070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)

Paritair (sub-)Comité nr.:
126.00.00-00.00

Bijwerking: 06/05/2024
Geldig vanaf: 01/01/2024

Op sectoraal vlak werd er een overeenkomst gesloten betreffende de nieuwe arbeidsregelingen.

1. Algemeen

De nieuwe arbeidsregelingen (Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen), ook grote flexibiliteit genoemd, zijn nieuwe vormen van arbeidsorganisatie die tot doel hebben een optimaal gebruik van de productiemiddelen te bevorderen. De wetgeving met betrekking tot deze nieuwe arbeidsregelingen biedt de werkgever dan ook de mogelijkheid af te wijken van een aantal wettelijke bepalingen.

Toegelaten afwijkingen:

  • arbeidsduur: de normale grenzen van de arbeidsduur die worden voorgeschreven door de Wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst mogen worden overschreden (maximum 12 uren per dag);
  • zondagsrust: de werknemers mogen op zondag worden tewerkgesteld;
  • feestdagen: er mag worden afgeweken van het verbod om werknemers op wettelijke feestdagen tewerk te stellen, van de verplichting om een feestdag die met een gewone inactiviteitsdag samenvalt te vervangen en van de verplichting om de arbeid verricht op een feestdag te compenseren door inhaalrust op een normale activiteitsdag;
  • nachtwerk: de werknemers die ouder zijn dan 18 jaar mogen ‘s nachts tewerkgesteld worden;
  • bouwwerken: er mag afgeweken worden van het verbod om bouwwerken uit te voeren op zaterdag en zondag (verbod ingevoerd door de Wet van 6 april 1960).

Om nieuwe arbeidsregelingen in een onderneming of een activiteitssector te kunnen invoeren, moet daartoe bij het bevoegd paritair comité (of paritair subcomité) een aanvraag worden ingediend door een van de organisaties die deel uit maken van dat comité.

Indien na het aanhangig maken van een aanvraag bij het paritair comité een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten, moet de werkgever:

  • de bijzondere procedure voor het invoeren van nieuwe arbeidsrege­lingen in de onderneming, zoals bepaald door deze cao, naleven;
  • de afwijkingen op de traditionele wetgeving in acht nemen waarvan de sectorale cao de toepassing toelaat. De sectorale cao kan namelijk, hetzij de draagwijdte van de mogelijke afwijkingen beperken, hetzij bijkomende voorwaarden bepalen.

2. PC 126

In het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking (arbeiders) werd op 6 mars 2024 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de versoepeling van de arbeidsduur (nr. 186878/CO/126).

2.1. Grenzen

De overschrijding van de normale uurroosters van de onderneming is mogelijk binnen de hierna genoemde dubbele begrenzing.

  • daggrens: het aantal uren dat beneden of boven de dagelijkse grens van de arbeid, zoals deze is vastgesteld in het normale uurrooster, mag worden gepresteerd, mag per dag niet meer dan twee uren bedragen. In ieder geval mag de dagelijkse arbeidsduur de 10 uren niet overschrijden ;
  • weekgrens: het aantal uren dat beneden of boven de wekelijkse grens van de arbeid zoals deze is vastgesteld in het normale uurrooster, mag worden  gepresteerd, mag per week niet meer dan 8 uren bedragen. In ieder geval mag de wekelijkse arbeidsduur de 47 uren nooit overschrijden.

2.2. Tewerkstelling op zaterdag

In afwijking van artikel 8 van de cao van 15 juni 2011 betreffende de arbeidsduur (nr. 104748/CO/126) is tewerkstelling op zaterdag mogelijk.

Deze activiteiten die op zaterdag zullen worden uitgevoerd moeten worden omschreven in de ondernemingsovereenkomst waarvan sprake in punt. 2.8. 

Voor de onderneming die het zaterdagwerk wenst in te schakelen, zullen soortgelijke beloningsvoorwaarden worden vastgesteld als voorzien in artikel13 van de cao van 28 september 2023 (nr. 183384/CO/126) tot vaststelling van de loon-en arbeidsvoorwaarden.

Tewerkstelling op zaterdag is eveneens mogelijk wanneer het geheel of een deel van de activiteiten van een onderneming wordt georganiseerd in het stelsel van de vierdagenweek, conform de procedure zoals bepaald in punt 2.8. en mits goedkeuring van het paritair comité.

2.3. Tewerkstelling op zondag

Transportwerkzaamheden in het raam van het internationaal vervoer mogen geschieden vanaf zondag 12 uur voor zover hieromtrent een akkoord bestaat op het vlak van de onderneming.

Voor de onderneming die het zondagwerk wenst in te schakelen, zullen soortgelijke beloningsvoorwaarden worden vastgesteld als voorzien in artikel13 van de cao van 28 september 2023 (nr. 183384/CO/126) tot vaststelling van de loon-en arbeidsvoorwaarden.

2.4. Inhaalrust

Alle uren die boven het normale dag-of weekuurrooster, zowel in een voltijdse als in een deeltijdse arbeidsregeling worden gepresteerd, geven recht op inhaalrust in dezelfde periode van 12 maanden (van 1 juli tot 30 juni of een andere periode van 12 maanden zoals vastgelegd in de arbeidsreglement). De inhaalrust moet in ieder geval worden toegekend zodra de interne grens wordt overschreden en vooraleer de werknemer opnieuw meeruren kan presteren.

In ieder geval zal de inhaalrust worden toegekend vooraleer de arbeider tijdelijk werkloos wordt gesteld om economische redenen. Van deze regel kan alleen worden afgeweken wanneer in de ondernemingsovereenkomst een periode wordt vastgelegd gedurende dewelke de arbeiders collectief de verkregen inhaalrust zullen nemen.

2.5. Betaling van meeruren

De betaling van de arbeidsuren die boven het normale uurrooster worden gepresteerd, gebeurt op het ogenblik dat ze worden ingehaald. Voor zover deze uren zich situeren binnen de onder punt 2.1. grenzen, geven zij geen recht op betaling van een loontoeslag.

2.6. Vrijwilligheid

De inschakeling van de werknemers in de nieuwe arbeidsregeling kan slechts op vrijwillige basis geschieden. 

2.7. Faciliteiten

De regeling in de onderneming dient samen te gaan met de invoering op ondernemingsvlak van faciliteiten voor de betrokken arbeiders. De modaliteiten hiertoe dienen voor te komen in de ondernemingsovereenkomst, waarvan sprake in punt 2.8. Zo kan de recuperatie voor deze uren aangewend worden tot dekking van afwezigheden die noch voorzien zijn in de reglementering op het "klein verlet" of verlof om "familiale redenen" noch in conventionele bepalingen ter zake.

2.8. Procedure

Het gebruik en de invoering van een nieuwe arbeidsregeling, moeten het voorwerp uitmaken van een overleg resulterend in een overeenkomst op ondernemingsvlak, tussen de syndicale delegatie en de werkgever, of bij ontstentenis, opgesteld in de schoot van de ondernemingsraad, of bij ontstentenis, in de schoot van het comité voor veiligheid, of bij ontstentenis, met de vertegenwoordigers van de werknemersorganisaties vertegenwoordigd in de onderneming.

De voornoemde overeenkomst dient gevoegd te worden bij het arbeidsreglement.

De ondernemingen die van deze mogelijkheid gebruik wensen te maken delen hun ondernemingsovereenkomst vooraf mede per aangetekend schrijven aan de voorzitter van het paritair comité. Het comité dient binnen 30 dagen na ontvangst van dit schrijven, zijn goedkeuring hieromtrent te verlenen.

Het paritair comité kan zijn goedkeuring intrekken ten aanzien de onderneming die misbruik maakt van de overuren of waar zwartwerk wordt vastgesteld.

Het invoeren van de nieuwe arbeidsregelingen in de individuele ondernemingen zal een positieve weerslag moeten hebben op de werkgelegenheid. Deze positieve weerslag is te concretiseren in de ondernemingsovereenkomst door onder andere de vermindering van de tijdelijke werkloosheid, de eventuele vermindering van het aantal ontslagen, het vermijden van interim-arbeid, en daar waar mogelijk over te gaan tot het scheppen van bijkomende arbeidsplaatsen, enz.

Een evaluatie zal om de 6 maanden geschieden op het niveau van de individuele ondernemingen, die gebruik maken van.de nieuwe arbeidsregelingen.

Deelsector spaanplaten - veredelen van platen

Bij invoering van de continu of semi- continu systemen, en voor zover deze niet geschiedt volgens de bepalingen van de arbeidswet van 16 maart 1971, kunnen deze ondernemingen ten allen tijde gebruik maken van de bepalingen voorzien in de wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen en de CAO nr. 42, op voorwaarde dat hieromtrent een akkoord wordt gesloten op ondernemingsvlak volgens de procedure omschreven in punt 2.8.

Deze overeenkomst zal tevens de loon-en arbeidsvoorwaarden in bedoelde regelingen omvatten.

Deelsector Standenbouwers

Deze deelsector kan in afwijking van hoofdstuk 4 van de cao, tot en met 31 december 2024, gebruik maken van de bepalingen voorzien in de wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen en de cao nr. 42 voor de werknemers belast met het opbouwen van standen en podia voor nationale en internationale evenementen die werkzaamheden uitoefenen die ressorteren onder het PC voor stoffering en houtbewerking en die niet kunnen uitgevoerd worden volgens bepalingen van de arbeidswet van 16 maart 1971.

Voorwaarde hiertoe is dat er een ondernemingsakkoord gesloten wordt volgens de procedure omschreven in punt 2.8., waarin tevens de loon-en arbeidsvoorwaarden van deze arbeidsregelingen zijn opgenomen. Dit akkoord moet ter kennis gebracht worden van het paritair Comité.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
06/03/2024
Registratienr
186878
Geldig van
01/01/2024
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
08/03/2024
Registratiedatum
22/03/2024
Onderwerp
Versoepeling van de arbeidsduur
BS Bericht van neerlegging
02/04/2024
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
-
Tekst aangepast op
27/03/2024

Datum CAO
15/06/2011
Registratienr
104748
Geldig van
01/01/2011
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
21/06/2011
Registratiedatum
13/07/2011
Onderwerp
arbeidsduur
BS Bericht van neerlegging
29/07/2011
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
20/12/2012
Gepubliceerd in het B.St. van
18/01/2013
Keywords
ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT

Datum CAO
28/09/2023
Registratienr
183384
Geldig van
-
Geldig tot
31/12/2024
Neerleggingsdatum
29/09/2023
Registratiedatum
30/10/2023
Reikwijdte
Arbeiders
Onderwerp
Loon- en arbeidsvoorwaarden (arbeiders)
BS Bericht van neerlegging
15/12/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
26/03/2024
Gepubliceerd in het B.St. van
06/05/2024
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, SOCIALE VREDE, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, JONGERENLONEN (NIET STUDENTENLONEN), STUDENTENLONEN, INDEXERINGSBEPALINGEN, RUSTTIJDEN / PAUZES, TIJDELIJKE ARBEID (GEEN UITZENDARBEID), UITZENDARBEID, SOCIALE VREDE, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, PLOEGENARBEID (EXCL. E-COMMERCE), NACHTARBEID (EXCL. E-COMMERCE), ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN (EXCL. E-COMMERCE)
Tekst aangepast op
01/11/2023

Historiek
01/01/2024 31/12/2050 070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)
01/01/2015 31/12/2023 070302 Nieuwe arbeidsregelingen
01/10/2013 31/12/2014 070302 35 Nieuwe arbeidsregelingen
01/01/2007 30/09/2013 070302 35 Nieuwe arbeidsregelingen
01/10/2005 31/12/2006 070302 35 Nieuwe arbeidsregelingen
01/01/2003 30/09/2005 070302 35 Nieuwe arbeidsregelingen
01/01/1999 31/12/2002 070302 35 Nieuwe arbeidsregelingen
01/01/1995 31/12/1996 070302 35 Nieuwe arbeidsregelingen