190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 april 2001

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 14/08/2003
Geldig vanaf: 01/07/2003
Geldig tot: 30/06/2004

De bijdragen aan het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf worden onderverdeeld in bijdragen die geïnd worden door bemiddeling van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor de werkgevers die onder de sociale zekerheid vallen en die daaraan de normale bijdragen op de lonen moeten betalen, en bijdragen die rechtstreeks door het Fonds geïnd worden voor de werkgevers die aan de RSZ geen bijdragen op de lonen moeten betalen.

 

 

Met het oog op de invoering van uitzendarbeid in het bouwbedrijf werden er verschillende collectieve arbeidsovereenkomsten gewijzigd door een andere arbeidsovereenkomst van 22 november 2001.

Deze CAO werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen op 4 december 2001 en geregistreerd op 23 januari 2002 onder het nummer 60653/CO/124. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch staatsblad van 6 februari 2002.

De wijzigingen breiden  het toepassingsgebied van deze CAO's uit : ze zijn ook van toepassing op de "uitzendkantoren voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen van bouwbedrijven. "

 

Hieronder volgen de teksten van die twee collectieve arbeidsovereenkomsten met eventuele verwijzing naar de betreffende hoofdstukken.

 

CAO van 22 november 2001

HOOFDSTUK I - Inleidende bepaling

Artikel 1

Met het oog op de invoering van uitzendarbeid in de bouwsector, wijzigt deze collectieve arbeidsovereenkomst de statuten van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf en van het Fonds voor vakopleiding in de bouwnijverheid, alsook de volgende collectieve arbeidsovereenkomsten;

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001 tot vaststelling van het bedrag van de bijdrage aan het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf;

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 april 1988 betreffende de toekenning van getrouwheidszegels en weerverletzegels;

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001 betreffende de toekenning aan sommige bejaarde   arbeiders van een aanvullende vergoeding (brugpensioen) ten laste van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf;

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 oktober 2001 betreffende de arbeidsduurvermindering;

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001 tot vaststelling van het bedrag van de bijdrage aan het Fonds voor vakopleiding in de bouwnijverheid

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 april 1998 betreffende het statuut van de syndicale afvaardigingen.

Statuten van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf

Overeenkomstig artikel 12 van de Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, zijn de erkende uitzendkantoren die uitzendkrachten ter beschikking  stellen  van  bouwbedrijven  ertoe gehouden voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen, de bijdragen te betalen die geldig zijn voor die  bouwbedrijven.

Bijdrage aan het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf

In uitvoering van artikel 14, §1 van de statuten van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf worden de werkgevers, die overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 4 maart 1975 onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf ressorteren, met het oog op de vaststelling van het bedrag der algemene bijdrage, verschuldigd aan het  voornoemde Fonds, in vier categorieën gerangschikt, naargelang de aard van hun activiteit.

In uitvoering van artikel 14, §2 van de statuten van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf en overeenkomstig de bepaling van artikel 12 van de Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, wordt de bijdrage door de uitzendkantoren verschuldigd aan het Fonds voor Bestaanszekerheid bepaald door de categorie die vastgelegd is voor de gebruiker van de uitzendkrachten".

De bijkomende bijdrage van 1,5 % is eveneens verschuldigd door de erkende uitzendkantoren voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen van bouwbedrijven die op 30 juni van het vorige jaar minder dan tien werknemers tewerkstelden”.

Getrouwheids- en weerverletzegels (zie Hfdst. 20.3)

Overeenkomstig de bepaling van artikel 12 van de Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, is deze overeenkomst eveneens van toepassing op de uitzendkrachten tewerkgesteld bij een onderneming bedoeld in het 1e lid, en op het uitzendkantoor dat hen ter beschikking stelt.

De ondernemingen die bedoeld zijn onder artikel 1, 1e lid, en die gerangschikt zijn in de categorie A, kengetal-bouw 024 of in de categorie B, kengetal-bouw 054, overeenkomstig artikel 5, 1° en 2° van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001 tot vaststelling van het bedrag van de bijdrage aan het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf, zijn aan dit Fonds bovendien een bijdrage verschuldigd van 2,10 %, waarvan 2 % bestemd is voor de toekenning van de weerverletzegels aan hun werklieden en 0,10 % om de beheerskosten te dekken.

Deze bijdrage is ook verschuldigd door de uitzendkantoren voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen van gebruikers die gerangschikt zijn in de categorie A, kengetal-bouw 024 of in de categorie B, kengetal-bouw 054, overeenkomstig artikel 5, 1° en 2° van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001 tot vaststelling van het bedrag van de bijdrage aan het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf”.

Bijdrage brugpensioen (zie Hfdst.21.1)

Toekenning aan sommige bejaarde arbeiders van een aanvullende vergoeding (brugpensioen) ten laste van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf :

 

De bijdragen aan het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf voor de financiering van deze aanvullende vergoeding  zijn ook verschuldigd door de uitzendkantoren voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen.

Arbeidsduurvermindering (zie Hfdst. 7.1 .1)

De bijdrage aan het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf, vastgesteld in artikel 6 van het voormeld Koninklijk Besluit nr. 213, is verschuldigd alsook door de uitzendkantoren voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen van bouwondernemingen.

Statuten Fonds voor vakopleiding in de bouwnijverheid

De statuten van het Fonds voor vakopleiding in de bouwnijverheid, zoals ze laatst gewijzigd en gecoördineerd zijn bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 maart 1993 zijn van toepassing op de werkgevers en de arbeiders die ressorteren onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, alsook op de uitzendkantoren voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen van bouwbedrijven.

Bijdrage aan het Fonds voor vakopleiding in de bouwnijverheid

De collectieve arbeidsovereenkomst van 8 mei 2003 tot vaststelling van het bedrag van de bijdrage aan het Fonds voor vakopleiding in de bouwnijverheid (gesloten in toepassing van artikel 6 van de statuten van het Fonds voor vakopleiding in de bouwnijverheid, zoals laatst gewijzigd en gecoördineerd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 maart 1993) is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf ressorteren en op de arbeiders die zij tewerkstellen, alsook op de uitzendkantoren voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen van bouwbedrijven."

Inwerkingtreding

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2002.

De bepalingen van deze overeenkomst hebben dezelfde geldigheidsduur en (in voorkomend geval) dezelfde opzeggingsmodaliteiten als de collectieve arbeidsovereenkomsten die zij wijzigen.

 

Bijdragen geïnd via de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

 

Voor de bouwbedrijven die vallen onder de toepassing van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de sociale zekerheid der arbeiders,  en voor de uitzendkantoren voor de arbeiders die zij ter beschikking stellen van bouwbedrijven zijn de volgende bijdragen verschuldigd aan de RSZ ten gunste van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf :

 

-        het artikel  6 van het koninklijk besluit nr. 213 van 26 september 1983 betreffende de arbeidsduur in het bouwbedrijf (bijdragen van 2,60 % op de lonen aan 108 %). Deze bijdrage werd herhaaldelijk verlengd.

 

-        een collectieve arbeidsovereenkomst van 17 april 2003 gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf tot toekenning aan sommige bejaarde werklieden van een aanvullende vergoeding (brugpensioen) ten laste van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf, behoudt de bestaande bijdrage van 0,75 % op de lonen aan 108 % tot 31.12.2004 (CAO 17/04/2003, 66579/CO/124, bericht van neerlegging B.S. 03/07/2003).

 

-        een collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001 (CAO 05/07/2001, 58062/CO/124, bericht van neerlegging B.S. 08/08/2001) bepaalt de bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid voor de werklieden uit het Bouwbedrijf als volgt :

 

Voor de ondernemingen die 10 of meer werknemers tewerkstellen op 30 juni van het vorige jaar :Kengetal :

24

54

44

26

Vanaf 1/4/1999

20,70 %

20,20 %

20,20 %

17,20 %

 

Voor de ondernemingen die minder dan 10 werknemers tewerkstellen op 30 juni van het vorige jaar wordt dat percentage nog verhoogd met 1,50 % voor de financiering van het gewaarborgd week- en maandloon, dat door de patronale vereveningsfondsen wordt terugbetaald.

 

-      een collectieve arbeidsovereenkomst van 8 mei 2003 tot vaststelling van het bedrag van de bijdrage aan het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (CAO 08/05/2003, neerlegging 23/05/2003, geregistreerd 04/08/2003 onder het nummer 67075/CO/124,) stelt een aan dit fonds te betalen bijdrage vast op 0,40% op de lonen aan 108 % voor de periode van 1 juli 2003 tot 30 juni 2005.

 

Samenvatting : bijdragen te betalen via de RSZ aan het Fonds voor Bestaanszekerheid

 

Vanaf 01/07/2003 tot 30/06/2005:

 

Kengetal :

24

54

44

26

Minder dan 10 werknemers

24.45%

23.95%

23.95%

20.95%

10 of meer werknemers

25.95%

25.45%

25.45%

22.45%

 

 

Bijdragen rechtstreeks geïnd door het fonds voor bestaanszekerheid

 

Voor de bouwbedrijven die niet vallen onder het toepassingsgebied van de wet van 27 juni 1969 (betreffende de sociale zekerheid der arbeiders) en die zich voor het stelsel van de zegels (getrouwheid en eventueel weerverlet) moeten laten inschrijven bij de Patronale Dienst voor organisatie en controle van de bestaanszekerheidsstelsels (afgekort PDOK) dient ingevolge de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 maart 1990 (KB 18.09.1990 - BS 7.11.1990), gewijzigd door een CAO van 3 augustus 1995 (KB 22/12/97 – BS 30/05/98), de volgende bijdrage te worden betaald aan het Fonds voor Bestaanszekerheid :

 

250 F per kwartaal en per werknemer die voorkomt op de bijzondere aangiftestaat.

 

 

 

Praktische schikkingen

 

Voor de aangeslotenen van het erkende sociaal secretariaat GROEP S – Secretariaat Sociale, vzw.

 

Onze aangeslotenen hoeven op dat gebied geen bijzondere schikkingen te treffen. Zoals naar gewoonte zullen onze diensten deze stortingen te gelegenertijd verrichten.

 

 

 

 


Historiek
01/01/2024 31/12/2024 190201 Fonds voor bestaanszekerheid: bijdragen
01/01/2023 31/12/2023 190201 Fonds voor bestaanszekerheid: bijdragen
01/01/2022 31/12/2022 190201 Fonds voor bestaanszekerheid: bijdragen
01/01/2021 31/12/2021 190201 Fonds voor bestaanszekerheid: bijdragen
01/01/2020 31/12/2020 190201 Fonds voor bestaanszekerheid: bijdragen
01/01/2019 31/12/2019 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid
01/01/2018 31/12/2018 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid
01/07/2017 31/12/2017 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid
01/01/2017 30/06/2017 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid
01/01/2016 31/12/2016 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid
01/07/2015 31/12/2015 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid
01/01/2015 30/06/2015 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid
01/07/2014 31/12/2014 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 juli 2014
01/01/2014 30/06/2014 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 januari 2014
01/10/2012 31/12/2013 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 oktober 2012
01/10/2011 30/09/2012 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 oktober 2011
01/04/2011 30/09/2011 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 april 2011
01/04/2010 31/03/2011 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 april 2010
01/10/2009 31/03/2010 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 oktober 2009
01/10/2008 30/09/2009 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 oktober 2008
01/01/2008 30/09/2008 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 januari 2008
01/10/2007 31/12/2007 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 oktober 2007
01/07/2007 30/09/2007 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 juli 2007
01/01/2007 30/06/2007 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 januari 2007
01/04/2006 31/12/2006 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 april 2006
01/01/2005 31/03/2006 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 januari 2005
01/07/2004 31/12/2004 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 juli 2004
01/07/2004 30/06/2004 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 juli 2004
01/07/2003 30/06/2004 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 april 2001
01/01/2002 30/06/2003 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 april 2001
01/04/2001 31/12/2001 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1 april 2001
01/04/1999 31/03/2001 190201 Bijdragen bestemd voor het Fonds voor Bestaanszekerheid vanaf 1april 1999