0703021 Nieuwe arbeidsregelingen: overbruggingsploegen

Paritair (sub-)Comité nr.:
120.00.00-00.00

Bijwerking: 15/02/2023
Geldig vanaf: 01/01/2023
Geldig tot: 31/12/2023

Op sectoraal vlak werd er een overeenkomst gesloten betreffende de nieuwe arbeidsregelingen : deze sector heeft regels inzake overbruggingsploegen.

1. Algemeen

De nieuwe arbeidsregelingen (Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen), ook grote flexibiliteit genoemd, zijn nieuwe vormen van arbeidsorganisatie die tot doel hebben een optimaal gebruik van de productiemiddelen te bevorderen. De wetgeving met betrekking tot deze nieuwe arbeidsregelingen biedt de werkgever dan ook de mogelijkheid af te wijken van een aantal wettelijke bepalingen.

Toegelaten afwijkingen:

  • arbeidsduur: de normale grenzen van de arbeidsduur die worden voorgeschreven door de Wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst mogen worden overschreden (maximum 12 uren per dag);
  • zondagsrust: de werknemers mogen op zondag worden tewerkgesteld;
  • feestdagen: er mag worden afgeweken van het verbod om werknemers op wettelijke feestdagen tewerk te stellen, van de verplichting om een feestdag die met een gewone inactiviteitsdag samenvalt te vervangen en van de verplichting om de arbeid verricht op een feestdag te compenseren door inhaalrust op een normale activiteitsdag;
  • nachtwerk: de werknemers die ouder zijn dan 18 jaar mogen ‘s nachts tewerkgesteld worden;
  • bouwwerken: er mag afgeweken worden van het verbod om bouwwerken uit te voeren op zaterdag en zondag (verbod ingevoerd door de Wet van 6 april 1960).

Om nieuwe arbeidsregelingen in een onderneming of een activiteitssector te kunnen invoeren, moet daartoe bij het bevoegd paritair comité (of paritair subcomité) een aanvraag worden ingediend door een van de organisaties die deel uit maken van dat comité.

Indien na het aanhangig maken van een aanvraag bij het paritair comité een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten, moet de werkgever:

  • de bijzondere procedure voor het invoeren van nieuwe arbeidsrege­lingen in de onderneming, zoals bepaald door deze cao, naleven;
  • de afwijkingen op de traditionele wetgeving in acht nemen waarvan de sectorale cao de toepassing toelaat. De sectorale cao kan namelijk, hetzij de draagwijdte van de mogelijke afwijkingen beperken, hetzij bijkomende voorwaarden bepalen.

2. PC  120

In het Paritair Comité voor de textielnijverheid werd op 12 januari 2023 een nationale kaderovereenkomst gesloten betreffende de invoering en organisatie van overbruggingsploegen in de textielsector (nr. 178044/CO/120).

2.1. Arbeidsduur en bezoldiging

De overbruggingsploegen verzekeren de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten in de afdeling(en) waar ze worden ingevoerd en dit op de zaterdagen, zondagen, wettelijke feestdagen en op de vervangingsdagen voor de wettelijke feestdagen en op andere dagen waarop door de traditionele ploegen niet gewerkt wordt.

Per ploeg zal de arbeider 12 u aanwezig zijn waarvan 11 u 30' prestaties en een 1/2 u bezoldigde rust. 

Zij zullen evenwel geen prestaties leveren op drie zaterdagen en drie zondagen per jaar, dit in de periode van de jaarlijkse collectieve vakantie.

Voor de arbeidsprestaties en betaalde rust dient de globale jaarbezoldiging, bekomen in het traditioneel drieploegenstelsel, gewaarborgd te worden.

Elke andere prestatie dan deze bedoeld in het bovenstaande kader moet als een buitengewone prestatie beschouwd worden en dient vergoed te worden aan hetzelfde uurloon als voor de gewone prestaties in de overbruggingsploegen.

De werknemers tewerkgesteld in de overbruggingsploegen kunnen echter niet opgeroepen worden op dagen tijdens de periode van de jaarlijkse collectieve vakantie.

De tijd gedurende dewelke de in dit stelsel tewerkgestelde arbeiders op vraag van de werkgever opleiding volgen tijdens de weekdagen (maandag tot en met vrijdag) zal betaald worden aan het gemiddeld uurloon van het traditioneel drieploegenstelsel, nI. het uurloon van de morgenploeg, de namiddagploeg en de nachtploeg gedeeld door drie.

Eventueel gunstiger regelingen, die op het vlak van de onderneming bestaan, blijven verder van toepassing.

De tijd gedurende dewelke de in dit stelsel tewerkgestelde arbeiders tijdens de weekdagen (maandag tot en met vrijdag) deelnemen aan de vergadering van de ondernemingsraad en/of het comité voor preventie en bescherming op het werk, zal betaald worden aan het gemiddeld uurloon van het traditioneel drieploegenstelsel, nI. het uurloon van de morgenploeg, de namiddagploeg en de nachtploeg gedeeld door drie.

Eventueel gunstiger regelingen, die op het vlak van de onderneming bestaan, blijven verder van toepassing.

2.2. Waarborgen

De ondernemingen die overbruggingsploegen invoeren, dienen voor de in dit stelsel tewerkgestelde arbeiders alle rechten en voordelen te waarborgen die voortvloeien uit de uitvoering van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur in de traditionele werkstelsels.

2.2.1 Klein verlet

Indien een arbeider aanspraak kan maken op klein verlet op zaterdag, zondag, feestdag of vervangingsfeestdag en op andere dagen waarop door de traditionele ploegen niet gewerkt wordt., zal voor deze dag 12 uren loon uitbetaald worden tenzij het Koninklijk Besluit inzake klein verlet het ancers voorziet.

2.2.2. Geboorteverlof

  • De duur van de afwezigheid  wordt  vastgesteld op acht dagen van twaalf uren, te kiezen binnen vier maanden te rekenen vanaf de dag van de bevalling
  • De werknemer geniet gedurende 3/20 van zijn geboorteverlof het behoud van zijn loon, berekend op basis van 96 uren, zijnde 14,4 uren.
  • In aanvulling op de uitkering van de ziekte- en invaliditeitsverzekering, betaalt de werkgever aan de arbeider in geboorteverlof, tewerkgesteld in dit stelsel, een supplement dat overeenstemt met het verschil tussen het vervangingsinkomen, berekend op basis van 96 uren enerzijds en op basis van 108 uren anderzijds, evenwel beperkt overeenkomstig de volgende bepalingen :

    • Het bedrag van het supplement kan evenwel nooit hoger zijn dan het verschil tussen enerzijds het bedrag van het bruto belastbaar loon dat de arbeider zou verdiend hebben tijdens de uren die overeenstemmen met de 17/20, berekend op basis van 108 uren en anderzijds het bedrag van de uitkering zelf die hem voor de 17/20 berekend op basis van 96 uren, toegekend wordt in het raam van de ziekte- en invaliditeitsverzekering .
    • Onder vervangingsinkomen dient begrepen te worden het loonbehoud voor 3/20 en de uitkering van de ziekte- en invaliditeitsverzekering voor 17/20 van de uren begrepen in het geboorteverlof.

2.2.3. Adoptieverlof en pleegouderverlof

  • De werknemer geniet gedurende 3/45 van zijn adoptie- of pleegouderverlof het behoud van zijn loon, berekend op basis van 216 uren, zijnde 14,4 uren.
  • In het geval de adoptieouder aanspraak maakt op 9 weken, in aanvulling op de uitkering van de ziekte- en invaliditeitsverzekering, betaalt de werkgever aan de arbeider in adoptieverlof tewerkgesteld in dit stelsel, een supplement dat overeenstemt met het verschil tussen het vervangingsinkomen, berekend op basis van 216 uren enerzijds en op basis van 243 uren anderzijds, evenwel beperkt overeenkomstig de volgende bepalingen :

    • Het bedrag van het supplement kan evenwel nooit  hoger zijn dan het verschil tussen enerzijds het bedrag van het bruto belastbaar loon dat de arbeider zou verdiend hebben tijdens de uren die overeenstemmen met de 42/45, berekend op basis van 243 uren en anderzijds het bedrag van de uitkering zelf die hem voor de 42/45, berekend op basis van 216 uren, toegekend wordt in het raam van de ziekte- en invaliditeitsverzekering. 
    • Onder vervangingsinkomen dient begrepen te worden het loonbehoud voor 3/45 en de uitkering van de ziekte- en invaliditeitsverzekering voor 42/45 van de uren begrepen in het adoptieverlof.
  • In geval van pleegouderverlof, betaalt de werkgever aan de arbeider in pleegouderverlof eenzelfde supplement, berekend zoals voor een arbeider in adoptieverlof.

  • In geval van toepassing van de specifieke situaties bedoeld in artikel 30 sexies §1, 5de tot en met 7de lid van  wet van 3 juli 1978, dient het supplement berekend te worden in functie van de effectieve duur van het pleegouderverlof zoals bepaald in voormelde specifieke situaties.

Elke onderneming die de overbruggingsploegen invoert dient er voor te zorgen dat de in het stelsel tewerkgestelde arbeiders geen enkel financieel nadeel inzake sociale zekerheidsvergoedingen ondervinden tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

2.3.  Voorwaarden , procedure 

Zie tekst van de CAO

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
12/01/2023
Registratienr
178044
Geldig van
-
Geldig tot
01/01/2024
Neerleggingsdatum
17/01/2023
Registratiedatum
09/02/2023
Onderwerp
Invoering en organisatie van overbruggingsploegen
BS Bericht van neerlegging
23/02/2023
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, KLEIN VERLET, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, BETAALDE VERLOFDAG EN FEESTDAG, RUSTTIJDEN / PAUZES, KLEIN VERLET, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN (EXCL. E-COMMERCE), PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING
Tekst aangepast op
11/02/2023

Historiek
01/01/2024 31/12/2050 0703021 Nieuwe arbeidsregelingen: overbruggingsploegen
01/01/2023 31/12/2023 0703021 Nieuwe arbeidsregelingen: overbruggingsploegen
01/01/2021 31/12/2022 0703021 Nieuwe arbeidsregelingen: overbruggingsploegen
01/01/2016 31/12/2020 0703021 Overbruggingsploegen
01/07/2004 31/12/2015 0703021 0801 Overbruggingsploegen
25/03/1983 30/06/2004 0703021 0801 Overbruggingsploegen