Waals Gewest: afschaffing van de tewerkstellingspremies voor aanwervingen door zeer kleine ondernemingen in 2017

Van 
83949

De tewerkstellingspremie in het Waalse Gewest werd met terugwerkende kracht afgeschaft vanaf januari 2017. Er zijn wel overgangsmaatregelen voor de banen die uiterlijk het 4e kwartaal van 2016 werden gecreëerd.

Het systeem van de tewerkstellingspremie in het Waalse Gewest is gericht op zko's (minder dan 10 werknemers). Deze zeer kleine ondernemingen kunnen een voordeel bekomen van 3 250 EUR per gecreëerde arbeidsplaats in het Waalse Gewest (met inbegrip van de Duitstalige Gemeenschap), en zelfs 5 000 EUR voor de eerste werknemer.  De steun wordt alleen toegekend als de gecreëerde arbeidsplaats minstens twee jaar wordt behouden.

 Na een verstrenging van de voorwaarden in 2016 (zie hierover ons artikel van 17 februari 2016) wordt het systeem van de tewerkstellingspremies voortaan afgeschaft: op 16 mei 2017 verscheen in het Belgisch Staatsblad een decreet (1)  dat de tewerkstellingspremie in het Waalse Gewest opheft met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017.

Niettemin kunnen de zko's:

  1. verder in aanmerking blijven komen voor de vereffening van de hierboven bedoelde werkgelegenheidspremie als ze aantonen dat ze het bijkomend personeel behouden in de loop van de periode van het 1e tot het 8e kwartaal volgend op het referentiekwartaal, namelijk het derde kwartaal 2014;
  2. verder een aanvraag voor de werkgelegenheidspremie blijven indienen voor de banen die gecreëerd zijn van het 4e kwartaal 2014 tot het 4e kwartaal 2016.

Opgelet !  in deze twee gevallen is voorzien in anticumulatiebepalingen:

  • de ondernemingen moeten tot 1 januari van het jaar volgend op de vereffening van de laatste werkgelegenheidspremie die ze gekregen hebben, afzien van de toekenning van steun via een in het Waalse Gewest geïntegreerd steunportfolio (ondernemingscheques);
  • voor de banen die gecreëerd zijn na het 4e kwartaal 2014 kunnen de zko's de tewerkstellingspremie niet cumuleren met het supplement voor de jobcreatie in het kader van de investeringspremies. De nadere regels hieromtrent zullen worden bepaald door de regering.

(1) Decreet van 4 mei 2017 tot wijziging van het decreet van 28 november 2013 houdende oprichting van het "Agence pour l'Entreprise et l'Innovation" (Agentschap Ondernemen en Innoveren), houdende diverse bepalingen en tot opheffing van de wet van 28 december 405 betreffende de uitkering van een inkomenscompensatievergoeding aan zelfstandigen die het slachtoffer zijn van hinder ten gevolge van werken op het openbaar domein, BS, 16 mei 2017 (art.11 et volgende).