070105 Arbeidsduur: Flexibele pool

Paritair (sub-)Comité nr.:
317.00.00-00.00

Bijwerking: 16/04/2020
Geldig vanaf: 01/01/2020

De flexibele pool wordt aanvaard om het hoofd te kunnen bieden aan onvoorziene afwezigheden en een eventuele verhoging van het werkvolume die moeilijk te voorzien was.

De toetreding van de werknemer tot de flexibele pool gebeurt op vrijwillige basis.

In het Paritair Comité voor de bewakings-en/of toezichtsdiensten werd op 5 december 2019 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de flexibele pool ( nr. 157030/CO/317)

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de arbeiders en operationeel bedienden (met uitzondering van de waardevervoerders).

Onder « flexibele pool » verstaan we een vaste ploeg van vrijwillige werknemers die op een acute vraag van de werkgever dienen te antwoorden, met het oog op het uitvoeren van een prestatie.

De flexibele pool wordt aanvaard om het hoofd te kunnen bieden aan onvoorziene afwezigheden en een eventuele verhoging van het werkvolume die moeilijk te voorzien was.

1. Modaliteiten

Het sectorale systeem is een kader die de voorwaarden en minimumcriteria vastlegt. Dit kader dient aangevuld te worden met een CAO op ondernemingsvlak.

Deze bedrijfs CAO zal volgende bepalingen bevatten :

  • De oprichting van één of meerdere flexibele pools; een flexibele pool kan worden opgericht per geografische zone, per activiteit of per onderdeel of per anders gedefinieerde eenheid. De werkgever bepaalt het aantal werknemers noodzakelijk voor de werking van de flexibele pool.
  • De modaliteiten van de procedure met betrekking tot inschrijving (en de uitschrijving) van de flexibele pool bevatten minstens volgende bepalingen:
    • De werknemer moet zijn vraag, tot opname als vrijwilliger in de flexibele pool, schriftelijk richten tot de werkgever;
    • De werkgever moet schriftelijk antwoorden aan de werknemer;
    • De werknemer die zich wenst uit te schrijven uit de flexibele pool verwittigd zijn werkgever hier schriftelijk van;
    • De werkgever die een werknemer wenst uit te schrijven uit de flexibele pool brengt de werknemer hiervan schriftelijk op de hoogte;
    • Er is een uitstel voorzien voor de werknemer/werkgever in alle gevallen hieronder :
      • elke schriftelijk verwittiging dient te gebeuren vóór de 15de van elke maand. De opzegtermijn start de 1ste dag van de maand die erop volgt en loopt tot de laatste dag van de maand die erop volgt. De meegedeelde beslissing is van toepassing vanaf de eerste dag van de tweede maand daarop volgend;
      • Opzeg gaat in eerste van de maand met een opzegtermijn van 2 maanden en dient schriftelijk betekend te worden langs zowel werkgevers- als werknemers kant. Er wordt aanvaard dat maximaal 2 keer kan ingetekend worden door de werknemer in de flexibele pool.

Elke werknemer ingeschreven in een flexibele pool heeft recht op een minimum van 5 vrije dagen per maand. Een vrije dag omvat 24 uren.

De werknemers ontvangen een planning die de dagen waarop ze niet mogen worden opgeroepen bevat. Deze planning respecteert de bepalingen zoals uiteengezet in de desbetreffende CAO’s.

De planning van de werknemers die behoren tot de flexibele pool mogen geen negatieve uren genereren.

De werknemer ingeschreven in de flexibele pool mag niet in economische werkloosheid worden gezet.

De werknemer kan zich tegelijkertijd bevinden in een deeltijds systeem van flexibele pool en in een deeltijd systeem buiten de flexibele pool. In dat geval zijn de vorige bepalingen (negatieve uren en economische werkloosheid) van toepassing op het totaal aantal werkuren van de werknemer.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
05/12/2019
Registratienr
157030
Geldig van
01/01/2020
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
23/12/2019
Registratiedatum
11/02/2020
Buiten bereik
Waardevervoerders.
Onderwerp
Flexibele pool.
BS Bericht van neerlegging
11/03/2020
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
11/06/2020
Gepubliceerd in het B.St. van
24/07/2020
Keywords
LONEN, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), ARBEIDSDUURMODALITEITEN

Historiek
01/01/2020 31/12/2999 070105 Arbeidsduur: Flexibele pool
01/01/2016 31/12/2019 070105 070106 Arbeidsduur: Flexibele pool