1201 12 Werkgeversbijdrage in de vervoerkosten

Paritair (sub-)Comité nr.:
330.03.00-00.00

Bijwerking: 18/01/2002
Geldig vanaf: 01/04/1992
Geldig tot: 31/12/2003

In het Paritair Subcomité voor de tandprothese werd op 27 april 1992 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van de bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten van de werknemers.

Deze overeenkomst werd algemeen verbindend verklaard door een Koninklijk Besluit van 15 februari 1993 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 april 1993.

Wij geven U hierna de integrale tekst van deze CAO (de titels werden door ons aangebracht) en vervolgens een samenvatting.

 

A. Tekst CAO

HOOFDSTUK 1 - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de instel­lingen welke ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de tandprothese.

Onder werknemers wordt verstaan het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

De toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst is beperkt tot de werknemers die aanspraak kunnen maken op een treinkaart die geldt als sociaal abonnement in de zin van de wet van 27 juli 1962 tot vaststelling van de werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen ingevolge de uitgifte van abonnementen voor werklieden en bedienden.

HOOFDSTUK 2 - Bepalingen

Artikel 2

De bijdrage van de werkgevers in de vervoerskosten van de werknemers wordt, vanaf de vierde kilometer, als volgt vastgesteld :

§1            De werkgevers dragen bij in de vervoerskosten van alle werknemers overeenkomstig de tabel als bijlage gevoegd bij het Koninklijk Besluit van 10 februari 1992 (Belgisch Staatsblad van 29 februari 1992) houdende vaststelling van het bedrag van de werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen ingevolge de uitgifte van abonnementen voor werk­lieden en bedienden, voor het aantal kilometers afgelegd tussen de verblijfplaats van de werknemers en hun werkplaats, welke het vervoermiddel ook zij.

Met de werkplaats wordt iedere plaats gelijkgesteld waar de werknemers worden opgenomen door een vervoermiddel dat eigendom is van de instelling of volledig door deze laatste wordt betaald.

§2            Wanneer de prijs van het vervoer een eenheidsprijs is, ongeacht de afstand, wordt de bijdrage van de werkgevers forfaitair vastgesteld en bedraagt zij 50 pct. van de effectief door de werknemers betaalde prijs, zonder evenwel het bedrag van de bijdrage van de werkgever zoals bepaald in de tabel als bijlage gevoegd bij het bovengenoemde Koninklijk Besluit van 10 februari 1992 voor een afstand welke wordt geschat op zeven kilometer te overschrijden.

§3            Voor het door de werkgevers met financiële deelneming van de werknemers georganiseerde vervoer mag de deelneming van de werknemers niet meer bedragen dan het verschil tussen de prijs van een treinkaart 2e klasse, die geldt als sociaal abonnement en het bedrag van de bijdrage van de werkgever zoals bepaald in de tabel gevoegd als bijlage bij het bovengenoemde Koninklijk Besluit van 10 februari 1992, voor de afgelegde afstand.

 

Artikel 3

Wat de toepassing van artikel 2, §1 betreft wordt, ingeval de werknemer de afstand niet kan bewijzen aan de hand van reisbewijzen, deze afstand in elke instelling vastgesteld in gemeen overleg tussen de partijen.

 

Artikel 4

De bijdrage van de werkgever geldt niet voor de dagen waarop de werknemer niet heeft gewerkt, om welke reden het ook zij, behalve ingeval de gerechtigde een reisbewijs heeft moeten kopen dat niet nog eens kan worden gebruikt, noch terugbetaald.

HOOFDSTUK 3 - Terugbetalingstijdstip

Artikel 5

De bijdrage van de werkgevers in de door de werknemers gedragen vervoerskosten wordt maandelijks betaald voor de werknemers met een maandabonnement, of ter gelegenheid van de betaalperiode welke in de instelling gebruikelijk is voor de vervoerbewijzen welke geldig zijn voor een week.

HOOFDSTUK 4 - Modaliteiten van terugbetaling

Artikel 6

Ten einde de in de voorgaande artikelen voorziene voordelen te kunnen genieten, moet elke betrokken werk­nemer een attest invullen, waarvan het model als bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

HOOFDSTUK 5 - Geldigheidsduur

Artikel 7

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor onbepaalde tijd.

Zij treedt in werking op 1 april 1992.

 

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 april 1992

Getuigschrift

 

Naam, voornamen ........................................................................................................................................................................

Adres .............................................................................................................................................................................................

Woonplaats ..................................................................................................................................................................................

Ik ondergetekende, verklaar mij regelmatig naar mijn werk te begeven :

-      per ................................................................................................................

-      over een afstand van ................................................................................   km

-      waarvoor de vervoerskosten ...................................................................   fr. bedragen.

Ik verbind mij ertoe elke wijziging inzake vervoermiddel en/of afstand onmiddellijk aan mijn werkgever bekend te maken.

Opgemaakt te ...............................................................................................................................................................................

 

Handtekening

B. Samenvatting

Rekening houdend met de CAO nr. 19ter gesloten in de Nationale Arbeidsraad, zoals gewijzigd door de CAO nr. 19 sexies en met de bovenstaande CAO kan de reglementering betreffende de werkgeverstussenkomst in de vervoerskosten van de werknemers als volgt samengevat worden :

 

Vervoermiddelen:

Alle openbare en privé-vervoermiddelen.

 

Afstand:

Vervoer per spoor : geen minimumafstand;

Andere openbare vervoermiddelen en privé-vervoermiddelen : vanaf 4 kilometer.

 

Bedragen :

Zie de schaal van de CAO 19 ter van 05 maart 1991, zoals gewijzigd door de CAO nr 19 sexies van 30 maart 2001 (KB van 27 maart 2001, BS van 06 april 2001).Vanaf 1 april 2001 wordt het barema voor de werkgeverstussenkomst verhoogd tot 60% (in plaats van 54%).

      Uitzondering :

-        indien de prijs van het vervoer een éénheidsprijs is : 56% vanaf 1 april 2001 (in plaats van 50%) van de prijs die effectief betaald werd door de werknemer zonder de werkgeverstussenkomst volgens bovenvermelde schaal voor een afstand van 7 km te overschrijden.

-        voor het vervoer georganiseerd door de werkgever met financiële deelneming van de werknemer mag de deelneming niet meer bedragen dan het verschil tussen de prijs van een treinkaart 2° klas (sociaal abonnement) en het bedrag van de bijdrage van de werkgever volgens bovenvermelde schaal.

 

 

NB : de schaal werd opgenomen in onze interprofessionele documentatie onder nr. 252.2.19.3.

 

C. Praktische schikkingen

Op de prestatieopgaven kunnen de aangeslotenen van het erkende sociaal secretariaat Groep S - Sociale Samenwerking vzw gebruik maken van de volgende codes :

 

Openbaar vervoermiddel - bedrag voor overeenstemmende afstand in schaal 252.2.19.3 -

Openbaar vervoermiddel - bijkomende bijdrage buiten CAO 19 ter en sexies -

Privé-vervoermiddel

Bedrag per periode

code 440

code 377

code 390

Bedrag per gepresteerde dag

code 289

code 277

code 290

Bedrag per kilometer per gepresteerde dag

-

-

code 297

 

 

 

 


Historiek
01/07/2020 31/12/2999 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/01/2004 30/06/2020 1201 Werkgeversbijdrage in de vervoerkosten
01/04/1992 31/12/2003 1201 12 Werkgeversbijdrage in de vervoerkosten