Vergeet uw werknemers niet te informeren over de tewerkstellingsmaatregelen

article image Van 
82674

U hebt, al dan niet via uw e-Box, het jaaroverzicht ontvangen van de tewerkstellingsmaatregelen die uw werknemers hebben genoten. U moet deze informatie binnen de maand na ontvangst ervan meedelen aan uw werknemers.

De RSZ moet u vóór 10 maart een overzicht bezorgen van het aantal van uw werknemers waarvoor een tewerkstellingsmaatregel van toepassing is. De RSZ stelt dit overzicht op basis van uw DmfA-aangifte op. Het overzicht heeft betrekking op het 4e kwartaal van 2017 en de eerste 3 kwartalen van 2018.

De RSZ zal u deze gegevens meedelen via uw e-Box, de beveiligde elektronische brievenbus die u kan raadplegen op de portaalsite van de sociale zekerheid. Als u niet over deze beveiligde elektronische brievenbus beschikt, ontvangt u deze informatie per gewone post.

Uw informatieplicht

U moet de ondernemingsraad schriftelijk informeren over de voordelen die uit de tewerkstellingsmaatregelen voortvloeien. Is er geen ondernemingsraad, dan moet u deze informatie schriftelijk aan de syndicale afvaardiging bezorgen. Als er geen syndicale afvaardiging is, moeten uw werknemers deze gegevens kunnen raadplegen op de plaats waar u het arbeidsreglement bewaart.

U moet deze informatie binnen de maand na ontvangst ervan meedelen.

Als u een ondernemingsraad of een vakbondsafvaardiging heeft, moet u ervoor zorgen dat deze informatie uiterlijk op hetzelfde tijdstip als de jaarlijkse informatie aan deze organen wordt meegedeeld, namelijk binnen 3 maanden na afsluiting van het boekjaar.

Sancties

Het Toezicht op de sociale wetten is bevoegd om de naleving van deze informatieplicht te controleren. Als u nalaat deze mededeling aan uw werknemers te doen, riskeert u een sanctie van niveau 2 (administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro of een strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro).

Wettelijke referenties:

Wet houdende diverse bepalingen van 27 december 2006 (BS van 28 december 2006, 3de editie) en koninklijk besluit van 10 februari 2008 (BS van 26 februari 2008)