410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Recht op arbeid - Minimum aantal betaalde spelers - Terbeschikkingstelling - Tussenpersonen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen - Arbeidsongeschiktheid

Paritair (sub-)Comité nr.:
223.00.00-00.00

Bijwerking: 02/08/2022
Geldig vanaf: 01/07/2022
Geldig tot: 30/06/2024

Deze sector heeft maatregelen van contractuele clausules, recht op arbeid, minimum aantal betaalde spelers, terbeschikkingstelling, tussenpersonen, vereffening/fusie/herstructurering, boetes en sancties, weddenschappen en arbeidsongeschiktheid voor de betaalde voetballer.

In het Nationaal Paritair Comité van de Sport werd op 21 juni 2022 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende arbeids- en loonvoorwaarden van de betaalde voetbalspelers (nr. 175356/CO/223).

Contractuele clausules

  • De optie is een contractuele clausule die specifiek is aan de voetbalsector. Een eenzijdige optieclausule is niet rechtsgeldig behalve indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
  • Een proefbeding is niet geldig en in geval er toch een proefbeding wordt opgenomen en de overeenkomst voortijdig door de club wordt beëindigd tijdens de looptijd van de proefperiode is niet de verkorte, maar de normale verbrekingsvergoeding van toepassing.
  • De salarisvermindering bij degradatie omwille van sportieve redenen moeten schriftelijk worden opgesteld en integraal deel uitmaken van het contract. De zuiver ontbindende voorwaarde bij degradatie wordt door de partijen niet aanvaard en de meest benadeelde partij kan de nietigheid ervan inroepen.
  • Bij stijging naar een hogere afdeling zullen de vaste bezoldiging en de wedstrijd- en selectiepremies voor de betaalde voetballer met minimaal 10 % verhoogd worden, tenzij een dergelijke verhoging reeds contractueel werd vastgelegd.

Recht op arbeid

De betaalde voetballer heeft recht op arbeid (dit wil zeggen tewerkgesteld worden bij een voetbalclub onder de voorwaarden van de wet van 24 februari 1978 en speelgerechtigd voor het eerste elftal van die club) :

  • Als hij éénzijdig door een club behorende tot de KBVB, VFV of ACFF wordt ontslagen. In dit geval zal de speler slechts speelgerechtigd zijn voor zover hij is aangesloten vóór 15 maart van het lopende seizoen, tenzij het ontslag een gevolg is van een vereffening/faillissement van de werkgever-club, in welk geval de aansluiting ook na 15 maart kan plaatsvinden;
  • Als hem een contract wordt aangeboden als betaalde sportbeoefenaar en hij geen lid is van een bij de KBVB, VFV of ACFF aangesloten club;
  • Als hem een contract wordt aangeboden als betaalde sportbeoefenaar en hij dit statuut in een andere club van de KBVB, VFV of ACFF niet bezit. In dit geval zal steeds vooraf de goedkeuring van de Pro League en de werknemersvertegenwoordiging vereist zijn. Er is geen goedkeuring vereist voor spelers die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt;
  • Als een bestaande overeenkomst tussen een speler en een club behorende tot de KBVB, VFV of ACFF in onderling akkoord wordt verbroken. In dit geval zal de speler speelgerechtigd zijn bij zijn nieuwe club als betaalde voetballer indien de overeenkomst in onderling overleg werd verbroken tijdens de lopende transferperiode. In geval van onderlinge verbreking buiten de transferperiode is de speler slechts speelgerechtigd van bij aanvang van de eerstvolgende transferperiode. De transferperiodes zijn vastgelegd in de maanden januari (wintertransferperiode) en juli en augustus (zomertransferperiode);
  • Als de speler zelf ontslag neemt omwille van een impliciete fout van de werkgever. Een impliciete fout van de werkgever houdt in dat de werkgever éénzijdig belangrijke wijzigingen van een essentieel element van de arbeidsovereenkomst doorvoert. In casu wordt de ontstentenis van betaling van het loon gedurende uiterlijk de 30e kalenderdag volgend op de opeisbaarheid als een impliciete fout van de werkgever beschouwd voor zover de werkgever voorafgaand in gebreke wordt gesteld en de kans werd gegeven om het nog verschuldigde loon te voldoen binnen een termijn van minimum 10 dagen. Er kan door de club of de federatie waartoe de club behoort geen beperking van dit recht worden opgelegd.

Minimum aantal betaalde spelers

Elke club (excl. U23-teams) moet verplicht een aantal betaalde spelers onder contract hebben, afhankelijk van de afdeling waarin de club uitkomt.

Volgend minimum is van toepassing:

  • Voor de Nationale afdeling 1A: 23
  • Voor de Nationale afdeling 1B: 19
  • Eerste Nationale : 5 (vanaf het tweede seizoen na promotie)

Terbeschikkingstelling

Terbeschikkingstelling, zoals omschreven in de Wet van 24 juli 1987, is de enige geldende manier om een betaalde sportbeoefenaar uit te lenen. Bij terbeschikkingstelling blijft de speler werknemer bij de uitlenende club.

De clubs zijn verplicht hun arbeidsongevallenverzekering uit te breiden tot ongevallen overkomen aan hun spelers die ter beschikking gesteld worden aan een nationale selectie, behoudens gelijkwaardige dekking door de respectievelijke federatie.

Tussenpersonen

Partijen erkennen om in geval van arbeidsbemiddeling uitsluitend met makelaars te werken die in orde zijn met de desbetreffende wetgeving of reglementen uitgevaardigd door de respectievelijke overheden.

Vereffening/Fusie/Herstructurering

In geval van vereffening, fusie, herstructurering van een club, die betaalde voetballers in dienst heeft dient  voorafgaand verplicht een informatieprocedure voor het paritair comité gevolgd te worden. Dezelfde regel geldt wanneer de club zich beroept op de wet op de continuïteit der ondernemingen.

Boetes en sancties

De disciplinaire boetes en sancties die door de werkgever worden opgelegd, moeten vermeld worden in het arbeidsreglement. Het bedrag van de financiële boetes mag niet meer bedragen dan het wettelijk toegestane maximum, zoals vermeld in artikel 18 van de wet op de arbeidsreglementen van 8 april 1965 d.w.z. maximaal 1/5 van het dagloon. Het arbeidsreglement en de arbeidsovereenkomsten moeten de wijze van kennisgeving van de sancties alsook de procedure en termijnen van beroep vermelden op straffe van nietigheid.

De clubs die behoren tot 1A en 1B bezorgen hun arbeidsreglement aan de pro League, uiterlijk op 15 september 2022.

De clubs die behoren tot de amateurreeksen en betaalde sportbeoefenaars in dienst hebben bezorgen hun arbeidsreglement aan de secretaris van de Nationale Voetbaliga, uiterlijk op 15 december 2022.

Een inbreuk op dit artikel kan niet aanzien worden als een inbreuk op het Lincentiereglement van de KBVB.

Weddenschappen

De spelers verbinden er zich toe om niet deel te nemen aan weddenschappen van welke aard ook die betrekking hebben op voetbalwedstrijden van hun club. In geval van mogelijke betwistingen wordt de zaak voorgelegd aan het Nationaal Paritair Comité voor de Sport.

Arbeidsongeschiktheid

  • De club kent de speler kosteloze medische bijstand toe door bemiddeling van haar medische staf en doorhaar aangeduide externe specialisten. De speler aanvaardt of weigert dit.
  • Arbeidsongeschiktheid ingevolge een arbeidsongeval :
    • eerste 6 maanden : gewaarborgd loon
    • van 7de tot en met 12de maand : aanvulling op tussenkomst arbeidsongevallenverzekeraar tot maximum 2000 € per maand.
    • mogelijk tot 2 maand na einde arbeidsovereenkomst
  • Arbeidsongeschiktheid ingevolge ziekte of ongeval :
    • 1ste maand : gewaarborgd loon;
    • 2de maand (afdeling 1A en 1B) en 3de maand (enkel 1A) : aanvulling op fictieve of werkelijke tussenkomst ziekenfonds;
    • mogelijk tot 2 maand na einde arbeidsovereenkomst.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
21/06/2022
Registratienr
175356
Geldig van
01/07/2022
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
06/07/2022
Registratiedatum
19/09/2022
Reikwijdte
Voetbalclubs en betaalde voetbalspelers
Onderwerp
Arbeids- en loonvoorwaarden van de betaalde voetbalspelers
BS Bericht van neerlegging
06/10/2022
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
18/06/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
03/07/2023
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, DEELTIJDSE ARBEID, AANWERVING, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, DISCRIMINATIE, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE PREMIE, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, LOONSVERHOGINGEN, BIJKOMENDE VERLOFDAGEN VOLGENS LEEFTIJD/EINDELOOPBAANDAGEN, TIJDELIJKE ARBEID (GEEN UITZENDARBEID), DEELTIJDSE ARBEID, AANWERVING, OPLEIDING VOOR JONGEREN, OUDERE WERKNEMERS: EINDELOOPBAANDAGEN EN VERLOFDAGEN VOLGENS LEEFTIJD, OUDERE WERKNEMERS: WERKGELEGENHEIDSMAATREGELEN, DISCRIMINATIE, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG - ORGANISATIE EN PROCEDURE, SYNDICALE PREMIE, CONVENTIONELE OVERLEGORGANEN (ANDERE DAN SA, OR, CPBW), ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, PLOEGENARBEID (EXCL. E-COMMERCE), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, HOSPITALISATIEVERZEKERING, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, SYNDICALE PREMIE
Tekst aangepast op
21/09/2022

Historiek
01/07/2022 30/06/2024 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Recht op arbeid - Minimum aantal betaalde spelers - Terbeschikkingstelling - Tussenpersonen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen - Arbeidsongeschiktheid
01/07/2021 30/06/2022 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Recht op arbeid - Minimum aantal betaalde spelers - Terbeschikkingstelling - Tussenpersonen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen - Arbeidsongeschiktheid
01/07/2020 30/06/2021 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Recht op arbeid - Minimum aantal betaalde spelers - Terbeschikkingstelling - Tussenpersonen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen - Arbeidsongeschiktheid
01/07/2017 30/06/2020 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Recht op arbeid - Minimum aantal betaalde spelers - Terbeschikkingstelling - Tussenpersonen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen - Arbeidsongeschiktheid
01/07/2016 30/06/2017 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Terbeschikkingstelling - Makelaars - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen - arbeidsongeschiktheid
01/07/2013 30/06/2016 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Terbeschikkingstelling - Makelaars - Gezamenlijke engagementen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen
01/07/2012 30/06/2013 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Terbeschikkingstelling - Makelaars - Gezamenlijke engagementen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen
01/07/2008 30/06/2012 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Terbeschikkingstelling - Makelaars - Gezamenlijke engagementen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen
01/07/2006 30/06/2008 410101 Betaalde voetballer - Contractuele clausules - Terbeschikkingstelling - Makelaars - Modelarbeidsovereenkomst - Arbeidsreglement - Gezamenlijke engagementen - Vereffening/Fusie/Herstructurering - Boetes en sancties - Weddenschappen
01/07/2005 30/06/2006 410101 Betaalde voetballer - Terbeschikkingstelling van spelers - Makelaars - Gebruik van de modelarbeidsovereenkomst - Gezamenlijke engagementen ten aanzien van de voetbalbond betreffende wijzigingen aan de reglementaire bepalingen betreffende de voetbalsport
01/07/2003 30/06/2005 410101 Betaalde voetballer - Terbeschikkingstelling van spelers - Makelaars - Gebruik van de modelarbeidsovereenkomst - Gezamenlijke engagementen ten aanzien van de voetbalbond betreffende wijzigingen aan de reglementaire bepalingen betreffende de voetbalsport