Starterjobs: uiteindelijk niet voor onmiddellijk…

Van 
91217

De opmaak van het koninklijk besluit dat de berekening van de toeslag moet bepalen, zorgt voor problemen. De maatregel is bijgevolg nog niet van toepassing.

In ons artikel van 15 mei 2018 hebben we u aangekondigd dat een jongere zonder werkervaring vanaf 1 juli 2018 zou kunnen worden betaald onder het minimumbarema en in ruil een nettotoeslag zou ontvangen. De werkgever zou een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing genieten.

Deze maatregel was voorzien om de tewerkstelling van jongeren te verhogen. De werkgever kon namelijk jongeren zonder werkervaring in dienst nemen aan een brutoloon dat lager was dan de thans geldende minimumlonen zonder dat dit een vermindering van het nettoloon voor de betrokken jongere tot gevolg had omdat hij een (forfaitaire) toeslag ontving.

Het koninklijk besluit dat die toeslag moest bepalen is echter nog altijd niet gepubliceerd. De opmaak ervan lijkt complex te zijn en de berekeningswijze van deze (bruto-?netto-?) toeslag wordt nog besproken binnen de regering.

Bijgevolg…

Door het uitblijven van dit koninklijk besluit kan de maatregel dus niet worden toegepast. We raden u dan ook aan te wachten tot er klaarheid komt in dit dossier alvorens jongeren in het kader van deze maatregel in dienst te nemen.

We houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkeling van dit dossier.