040101 Loonvoorwaarden - Nederlands taalgebied

Paritair (sub-)Comité nr.:
304.00.00-00.00

Bijwerking: 14/11/2018
Geldig vanaf: 01/07/2017

In het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf werd op 19 december 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor het Nederlands taalgebied (registratienummer 138114/CO/304).

Zij werd gewijzigd door een cao van 28 juni 2017 (registratienummer 140756/CO/304). De nieuwe bepalingen treden in werking op 1 juli 2017.

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loonvoorwaarden.

Commentaar: voor de evolutie van de minimumbezoldigingen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die cumulatief voldoen aan de volgende voorwaarden:

en hun werknemers, zelfs als ze gelegenheidswerk verrichten,

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is ook van toepassing als de werkgever van de in artikel 1 genoemde werknemers voor andere activiteiten onder de bevoegdheid van een ander paritair comité valt. Dit op voorwaarde dat de maatschappelijke zetel zich bevindt in het Vlaamse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en de werkgever is ingeschreven op de Nederlandse taalrol bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is evenwel niet van toepassing op :

Artikel 3 - Toepassing algemene bepalingen

De bepalingen uit dit hoofdstuk gelden voor de werkgevers en hun werknemers omschreven in artikel 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Voor de werkgevers en hun werknemers omschreven in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst en behorende tot functies 1.1. en 1.2. (zie artikel 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst), zijn alleen volgende bepalingen van toepassing : artikel 5, artikel 6, artikel 9, artikel 10 en artikel 14.

Artikel 4 - Functiegroepen en functies

(...) Zie onze sectorale documentatie Hfdst. 03.

Artikel 5 - Loongroepen en minimum weddeschalen sector van de podiumkunsten (buiten orkesten, muziekgroepen en koren)

Onder "podiumkunsten" dient verstaan te worden : de activiteit op het vlak van theater, muziektheater, dans, kunsteducatie, sociaal artistiek werk. Kunstencentra, festivals en werkplaatsen wiens hoofdactiviteit zich situeert op één van deze disciplines worden ook beschouwd als behorend tot de podiumkunsten.

Bij twijfel tussen muziek of podiumkunsten, kan de vraag voorgelegd worden aan het bureau omschreven in artikel 19.

In de sector van de podiumkunsten onderscheiden we volgende loongroepen.

Een nadere beschrijving van de functies bevindt zich in de brochure "Podiumkunsten en Muziek functiebeschrijvingen".

1.1. Artiest - type 1
1.2. Artiest - type 2
1.3. Artiest - type 3
2. Artistiek participatief medewerker
3.1. Artistieke leiding - type 1
5. Auteur/Componist
6. Dramaturg
7. Ontwerper
8. Programmator
9. Regisseur/Choreograaf/Dirigent
24.2. Productieleider - type 2
26.2. Technische Leiding - type 2
29. Preventieadviseur
30.1. Zakelijke leiding - type 1

4. Assistent van de regisseur/choreograaf/dirigent
11.1. Gebouwbeheer - coördinator
15. Educatief medewerker
17.1. Onthaal/Publiek - coördinator
18.1. Pers en promotie/communicatie - coördinator
19. Verantwoordelijke Spreiding
20.1.B. Atelier - coördinator - type 2
23.1. Podiumtechnicus - coördinator
24.1. Productieleider - type 1
26.1. Technische leiding - type 1
27. Coördinator vrijwilligerswerk
28.1. Ondersteunende diensten - coördinator

10.3. Chauffeur - type 3
10.4. Chauffeur - type 4
11.2. Gebouwbeheer - gespecialiseerd medewerker
12.1. Kantine - coördinator
16.1. Kassa- en baliebediende - coördinator
18.2. Pers en promotie/communicatie - gespecialiseerd medewerker
20.1.A. Atelier - coördinator - type 1
23.2. Podiumtechnicus - gespecialiseerd medewerker
25. Rekwisiteur
28.2. Ondersteunende diensten - gespecialiseerd medewerker

10.1. Chauffeur - type 1
10.2. Chauffeur - type 2
14.1. Schoonmaak - coördinator
16.2. Kassa- en baliebediende - uitvoerend medewerker
18.3. Pers en promotie/communicatie - assistent
20.2. Atelier - uitvoerend medewerker
21. Grimeur - Kapper
22. Kleedster
23.3. Podiumtechnicus - assistent
28.3. Ondersteunende diensten - assistent

11.3. Gebouwbeheer - assistent
12.2. Kantine - medewerker
13. Portier - Bewaker - Conciërge
14.2. Schoonmaak - medewerker
17.2. Onthaal/Publiek - medewerker

De weddeschalen in bijlage 1 gelden voor de werknemers met een arbeidsovereenkomst van 4 of meer dan 4 maanden. De weddeschalen in bijlage 2 gelden voor de werknemers met een arbeidsovereenkomst van minder dan 4 maanden. Contractanten zijn vrij om individueel hogere weddeschalen af te spreken.

Een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd die niet geheel overeenstemt met een volledige maand wordt bezoldigd a rato van 1/22 maandloon per repetitiedag of reisdag en 1/20 maandloon per voorstellingsdag, dit ongeacht de duurtijd van de prestatie. Indien er minstens 54 voorstellings-, repetitiedagen of reisdagen gepresteerd worden binnen de periode van drie maanden, wordt een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd afgesloten (drie maanden).

Een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd voor een rolovername (opneemcontract) op korte termijn wordt bezoldigd a rato van 1/11 maandloon per repetitiedag (voor de eerste vier repetitiedagen) en 1/9 maandloon per voorstellingsdag (voor de eerste 4 voorstellingsdagen), dit ongeacht de duurtijd van de prestatie.

Dit artikel geldt enkel voor werknemers die op dat ogenblik niet reeds met een arbeidsovereenkomst aan het gezelschap verbonden zijn.

Artikel 6 - Loongroepen en weddeschalen - sector van de orkesten, muziekgroepen en koren.

In de sector van de muziek onderscheiden we volgende loongroepen.

Een nadere beschrijving van de functies bevindt zich in de brochure "Podiumkunsten en Muziek functiebeschrijvingen".

1.1. Artiest - type 1
7. Ontwerper

23.1. Podiumtechnicus - coördinator
28.1. Ondersteunende diensten - coördinator

17.2. Artiest type 1 - vertolker (enkel zangers)

23.3. Podiumtechnicus - assistent
28.3. Ondersteunende diensten - assistent

13. Portier - Bewaker - Conciërge
14.2. Schoonmaak - medewerker
17.2. Onthaal/Publiek - medewerker

De weddeschalen in bijlage 3 gelden voor de werknemers uit de muzieksector die met een maandloon worden tewerkgesteld.

Werknemers werkzaam bij een orkest, muziekensemble of koor, kunnen ook worden vergoed middels een dienstvergoeding of uurloon.

Werknemers die in een periode van drie maand minder dan 54 dagen arbeidsprestaties leveren, kunnen worden aangeworven per dienst, voor zover er in deze periode niet meer dan 4 opeenvolgende weken gepresteerd worden. Wanneer binnen een periode van drie maanden meer dan 54 dagen gepresteerd worden of wanneer minstens 4 opeenvolgende weken prestaties geleverd worden, worden zij automatisch aangeworven met een maandloon. Het spreekt voor zich dat contractanten vrij zijn hogere weddeschalen af te spreken.

Voor de werknemers die per dienst worden aangeworven, gelden de barema's voorzien in bijlage 4. Een dienst is een aaneengesloten periode van 3 uur en 30 minuten voor een repetitie of een uitvoering, met inbegrip van een verplichte pauze van 30 minuten. Bij de betaling van het loon wordt ervan uitgegaan dat elke eerste begonnen dienst telt voor minstens één dienst.

Wanneer twee repetities op één dag plaatsvinden, wordt de tweede repetitiedienst als een volledige dienst vergoed van zodra hij twee uur bedraagt. Wanneer een tweede repetitiedienst geen twee uur bedraagt, wordt hij proportioneel berekend overeenkomstig de uurlonen vermeld in bijlage 4.

Artikel 7 - Bepalingen met betrekking tot loon en weddeschalen gemeenschappelijk aan de sectoren muziek en podiumkunsten

Voor zover voor de bepaling van het loon gerefereerd wordt aan de weddeschalen per maand, geldt de weddeschaal C als minimale schaal voor de werknemers van de loongroep A van de organisaties die geen subsidie krijgen van de Vlaamse Gemeenschap of waarvan de financieringsenveloppe (bij aanvang van een subsidieperiode) van de Vlaamse Gemeenschap niet meer bedraagt dan 260 000 EUR per jaar in 1999 (304 870,40 EUR op 1 juli 2017). Dit bedrag zal met 1 pct. verhoogd worden telkens wanneer de lonen geïndexeerd worden overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de aanpassing van de bezoldigingen en vergoedingen van 9 december 1999. De weddeschaal D geldt dan voor alle andere werknemers van deze organisaties.

Wanneer individuele kunstenaars een projectsubsidie of werkbeurs ontvangen van de Vlaamse Gemeenschap en het beheer ervan zelf doen of toevertrouwen aan een andere organisatie, wordt voor de toepassing van deze regel enkel rekening gehouden met het aan de kunstenaar toegewezen bedrag.

In geval van coproducties tussen organisaties moet voor de contracten die specifiek voor deze coproducties afgesloten worden de hoogst geldende weddeschalen worden toegepast.

Werknemers uit de loongroep A zonder diploma moeten 4 jaar relevante ervaring kunnen bewijzen, vooraleer zij kunnen uitbetaald worden conform de weddeschaal van loongroep A. Voordien is hun inschaling vrij onderhandelbaar.

Werknemers die overgaan naar een hogere loongroep, behalve van loongroep D naar loongroep C, verliezen 1/3 van hun anciënniteit, tenzij in overleg tussen werkgever en werknemer een voor de werknemer gunstigere regeling wordt afgesproken.

De werknemers uit loongroep C met een specifieke opleiding vallen onder loongroep C+.

De werknemers uit loongroep C met minimum 4 jaar anciënniteit vallen onder loongroep C+ voor zover zij, omwille van hun bekwaamheid, kunnen gelijkgesteld worden met voornoemde werknemers met een specifieke opleiding.

Artikel 8 - Bepaling van de anciënniteit voor de inschaling in de maandbarema's

1. Voor de inschaling in de barema's wordt rekening gehouden met relevante anciënniteit verworven in de sector van het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304) en opgebouwd op basis van arbeidsovereenkomsten van onbepaalde tijd en van bepaalde tijd, volgens volgende berekeningswijze :

2. De arbeidsprestaties geleverd in eenzelfde functie buiten de sector van het vermakelijkheidsbedrijf, in om het even welk statuut, komen ook in aanmerking voor de anciënniteitsbepaling.

Artikel 9 - Weddeschalen jeugdige werknemers

Voor studenten van minder dan 21 jaar die worden aangeworven met een arbeidsovereenkomst voor studenten, mogen de volgende percentages worden toepast op de overeenstemmende weddeschalen :

De toepassing van dit percentage kan voor de werknemers evenwel nooit leiden tot een loon dat lager is dan hetgeen bepaald is in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 43. Dat loon geldt als absolute ondergrens(2).

Artikel 10 - Aanpassing van de lonen aan de index

Alle lonen en barema's worden, tenzij anders bepaald, gekoppeld aan de schommelingen van de index overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de koppeling van de lonen aan het indexcijfer der consumptieprijzen van 9 december 1999(3).

Artikel 11 - Betaling van het loon en vakantiegeld : modaliteiten

De betalingen worden bij voorkeur op de laatste werkdag van de maand uitgevoerd en uiterlijk op de zevende werkdag volgend op de laatste werkdag van elke maand waarin prestaties worden geleverd.

Voor arbeidsovereenkomsten van minder dan één maand gebeurt de betaling uiterlijk op de eerste betaaldag die volgt op de datum waarop de dienstbetrekking eindigt, overeenkomstig het eerste lid van dit artikel.

Maandelijks ontvangt de werknemer een loonstaat waarop de bedragen van de bezoldiging en de diverse afhoudingen gedetailleerd vermeld zijn, overeenkomstig de wet op de sociale documenten.

Voor arbeidsovereenkomsten van bepaalde tijd wordt het vakantiegeld betaald bij uitdiensttreding. Deze bepaling is niet van toepassing voor kunstenaars en arbeiders waarvoor het vakantiegeld ten laste is van een vakantiekas.

(...)

Artikel 23 - Overgangsbepalingen

Bij dezelfde werkgever worden de verworven sociale rechten op basis van eerdere collectieve arbeidsovereenkomsten behouden op voorwaarde dat ze gunstiger zijn dan de in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst bedongen voorwaarden.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt, in de mate ze ervan afwijkt, voor de muzieksector de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005(8), voor die werkgevers en werknemers die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen.

Zij vervangt voor de sector van de podiumkunsten de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 januari 2009(9), gewijzigd op 6 februari 2013, voor die werkgevers en werknemers die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen.

Artikel 24 - Duurtijd en opzeggingsmodaliteiten

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2017 en geldt voor onbepaalde duur.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd door elk van de ondertekenende partijen, middels een aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf en met een opzegtermijn van 6 maanden.

(2) In 2016 bedraagt dit 1 501,82 EUR.
(3) Geregistreerd bij de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg onder het nr. 54498.
(8) Geregistreerd bij de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg onder het nummer 74349, gewijzigd op 10 december 2007, en zijn latere wijzigingen.
(9) Geregistreerd bij de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg onder het nummer 95487.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
28/06/2017
Registratienr
140756
Geldig van
01/07/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
06/07/2017
Registratiedatum
02/08/2017
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
23/08/2017
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
15/04/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
07/05/2018
Keywords
LONEN, VAKANTIEGELD, ARBEIDSDUUR IN UREN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, DEELTIJDSE ARBEID

Datum CAO
19/12/2016
Registratienr
138114
Geldig van
01/07/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
19/01/2017
Registratiedatum
21/02/2017
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden - Nederlands taalgebied
BS Bericht van neerlegging
02/03/2017
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
26/01/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
13/02/2018
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, ECOCHEQUES, VAKANTIEGELD, EINDEJAARSPREMIE, VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN, KOSTENVERGOEDINGEN (EXCL. VERPLAATSINGSKOSTEN), FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, DEELTIJDSE ARBEID, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING)

Historiek
01/07/2017 31/12/2999 040101 Loonvoorwaarden - Nederlands taalgebied
01/01/2013 30/06/2017 040101 Loonvoorwaarden (musici)
01/09/2015 30/06/2017 040101 040102 Loonvoorwaarden (podiumkunsten)
01/01/2013 31/08/2015 040101 040102 Loonvoorwaarden (podiumkunsten)
07/07/2006 31/12/2012 040101 Loonvoorwaarden (musici)
01/07/2006 31/12/2012 040101 040102 Loonvoorwaarden (podiumkunsten)
28/01/2005 06/07/2006 040101 Loonvoorwaarden (musici)
01/07/2006 30/06/2006 040101 040102 Loonvoorwaarden (podiumkunsten)
01/10/2002 30/06/2006 040101 040102 Loonvoorwaarden (podiumkunsten)