseerd vervoer, voor het volledige of een gedeelte van het traject, met of zonder financiële deelneming van de werknemer

Artikel 7

Wanneer het vervoer door de onderneming wordt georganiseerd, voor het volledige of een gedeelte van het traject, met of zonder financiële deelneming van de werknemer, wordt de tegemoetkoming van de onderneming berekend op basis van de totale afstand tussen de verblijfplaats en de onderneming, door, van het overeenkomstig artikel 4 of 6 berekend bedrag, de kosten af te trekken die de onderneming draagt voor het vervoer dat zij organiseert.

Deze operatie kan geen negatief resultaat opleveren.

HOOFDSTUK IV - Behoud van de meer gunstige toestanden

Artikel 8

De gunstiger toestanden die voordien reeds bestonden in bepaalde ondernemingen blijven in hun huidige vorm behouden voor de betrokken werknemers.

HOOFDSTUK V - Betalingsmodaliteiten van de tegemoetkoming

Artikel 9

De tegemoetkoming van de onderneming wordt slechts toegekend voor de dagen van aanwezigheid op het werk.

Indien de werknemer houder is van een abonnement, kan hij ook de tegemoetkoming genieten voor de afwezig­heidsdagen voor zover deze dagen vallen in de geldigheidsperiode van het abonnement en hij de terugbetaling ervan niet kan bekomen.

Artikel 10

De directie van de onderneming kan overgaan tot de verificaties die zij noodzakelijk acht om haar tegemoet­koming te rechtvaardigen en kan van de werknemer alle documenten bekomen die hiervoor nuttig zijn.

Artikel 11

De tegemoetkoming van de ondernemingen wordt minstens eens per maand vereffend.

Artikel 12

Deze collectieve arbeidsovereenkomst coördineert:

-        de collectieve arbeidovereenkomst van 16 mei 1991 betreffende de vervoerskosten van de bedienden;

-        de artikelen 17 en 18 van het sectoraal akkoord 1997-1998 van 15 mei 1997.

HOOFDSTUK VI - Slotbepaling

Artikel 13

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 16 mei 1997. Zij wordt gesloten voor onbepaalde duur en kan door elk van de partijen worden opgezegd, met een opzegging van drie maanden.

Artikel 4 bis treedt in werking op 1 januari 1999 en is gesloten voor onbepaalde duur.

B. Samenvatting

Deze reglementering kan als volgt samengevat worden :

1)     Rechthebbenden : alle bedienden wiens jaarlijkse brutobezoldiging niet meer dan 1.200.000 fr. bedraagt (1.254.903 fr. vanaf 1 mei 2000)

2)     Vervoermiddelen : alle openbare- en privé-vervoermiddelen

3)     Bedrag :

a)     Spoorweg : volgens schaal van de CAO nr. 19 ter (zie onze interprofessionele documentatie nr. 252.2.19.3).

b)    Andere openbare vervoermiddelen :

-      Prijs in verhouding met afstand : volgens schaal voor een overeenstemmende afstand.

-      Eenheidsprijs : 50 % van de effectieve prijs.

c)    Privé vervoermiddelen : volgens schaal van de CAO nr. 19 ter (zie onze interprofessionele documentatie nr. 252.2.19.3).

d)    Fiets: volgens schaal van de CAO nr. 19 ter (zie onze interprofessionele documentatie nr. 252.2.19.3).

4)   Afstand : geen minimum.

C. Praktische schikkingen

Op de prestatieopgaven kunnen de aangeslotenen van het erkende sociaal secretariaat Groep S - Sociaal

 

Openbaar vervoermiddel voor overeenstemmende afstand in de schaal (CAO 19 ter)

Openbaar vervoermiddel

bijkomende bijdrage buiten CAO 19 ter

Privé-vervoermiddel

Bedrag per periode

Code 440

Code 377

Code 390

Bedrag per gepresteerde dag

Code 289

Code 277

Code 290

Bedrag per kilometer per gepresteerde dag

-

-

Code 297

Fietsvergoeding (max. 6F/km)

 

 

Code U78

Fietsvergoeding (max. 6F/km)

 

 

Code U79

 

D. Bijlage

 

Fiscaal attest inkomsten jaar ................... betreffende fietsgebruik voor woon-werkverkeer

 

 

Ik ondergetekende, (naam, voornaam, woonplaats van de werknemer)

 

.........................................................................................................................................................................................................

 

werknemer bij (naam, adres van de werkgever)

 

.........................................................................................................................................................................................................

 

verklaar hierbij op eer dat ik voor een totaal van ................... dagen in de periode van ........................ tot ........................, de

afstand van mijn woonplaats naar de werkplaats, zijnde ................... km, per fiets heb afgelegd.

 

 

 

Datum ..................................................

 

Handtekening van de werknemer

 

 

 

 

 

 

 

Ik ondergetekende, (naam, adres van de werkgever)

 

.........................................................................................................................................................................................................

 

bevestig dat de afstand van de woonplaats van (naam, voornaam, woonplaats van de werknemer)

 

.........................................................................................................................................................................................................

 

naar de werkplaats ................... km bedraagt, en dat de werkgever op basis van de verklaring van de betrokken

werknemer, hem een tussenkomst in de vervoerskosten per fiets betaald heeft gelijk aan ................... BEF per dag,

zoals voorzien bij de CAO van 10 juli 1997 betreffende de vervoerskosten gesloten in het Paritair Comité voor

de bedienden van de non-ferrometalen, zijnde een totaal van ................... BEF voor het jaar ...................

 

 

 

Datum ..................................................

 

Handtekening van de werkgever

 

 


Historiek
01/01/2024 31/12/2050 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/01/2022 31/12/2023 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/07/2019 31/12/2021 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/05/2017 30/06/2019 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten
01/05/2015 30/04/2017 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten
01/05/2014 30/04/2015 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten
01/05/2014 30/04/2014 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten
01/05/2013 30/04/2014 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten
01/01/2012 30/04/2013 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten
01/06/2009 31/12/2011 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten
17/12/2001 31/05/2009 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten
01/01/1999 16/12/2001 1201 Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten