2006 Tegemoetkomingen van het FBZ in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 18/08/2015
Geldig vanaf: 01/01/2014
Geldig tot: 31/12/2018

Fbz-fse Constructiv toekent:

  • een vergoeding bij arbeidsongeval met dodelijke afloop;
  • een vergoeding in geval van arbeidsongeval met als gevolg een arbeidsongeschiktheid van 66% en meer;
  • een dagvergoeding bij arbeidsongeval met niet-dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte en ongeval van gemeen recht.

In het Paritair Comité voor het bouwbedrijf werd op 25 juni 2015 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de tegenmoetkomingen van het Fonds voor bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf fbz-fse Constructiv in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 14 augustus 2015 onder het nr. 128641/CO/124.

Wij geven U hierna de integrale tekst van deze CAO.

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze CAO is van toepassing op de arbeiders en arbeidsters, die op het ogenblik dat het arbeidsongeval, de beroepsziekte, de gewone ziekte of ongeval van gemeen recht zich voordoet, door een lopende arbeidsovereenkomst verbonden zijn aan een onderneming die ressorteert onder het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf.

Artikel 2

§1. De in deze CAO bedoelde arbeidsongevallen, beroepsziekten, gewone ziektes en ongevallen van gemeen recht zijn die welke als dusdanig worden erkend in de wetgeving betreffende de arbeidsongevallen, de beroepsziekten en de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.

In deze CAO verstaat men onder "fbz-fse Constructiv", het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf - fbz-fse Constructiv.

§2. Deze CAO heeft tot doel de tegemoetkomingen die fbz-fse Constructiv toekent bij arbeidsongeval met niet-dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte en ongeval van gemeen recht (dagvergoeding en getrouwheidszegel bij gelijkstelling) te fusioneren tot één enkele vergoeding (dagvergoeding) zonder het totaalbedrag te verhogen.

HOOFDSTUK II - Tegemoetkoming bij arbeidsongeval met dodelijke afloop

Artikel 3

Voor de toepassing van deze tegemoetkoming wordt als arbeidsongeval met dodelijke afloop beschouwd, het arbeidsongeval dat het overlijden van het slachtoffer tot gevolg heeft gehad.

Artikel 4

De tegemoetkoming van fbz-fse Constuctiv omvat:

  1. een eenmalige hoofdvergoeding van 5.600 EUR, te betalen zodra de in artikel 6 bedoelde instelling in het bezit is van de documenten waaruit de identiteit van de rechthebbende bedoeld in artikel 5 blijkt;
  2. een eenmalige aanvullende vergoeding van 860 EUR per rechtgevend kind in de zin van de wetgeving betreffende de kinderbijslag voor werknemers, te betalen zodra de in artikel 6 bedoelde instelling in het bezit is van de documenten waaruit het aantal gerechtigde kinderen blijkt;
  3. met ingang van het jaar volgend op het overlijden, een jaarlijkse uitkering van 860 EUR aan de wezen, voor zover en zolang die in het kader van de wetgeving inzake kinderbijslag voor werknemers de kinderbijslag voor wezen ontvangen.

Artikel 5

§1. De hoofdvergoeding, bedoeld in artikel 4, 1°, wordt gestort aan de natuurlijke persoon of personen die de begrafeniskosten ten laste heeft of hebben genomen.

Commentaar: Artikel 5, §1 treedt in voege op 1 juli 2014 en blijven de bepalingen van artikel 5, §1 van de voormelde CAO van 16 juni 2011 gelden tot en met 30 juni 2014:
"De hoofdvergoeding, bedoeld in artikel 4, 1°, wordt gestort aan de rechthebbende met in achtneming van de rangorde opgenomen in de bepalingen betreffende de modaliteiten van uitbetaling van vervallen termijnen bij overlijden van een gerechtigde op een uitkering ten laste van de pensioenregeling voor werknemers.
In afwijking op de in het vorige lid bedoelde rangorde wordt de persoon met wie de arbeider op het ogenblik van zijn overlijden wettelijk samenwoonde, zoals geregeld door de artikelen 1475 e.v. van het Burgerlijk Wetboek, gelijkgesteld met een echtgenoot of echtgenote met wie de arbeider samenleefde op het ogenblik van zijn overlijden."

§2. De aanvullende vergoeding en jaarlijkse uitkering, bedoeld in artikel 4, 2° en 3°, worden gestort aan de in de wettelijke bepalingen inzake kinderbijslag voor werknemers bepaalde bijslagtrekkende.

Artikel 6

De vergoedingen, bedoeld in artikel 4, 1° en 2°, worden op last van fbz-fse Constructiv, uitgekeerd door de Patronale Dienst voor Organisatie en Kontrole van de Bestaanszekerheidsstelsels, vermeld in artikel 23 van de statuten van fbz-fse Constructiv.

De jaarlijkse uitkering, bedoeld in artikel 4, 3°, wordt door fbz-fse Constructiv uitgekeerd.

HOOFDSTUK III - Tegemoetkoming in geval van arbeidsongeval met als gevolg een arbeidsongeschiktheid van 66% en meer

Artikel 7

De tegemoegkoming van fbz-fse Contructiv omvat:

  1. een eenmalige hoofdvergoeding van 690 EUR te betalen op vraag van de invalide of van zijn vakbondsorganisatie vanaf de datum van consolidatie;
  2. een eenmalige aanvullende vergoeding van 550 EUR per rechtgevend kind in de zin van de wetgeving inzake kinderbijslag voor de werknemers op de datum van de consolidatie, te betalen van zodra fbz-fse Constructiv in het bezit is van de documenten waaruit het aantal gerechtigde kinderen blijkt.

Artikel 8

De in artikel 7, 1° bedoelde vergoeding wordt aan het slachtoffer gestort en deze bedoeld in artikel 7, 2° aan de in de wettelijke bepalingen inzake kinderbijslag voor werknemers bepaalde bijslagtrekkende, door fbz-fse Constructiv.

HOOFDSTUK IV - Tegemoetkomingen bij arbeidsongeval met niet-dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte en ongeval van gemeen recht

Artikel 9

De arbeiders bedoeld in artikel 1 hebben recht ten laste van het fbz-fse Constructiv, op een dagvergoeding voor de dagen van volledige arbeidsongeschiktheid ten gevolge van een arbeidsongeval met niet-dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht voor zover deze dagen recht hebben gegeven op een uitkering van sociale zekerheid zoals voorzien in de betrokken wetgevingen.

Artikel 10

De periode van arbeidsongeschiktheid die door de tegemoetkoming van fbz-fse Constructiv gedekt is, neemt een aanvang op de 31ste dag van de in artikel 9 bedoelde ongeschiktheid en eindigt wanneer de ongeschiktheid ophoudt of uiterlijk op de 337ste dag (inclusief).

Artikel 11

Het dagelijkse bedrag van de aan het slachtoffer toe te kennen tegemoetkoming is bepaald op:

  • 7,65 EUR met ingang van de 31ste tot en met de 56ste dag van de periode van arbeidsongeschiktheid;
  • 8,70 EUR met ingang van de 57ste dag.

Artikel 12

De in artikel 11 bedoelde tegemoetkomingen worden op last van fbz-fse Constuctiv door de vakbondsorganisaties die deze CAO hebben ondertekend, uitgekeerd aan de gerechtigden die zich tot hen wenden.

Aan de andere gerechtigden worden de in artikel 11 bedoelde tegemoetkomingen rechtstreeks door fbz-fse Constructiv uitgekeerd.

HOOFDSTUK V - Algemene bepalingen

Artikel 13

De Patronale Dienst voor Organisatie en Kontrole van de Bestaanszekerheidsstelsels is, onde de bij artikel 23 van de statuten van fbz-fse Constructiv gestelde voorwaarden, belast met de administratieve, boekhoudkundige en financiële organisatie van de verrichtingen die voortvloeien uit de toepassing van deze CAO.

Artikel 14

De Raad van Bestuur van fbz-fse Constructiv stelt de praktische toepassingsmodaliteiten vast en bepaalt de werkwijze die in acht moet worden genomen bij het indienen van de tegemoetkomingsaanvragen.

De bijzondere gevallen die niet op grond van de bepalingen van deze CAO kunnen worden opgelost, worden door de meest gerede partij voorgelegd aan de Raad van Bestuur van fbz-fse Constructiv.

HOOFDSTUK VI - Geldigheid

Artikel 15

Deze CAO treedt in werking op 1 januari 2014 en vervangt de CAO van 12 juni 2014 betreffende de tegemoetkomingen van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf - fbz-fse Constructiv in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht (registratienummer: 123030/CO/124000).

De voormelde CAO van 12 juni 2014 verving op zijn beurt de CAO van 16 juni 2011 betreffende dezelfde tegemoetkomingen (registratienummer: 104589/CO/1240000). In afwijking op het vorig lid treedt artikel 5, §1 in voege op 1 juli 2014 en blijven de bepalingen van artikel 5, §1 van de voormelde CAO van 16 juni 2011 gelden tot en met 30 juni 2014.

Deze CAO wordt gesloten voor onbepaalde duur met dien verstande dat zij te allen tijde kan worden aangepast aan de bepalingen van andere CAO's gesloten in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf.

Zij kan bij eenparig akkoord van de partijen worden opgezegd met in achtneming van een opzeggingstermijn van 2 jaar. De opzegging wordt betekend bij aangetekend schrijven, gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
25/06/2015
Registratienr
128641
Geldig van
01/01/2014
Geldig tot
31/12/2018
Neerleggingsdatum
08/07/2015
Registratiedatum
14/08/2015
Onderwerp
tegemoetkoming van het fbz-fse Constructiv in geval van arbeidsongeval met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeenrecht
BS Bericht van neerlegging
18/09/2015
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
01/04/2016
Gepubliceerd in het B.St. van
03/05/2016
Keywords
ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN

Historiek
01/07/2023 31/12/2050 2006 Bestaanszekerheidsuitkeringen (ziekte-ongeval): tegemoetkomingen van Constructiv in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht
01/01/2021 30/06/2023 2006 Bestaanszekerheidsuitkeringen (ziekte-ongeval): tegemoetkomingen van Constructiv in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht
01/01/2019 31/12/2020 2006 Bestaanszekerheidsuitkeringen (ziekte-ongeval): tegemoetkomingen van Constructiv in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht
01/01/2014 31/12/2018 2006 Tegemoetkomingen van het FBZ in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht
01/01/2014 01/01/2014 2006 Tegemoetkomingen van het FBZ in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht
01/01/2012 31/12/2013 2006 Tegemoetkomingen van het FBZ in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht
01/10/2007 31/12/2011 2006 Tegemoetkomingen van het FBZ in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht
01/10/2005 30/09/2007 2006 Tegemoetkomingen van het FBZ in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht