2302 Overleg met de syndicale afvaardiging in de ondernemingen waarvan de gewone activiteit bestaat in het uitvoeren van baggerwerken

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 26/09/2014
Geldig vanaf: 01/08/2014

Onmiddellijk na het nemen van de principebeslissing, zal aan de syndicale afvaardiging in haar taak van Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk en van Ondernemingsraad informatie worden verstrekt omtrent het bouwen en/of renoveren van een schip, alsook omtrent het invoeren van een nieuwe technologie. Deze informatie omvat de economische, financiële en technische factoren die de invoering verantwoorden, de aard van de sociale gevolgen en de termijn van inwerkingtreding.

In het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf werd op 13 juni 2013 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van specifieke bepalingen met betrekking tot de tewerkstelling van arbeiders in de ondernemingen waarvan de gewone activiteit bestaat in het uitvoeren van baggerwerken. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 21 februari 2014 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 5 augustus 2014.

Wij geven u hierna de bepalingen inzake het overleg met de syndicale afvaardiging.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de ondernemingen, behorend tot het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf, waarvan de gewone activiteit bestaat in het uitvoeren van baggerwerken.

(...)

HOOFDSTUK IV – Overleg met de syndicale afvaardiging

Artikel 16

Dit hoofdstuk is van toepassing op de in artikel 1 bedoelde ondernemingen waarop de cao van 29 januari 2004 betreffende het statuut van de syndicale afvaardigingen van toepassing is.

Artikel 17

De syndicale afvaardiging oefent eveneens de taken uit van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk en van de Ondernemingsraad. Zij heeft dusdanig, ook in deze materie, dezelfde rechten en bevoegdheden.

Artikel 18

Onmiddellijk na het nemen van de principebeslissing, zal aan de syndicale afvaardiging in haar taak van Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk en van Ondernemingsraad informatie worden verstrekt omtrent het bouwen en/of renoveren van een schip, alsook omtrent het invoeren van een nieuwe technologie. Deze informatie omvat de economische, financiële en technische factoren die de invoering verantwoorden, de aard van de sociale gevolgen en de termijn van inwerkingtreding.

Artikel 19

Op basis van de informatie beschreven in artikel 18, zal een overlegprocedure op gang worden gebracht met de syndicale afvaardiging.

Om de continuïteit van het gesprek te verzekeren, zal het ondernemingshoofd, hetzij onmiddellijk, hetzij tijdens de volgende vergadering, meedelen welk gevolg hij denkt te geven of gegeven heeft aan de vragen, de kritiek, de adviezen en de geuite voorstellen of bedenkingen.

Artikel 20

De syndicale afvaardiging heeft in haar bevoegdheid van Ondernemingsraad een adviesrecht inzake onder andere:

  • de minimumbemanning van het schip;
  • de werkgelegenheidsstructuur en de voorgenomen maatregelen inzake werkgelegenheid;
  • de werkorganisatie en arbeidsvoorwaarden;
  • de vakbekwaamheid en eventuele maatregelen voor opleiding en omschakeling van de werknemer.

Artikel 21

De syndicale afvaardiging heeft in haar bevoegdheid van Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk adviesrecht omtrent:

  • de bemanningsregeling;
  • het voorkomingsbeleid;
  • alle voorstellen, maatregelen en toe te passen middelen welke rechtstreeks gevolgen met zich meebrengen voor de veiligheid, de hygiëne of de gezondheid;
  • elke overwogen maatregel om de techniek en de arbeidsvoorwaarden aan de mens aan te passen en om de beroepsvermoeidheid en beroepsziekten te voorkomen.

Artikel 22

Alle voornoemde bepalingen doen geen afbreuk aan de algemeen reeds van toepassing zijnde wetgeving en vigerende bepalingen ter zake.

HOOFDSTUK V – Inwerkingtreding

Artikel 23

Deze CAO treedt in werking op 1 augustus 2013.

Zij vervangt de CAO van 10 januari 2013 tot vaststelling van specifieke bepalingen met betrekking tot de tewerkstelling van arbeiders in de ondernemingen waarvan de gewone activiteit bestaat in het uitvoeren van baggerwerken (registratienummer: 113954/C0/1240000).

Deze CAO wordt gesloten voor onbepaalde duur, met dien verstande dat ze te allen tijde kan worden aangepast aan bepalingen van andere in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf gesloten collectieve arbeidsovereenkomsten.

Zij kan door één der partijen worden opgezegd met in achtneming van een opzeggingstermijn van 6 maanden. De opzegging wordt betekend bij aangetekend schrijven, gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
13/06/2013
Registratienr
116029
Geldig van
01/08/2013
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
28/06/2013
Registratiedatum
10/07/2013
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
06/08/2013
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
21/02/2014
Gepubliceerd in het B.St. van
05/08/2014
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), KOSTENVERGOEDINGEN (EXCL. VERPLAATSINGSKOSTEN), FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, SYNDICALE AFVAARDIGING, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN

Historiek
01/08/2014 31/12/2999 2302 Overleg met de syndicale afvaardiging in de ondernemingen waarvan de gewone activiteit bestaat in het uitvoeren van baggerwerken
13/10/2011 31/07/2014 2302 Overleg met de syndicale afvaardiging in de ondernemingen waarvan de gewone activiteit bestaat in het uitvoeren van baggerwerken
13/10/2011 13/10/2011 2302 Overleg met de syndicale afvaardiging in de ondernemingen waarvan de gewone activiteit bestaat in het uitvoeren van baggerwerken