4102 Betaalde voetbaltrainer - Minimum aantal betaalde trainers - proefbeding - einde contract - model arbeidsovereenkomst - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid

Paritair (sub-)Comité nr.:
223.00.00-00.00

Bijwerking: 05/08/2016
Geldig vanaf: 01/07/2013
Geldig tot: 30/06/2015

In het Nationaal Paritair Comité voor de Sport werden twee CAO's gesloten :

  1. een CAO van 12 december 2007 betreffende de algemene loon - en arbeidsvoorwaarden van de betaalde voetbaltrainer  (geregistreerd op 31 januari 2008). Zij is geldig vanaf 12 december 2007 en werd gesloten voor een onbepaalde duur. Deze CAO werd opgegeven op 12 januari 2012 en heeft einde genomen op 30 juni 2012 (opzegging per aangetekend brief neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 16 september 2014 onder het nr. 123396/CO/223. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 25 september 2014).
  2. een CAO van 2 juli 2013 betreffende de loon - en arbeidsvoorwaarden van de betaalde voetbaltrainer, geregistreerd op 23 juli 2013. Het bericht daaromtrent verscheen in het BS van 6 augustus 2013. Zij is geldig vanaf 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2015.

U vindt hierna de bepalingen van deze CAO's en enige commentaar in verband met :

  • het minimum aantal betaalde trainers;
  • proefbeding;
  • einde contract;
  • model arbeidsovereenkomst;
  • arbeidsreglement;
  • weddenschappen;
  • juridische commisies;
  • disciplinaire bevoegdheid.

1. Bepalingen van de CAO betreffende de algemene loon - en arbeidsvoorwaarden van de betaalde voetbaltrainer + commentaar

HOOFDSTUKI: TOEPASSINGSGEBIED

Artikel 1

De CAO is van toepassing op de voetbalclubs en betaalde voetbaltrainers die gebonden zijn door een arbeidsovereenkomst waarvan het loon het bedrag overschrijdt dat is vastgesteld overeenkomstig de wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars.

Commentaar : zie Hfdst 2 om het bedrag te consulteren.

HOOFDSTUK II: DUUR

Artikel 2

De CAO wordt gesloten voor een onbepaalde duur, ingaand vanaf de ondertekeningsdatum van deze CAO. Zij kan jaarlijks uiterlijk op 31 maart opgezegd worden, per een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het P.C. voor de sport en aan de organisaties erin vertegenwoordigd om een einde te nemen 30 juni daaropvolgend.

...

HOOFDSTUK VII: EINDE CONTRACT

Artikel 7

De voetbaltrainer van wie het contract afloopt om welke reden ook is vrij om een arbeidsovereenkomst af te sluiten met een andere club naar zijn keuze. De club-werkgever mag op geen enkele wijze de onderhandelingsvrijheid van de voetbaltrainer belemmeren

Artikel 8

In geval van voortijdige verbreking of beëindiging van de arbeidsovereenkomst zijn de bepalingen van de wet van 3 juli 1978 van toepassing. De club dient aan de trainer met onmiddellijke ingang de verplichte sociale documenten overhandigen.

Artikel 9

De club-werkgever kan de voetbaltrainer niet op non-actief stellen om sportieve redenen. Een dergelijke handeling wordt gelijkgesteld met een onrechtmatig ontslag vanwege de club-werkgever.

Artikel 10

In geval van voortijdige verbreking van de arbeidsovereenkomst door één van de partijen moet de verbrekende partij aan de andere een verbrekingsvergoeding te betalen overeenkomstig de bepalingen van de wet van 3 juli 1978.

Commentaar: zie ook de bepalingen onder punt 2 in verband met einde contract.

2. Bepalingen van de CAO betreffende de specifieke loon - en arbeidsvoorwaarden van de betaalde voetbaltrainer + commentaar

HOOFDSTUK I: TOEPASSINGSGEBIED

Artikel 1

De CAO is van toepassing op de voetbalclubs en betaalde voetbaltrainers die gebonden zijn door een arbeidsovereenkomst waarvan het loon het bedrag overschrijdt dat is vastgesteld overeenkomstig de wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars.

Commentaar : zie Hfdst 2 om het bedrag te consulteren.

HOOFDSTUK II: DUUR

Artikel 2

De CAO wordt gesloten voor een bepaalde duur, ingaand vanaf 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2015.

HOOFDSTUK III: ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 3

Niettegenstaande elke uitdrukkelijke bepaling van de overeenkomst, wordt de tussen een club-werkgever en een voetbaltrainer gesloten overeenkomst als voetbaltrainer, aanzien als een arbeidsovereenkomst voor bedienden en geregeld door de bepalingen van desbetreffende wetgeving, zijnde de wet van 3 juli 1978, in het bijzonder voor wat betreft het aangaan, de schorsing en de beëindiging van de overeenkomst,...

HOOFDSTUK IV: SOCIALE ZEKERHEID

Artikel 4

Inzake de toepassing van de sociale zekerheid worden de voetbaltrainers volledig gedekt door het KB van 28 november 1969. De uitzonderingregeling van artikel 6 en 6bis van het KB inzake de betaalde sportbeoefenaars is derhalve niet van toepassing.

HOOFDSTUK V: MINIMUM AANTAL BETAALDE TRAINERS

Artikel 5

Elke club moet verplicht een minimum aantal betaalde voetbaltrainers onder contract hebben afhankelijk van de afdeling waarin de club uitkomt:

  1. 1ste Nationale afdeling:
  •  3 betaalde voetbaltrainers met minimum het voltijds bon voor betaalde sportbeoefenaars
  •  1 betaalde voetbaltrainer met minimum het deeltijds bon voor betaalde voetballers
  1. 2de Nationale afdeling:
  •  1 betaalde voetbaltrainer met minimum het voltijds bon voor betaalde sportbeoefenaars
  •  1 betaalde voetbaltrainers met minimum het deeltijds bon voor betaalde voetballers

...

HOOFDSTUK VII: PROEFBEDING

Artikel 7

De partijen komen overeen om geen proefbeding op te nemen in de contracten, omdat dit in de sportsector niet wenselijk wordt geacht.

Sanctie: in geval er toch een proefbeding wordt opgenomen en de overeenkomst voortijdig door de club wordt beéindigd tijdens de looptijd van de proefperiode is niet de verkorte, maar de normale verbrekingsvergoeding van toepassing.

...

HOOFDSTUK X: EINDE CONTRACT

Artikel 10

De voetbaltrainer van wie het contract afloopt om welke reden ook is vrij om een arbeidsovereenkomst af te sluiten met een andere club naar zijn keuze. De club-werkgever mag op geen enkele wijze de onderhandelingsvrijheid van de voetbaltrainer belemmeren.

Artikel 11

In geval van voortijdige verbreking of beëindiging van de arbeidsovereenkomst zijn de bepalingen van de wet van 3 juli 1978 van toepassing. De club dient aan de tramer met onmiddellijke ingang de verplichte sociale documenten overhandigen.

Artikel 12

De club-werkgever kan de voetbaltrainer niet op non-actief stellen om sportieve redenen. Een dergelijke handeling wordt gelijkgesteld met een onrechtmatig ontslag vanwege de club-werkgever.

Artikel 13

In geval van voortijdige verbreking van de arbeidsovereenkomst door één van de partijen moet de verbrekende partij aan de andere een verbrekingsvergoeding te betalen overeenkomstig de bepalingen van de wet van 3 juli 1978.

Artikel 14

In geval van betwisting omtrent de toepasselijke verbrekingsvergoeding bij ontslag gegeven door de club aan de tramer wordt aan de tramer op het ogenblik van de kennisgeving van het ontslag in ieder geval een minimaal voorschot uitbetaald van 3 maanden het contractuele vaste bon ten titel van verbrekingsvergoeding evenals de nog verschuldigde vergoedingen tot op de datum van het ontslag met inbegrip van het vakantiegeld en de eindejaarspremie. Het voorschot wordt in mindering gebracht op de uiteindelijk verschuldigde verbrekingsvergoeding.

Artikel 15

In geval het ontslag wordt gegeven binnen de laatste 3 maanden van de contractueel voorziene duurtijd bij een contract van bepaalde duur, wordt het voorschot voor wat betreft de verbrekingsvergoeding beperkt tot het bedrag gelijk aan het lopend bon tot aan het bereiken van die termijn. In geval van een ontslag om dringende reden of een te presteren opzegtermijn bij een contract van onbepaalde duur is het minimale voorschot van 3 maanden voor wat betreft de verbrekingsvergoeding niet verschuldigd.

Artikel 16

§1 Indien de club-werkgever het voorschot niet of niet tijdig uitbetaald, wordt het verschuldigde voorschot, méér de wettelijke intresten aangerekend op de eerstvolgende uitbetaling van de TV-gelden (september — januari — mei) voor wat betreft de voetbalclubs in eerste Nationale. De tramer of zijn vakbond dient hiervoor een aangetekend schrijven met de nodige stukken te richten aan de Pro League. De Pro League stelt de licentiecommissie hiervan in kennis. De uitbetaling van het minimale voorschot zal worden opgenomen in de voorwaarden voor het toekennen van een licentie aan de clubs.

§2 Alle andere betaalde voetbaltrainers dan deze van eerste Nationale hebben in geval van niet of niet tijdige uitbetaling van het voorschot bijkomend recht op 50 € per dag vertraging te rekenen vanaf de eerste dag na het einde van maand volgend op de kennisgeving van het ontslag.

HOOFDSTUK XI: MODEL ARBEIDSOVEREENKOMST

Artikel 17

Voor alle contracten afgesloten tussen de club-werkgevers en de betaalde voetbaltrainer dient bij voorkeur gebruik te worden gemaakt van het bijgevoegde modelcontract.

Commentaar : Het modelcontract bevindt zich in bijlage van de CAO die u kan consulteren door op het registratienummer van de CAO hierboven te klikken.

HOOFDSTUK XII: ARBEIDSREGLEMENT

Artikel 18

Alle clubs dienen gebruik te maken van een arbeidsreglement.

HOOFDSTUK XIII: WEDDENSCHAPPEN

Artikel 19

De trainers verbinden er zich toe om niet deel te nemen aan weddenschappen van welke aard ook die betrekking hebben op voetbalwedstrijden van de club. In geval van mogelijke betwistingen wordt de zaak voorgelegd aan het nationaal paritair comité voor de sport.

HOOFDSTUK XIV: JURIDISCHE COMMISSIES

Artikel 20

De partijen erkennen de vertegenwoordiging van de trainersvakbonden in de juridische commissies of comités van de KBVB die loon- en arbeidsvoorwaarden behandelen en de bij stand van de trainer door de trainersvakbonden voor diezelfde commissies of comités.

HOOFDSTUK XI: DISCIPLINAIRE BEVOEGDHEID

Artikel 21

De partijen erkennen in principe het reglement van de KBVB in haar disciplinaire bevoegdheden, onverminderd het recht de definitieve uitspraken, na uitputting van de interne rechtsmiddelen te onderwerpen aan de marginale toetsing van een rechtscollege zoals bepaald in het gerechtelijk wetboek.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
02/07/2013
Registratienr
116289
Geldig van
01/07/2013
Geldig tot
30/06/2015
Neerleggingsdatum
12/07/2013
Registratiedatum
23/07/2013
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
06/08/2013
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
28/03/2014
Gepubliceerd in het B.St. van
18/09/2014
Keywords
LONEN, VAKANTIEGELD, EINDEJAARSPREMIE, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, SYNDICALE PREMIE

Historiek
01/07/2022 30/06/2024 4102 Betaalde voetbaltrainer - minimum aantal betaalde trainers - einde contract - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid - discriminatie, racisme en integriteit
01/07/2020 30/06/2022 4102 Betaalde voetbaltrainer - minimum aantal betaalde trainers - proefbeding - einde contract - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid - discriminatie, racisme en integriteit
01/07/2017 30/06/2020 4102 Betaalde voetbaltrainer - minimum aantal betaalde trainers - proefbeding - einde contract - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid - discriminatie, racisme en integriteit
01/07/2015 30/06/2017 4102 Betaalde voetbaltrainer - minimum aantal betaalde trainers - proefbeding - einde contract - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid - discriminatie, racisme en integriteit
01/07/2013 30/06/2015 4102 Betaalde voetbaltrainer - Minimum aantal betaalde trainers - proefbeding - einde contract - model arbeidsovereenkomst - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid
01/07/2012 30/06/2013 4102 Betaalde voetbaltrainer - Minimum aantal betaalde trainers - einde contract - model arbeidsovereenkomst - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid
01/07/2010 30/06/2012 4102 Betaalde voetbaltrainer - Minimum aantal betaalde trainers - einde contract - model arbeidsovereenkomst - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid
01/07/2009 30/06/2010 4102 Betaalde voetbaltrainer - Minimum aantal betaalde trainers - einde contract - model arbeidsovereenkomst - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commissies - disciplinaire bevoegdheid
12/12/2007 30/06/2009 4102 Betaalde voetbaltrainer - Minimum aantal betaalde trainers - einde contract - model arbeidsovereenkomst - arbeidsreglement - weddenschappen - juridische commisies - disciplinaire bevoegdheid