0401 Loonvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
307.00.00-00.00

Bijwerking: 22/01/2018
Geldig vanaf: 01/01/2017
Geldig tot: 31/12/2017

Minimum barema's op basis van beroepservaring

Studenten:

  • personen die nog onder de wettelijke Belgische schoolplicht vallen (specifiek barema "Studenten")

  • studenten die niet meer schoolplichtig zijn (barema "Klasse 1")

Verhogingen van de lonen "functie van de ervaring" -> gaan in de eerste maand die op de verjaardag van de werknemer volgt

De werknemers die tot een staffunctie klasse worden bevorderd, genieten in deze categorie, vanaf hun bevordering, het maandelijks minimumloon dat met hun ervaring overeenstemt.

In het Paritair Comité voor de makelarij en de verzekeringsagentschappen werd op 20 december 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden. Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 21 februari 2017 onder het nummer 138098/CO/307. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 2 maart 2017.

Wij geven u de bepalingen van deze CAO die betrekking hebben op de loonvoorwaarden.

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de makelarij en de verzekeringsagentschappen.

Onder "werknemers" wordt verstaan: de mannelijke en vrouwelijke werknemers.

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 juni 2008 betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden, registratienummer 89179/CO/307.

De collectieve arbeidsovereenkomsten van 9 december 2003 (registratienummer 70343/CO/307) betreffende de koppeling van de lonen aan het gezondheidsindexcijfer, en van 22 augustus 2007 (registratienummer 85002/CO/307) tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2003 betreffende de koppeling van de lonen aan het gezondheidsindexcijfer en van de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 juni 2008 betreffende de loon-en arbeidsvoorwaarden, worden vervangen.

Artikel 2bis

§ 1. De ervaring houdt rekening met de wettelijke schoolplicht. Deze keuze is terecht, aangezien zij gebaseerd is op de Belgische opleidingsstructuur (middelbare schoolopleiding).

§ 2. Om rekening te houden met de specifieke eisen van de verschillende categorieën is er voor de onderscheiden categorieën een verschillend aantal voorafgaande ervaringsjaren.

In geval men een werknemer aanneemt die het voor de functie benodigde aantal ervaringsjaren niet zou bezitten, wordt een degressieve coëfficiënt toegepast. Deze coëfficiënt werd verrekend in de baremieke verloning.

In geval men een werknemer aanneemt die voor zijn/haar indiensttreding over meer ervaring zou beschikken dan nodig voor de functie, zal deze eveneens worden verrekend.

§ 3. Periodes van gelijkgeschakelde ervaring.

De sociale partners komen overeen om de volgende periodes met ervaring gelijk te schakelen:

  1. De periodes in een professionele omgeving (ondermeer periodes van stage, interimopdrachten, contracten van bepaalde duur, periode dat werknemers het statuut van zelfstandige hadden en vrijwilligerswerk);
  2. De periodes van studies en eventuele legerdienst, burgerdienst of gemeenschapsdienst;
  3. De periodes tijdens dewelke men geen arbeidscontract heeft (we denken hier ook zeer zeker aan de periodes van schorsing van het arbeidscontract, opnemen van tijdskrediet, ouderschapsverlof, loopbaanonderbreking, onbetaald verlof, periodes gedekt door de sociale zekerheid en de sociale wetgeving zoals werkloosheid en ziekte-invaliditeit).

Voor zover als nodig wordt verduidelijkt dat het allemaal periodes betreft die doorgebracht werden in België, in een ander land van de Europese Unie of buiten de Europese Unie.

§ 4. De sociale partners benadrukken dat ze door het invoeren van het begrip ervaring op geen enkel vlak voor enige (of nieuwe) discriminatie willen zorgen, zoals ze dit ook verwoordden in de voorbereidingen van het akkoord van 24 juni 2008 (terug te vinden in de notulen en bijlagen van het paritair comité 307).

HOOFDSTUK II - Functieclassificatie

Artikel 3

Sectie 1 – Uitvoerend personeel

Commentaar: voor de evolutie van de minimumbezoldigingen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

(...)

Sectie 2 - Stafpersoneel

Commentaar: voor de evolutie van de minimumbezoldigingen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

(...)

Artikel 4 - Begrip gedane studies

Begrip van de gedane studies komt slechts als beoordelingsfactor in aanmerking bij de aanvang van de loopbaan en bij ontstentenis van de andere factoren die het algemeen criterium van elke van de categorieën vormen.

Artikel 5 - Cumulatie van functies

In geval van cumulatie van functies wordt er voor de vaststelling van het loon rekening gehouden met de tijd welke door de bediende aan elke van de functies wordt gewijd. In het geval dat een werknemer een functie van een hogere klasse op basis van 60% van zijn werktijd uitoefent, zal deze toegekend het loon van de hogere klasse worden.

Artikel 6 - Informatieplicht

Elke werkgever is verplicht om elke werknemer van de inhoud van de sectorale functieclassificatie op de hoogte te brengen en deelt de titel, de inhoud van de functie mede die de werknemer uitoefent en de desbetreffende klasse. Daartoe zal hij beroep doen op de sectorale referentiefuncties en de daarbij horende beschrijvingen (bijlage 1) en de functieniveaumatrix (bijlage 2) die bij deze overeenkomst worden gevoegd. Bij de vergelijking van de functie-inhoud zijn verschillende hypothesen mogelijk:

  1. De bedrijfsfunctie stemt volledig overeen met de referentiefunctie: indeling in de sectoraal voorziene klasse waartoe de referentiefunctie behoort.

  2. De bedrijfsfunctie wijkt minimaal af van de referentiefunctie: indeling in de sectoraal voorziene klasse waartoe de referentiefunctie behoort.

  3. De bedrijfsfunctie wijkt in ernstige mate af van de referentiefunctie: In dit geval moet de werkgever de intrinsieke waarde van de functie zoals uitgeoefend in de onderneming achtereenvolgens vergelijken met de niveauomschrijvingen van de functieniveaumatrix van dezelfde klasse, van een lagere en een hogere klasse. Het resultaat van deze vergelijking geldt als inschaling voor de afwijkende functie.

  4. De functie in de onderneming werd niet opgenomen in de sectorale functieclassificatie: In dit geval moet de werkgever de functieniveaumatrix hanteren en een functieklasse toewijzen.

Artikel 7 - Inwerkingtreding

Deze nieuwe functieclassificatie treedt in werking op 1 april 2017 voor alle werknemers van de ondernemingen voor de makelarij en de verzekeringsagentschappen. Zij vervangt de functieclassificatie van 24 juni 2008.

Artikel 8 - Werkwijze bij invoering

Bij indienstneming wordt aan de werknemers de klasse van de functie die zij uitoefenen toegekend. Hun loon wordt bepaald dor de loonschalen in bijlage nummer 3 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Commentaar: Voor de evolutie van de minimumbezoldigingen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

Artikel 9

De werknemers die in dienst werden genomen voordat het aantal jaren ervaring voor deze functie voorzien in de loonschalen is bereikt zullen geclassificeerd worden volgens hun werkelijke functie en ervaring, terug te vinden in de loonschalen in bijlage nummer 3 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 10 - Betwistingsprocedure

§ 1. Elke werknemer heeft het recht de functieclassificatie en/of de klasse die hem wordt toegekend aan te vechten. Daarvoor beschikt hij over een termijn van een maand na de mededeling van zijn functiebeschrijving en zijn klasse om zijn met redenen omkleed bezwaar aan zijn werkgever over te maken. De werkgever beschikt in totaal over een maand om een onderhoud te beleggen met de werknemer en vervolgens een gemotiveerd advies uit te brengen. Op zijn vraag kan de werknemer zich laten bijstaan door een syndicale afgevaardigde.

§ 2. Indien de werknemer het resultaat van het onderhoud niet aanvaardt beschikt hij over een maand om zijn met redenen omklede vraag om extern hoger beroep over te maken aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen, per aangetekend schrijven. De voorzitter van het paritair comité legt deze vraag voor aan de sectorale beroepscommissie van externe experten die de technische opvolging van de functieclassificatie waarborgen. De beroepscommissie is paritair samengesteld en bestaat uit 4 deskundigen van werkgeverszijde en 4 deskundigen van werknemerszijde die de organisaties vertegenwoordigen en zetelen in het Paritair Comité. Het Voorzitterschap wordt waargenomen door de Voorzitter van het Paritair Comité.

§ 3. Teneinde zijn advies uit te brengen zal de sectorale beroepscommissie beschikken over een summiere functiebeschrijving die, voor zover mogelijk, de goedkeuring gekregen heeft van de vrager en van zijn hiërarchische overste.
Het zal eveneens beschikken over elk ander element dat het nuttig acht, met inbegrip van het horen van de vrager en zijn hiërarchische overste. De beslissing van de sectorale beroepscommissie is afdwingbaar.

§ 4. Commissieleden-deskundigen mogen niet deelnemen aan beraadslagingen waarbij zij zelf rechtstreeks betrokken zijn.

§ 5. Behoudens afwijkend advies is de aanpassing van een loonschaalklasse ten gevolge van een betwisting verschuldigd met terugwerkende kracht vanaf de datum van inwerkingtreding van de oorspronkelijk toegekende klasse.

Artikel 11 - Bijwerken van de functieclassificatie

De ondertekenende partijen komen overeen een sectorale commissie op te richten ten einde de functieclassificatie periodiek bij te werken zodat de functieclassificatie actueel blijft.

Artikel 12

De verhogingen van de lonen "functie van de ervaring" die overeenstemmen met de loonschalen, gaan in de eerste maand die op de verjaardag van de werknemer volgt.

Artikel 13

De werknemers die tot een staffunctie klasse worden bevorderd, genieten in deze categorie, vanaf hun bevordering, het maandelijks minimumloon dat met hun ervaring overeenstemt.

(...)

HOOFDSTUK III – Barema’s

Artikel 14

Indien de werkelijke ervaring van de werknemers het maximum aantal jaren ervaring van de loonschaal van de categorie overschrijdt, wordt deze laatste in aanmerking genomen.

Artikel 15 - Inwerkingtreding

De nieuwe loonschalen en classificaties treden in werking op 1 april 2017.

In het geval van een forfaitaire verhoging van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen, buiten die wegens indexering, worden deze loonschalen herzien teneinde een billijk evenwicht te behouden tussen de verschillende categorieën alsook de jaarlijkse procentuele progressie in categorie 1.

Artikel 16

In geen geval zal het minimummaandloon na de invoeringsdatum van de nieuwe loonschalen (1 april 2017) lager zijn dan het bruto minimummaandloon voor die datum.

Artikel 17

De loonschalen, en classificaties in de ondernemingen met een gunstigere overeenkomst blijven integraal van kracht.

HOOFDSTUK IV – Koppeling van de lonen aan de gezondheidsindex

(...)

HOOFDSTUK X – Slotbepalingen

Artikel 31

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2017 en wordt gesloten voor een onbepaalde tijd.

Iedere ondertekenende partij mag deze collectieve arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegging van zes maanden.

Deze opzegging wordt gericht, bij een ter post aangetekende brief, aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de makelarij en de verzekeringsagentschappen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
20/12/2016
Registratienr
138098
Geldig van
01/01/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
22/12/2016
Registratiedatum
21/02/2017
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
02/03/2017
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
12/11/2017
Gepubliceerd in het B.St. van
01/12/2017
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURVERMINDERING, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, KLEIN VERLET, AANWERVING, MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE VORMING, WERKING PARITAIR COMITÉ

Historiek
01/01/2018 31/12/2999 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2017 31/12/2017 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2016 31/12/2016 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2008 31/12/2015 0401 Loonvoorwaarden
01/01/2005 30/06/2008 0401 Loonvoorwaarden
01/07/2008 30/06/2008 0401 Loonvoorwaarden
16/07/2003 31/12/2004 0401 Loonvoorwaarden
01/04/2000 15/07/2003 0401 Loonvoorwaarden
01/04/2000 31/03/2000 0401 Loonvoorwaarden
01/01/1987 31/03/2000 0401 Loonvoorwaarden