1201 Werkgeversbijdrage in de vervoerkosten

Paritair (sub-)Comité nr.:
330.03.00-00.00

Bijwerking: 14/02/2019
Geldig vanaf: 01/01/2004
Geldig tot: 30/06/2020

Rechthebbenden

mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel

Vervoermiddelen

Alle openbare en privé-vervoermiddelen.

Bedragen

  • Vervoer per spoorwegen : 100% van de prijs van de treinkaart.
  • Gemeenschappelijk openbaar vervoer met uitzondering van het treinvervoer :
  • prijs in verhouding tot de afstand : 100% van de prijs van de treinkaart voor een overeenstemmende afstand
  • wanneer prijs een eenheidsprijs is: 100% van prijs van de effectief door de werknemer betaalde prijs, zonder evenwel 100% van de prijs van de treinkaart voor een afstand van 7 km te overschrijden.
  • Gecombineerd gemeenschappelijk openbaar vervoer :
  • één vervoerbewijs : 100% van de treinkaart
  • elk ander geval : bedragen bij elkaar opgeteld.
  • Eigen vervoermiddel : werkgeverstussenkomst per dag is gelijk aan 1/5 van de prijs van de voor die afstand geldende wekelijkse treinkaart. Per maand, is deze bijdrage echter beperkt tot 100 % van de werkgeversbijdrage in de prijs van de voor die afstand geldende maandelijkse treinkaart.
  • Verplaatsingen per fiets : maximum vrijgesteld bedrag (0,24 EUR/km op 01/01/2019).

Afstand

Vanaf de 1ste kilometer.

In het Paritair Subcomité voor de tandprothese werd op 13 november 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van de bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten van de werknemers. Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbiesbetrekkingen op 26 januari 2004 en geregistreerd op 24 februari 2004 onder het nr. 70003/CO/30503. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 11 maart 2004.

Wij geven U hierna de integrale tekst van deze CAO.

Tekst CAO

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de instel­lingen welke ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de tandprothese.

Onder werknemers wordt verstaan het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

HOOFDSTUK II – Bijdrage van de werkgever

Artikel 2

De bijdrage van de werkgevers in de vervoerskosten van de werknemers wordt, vanaf de 1ste kilometer, als volgt vastgesteld :

§1. Vervoer per spoorwegen : de bijdrage wordt vastgesteld op 100 % van de prijs van de treinkaart in tweede klasse van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen, berekend op basis van het aantal afgelegde kilometers tussen de verblijfplaats van de werknemer en hun werkplaats.

§2. Gemeenschappelijk openbaar vervoer met uitzondering van het treinvervoer: de patronale bijdrage in de prijs van de abonnementen, berekend vanaf de vertrekhalte, wordt vastgesteld volgens de hierna vastgelegde modaliteiten:

- wanneer de prijs van het vervoer in verhouding tot de afstand staat, is de bijdrage van de werkgever gelijk aan 100 % van de prijs van de treinkaart voor een overeenstemmende afstand;

- wanneer de prijs een eenheidsprijs is, ongeacht de afstand, wordt de bijdrage van de werkgever forfaitair vastgesteld en bedraagt zij 100 % van de effectief door de werknemer betaalde prijs, zonder evenwel 100 % van de prijs van de treinkaart voor een afstand van 7 km te overschrijden.

§3. Gecombineerd gemeenschappelijk openbaar vervoer : ingeval de werknemer gebruik maakt van een combinatie van de trein en één of meerdere andere gemeenschappelijke openbare vervoermiddelen, en er wordt slechts één vervoerbewijs afgeleverd voor het geheel van de afstand –  zonder dat dit vervoerbewijs een onderverdeling wordt gemaakt per gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel – zal de bijdrage van de werkgever gelijk zijn aan 100 % van de prijs van de treinkaart.

In elk ander geval dat de werknemer meer dan één gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel gebruikt, wordt de bijdrage van de werkgever voor het geheel van de afstand als volgt berekend : nadat met betrekking tot elk afzonderlijk gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel waarvan de werknemer gebruik maakt  de bijdrage van de werkgever is berekend overeenkomstig de bepalingen van artikel 2 van deze overeenkomst, worden de aldus bekomen bedragen bij elkaar opgeteld om de bijdrage van de werkgever voor het geheel van de afgelegde afstand vast te stellen.

§4. Gebruik van een eigen vervoermiddel: de wergeverstussenkomst per dag is gelijk aan één vijfde van de werkgeversbijdrage in de prijs van de voor die afstand geldende wekelijkse treinkaart, zoals voorzien bij artikel 2 §1 van deze overeenkomst.

Per maand, is deze bijdrage echter beperkt tot 100 % van de werkgeversbijdrage in de prijs van de voor die afstand geldende maandelijkse treinkaart, zoals voorzien bij artikel 2 § 1.

§5. Verplaatsing per fiets: de werkgeverstussenkomst bedraagt 0,15 € (6 BEF) per afgelegde kilometer.

De Cao van 29 juin 2009 gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten betreffende het woon-werkverkeer, verhoogt de tussenkomst in de verplaatsingen pet fiets tot 0,21 € per kilometer.

HOOFDSTUK III - Terugbetalingsmodaliteiten

Artikel 3

Wat de toepassing van artikel 2 betreft wordt, ingeval de werknemer de afstand niet kan bewijzen aan de hand van reisbewijzen, deze afstand in elke instelling vastgesteld in gemeen overleg tussen de partijen. Hierbij wordt de afstand tussen de woonplaats en de werkplaats als basis genomen.

Artikel 4

De bijdrage van de werkgever geldt niet voor de dagen waarop de werknemer niet heeft gewerkt, om welke reden het ook zij, behalve ingeval de gerechtigde een reisbewijs heeft moeten kopen dat niet nog eens kan worden gebruikt, noch terugbetaald.

Artikel 5

De bijdrage van de werkgevers in de door de werknemers gedragen vervoerskosten wordt maandelijks betaald.

Artikel 6

Ten einde de in de voorgaande artikelen voorziene voordelen te kunnen genieten, moet elke betrokken werk­nemer een attest invullen, waarvan het model als bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

HOOFDSTUK IV - Toepassingsdatum

Artikel 7

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt vanaf de begindatum van deze collectieve arbeidsovereenkomst de collectieve arbeidsovereenkomst inzake vervoerskosten van 21 mei 2002 gesloten in het Paritair Subcomité voor de tandprothese (geregistreerd onder het nr. 63355/CO/30503).

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2004 en is gesloten voor onbepaalde duur.

Elk der contracterende partijen kan onderhavige overeenkomst opzeggen, mits een opzeggingstermijn van 3 maanden, betekend bij een ter post aangetekende brijf, geticht aan de voorzitter van Paritair Subcomité voor de tandprothese en aan elk der contracterende partijen.


Historiek
01/07/2020 31/12/2999 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/01/2004 30/06/2020 1201 Werkgeversbijdrage in de vervoerkosten
01/04/1992 31/12/2003 1201 12 Werkgeversbijdrage in de vervoerkosten