02 Bevoegdheid van het paritair comité

Paritair (sub-)Comité nr.:
322.00.00-00.00

Bijwerking: 26/10/2006
Geldig vanaf: 13/10/2006

In het Belgisch Staatsblad van 19 april 1988 verscheen het koninklijk besluit van 8 april 1988 tot oprichting en tot vaststelling van de benaming en van de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de uitzendarbeid en tot vaststelling van het aantal leden ervan. Het werd gewijzigd door een koninklijk besluit van 12 mei 2004, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 3 juni 2004. Ter gelegenheid van deze wijziging werd ook de benaming van het paritair comité gewijzigd. Sinds 1 januari 2004 is de benaming : Paritair Comité voor de uitzendarbeid en de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren.

Met uitwerking op 13 oktober 2006, heeft een koninklijk besluit van 24 september 2006 de definitie vastgesteld van de onderneming die buurtwerken en -diensten levert en hiervoor ressorteert onder P.C. 322.

Wij geven u hieronder de bevoegdheid van dit paritair comité, gevolgd door een korte commentaar en enkele praktische bepalingen.

1. Bevoegdheid

Het paritair comité voor de uitzendarbeid en de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren is bevoegd voor de werknemers in het algemeen en hun werkgevers die tot de volgende bedrijfstakken behoren:

1. de uitzendbureaus en hun uitzendkrachten;

2.  

a) de erkende uitzendbureaus die in de schoot van hun onderneming een « sui generis afdeling » hebben die zich inlaat met de tewerkstelling in het kader van dienstencheques en hun werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst dienstencheques;

b) de werkgevers en hun werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst dienstencheques.
 

Het Paritair Comité voor de erkende ondernemingen die buurtwerken of –diensten leveren is niet bevoegd indien een sui generis afdeling betreft die is opgericht binnen een onderneming die een andere activiteit dan het leveren van buurtwerken of –diensten heeft en waarvoor een specifiek en werkend paritair comité bevoegd is, ongeacht of deze andere activiteit de hoofdactiviteit van de onderneming betreft of niet. 

2. Commentaar

2.1. Uitzendarbeid

Het paritair comité voor de uitzendarbeid en de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren is in de eerste plaats bevoegd voor de uitzendbureaus en hun uitzendkrachten. Het is dus niet bevoegd voor het zittend personeel van de uitzendbureaus. Voor deze zittende bedienden hangen de werkgevers van deze sector af van het aanvullend paritair comité voor de bedienden (200) en voor de eventuele arbeiders (bijvoorbeeld onderhoudspersoneel) van het aanvullend paritair comité voor de werklieden (100). 

2.2. Tewerkstelling in het kader van dienstencheques

De volgende activiteiten kunnen in het kader van dienstencheques uitgevoerd worden. Het betreft activiteiten die erop gericht zijn te voldoen aan individuele, persoonlijke of familiale behoeften in het kader van het dagelijkse leven en die normaal bij een particulier thuis worden verricht:

  • schoonmaak van de woning, ruiten wassen inbegrepen
  • wassen en strijken van het wasgoed
  • klein verstelwerk
  • het bereiden van maaltijden 

Bepaalde activiteiten kunnen ook elders dan in de woning van een particulier uitgevoerd worden, namelijk: 

  • huishoudelijke boodschappen voor een particuliere gebruiker om te voorzien in zijn dagelijkse behoeften. Worden niet beschouwd als dagelijkse behoeften: de aankoop van meubelen, huishoudapparaten, audiovisuele apparaten, warme maaltijden en de periodieke verdeling van kranten en tijdschriften; 
  • strijken (occasioneel klein verstelwerk inbegrepen) buiten de woning van de gebruiker (vb. in een atelier); 
  • begeleid vervoer van personen met beperkte mobiliteit waarbij gebruik gemaakt wordt van speciaal aangepaste voertuigen waarvoor de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer een attest heeft afgeleverd. Deze personen met beperkte mobiliteit moeten als dusdanig erkend zijn door de bevoegde overheid.

Welk paritair comité is bevoegd wanneer activiteiten in het kader van « dienstencheques » worden uitgevoerd ? Men moet het volgende onderscheid maken: 

  • ofwel betreft het een uitzendbedrijf met een erkende afdeling « dienstencheques » ==> P.C. 322 
  • ofwel betreft het een onderneming (met of zonder winstoogmerk) die werknemers tewerkstelt in het kader van « dienstencheques » ==> P.C. 322 BEHALVE in hierna vermelde gevallen. 
  • indien de onderneming die werknemers in het kader van « dienstencheques » tewerkstelt in een afzonderlijke afdeling (sui generis) ook een andere activiteit uitoefent waarvoor een specifiek en werkend paritair comité bevoegd is, ongeacht of deze andere activiteit de hoofdactiviteit van de onderneming is of niet, dan is het P.C. 322 niet bevoegd  ==> in dat geval zullen de werknemers die in het kader van « dienstencheques » tewerkgesteld zijn, afhangen van het P.C. dat voor de andere activiteit bevoegd is net zoals de werknemers die in het kader van die andere activiteit tewerkgesteld zijn.

Ten einde rekening te houden met de specificiteit van de activiteiten die aan « dienstencheques » verbonden zijn, werd bovendien binnen het paritair comité 322 een paritair subcomité voor de uitzendarbeid en de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren opgericht (P.S.C. 322.01) door een koninklijk besluit van 9 juni 2004 (B.S. van 23 juni 2004).

Logischerwijs werd ook het toepassingsgebied van dit subcomité aangepast (K.B. 13.10.2006 – B.S. 20.10.2006) en wordt voortaan als volgt omschreven: 

a) de erkende uitzendbureaus die in de schoot van hun onderneming een « sui generis afdeling » hebben die zich inlaat met de tewerkstelling in het kader van dienstencheques en hun werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst dienstencheques;

b) de werkgevers en hun werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst dienstencheques.
Het Paritair Subcomité voor de erkende ondernemingen die buurtwerken of –diensten leveren is niet bevoegd indien een sui generis afdeling betreft die is opgericht binnen een onderneming die een andere activiteit dan het leveren van buurtwerken of –diensten heeft en waarvoor een specifiek en werkend paritair comité bevoegd is, ongeacht of deze andere activiteit de hoofdactiviteit van de onderneming betreft of niet.

Is het paritair subcomité 322.01 altijd bevoegd voor de activiteiten « dienstencheques » ? Men moet het volgende onderscheid maken:

  • ofwel betreft het een uitzendbedrijf met een erkende afdeling « dienstencheques » ==> P.S.C. 322.01 
  • ofwel betreft het een onderneming (met of zonder winstoogmerk) die werknemers tewerkstelt in het kader van « dienstencheques » ==> P.S. 322.01 BEHALVE in hierna vermelde gevallen 
  • indien de onderneming die werknemers in het kader van « dienstencheques » tewerkstelt in een afzonderlijke afdeling (« sui generis ») ook een andere activiteit uitoefent waarvoor een specifiek en werkend paritair comité bevoegd is, welke ook deze activiteit moge zijn en ongeacht of deze andere activiteit de hoofdactiviteit van de onderneming is of niet, dan is het P.S.C. 322.01 niet bevoegd ==> in dat geval zullen de werknemers die in het kader van « dienstencheques » tewerkgesteld zijn, afhangen van het P.C. dat voor de andere activiteit bevoegd is net zoals de werknemers die in het kader van die andere activiteit tewerkgesteld zijn.

3. Praktische schikkingen

De ondernemingen voor uitzendarbeid hebben een inschrijvingsnummer bij de R.S.Z., voorafgegaan door het kengetal: 

  • 097, toegekend aan werkgevers die de bijdragen voor het Sociaal Fonds voor de uitzendkrachten verschuldigd zijn,
  • 597, voor de erkende « sui generis » afdelingen in het kader van dienstencheques 
  • 010, toegekend aan werkgevers die de bijdragen voor het Sociaal Fonds van het aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden verschuldigd zijn. 

De ondernemingen (andere dan uitzendbureaus) die werknemers in het kader van « dienstencheques » tewerkstellen, hebben een inschrijvingsnummer bij de R.S.Z. voorafgegaan door het kengetal : 

  • 597, voor de ondernemingen waarvan de enige activiteit bestaat uit de tewerkstelling van werknemers in het kader van dienstencheques en 010 of een ander kencijfer voor het andere personeel (bijvoorbeeld administratief personeel).
  • kengetal van de andere activiteit van de onderneming wanneer deze, naast de activiteit « dienstencheques », ook een activiteit uitoefent waarvoor een specifiek en werkend paritair comité bevoegd is: in dat geval zal enkel dit kengetal van toepassing zijn met uitsluiting van het kencijfer 597

De bovenstaande tekst moet u toelaten na te gaan of het paritair comité voor de uitzendarbeid en de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren bevoegd is voor uw onderneming. Werkgevers aangesloten bij Group S - Sociaal Secretariaat vzw die onder dit paritair comité gerangschikt worden en menen dat dit paritair comité niet of niet meer bevoegd is voor hun onderneming, dienen contact te nemen met onze diensten. 


Historiek
13/10/2006 31/12/2999 02 Bevoegdheid van het paritair comité
03/06/2004 11/10/2006 02 Compétence de la commission paritaire
01/06/1999 02/06/2004 02 Bevoegdheid van het paritair comité