1201 12 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden

Paritair (sub-)Comité nr.:
201.00.00-00.00

Bijwerking: 21/01/2002
Geldig vanaf: 01/07/2001
Geldig tot: 31/12/2001

De werkgeverstegemoetkoming in de vervoerskosten van de bedienden van het Paritair Comité van de Zelfstandige Kleinhandel wordt vanaf 1 juli 2001 geregeld door twee afzonderlijke teksten. Langs de ene kant is in verband met de tegemoetkoming in het openbaar gemeenschappelijk vervoer (trein, tram, bus, ….), de collectieve arbeidsovereenkomst die werd gesloten door de Nationale Arbeidsraad, van toepassing, net zoals op alle bedienden van de privé sector. Langs de andere kant heeft het Paritair Comité 201 een afzonderlijke collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in verband met het woon-werkverkeer met de fiets.

 

Deze twee types van tegemoetkomingen worden hieronder behandeld.

 

A. GEMEENSCHAPPELIJK OPENBAAR VERVOER

 

De werkgeverstegemoetkoming in de verplaatsingen met het openbaar vervoer voor het woon- werkverkeer is het voorwerp  van de Collectieve Arbeidsovereenkomst nr. 19ter gesloten op 5 maart 1991 door de Nationale Arbeidsraad. De jongste wijziging aan deze CAO werd aangebracht met de Collectieve Arbeidsovereenkomst nr. 19 sexies van 30 maart 2001, algemeen verbindend verklaard bij het koninklijk besluit van 14 juni 2001 (B.S. van 29 juni 2001).

 

Wij geven u hieronder de essentiële elementen (uittreksels) van deze collectieve overeenkomst waarover u overigens meer informatie vindt in onze algemene documentatie (hfdst. 252).

HOOFDSTUK II - Toepassingsgebied.

Art. 2

De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werknemers en op de werkgevers die hen tewerkstellen.

HOOFDSTUK III - Gemeenschappelijk treinvervoer.

Art. 3

Wat het door de N.M.B.S. georganiseerde vervoer betreft, zal de tussenkomst van de werkgever in de prijs van het gebruikte vervoerbewijs berekend worden op basis van het barema, dat is opgenomen in bijlage van het koninklijk besluit dat getroffen werd in uitvoering van de wet van 27 juli 1962 tot vaststelling van een werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de N.M.B.S. ingevolge de uitgifte van abonnementen voor werklieden en bedienden.

HOOFDSTUK IV - Gemeenschappelijk openbaar vervoer, met uitzondering van het treinvervoer.

Art. 4

Voor wat betreft het gemeenschappelijk openbaar vervoer, met uitzondering van het treinvervoer, zal de bijdrage van de werkgever in de prijs van de abonnementen voor de verplaatsingen vanaf 5 km, berekend vanaf de vertrekhalte, vastgesteld worden volgens de hierna vastgestelde modaliteiten:

a)   wanneer de prijs van het vervoer in verhouding tot de afstand staat, is de bijdrage van de werkgever gelijk aan de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart geldend als sociaal abonnement voor een overeenstemmende afstand, zonder evenwel 60 % van de werkelijke vervoerprijs te overschrijden.

b)   wanneer de prijs een eenheidsprijs is, ongeacht de afstand, wordt de bijdrage van de werkgever forfaitair vastgesteld en bedraagt zij 56 % van de effectief door de werknemer betaalde prijs, zonder evenwel het bedrag van de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart geldend als sociaal abonnement voor een afstand van 7 km te overschrijden.

HOOFDSTUK V - Gekombineerd gemeenschappelijk openbaar vervoer.

Art. 5

Ingeval de werknemer gebruik maakt van een kombinatie van de trein en één of meerdere andere gemeenschappelijke openbaar vervoermiddelen dan de trein, en er wordt slechts één vervoerbewijs afgeleverd voor het geheel van de afstand - zonder dat in dit vervoerbewijs een onderverdeling wordt gemaakt per gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel - zal de bijdrage van de werkgever gelijk zijn aan de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart geldend als sociaal abonnement.

Art. 6

In elk ander geval dat de werknemer meer dan één gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel gebruikt dan voorzien in artikel 5, wordt de bijdrage van de werkgever voor het geheel van de afstand als volgt berekend:

nadat met betrekking tot elk afzonderlijk gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel waarvan de werknemer gebruikt maakt de bijdrage van de werkgever is berekend overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 3, 4a, 4b en 5 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst, worden de aldus bekomen bedragen bij elkaar opgeteld om de bijdrage van de werkgever voor het geheel van de afgelegde afstand vast te stellen.

HOOFDSTUK VI - Terugbetalingstijdstip

Art. 7

De bijdrage van de werkgever in de door de werknemers gedragen vervoerkosten zal maandelijks betaald worden, voor de werknemer met een maandabonnement of ter gelegenheid van de betaalperiode die in de onderneming gebruikelijk is voor de vervoerbewijzen die geldig zijn voor een week.

HOOFDSTUK VII - Modaliteiten van terugbetaling

Art. 8

a)   De werknemers leggen aan de werkgever een ondertekende verklaring voor waarin verzekerd wordt dat zij geregeld over een afstand gelijk dan of hoger dan 5 km een gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel benutten om zich van hun woonplaats naar hun plaats van tewerkstelling te begeven; bovendien preciseren zij, indien mogelijk, het aantal effectief gereden kilometers. Zij zullen ervoor zorgen iedere wijziging van deze toestand in de kortst mogelijke tijd mede te delen.

b)   De werkgevers mogen op elk ogenblik nagaan of deze verklaring met de werkelijkheid strookt.

Art. 9

De tussenkomst van de werkgever in de vervoerkosten zal betaald worden op voorlegging van de vervoerbewijzen, uitgereikt door de N.M.B.S. en/of de andere maatschappijen van gemeenschappelijk openbaar vervoer.

HOOFDSTUK VIII - Duur, herziening en opzegging.

Art. 10

Deze overeenkomst is gesloten voor onbepaalde duur. Zij treedt in werking op (…1 maart 1991...). Zij zal op verzoek van de meest gerede ondertekenende partij kunnen herzien of opgezegd worden, met een opzeggingstermijn van zes maanden.

De organisatie die het initiatief tot herziening of opzegging neemt, moet de redenen aangeven en amendementsvoorstellen indienen; de andere organisaties gaan de verbintenis aan deze, binnen de termijn van één maand na ontvangst, in de Nationale Arbeidsraad te bespreken.

 

Samenvatting van de CAO:

 

1)   Rechthebbenden: alle  bedienden ongeacht hun wedde (tot 31 maart 2001 was er slechts een tegemoetkoming voor de bedienden waarvan de jaarwedde 1.200.000 fr. niet overschreed).

2)   Vervoermiddelen: alle openbare vervoermiddelen.

3)   Bedrag:

a)    vervoer per spoor: volgens schaal, zie onze interprofessionele documentatie  nr. 252.2.19.3.

b)   gemeenschappelijk vervoer ander dan vervoer per trein:

·        prijs in verhouding tot de afstand: volgens schaal, zonder evenwel 60 % (vanaf 1.4.2001) van de werkelijke vervoerprijs te overschrijden.

·        eenheidsprijs: forfaitair, gelijk aan 56 % (vanaf 1.4.2001), zonder evenwel de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart voor een afstand van 7 km te overschrijden.

c)    gecombineerd gemeenschappelijk vervoer:

-     slechts één vervoerbewijs: volgens schaal

-     in elk ander geval: de bedragen worden opgeteld.

     d)                         privévervoer: geen verplichte tegemoetkoming

 

4)         Afstand: 5 km en meer.

 

Praktische schikkingen

 

Op de prestatieopgaven kunnen de aangeslotenen van het erkende sociaal secretariaat Groep S Sociaal Secretariaat vzw gebruik maken van de volgende codes:

 

 

Openbaar vervoermiddel bedrag voor overeenstemmende afstand in schaal 252.2.19.3

Openbaar vervoermiddel bijkomende bijdrage buiten CAO

Privé -vervoermiddel

Bedrag per periode

code 440

code 377

code 390

Bedrag per gepresteerde dag

code 289

code 277

code 290

Bedrag per kilometer per gepresteerde dag

-

-

code 297

 

B. VERPLAATSING PER FIETS

 

Zonder afbreuk te doen aan de tegemoetkoming in de verplaatsingskosten van het openbaar vervoer, heeft het paritair comité 201 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten die een tegemoetkoming toekent voor de verplaatsingen die met de fiets worden gedaan: C.A.O. van 15 juni 2001 betreffende de tegemoetkoming van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden (geregistreerd op 21/8/2001 onder het nummer 58603/CO/201).

 

Hieronder volgt de tekst van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

 

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de bedienden van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel.

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "bedienden" verstaan, de mannelijke en vrouwelijke bedienden.

Artikel 2

Zonder afbreuk te doen aan de toepassing van de CAO nr. 19 van de NAR deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 februari 1993 gesloten in het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel betreffende de tegemoetkoming van de werkgevers in de vervoerskosten van de bedienden.

HOOFDSTUK II -  Tussenkomst van de werkgever betreffende een fiets­vergoeding

Artikel 3

De werkgevers van de ondernemingen die minder dan 20 werknemers tewerkstellen, kennen een tegemoetkoming toe van 0,10 EUR (4 BEF) per km tot maximum 20 km heen- en terugreis voor de bedienden die hun verplaatsingen van de woonst naar het werk maken per fiets.

Voor de bepaling van 20 werknemers wordt verwezen naar de tewerkstelling vermeld op de RSZ-aangifte op 30 juni van het voorafgaande jaar.

Artikel 4

De betaling van deze fietsvergoeding zal minstens éénmaal per maand geschieden op voorlegging van een door de bediende ondertekende verklaring waarin verklaard wordt op welke dagen de verplaatsing van de woonplaats naar het werk werd gemaakt, evenals de opgave van het aantal gereden km.  De werkgevers mogen op elk ogenblik nagaan of deze verklaring met de werkelijkheid strookt.

HOOFDSTUK III - Duur van de overeenkomst

Artikel 5

De huidige collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur.

Zij wordt van kracht op 1 juli 2001 en kan opgezegd worden door één der partijen, mits betekening van de opzeg van drie maand, door aangetekend schrijven per post, gericht aan de voorzitter een aan de organisaties vertegenwoordigd in de schoot van het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel.

 

Samenvatting

 

·        betrokken werkgevers: de tegemoetkoming is slechts verplicht voor de werkgevers die minder dan 20 werknemers tewerkstellen; in verband met dit begrip moet men teruggaan naar de personeelsbezetting op 30 juni van het vorige jaar (RSZ-aangifte);

·        bedrag: 0,10 euro (4 BF) per km met een maximum van 20 km in het totaal (d.w.z. heen-terug);

·        modaliteiten: betaling 1 maal per maand op basis van een verklaring van de werknemer waarin hij meldt hoeveel dagen hij de fiets gebruikt voor het woon-werkverkeer alsook het aantal kilometers;

·        RSZ en voorheffing: deze tegemoetkoming is vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en van belastingen.

·        Gebruikte looncodes : U78 : bedrag per kilometer

                                                                          U79 : forfaitair bedrag per maand


Historiek
01/01/2024 31/12/2050 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/01/2022 31/12/2023 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/07/2020 31/12/2021 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
23/10/2019 30/06/2020 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/08/2017 22/10/2019 1201 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/01/2016 31/07/2017 1201 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/01/2016 31/12/2015 1201 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/01/2012 31/12/2015 1201 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/01/2012 31/12/2011 1201 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/02/2009 31/12/2011 1201 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/10/2007 31/01/2009 1201 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/01/2002 30/09/2007 1201 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/07/2001 31/12/2001 1201 12 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/04/2001 30/06/2001 1201 12 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden
01/01/1993 31/03/2001 1201 12 Tussenkomst van de werkgevers in de vervoerkosten van de bedienden