0502 Eindejaarspremie (Algemeen)

Paritair (sub-)Comité nr.:
304.00.00-00.00

Bijwerking: 23/10/2013
Geldig vanaf: 01/01/2013
Geldig tot: 31/12/2012

CAO van 1 oktober 2013 (reg. 114794/CO/304)
Geldigheid: 1 januari 2013-31 december 2015

Voor welke werkgevers?

De CAO is van toepassing op werkgevers en hun werknemers die behoren tot PC 304 en gevestigd zijn in het Vlaams Gewest of in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en geregistreerd op de Nederlandse taalrol bij de RSZ. Ze dienen erkend en gesubsidieerd te zijn door de Vlaamse Gemeenschap op basis van het Kunstendecreet, het Circusdecreet, het Decreet Jeugd- en Kinderrechtenbeleid of nominatim opgenomen te zijn in de begroting van de Vlaamse overheid. Het maakt daarbij niet uit of het om een structurele subsidie gaat of een projectmatige.

Voor welke werknemers?

Elke werknemer met een arbeidsovereenkomst van 4 maanden of meer bij één van bovenstaande werkgevers, heeft recht op een eindejaarspremie. Het maakt niet uit of dit een contract van onbepaalde duur of een tijdelijk contract is.

Wat?

Voor de werknemers die gedurende een heel jaar in dienst waren van de onderneming bedraagt deze premie 425 EUR bruto. Voor de werknemers die niet gedurende een heel jaar in dienst zijn geweest, verhoudt de premie zich tot het aantal maanden effectieve prestatie (of gelijkgestelde dagen). Ook werknemers die tijdens het jaar zijn vertrokken, hebben recht op een eindejaarspremie, maar enkel in de volgende gevallen:
- Werknemers die door de werkgever in de loop van het kalenderjaar werden ontslagen, tenzij dit om dringende reden was
- Werknemers die op pensioen gaan
- Werknemers die in een systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag treden, het vroegere brugpensioen
- Werknemers die zelf ontslag hebben genomen, voorzover zij een anciénniteit hebben van minstens 5 jaar
- Werknemers wiens arbeidsovereenkomst afloopt, meer bepaald contracten van bepaalde tijd of bepaald werk van 4 of meer dan 4 maanden.  

Wanneer?

De uitbetaling gebeurt in de maand december, tenzij iemand voordien reeds uit dienst is getreden.

Bron: www.podiumkunsten.be

In het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf werd op 1 oktober 2013 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten inzake de toekenning van een eindejaarspremie. Ze werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 11 oktober 2013 onder het nr. 117353/CO/304. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van ... .

Ze vervangt de CAO van 27 maart 2013 (registratienummer 114794/C0/304).

Voor de integrale tekst van de C.A.O., gelieve op onderstaande link te klikken.

Wij geven u hierna de integrale tekst van de CAO betreffende de eindejaarspremie en enkele praktische schikkingen.

Tekst van de CAO

HOOFDSTUK I: Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de organisaties of instellingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het Vermakelijkheidsbedrijf en die aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • een rechtspersoon met maatschappelijke zetel in het Vlaamse Gewest
  • een rechtspersoon met maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ingeschreven bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid op de Nederlandse taalrol

Daarnaast moet de werkgever in het jaar waarin het voordeel wordt toegekend, erkend en gesubsidieerd worden op basis van één van de volgende decreten en/of reglementeringen:
-kunstendecreet
-de nominatim in programma H Beleidsdomein CJSM van de begroting van de Vlaamse overheid ingeschreven organisaties
-het circusdecreet
-het decreet jeugd- en kinderrechtenbeleid

Zowel structurele als projectmatige subsidies vallen onder het toepassingsgebied. Drie subsidievormen in het Kunstendecreet zijn uitgesloten: opnameprojecten, publicaties en reis-, verblijf- en transportkosten.

HOOFDSTUK 2: Doel en Budget

Artikel 2

In het kader van het VIA akkoord dd. 16 oktober 2012 voor de kunstensector stelt de Vlaamse Gemeenschap met ingang van 2013 een jaarlijks budget ter beschikking van de sector als tegemoetkoming voor de toekenning van een eindejaarspremie.

Deze CAO bepaalt welke principes en toekenningsvoorwaarden gelden voor deze eindejaarspremie (zie artikel 3).

HOOFDSTUK III: MODALITEITEN EN TOEKENNINGSVOORWAARDEN

Artikel 3

Met ingang van 2013 wordt aan de werknemers met een arbeidsovereenkomst van 4 of meer dan 4 maanden, een eindejaarspremie toegekend. De betaling van de premie gebeurt, behalve bij uitdiensttreding, in de loop van de maand december.

Deze eindejaarspremie is niet verplicht voor jobstudenten (werknemerscode 840 en 841).

Artikel 4

De premie wordt als volgt berekend en toegekend:

  • Voor de werknemers die gedurende een heel jaar in dienst waren van de onderneming bedraagt deze premie minstens € 425.
  • Voor de werknemers die niet gedurende een heel jaar in dienst zijn geweest, verhoudt de premie zich tot het aantal maanden effectieve prestatie (of gelijkgestelde dagen)

Artikel 5

Het bedrag van de premie mag worden herleid naar rato van de afwezigheden van het lopende werkjaar en overeenkomstig de berekeningswijze zoals bepaald in artikel 4.

Volgende prestaties dienen daarbij in rekening gebracht te worden als werkdagen of daarmee gelijkgesteld:
01 alle arbeidstijdsgegevens gedekt door loon met RSZ bijdragen
02 wettelijke vakantie voor arbeiders
03 bakomende vakantie voor arbeiders
05 betaald educatief verlof
10 gewaarborgd loon tweede week, feestdagen en vervangingsdagen tijdens periode van tijdelijke werkloosheid, functie van rechter sociale zaken
11 arbeidsongeschiktheid met aanvulling of voorschot overeenkomstig de CAO 12bis/13bis
14 aanvullende vakantiedagen bij activiteitsaanvang of -hervatting
50 ziekte 
51 moederschapsbescherming
52 geboorte- en adoptieverlof
60 arbeidsongeval
61 beroepsziekte

Voor deeltijdse werknemers wordt het bedrag van de eindejaarspremie berekend in verhouding tot de contractueel verrichte arbeidstijd en uitbetaald volgens de gewerkte en gelijkgestelde arbeidsdagen in de referentieperiode.

Artikel 6

Hebben recht op de premie berekend naar rato van de prestaties van het lopende werkjaar en overeenkomstig de berekeningswijze zoals bepaald in artikel 4, wanneer zij de onderneming verlaten voor de datum van de betaling van de premie en voorzover zij een anciénniteit hebben van minstens 4 maanden op het ogenblik van hun vertrek:

  1. De werknemers, die behalve om dringende reden, door de werkgever in de loop van het kalenderjaar worden ontslagen
  2. De gepensioneerden
  3. De bruggepensioneerden
  4. De werknemers die zelf ontslag hebben genomen, voorzover zij een anciênniteit hebben van minstens 5 jaar
  5. De werknemers wiens arbeidsovereenkomst afloopt (contracten van bepaalde tijd of bepaald werk van 4 of meer dan 4 maanden)

Artikel 7

Deze CAO bepaalt de minimale sectorale afspraken inzake het toekennen van een eindejaarspremie. Daar waar al een hogere eindejaarspremie wordt toegekend dan deze vermeld in artikel 4, zal de werkgever met de werknemers bespreken of hij het hem toegekende bedrag vanuit het VIA besteedt aan hetzij een evenredige koopkrachtverhoging en/of een ander voordeel, hetzij behoud van koopkracht, hetzij behoud van tewerkstelling.

Op de plaatsen waar dit wettelijk voorzien is (conform artikel 30 van het KB van 27.11.1973), gebeurt deze bespreking in de overlegorganen zoals de ondernemingsraad of het comité voor preventie en bescherming op het werk.

Eenzelfde verplichting geldt wanneer al een eindejaarspremie werd toegekend die lager is dan het in artikel 4 voorziene bedrag. In dat geval zal deze bespreking betrekking hebben op het bedrag van de eerder toegekende eindejaarspremie.

HOOFDSTUK IV UITVOERING VAN DEZE CAO

Artikel 8

Deze cao wordt uitgevoerd op voorwaarde van een effectieve terbeschikkingstelling van de financiéle middelen voor de kostprijs van de eindejaarspremie waarin krachtens het VIA akkoord van 16 oktober 2012 voor de kunstensector wordt voorzien. De werkgevers zullen voor de uitvoering van deze CAO door het SFP verzocht worden de nodige informatie over onder andere de duurtijd van de tewerkstelling te bezorgen.

Het SFP zal bij de verwerking van de gegevens nodig voor de toepassing van deze CAO alle informatie met betrekking tot individuele werknemers, beschermen en op geen enkele manier aan derden of sociale partners meedelen.

De medewerkers van het sociaal fonds die met deze gegevens in aanraking komen, zullen een verklaring moeten ondertekenen die dit engagement betreffende de privacy bevestigt 

Artikel 9

Wanneer het SFP geconfronteerd wordt met interpretatieve vragen waarvoor deze CAO geen oplossing biedt, kan het advies ingewonnen worden van een paritair samengestelde sectorale commissie bestaande uit 3 vertegenwoordigers van de werknemersafgevaardigden en 3 vertegenwoordigers van de werkgeversafgevaardigden. Het advies van deze commissie is bindend voor het SFP.

HOOFDSTUK V SLOTBEPALINGEN

Artikel 10

Deze collectieve a rbeidsovereenkomst wordt gesloten voor bepaalde duur ingaand op 1 januari 2013 en aflopend op 31 december 2015. Ze wordt uitgevoerd op voorwaarde van een effectieve terbeschikkingstelling van de financiële middelen waarin krachtens het VIA-akkoord voor de sector van muziek en podiumkunsten dd. 16 oktober 2012 is voorzien.

Voor de organisaties die tegelijk onder het toepassingsgebied vallen van onderhavige cao en van de cao podiumkunsten dd. 29 januari 2009 (reg. 95487/C0/304), vervangen de bepalingen uit deze cao artikel 5 van de cao podiumkunsten.

Voor meer info over de toekenning van een eindejaarspremie in de podiumkunsten: zie Hfst 0501

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van CAO van 27 maart 2013 (registratienummer 114794/C0/304).

Zij kan slechts opgeheven worden mits aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité mits respect van een opzegtermijn van één jaar

Praktische schikkingen

Wij vestigen de aandacht van de aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw op het feit dat op de voorbereide prestatieopgaven opgesteld voor de betaling van de eindejaarspremie, slechts de werknemers vermeld worden die in dienst zijn.

Desgevallend dienen zij de werknemers toe te voegen die de onderneming verlaten hebben en recht zouden hebben op de eindejaarspremie.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
01/10/2013
Registratienr
117353
Geldig van
01/01/2013
Geldig tot
31/12/2018
Neerleggingsdatum
02/10/2013
Registratiedatum
11/10/2013
Onderwerp
eindejaarspremie
BS Bericht van neerlegging
12/11/2013
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
28/04/2014
Gepubliceerd in het B.St. van
22/08/2014
Keywords
EINDEJAARSPREMIE

Datum CAO
27/03/2013
Registratienr
114794
Geldig van
27/03/2013
Geldig tot
01/01/2013
Neerleggingsdatum
29/03/2013
Registratiedatum
25/04/2013
Onderwerp
eindejaarspremie
BS Bericht van neerlegging
07/05/2013
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
28/04/2014
Gepubliceerd in het B.St. van
22/08/2014
Keywords
EINDEJAARSPREMIE

Historiek
01/01/2023 31/12/2050 05 Eindejaarspremie - Nederlands taalgebied
01/01/2022 31/12/2022 05 Eindejaarspremie - Nederlands taalgebied
01/01/2021 31/12/2021 05 Eindejaarspremie - Nederlands taalgebied
01/01/2019 31/12/2020 05 Eindejaarspremie
01/01/2018 31/12/2018 05 Eindejaarspremie
01/01/2016 31/12/2017 05 Eindejaarspremie
01/01/2013 31/12/2015 05 02 Eindejaarspremie (Algemeen)
01/01/2013 31/12/2012 05 02 Eindejaarspremie (Algemeen)
01/07/2006 31/12/2012 05 01 Eindejaarspremie (Podiumkunsten)
01/07/2006 30/06/2006 05 Eindejaarspremie - Podiumkunsten