1903 4802 Opleidingsfonds

Paritair (sub-)Comité nr.:
336.00.00-00.00

Bijwerking: 14/05/2012
Geldig vanaf: 01/01/2012
Geldig tot: 31/03/2012

In het paritair comité voor de vrije beroepen werd op 14 oktober 2011 een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten betreffende het Fonds voor vorming. Deze CAO werd geregistreerd onder het nummer 106868/CO/336.

Tekst van de CAO

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de ondernemingen die tot de bevoegdheid behoren van het paritair comité voor de vrije beroepen.

§2. In het raam van de bevordering van de tewerkstelling en de vorming van de risicogroepen waarvan sprake in de artikelen 188 tot 191 van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I) (BS 28/12/2006), van de wet van 1 februari 2011 houdende verlenging van de crisismaatregelen en uitvoering van het interprofessioneel akkoord; Titel II, Hoofdstukken III, IV en V, (B.S. 07 februari 2011), van de wet van 12 april 2011 houdende aanpassing van de wet van 12 april 2011 houdende aanpassing van de wet van 1 februari 2011 houdende verlenging van de crisismaatregelen en uitvoering van het interprofessioneel akkoord, en tot uitvoering van het compromis van de Regering met betrekking tot het ontwerp van interprofessioneel akkoord: Hoofdstuk 8, artikel 56 (B.S. 28 april 2011) en in toepassing van de wet van 7 januari 1958 op de fondsen voor bestaanszekerheid, sluit het paritair comité voor de vrije beroepen een cao houdende oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid, genaamd "Fonds voor de vorming van de werknemers in het paritair comité voor de vrije beroepen" en waarvan de statuten hierna worden vastgelegd.

§3. De huidige collectieve arbeidsovereenkomst is tevens afgesloten in uitvoering van artikel 30 van de Wet van 23 december 2005 betreffende het Generatiepact, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 30 december 2005 en van haar uitvoerings-KB van 11 oktober 2007 (B.S. 15.12.2007).
Overeenkomstig deze wetgeving, verbinden de sociale partners er zich toe om door middel van de oprichting van dit fonds de deelnemingsgraad aan de beroepsopleiding voor het geheel van de sector jaarlijks met 5% te verhogen en dit voor de jaren 2011 en 2012.

Hoofdstuk II - Benaming, maatschappelijke zetel, doel

Artikel 2

Er wordt met ingang van 14 oktober 2011 een fonds voor bestaanszekerheid opgericht onder de benaming "Fonds voor de vorming van de werknemers die tot de bevoegdheid van het paritair comité voor de vrije beroepen behoren", hierna het Fonds genoemd.

Artikel 3

De zetel van het Fonds is gevestigd op het adres van de Spastraat 8, 1000 Brussel.

Artikel 4

Het Fonds heeft tot doel om vormings- en tewerkstellingsactiviteiten te bevorderen ten voordele van de risicogroepen.
Onder risicogroepen wordt verstaan:
- De werknemers waarvan de kwalificatie niet aangepast is of dreigt te zijn aan de vereisten van de nieuwe technologieën, en die maximaal een diploma Hoger Secondair Onderwijs bezitten
- De werkzoekenden in het algemeen en werkzoekenden jonger dan 30 jaar in het bijzonder
- De werknemers bedreigd door een herstructurering, een collectief ontslag of een sluiting van een onderneming

Artikel 5

De taken van het Fonds zijn de volgende:
- enerzijds kan dit fonds de aanwerving van personen komende uit de risicogroepen rechtstreeks aanmoedigen door de bedrijven die tot deze aanwervingen overgaan te steunen
- anderzijds kan het de tewerstelling van personen uit risicogroepen onrechtstreeks bevorderen, m.n. door de bevordering, financiering, studie (onderzoek) en/of de organisatie van elke vorm van opleiding met het oog op de vorming, aanpassing, bijscholing, specialisatie of herscholing van de werknemers of potentiële werknemers.

Het Fonds kan alle initiatieven nemen in verband met hogervermelde taken en kan op allerlei wijze haar medewerking verlenen aan instellingen of ondernemingen die een gelijksoortig of aanverwant doel nastreven.

De uitwerking van hogervermelde taken behoort tot de bevoegdheid van het beheerscomité van het Fonds.

Hoofdstuk III - Beheer

Artikel 6

Het Fonds wordt beheerd door een beheerscomité, paritair samengesteld uit afgevaardigden van de werkgevers en uit afgevaardigden van de werknemers.

Het beheerscomité bestaat uit 10 effectieve leden, hetzij 5 afgevaardigden voorgedragen door de werkgeversorganisatie en 5 afgevaardigden voorgedragen door de werknemersorganisaties.
De duur van de mandaten bedraagt vier jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd.

Het paritair comité duidt de leden van het beheerscomité aan en ontslaat ze tevens. Het kan het aantal beheerders vastgesteld in lid 2 wijzigen.
De plaatsvervangende leden vervangen de afwezige effectieve leden met dezelfde bevoegdheden.

Het mandaat van een effectief of plaatsvervangend lid eindigt door ontslag, vertrek op brugpensioen of rustpensioen, overlijden, wanneer het mandaat na 4 jaar een einde neemt, of wegens ontslag gegeven door de organisatie die hem heeft voorgedragen. Het nieuwe lid voltooit het mandaat van degene die hij vervangt.

De mandaten van effectief of plaatsvervangend lid zijn hernieuwbaar, onder dezelfde voorwaarden als die waaronder zij worden aangeduid.

Artikel 7

De duur van het mandaat van voorzitter en van ondervoorzitter bedraagt twee jaar. Het voorzitterschap wordt alternerend waargenomen door een persoon, aangewezen onder de leden van het beheerscomité door de werkgeversorganisaties en de werknemersorganisaties. Het ondervoorzitterschap wordt alternerend waargenomen door een persoon, aangewezen onder de leden van  het beheerscomité door de vertegenwoordigers van de organisaties die de voorzitter niet levert.

Artikel 8

De beheerders van het Fonds gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan in verband met de verbintenissen van het Fonds. Hun verantwoordelijkheid beperkt zich tot de uitvoering van het beheersmandaat dat zij hebben ontvangen.

Artikel 9

Het beheerscomité beschikt over de meest uitgebreide rechten voor het beheer en de administratie van het Fonds, zonder evenwel afbreuk te doen aan de wettelijke bepalingen of aan de rechten die door de huidige statuten worden voorbehouden aan het Paritair Comité voor de vrije beroepen.

Artikel 10

Het beheerscomité vergadert minstens tweemaal per jaar, hetzij op uitnodiging van de voorzitter ambtshalve handelend, hetzij op vraag van tenminste de helft van de leden van het beheerscomité of op vraag van een van de vertegenwoordigde organisaties.

Artikel 11

Het beheerscomité kan slechts geldig beslissen over de punten die op de agenda staan vermeld en in aanwezigheid van de helft van de leden van elke afvaardiging

Artikel 12

Wanneer moet worden overgegaan tot een stemming, nemen alle leden deel aan de stemming. De beslissingen worden met meerderheid van twee derden van de uitgebrachte stemmen in elke afvaardiging genomen.

Hoofdstuk IV - Financiering

Artikel 13

Het Fonds beschikt over de bijdragen verschuldigd door de in artikel 1 van deze statuten bedoelde werkgevers, alsook over de interesten van de geïnvesteerde bedragen.

Artikel 14

De bijdragen worden geïnd en ingevorderd door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, overeenkomstig artikel 7 van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid.

Artikel 15

Onverminderd de toepassing van artikel 14 van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, wordt het bedrag van de bijdragen bepaald bij een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het paritair comité, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.
Voor de periode van 1 april 2012 tot en met 31 maart 2013, bedraagt de werkgeversbijdrage die aan het Fonds gestort wordt, 0,10 pct. van de bruto loonmassa van de werknemers onder arbeidsovereenkomst, overeenkomstig het koninklijk besluit genomen in uitvoering van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I), artikelen 188 tot 195 (B.S., 28 december 2006).

Artikel 16

De administratiekosten van het Fonds worden elk jaar vastgesteld door het beheerscomité. Deze kosten worden gedekt door de renten van de kapitalen voortkomende van de storting van de bijdrage bedoeld in artikel 13, en eventueel door een afhouding op deze bijdrage, waarvan het bedrag wordt vastgesteld door het beheerscomité.

Hoofdstuk V - Begrotingen, rekeningen

Artikel 17

Het sociaal dienstjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

Artikel 18

De rekeningen van het verlopen jaar worden op 31 december van elk jaar afgesloten. Het beheerscomité, evenals de door de paritair comité voor de vrije beroepen aangeduide bedrijfsrevisor overhandigen elk aan het paritair comité een schriftelijk verslag betreffende de uitvoering van hun opdracht tijdens het verlopen jaar.

De balans, evenals voornoemde jaarlijkse verslagen, moeten uiterlijk in de loop van het tweede kwartaal van het daaropvolgend burgerlijk jaar ter goedkeuring aan het Paritair Comité voor de vrije beroepen worden voorgelegd.

Hoofdstuk VI - Duur, ontbinding, vereffening

Artikel 19

Ingeval van ontbinding, beslist het paritair comité voor de vrije beroepen over de bestemming van de goederen en waarden van het Fonds na betaling van het passief, en geeft aan deze goederen en waarden een bestemming die in overeenstemming is met het doel waartoe het Fonds werd opgericht.

Het paritair comité voor de vrije beroepen duidt de vereffenaars aan onder de effectieve leden van het beheerscomité.

Artikel 20

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor een onbepaalde duur. Zij treedt in werking op 1 januari 2012, met uitzondering van artikel 1 §3. Artikel 1 §3 treedt in werking op januari 2011.

Zij kan worden opgezegd door één der partijen, mits een opzegging van drie maanden gericht bij aangetekende brief aan de voorzitter van het paritair comité voor de vrije beroepen.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst zal worden neergelegd op de Griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en de algemeen verbindende kracht bij Koninklijk Besluit zal worden gevraagd.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
14/10/2011
Registratienr
106868
Geldig van
01/01/2012
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
27/10/2011
Registratiedatum
14/11/2011
Onderwerp
oprichting van een Fonds voor vorming
BS Bericht van neerlegging
05/12/2011
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
11/01/2013
Gepubliceerd in het B.St. van
16/04/2013
Keywords
OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), RISICOGROEPEN, FONDSEN VOOR BESTAANSZEKERHEID

Historiek
01/01/2024 31/12/2025 1903 Risicogroepen
01/01/2022 31/12/2023 1903 Risicogroepen
01/01/2020 31/12/2021 1903 Risicogroepen
01/04/2017 31/12/2019 1903 4802 Opleidingsfonds
01/04/2016 31/03/2017 1903 4802 Opleidingsfonds
01/04/2015 31/03/2016 1903 4802 Opleidingsfonds
01/10/2014 31/03/2015 1903 4802 Opleidingsfonds
01/04/2014 30/09/2014 1903 4802 Opleidingsfonds
01/04/2013 31/03/2014 1903 4802 Opleidingsfonds
01/04/2012 31/03/2013 1903 4802 Opleidingsfonds
01/01/2012 31/03/2012 1903 4802 Opleidingsfonds
01/01/2010 31/12/2011 1903 4802 Opleidingsfonds