070303 Nieuwe arbeidsregelingen voor de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 09/09/2022
Geldig vanaf: 01/10/2009

Op sectoraal vlak werd er een overeenkomst gesloten betreffende de nieuwe arbeidsregelingen voor de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren. 

Bij de productie en/of levering van stortklaar beton (fabricage van stortklaar beton, transport met mixerwagens, levering via pompen, enz.) is er een extra flexibiliteitsregeling mogelijk.

De dagelijkse arbeidsduur kan worden vastgesteld op 10 uur. De voorziene beschikbaarheidstijd wordt niet beschouwd als werktijd voor de vaststelling van de arbeidsduur. De arbeidsprestaties blijven verdeeld over de eerste 5 dagen van de week. De cao heft de wekelijkse grens op. De wekelijkse arbeidsduur kan dus schommelen van week tot week.

De spreiding is echter onderworpen aan 2 beperkingen:

  • de beperking van 10 arbeidsuren per dag, het beschikbaarheidsuur niet inbegrepen;
  • de jaarlijkse grens van 1.752 werkuren.

1. Algemeen

De nieuwe arbeidsregelingen (Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen), ook grote flexibiliteit genoemd, zijn nieuwe vormen van arbeidsorganisatie die tot doel hebben een optimaal gebruik van de productiemiddelen te bevorderen. De wetgeving met betrekking tot deze nieuwe arbeidsregelingen biedt de werkgever dan ook de mogelijkheid af te wijken van een aantal wettelijke bepalingen.

Toegelaten afwijkingen:

  • arbeidsduur: de normale grenzen van de arbeidsduur die worden voorgeschreven door de Wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst mogen worden overschreden (maximum 12 uren per dag);
  • zondagsrust: de werknemers mogen op zondag worden tewerkgesteld;
  • feestdagen: er mag worden afgeweken van het verbod om werknemers op wettelijke feestdagen tewerk te stellen, van de verplichting om een feestdag die met een gewone inactiviteitsdag samenvalt te vervangen en van de verplichting om de arbeid verricht op een feestdag te compenseren door inhaalrust op een normale activiteitsdag;
  • nachtwerk: de werknemers die ouder zijn dan 18 jaar mogen ‘s nachts tewerkgesteld worden;
  • bouwwerken: er mag afgeweken worden van het verbod om bouwwerken uit te voeren op zaterdag en zondag (verbod ingevoerd door de Wet van 6 april 1960).

Om nieuwe arbeidsregelingen in een onderneming of een activiteitssector te kunnen invoeren, moet daartoe bij het bevoegd paritair comité (of paritair subcomité) een aanvraag worden ingediend door een van de organisaties die deel uit maken van dat comité.

Indien na het aanhangig maken van een aanvraag bij het paritair comité een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten, moet de werkgever:

  • de bijzondere procedure voor het invoeren van nieuwe arbeidsrege­lingen in de onderneming, zoals bepaald door deze cao, naleven;
  • de afwijkingen op de traditionele wetgeving in acht nemen waarvan de sectorale cao de toepassing toelaat. De sectorale cao kan namelijk, hetzij de draagwijdte van de mogelijke afwijkingen beperken, hetzij bijkomende voorwaarden bepalen.

2. PC 124: Ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren

In het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf werd op 22 juni 2006 een een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot uitwerking van nieuwe arbeidsregelingen voor bepaalde ondernemingen die ressorteren onder het paritair comité voor het bouwbedrijf (nr. 80435/CO/124). Deze cao werd gewijzigd door een collectieve arbeidsovereenkomst van 8 oktober 2009 (nr. 96323/CO/124). 

Wij hernemen hierna, met hun akkoord, de inhoud van een commentaar van de Confederatie van het Bouwbedrijf. 

2.1. Toepassingsgebied van de overeenkomst

De cao is van toepassing op de "ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren". Zij heeft betrekking op de productie en/of levering van stortklaar beton (fabricage van stortklaar beton, transport met mixerwagens, levering via pompen, enz...).

2.2. Regels in verband met de organisatie en de arbeidsduur

2.2.1. Algemene beginselen in verband met de organisatie en de arbeidsduur

Conform de algemene regels van de arbeidsorganisatie [Arbeidswet van 16 maart 1971, wet van 6 april 1960 betreffende de uitvoering van bouwwerken] moeten de ondernemingen die behoren tot het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf de volgende bepalingen naleven:

  • het werk wordt verdeeld over de eerste 5 dagen van de week (van maandag tot vrijdag);
  • de werken mogen niet worden uitgevoerd vóór 6 uur noch na 19 uur [Hoofdstuk 8 van de cao van 22 december 2005 - Arbeidstijdorganisatie]; de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur bedraagt 38 uur (de wekelijkse effectieve arbeidsduur bedraagt 40 uur, met toekenning van 12 rustdagen voor arbeidsduurvermindering);
  • het aantal dagen waarop kan worden gewerkt bedraagt 219 dagen per jaar (365 dagen per jaar min de weekends, de jaarlijkse vakantie, de feestdagen en de rustdagen wegens werktijdverkorting);
  • de loontoeslagen voor overuren zijn verschuldigd boven het 9de werkuur per dag (grens per dag) en/of boven het 40ste uur (grens per week); de overuren worden ingehaald en de recuperatie wordt bezoldigd met het normale loon;
  • de gemiddelde arbeidsduur mag op geen enkel ogenblik van het jaar worden overschreden met meer dan 143 uur per jaar van 1 april tot 31 maart (interne grens).

2.2.2. In het kader van de grote flexibiliteit toegestane wijzigingen

Overeenkomstig de bepalingen van de wet van 17 maart 1987 en de cao nr. 42 van 2 juni 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen is het mogelijk af te wijken van de in punt 2.1. hierboven vermelde regels. De cao van 22 juni 2006 bevat een aantal afwijkingen op die regels. Zij worden hierna in detail toegelicht.

2.3. Door de cao georganiseerde grote flexibiliteit

2.3.1. Enkele voorafgaande definities

Verscheidene begrippen worden gehanteerd in de cao:

  • Arbeidstijd: de tijd waarin de werknemer ter beschikking is van de werkgever [Artikel 19 van de arbeidswet van 16 maart 1971]. Met andere woorden, de arbeidstijd is de tijd waarin de werknemer ter beschikking staat van de werkgever en voor hem werkt.
  • Beschikbaarheidtijd: de tijd waarin de arbeider ter beschikking blijft van zijn werkgever, hoewel hij geen enkel werk kan verrichten. De beschikbaarheidtijd wordt niet beschouwd als werktijd voor de vaststelling van de arbeidsduur. Hij is beperkt tot 1 uur per dag, met een maximum van 5 uur per week [KB van 12 juli 2009 betreffende de arbeidsduur van het personeel tewerkgesteld in sommige ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf]; hij wordt bezoldigd met het gewone loon;
  • Aanwezigheidstijd: de tijd waarin de werknemer ter beschikking is van de werkgever. Deze aanwezigheidstijd wordt bezoldigd. Hij omvat de arbeidstijd en de beschikbaarheidtijd;
  • Rusttijd: de tijd waarin de werknemer niet ter beschikking is van de werkgever. Deze rusttijd wordt niet bezoldigd.

2.3.2. Begin van de arbeidsdag

Het normale aanvangsuur van de arbeidsdag kan worden vastgesteld tussen 6 uur en uiterlijk 9 uur 's morgens.

Het aanvangsuur kan individueel en dagelijks worden gewijzigd op voorwaarde dat de procedure van bekendmaking zoals vastgesteld in het arbeidsreglement wordt nageleefd.

Ongeacht het beginuur van het werk, heeft de arbeider recht op een volledige dag van 8 arbeidsuren. Teneinde een dagtaak van 8 uur te kunnen waarborgen, kunnen de arbeiders ingezet worden om andere taken of opdrachten inherent aan de exploitatie van de betoncentrales uit te voeren dan die welke zij normaal uitoefenen. In dergelijk geval is het loon van hun normale functie gewaarborgd.

2.3.3. De dagelijkse arbeidsduur

De dagelijkse arbeidsduur kan worden vastgesteld op 10 uur. De beschikbaarheidstijd zoals vastgesteld door het koninklijk besluit van 12 juli 2009 [KB van 12 juli 2009 betreffende de arbeidsduur van het personeel tewerkgesteld in sommige ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf] wordt niet beschouwd als werktijd voor de vaststelling van de arbeidsduur. De rusttijd tussen 2 prestaties bedraagt ten minste 11 uur.

2.3.4. De wekelijkse arbeidsduur

De arbeidsprestaties blijven verdeeld over de eerste 5 dagen van de week. De cao heft de wekelijkse grens op. De wekelijkse arbeidsduur kan dus schommelen van week tot week. De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur, berekend op jaarbasis gaande van 1 april tot 31 maart van het daaropvolgende jaar, mag echter 40 uur niet overschrijden. Door de wijzigingen aangebracht door de cao mogen de werkuren worden verdeeld over de hele referteperiode (van 1 april tot 31 maart van het daaropvolgende jaar).

De spreiding is echter onderworpen aan twee beperkingen:

  • de beperking van 10 arbeidsuren per dag, het beschikbaarheidsuur niet inbegrepen;
  • de jaarlijkse grens van 1.752 werkuren.

In de loop van de referteperiode mag de totale duur van de verrichte arbeid de toegelaten gemiddelde arbeidsduur over dezelfde referteperiode, vermenigvuldigd met het aantal weken of delen van een week die reeds in deze referteperiode verlopen zijn, op geen enkel ogenblik met meer dan 143 uur overschrijden [Artikel 26bis, § 1, lid 8 van de arbeidswet van 16 maart 1971]. Met andere woorden, zodra de grens van de in te halen 143 uur is bereikt, moeten recuperaties worden toegekend of moet men terugkeren naar een wekelijkse arbeidsduur van 40 uur per week.

2.3.5. Het recupereren van overuren

2.3.5.1. Principe: recupereren in volledige dagen

In de regel wordt de wekelijkse arbeidsduur door de toekenning van recuperatiedagen nageleefd. De rust moet samenvallen met een dag waarop de arbeider normaal zou hebben gewerkt indien deze arbeider hierop geen recht had gehad.

De compensatie gebeurt naar rato van één rustdag per 8 gepresteerde bijkomende uren.

Zij moet aan de arbeiders worden toegekend tijdens de ononderbroken periode van 12 maanden (van 1 april tot 31 maart van het daaropvolgende jaar), zodra:

  • één of meerdere dagen slecht weer voorkomen die, indien er geen rustdagen waren geweest, de tijdelijke werkloosheid van deze arbeiders zouden gerechtvaardigd hebben;
  • zich een periode van gebrek aan werk aandient die, indien er geen rustdagen waren geweest, de tijdelijke werkloosheid van deze arbeiders zou gerechtvaardigd hebben.

De rust wordt ook toegekend in volledige dagen wanneer:

  • de interne limiet van 143 uur, bedoeld in artikel 26bis van de arbeidswet van 16 maart 1971, werd bereikt;
  • de dagen slecht weer of periodes van gebrek aan werk onvoldoende zijn om het saldo van bijkomende uren weg te werken vóór het einde van de ononderbroken periode van 12 maanden (vóór 31 maart van het daaropvolgende jaar).
2.3.5.2. Extra mogelijkheid: recupereren met uurregelingen van kortere duur

Voor zover de hiervoor vastgelegde specifieke procedure werd gevolgd (zie hieronder punt 6.5.) is het ook mogelijk om "in uren" te recupereren door uurregelingen in te voeren die korter zijn dan de wekelijkse duur van 40 uur.

Boven een pot van 24 uur die onder de vorm van volledige dagen moeten gerecupereerd worden, kunnen overuren worden gerecupereerd via uurregelingen van kortere duur. In dat geval mag de minimale dagelijkse arbeidsduur niet korter zijn dan 6 uur. De werkdag kan niet onderbroken worden. Het is verboden om negatieve saldi te hebben.

Concreet: 30 uur worden gepresteerd, 10 uur recuperatie worden toegekend in de vorm van prestaties van kortere duur en het weekloon bedraagt evenveel als 40 uur loon (niet rekening houdend met de voorzienbare beschikbaarheidstijden).

2.4. Loonvoorwaarden en andere vergoedingen

2.4.1. Loonregels

2.4.1.1. Normaal loon

Zolang de grens van de dagelijkse arbeidsduur (10 uur, beschikbaarheidsuur niet inbegrepen) of de jaarlijkse arbeidsgrens (1.752 uur) niet is overschreden, ontvangt de arbeider zijn normaal loon.

De toeslag voor overuren is verschuldigd wanneer de arbeidstijd ofwel 10 uur per dag ofwel 1.752 uur tijdens de periode van een jaar gaande van 1 april tot 31 maart van het daaropvolgende jaar overschrijdt.

2.4.1.2. Loontoeslagen

Een loontoeslag van 10%, berekend op het baremieke uurloon, wordt toegekend voor de arbeidsprestaties verricht vóór 7 uur en na 19 uur.

Een loontoeslag van 25% wordt toegekend voor de prestaties verricht na 22 uur en vóór 6 uur.

Deze toeslagen zijn niet onderling cumuleerbaar.

2.4.1.3. Maaltijdvergoeding

Een maaltijdvergoeding van 5,50 EUR wordt uitbetaald telkens de arbeidstijd, gecumuleerd met de beschikbaarheidtijd, zoals bepaald in het koninklijk besluit van 5 maart 2006, 9 uur per dag overschrijdt, rusttijden niet inbegrepen.

Een aanvullende maaltijdvergoeding van 2,75 EUR wordt uitbetaald telkens de arbeidstijd, gecumuleerd met de beschikbaarheidtijd, zoals bepaald in het koninklijk besluit van 5 maart 2006, 11 uur per dag overschrijdt, rusttijden niet inbegrepen.

2.4.1.4. Toepassingsschema

Schema per arbeidsdag:

  • 8 betaalde werkuren à 100%;
  • 1 betaald beschikbaarheidsuur à 100% (9de uur);
  • 2 betaalde werkuren à 100% + maaltijdvergoeding voor elke dag waarop de duur van 9 uur aanwezigheid wordt overschreden (10de en 11de uur);
  • boven het elfde uur aanwezigheid per dag, overuren (loon à 100% + overloon à 50% + aanvullende maaltijdvergoeding voor elke dag waarop de duur van 11 uur aanwezigheid wordt overschreden + recuperatie).

Spreiding over de referteperiode:

  • op maandbasis: geen loontoeslag zolang de 11 uur aanwezigheid per dag (10 werkuren en 1 beschikbaarheidsuur) niet worden overschreden;
  • op jaarbasis: 1.752 normale werkuren (219 dagen van 8 uur) + 219 beschikbaarheidsuren (1 uur per dag x 219 uur) + 143 uur (niet te overschrijden interne grens);
  • 143 uur aan het eind van de periode: de uren worden in principe ingehaald (met normaal loon) of betaald wanneer inhalen onmogelijk is [Artikel 26bis, § 3, laatste lid van de arbeidswet van 16 maart 1971: "In de gevallen waarin zij niet binnen de bij het eerste lid bedoelde periode kan worden toegekend wegens het bepaalde in het achtste lid, wordt de inhaalrust toegekend binnen drie maanden die volgen op het einde van de periode waarin de inhaalrust niet kon worden toegekend. Indien de duur van deze laatste periode evenwel zes maanden overschrijdt, wordt de inhaalrust niet meer toegekend"].

Extra schema's bij uurregelingen van kortere duur

Prestaties/aanwezigheid per dag

Beschikbaarheidstijd (1 u/dag)

Maaltijdvergoeding Bijzondere maaltijdvergoeding
6 u - - -
7 u [= 6 + 1] Ja - -
8 u [= 7 + 1] Ja - -
9 u [= 8 + 1] Ja - -
10 u [= 8 + 1 + 1] Ja Ja (5,50 EUR) -
11 u [= 8 + 1 + 2] Ja Ja (5,50 EUR) -

12 u [= 8 + 1 + 2 + 1 overuur]

Ja Ja (5,50 EUR) Ja (2,75 EUR)

2.4.2. Regeling bij schorsing van de overeenkomst

Bij elke schorsing die aanleiding geeft tot een vergoeding vanwege de werkgever, is het gewaarborgd loon ten laste van de werkgever gelijk aan 8 uur loon per dag. Deze regel geldt onder meer in de volgende situaties:

  • gewaarborgd loon wegens arbeidsongeschiktheid;
  • verloren loon wegens de carensdag;
  • loon verschuldigd voor een dag kort verzuim;
  • loon verschuldigd voor een feestdag.

2.4.3. Loondocumenten

De werkgever moet maandelijks aan elke werknemer een prestatiestaat afleveren die, voor elke dag van deze maand en in totaal voor alle dagen van deze maand, de volgende elementen bevat:

  • het aantal effectief gepresteerde uren;
  • het aantal uren beschikbaarheidstijd;
  • het aantal uren die recht geven op een toeslag;
  • het aantal in te halen uren.

Deze prestatiestaat geldt ook wanneer de bepalingen over de overuren of de flexibele arbeidsweek [KB van 18 januari 1984 betreffende de informatie van de werknemers over de staat van hun prestaties wanneer het arbeidsstelsel georganiseerd is overeenkomstig de artikelen 20bis en 26bis van de arbeidswet van 16 maart 1971] worden toegepast en wanneer de onderneming een beroep doet op bijkomende uren [Artikel 7 van het koninklijk besluit nr. 213].

2.5. Enkele voorbeelden

Om de toepassing van al die verschillende regels concreet te illustreren, nemen wij enkele voorbeelden op.

2.5.1. Voorbeeld 1 ‐ Geen grote flexibiliteit

In dit 1ste voorbeeld tonen wij de toepassing van de algemene regels bij afwezigheid van een cao van grote flexibiliteit (prestaties/aanwezigheden van de maand).

M=30 dagen M. D. W. D. V. tot/week 100% besch. tijd overuren

interne gr.

Week 1 11 11 11 11 11 55 40 5 10 10
Week 2 11 11 11 11 11 55 40 5 10 20
Week 3 11 11 11 11 11 55 40 5 10 30
Week 4 11 11 11 11 11 55 40 5 10 40
Week 5 11 11       22 16 2 4 44
            242 u 176 u 22 u 44 u 44 u

Prestatiestaat aan het eind van de maand:

  • normaal loon: 22 x 8 u = 176 u à 100%;
  • beschikbaarheidsuren: 22 x 1 u = 22 u à 100%;
  • in te halen uren: 44 u (loon à 100% betaald op het ogenblik van de recuperatie);
  • toeslag (overuren): 44 u à 50% (toeslag betaald op het ogenblik van de prestatie).

2.5.2. Voorbeeld 2 ‐ Grote flexibiliteit

In dit 2de voorbeeld nemen wij prestaties/aanwezigheden in de loop van de maand op die identiek zijn aan voorbeeld 1 hierboven om de impact van de grote flexibiliteit te tonen.

M=30 dagen M. D. W. D. V. tot/week 100% besch. tijd overuren

interne gr.

Week 1 11 11 11 11 11 55 40 5 10 10
Week 2 11 11 11 11 11 55 40 5 10 20
Week 3 11 11 11 11 11 55 40 5 10 30
Week 4 11 11 11 11 11 55 40 5 10 40
Week 5 11 11       22 16 2 4 44
            242 u 176 u 22 u 44 u 44 u

Prestatiestaat aan het eind van de maand:

  • normaal loon: 22 x 8 u = 176 u à 100%;
  • beschikbaarheidsuren: 22 x 1 u = 22 u à 100%;
  • in te halen uren: 44 u (loon à 100% betaald op het ogenblik van de recuperatie);
  • maaltijdvergoeding: 22 x 5,50 EUR;
  • toeslag (overuren): Geen (grote flexibiliteit).

2.5.3. Voorbeeld 3 ‐ Grote flexibiliteit/uurregelingen die van dag tot dag verschillen

In dit 3de voorbeeld nemen wij prestaties/aanwezigheid in de loop van de maand op als de uurregelingen van dag tot dag verschillen.

M=30 dagen M. D. W. D. V. tot/week 100% besch. tijd overuren

interne gr.

Week 1 10 10 11 11 11 53 40 5 8 8
Week 2 12 (*) 12 (*) 11 11 11 57 40 5 12 20
Week 3 12 (*) 12 (*) 11 11 10 56 40 5 11 31
Week 4 11 11 11 11 11 55 40 5 10 41
Week 5 10 10       20 16 2 2 43
            241 u 176 u 22 u 43 u 43 u

Prestatiestaat aan het eind van de maand:

  • normaal loon: 22 x 8 u = 176 u. à 100%;
  • beschikbaarheidsuren: 22 x 1 u = 22 u à 100%;
  • in te halen uren: 43 u (loon à 100% betaald bij de recuperatie);
  • maaltijdvergoeding: 22 x 5,50 EUR;
  • bijzondere maaltijdvergoeding(*): 4 x 2,75 EUR;
  • toeslag voor overuren(*): 4 u à 50% (toeslag betaald op het ogenblik van de prestatie).

(*) Men mag niet uit het oog verliezen dat in dit voorbeeld de loontoeslag voor arbeid na 19 uur (10%) verschuldigd kan zijn en dat hij deel uitmaakt van de berekeningsbasis voor het supplement voor overuren.

2.5.4. Voorbeeld 4 ‐ Grote flexibiliteit/uurregelingen van kortere duur

In dit 4de voorbeeld nemen wij prestaties/aanwezigheid in de loop van de maand op als de uurregelingen van dag tot dag verschillen. Vertrekkend van voorbeeld 3 hierboven voeren wij uurregelingen van kortere duur in (6, 6 + 1 en 7 + 1) aan het begin van de volgende maand (om een daling van de activiteit op te vangen). In de loop van die volgende maand zijn er ook 4 dagen slecht weer (= verplichte recuperatie van overuren).

Prestaties van de maand (september)

M=30 dagen M. D. W. D. V. tot/week 100% besch. tijd overuren

interne gr.

Week 1 10 10 11 11 11 53 40 5 8 8
Week 2 12 (*) 12 (*) 11 11 11 57 40 5 12 20
Week 3 12 (*) 12 (*) 11 11 10 56 40 5 11 31
Week 4 11 11 11 11 11 55 40 5 10 41
Week 5 10 10       20 16 2 2 43
            241 u 176 u 22 u 43 u 43 u

Prestaties van de volgende maand (oktober)

M=30 dagen M. D. W. D. V. tot/week 100% besch. tijd overuren

interne gr.

Week 5     11 11 11 (20+) 33 (16+) 24 3 (2+) 6 49
Week 6 11 11 11 10 8 51 40 (-1) 5 7 55
Week 7 Rcp 12 (*) 12 (*) 8 Rcp 32 40 (-17) 3 6 44
Week 8 12 (*) Rcp 7 7 7 33 40 (-14) 4 3 33
Week 9 7 6 12 (*) Rcp 11 36 40 (-12) 3 5 26
            185 u 184 u 18 u 27 u 26 u

Prestatiestaat aan het eind van de maand:

  • normaal loon: 23 x 8 u = 184 u à 100% (waarvan 44 u ingehaald);
  • beschikbaarheidsuren: 18 x 1 u = 18 u à 100%;
  • gerecupereerde uren: 44 u;
  • in te halen uren: 27 u (loon à 100% betaald bij de recuperatie);
  • maaltijdvergoeding: 12 x 5,50 EUR;
  • bijzondere maaltijdvergoeding(*): 4 x 2,75 EUR;
  • toeslag voor overuren(*): 4 u à 50% (toeslag betaald op het ogenblik van de prestatie).

(*) Men mag niet uit het oog verliezen dat in dit voorbeeld de loonbijslag voor arbeid na 19 uur (10%) verschuldigd kan zijn en dat hij deel uitmaakt van de berekeningsbasis voor het supplement voor overuren.

2.6. Procedures voor de invoering van de nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen

2.6.1. Principe

Deze cao heeft een directe uitwerking in de ondernemingen. Met andere woorden, er is geen onderhandeling meer nodig op het niveau van de onderneming.

Zodra de nieuwe arbeidsuurroosters de regels van de cao van 22 juni 2006 naleven, hoeven de procedures van de wet van 8 april 1965 voor de wijziging van het arbeidsreglement niet meer te worden gevolgd. Het volstaat de door de cao vastgelegde informatieprocedure te volgen.

2.6.2. Onderneming met syndicale afvaardiging

Wanneer er in de onderneming een syndicale afvaardiging bestaat, overhandigt de werkgever de tekst van de cao en informeert vooraf de leden van de syndicale delegatie over de invoering van de nieuwe arbeidsuurroosters. De leden van de syndicale afvaardiging tekenen een ontvangstbewijs en overhandigen dit aan de werkgever.

2.6.3. Onderneming zonder syndicale afvaardiging

Bij ontstentenis van een syndicale afvaardiging in de onderneming, informeert de werkgever zijn werknemers. Deze kennisgeving gaat de invoering van de nieuwe arbeidsuurroosters vooraf, via een aanplakking van een bericht en de tekst van deze cao in de lokalen van de onderneming. De werknemers van de onderneming tekenen een ontvangstbewijs. Dit ontvangstbewijs kan de vorm aannemen van een lijst met de naam van de werknemer, gevolgd door zijn handtekening.

2.6.4. Kennisgeving aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf

Na de voorafgaande informatieprocedure informeren de ondernemingen de voorzitter van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf over de toepassing van deze cao in de onderneming. Een kopie van het ontvangstbewijs wordt bij deze kennisgeving gevoegd.

Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid
Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen ‐ Afdeling sociale bemiddeling
Ter attentie van de heer Roger Serbruyns
Voorzitter van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf
Ernest Blérotstraat 1
1070 ‐ BRUSSEL

Deze kennisgeving is een essentiële voorwaarde voor de geldigheid van de nieuwe arbeidsregelingen. De arbeidsuurroosters, opgesteld overeenkomstig de nieuwe regelingen, worden immers aangeplakt in de onderneming en maken volwaardig deel uit van het arbeidsreglement vanaf de verzending van de kennisgeving aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf.

Om elke betwisting over de datum van inwerkingtreding van de nieuwe uurregelingen te vermijden, wordt aangeraden de informatie aangetekend te verzenden.

2.6.5. Speciale procedure voor het inhalen in de vorm van uurregelingen van kortere duur

De arbeidsregeling met uurregelingen van kortere duur (die toelaat "in uren" te recupereren) kan in de bedrijven worden ingevoerd mits de syndicale afvaardiging hiermee akkoord gaat.

Bij ontstentenis van syndicale afvaardiging kan deze regeling worden ingevoerd mits de werknemers hiermee akkoord gaan. Dit akkoord wordt via een werkgeversorganisatie aan het Paritair Comité ter goedkeuring voorgelegd.

De organisaties die deze collectieve arbeidsovereenkomst hebben ondertekend, hebben zich uitdrukkelijk verbonden niet te onderhandelen over bijkomende voordelen bij de invoering van deze arbeidsregeling.

2.7. Maatregelen inzake opleiding en veiligheid

Bij het sluiten van de cao van 22 juni 2006 was bepaald dat er werkgroepen gingen opgericht worden binnen het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB) en het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf (NAVB) om een specifiek opleidingsprogramma voor de bedrijven die door de cao worden bedoeld, een specifieke veiligheidsopleiding en een bekwaamheidsattest op te stellen. Deze opleidingen bestaan en staan ter beschikking van de door de cao bedoelde bedrijven.

2.8. Gevolgen voor de tewerkstelling

De cao omvat de verbintenis van de ondernemingen om, bij een onveranderde economische situatie, het arbeidsvolume te behouden en de tijdelijke werkloosheid te verminderen.

Zij herinnert er tevens aan dat, conform de interprofessionele regels van cao nr. 53 van de Nationale Arbeidsraad, het werk dat normaal wordt uitgevoerd door werknemers die tijdelijk werkloos zijn, niet door de werkgever mag worden uitbesteed aan derden tijdens de duur van de tijdelijke werkloosheid.

2.9. Inwerkingtreding

De cao van 22 juni 2006 werd voor onbepaalde tijd gesloten. Zij trad in werking op 1 juli 2006. De wijzigingen die werden aangebracht door de cao van 8 oktober 2009 (recuperaties mogelijk in de vorm van uurregelingen van kortere duur mits aan voorwaarden wordt voldaan) traden in werking op 1 oktober 2009, ook voor onbepaalde duur.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
08/10/2009
Registratienr
96323
Geldig van
01/10/2009
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
22/10/2009
Registratiedatum
10/12/2009
Onderwerp
nieuwe arbeidsregelingen
BS Bericht van neerlegging
06/01/2010
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
13/06/2010
Gepubliceerd in het B.St. van
20/08/2010
Keywords
ARBEIDSDUURMODALITEITEN, DEELTIJDSE ARBEID

Datum CAO
22/06/2006
Registratienr
80435
Geldig van
01/07/2006
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
11/07/2006
Registratiedatum
19/07/2006
Onderwerp
nieuwe arbeidsregelingen
BS Bericht van neerlegging
08/08/2006
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
18/05/2008
Gepubliceerd in het B.St. van
03/07/2008
Keywords
MAALTIJDCHEQUES, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), OPZEGGING/ONTSLAG

Historiek
01/10/2009 31/12/2999 070303 Nieuwe arbeidsregelingen voor de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren
01/07/2006 30/09/2009 070303 Nieuwe arbeidsregelingen voor de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren
01/07/2005 30/06/2006 070303 Nieuwe arbeidsregelingen voor de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren
01/01/2005 30/06/2005 070303 Nieuwe arbeidsregelingen voor de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren
01/04/2002 31/12/2004 070303 Nieuwe arbeidsregelingen voor de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren
01/04/2002 31/03/2002 070303 Nieuwe arbeidsregelingen voor de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren