4103 Betaalde volleybalspelers en trainers - Tussenpersonen - Boetes en sancties - Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur

Paritair (sub-)Comité nr.:
223.00.00-00.00

Bijwerking: 19/01/2023
Geldig vanaf: 01/08/2022
Geldig tot: 31/07/2023

Deze sector heeft regels inzake :

  • Tussenpersonen
  • Boetes en sancties
  • Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag
  • Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer
  • Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur 

In het nationaal paritair comité voor de sport werd op 20 april 2022 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsvoorwaarden voor de betaalde volleybalspelers en -trainers (nr. 174517/CO/223).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loonvoorwaarden.

1. Tussenpersonen

Iedere tussenpersoon moet de decretale verplichtingen respecteren die van toepassing zijn. De arbeidsovereenkomst tussen een speler of een coach en een club dient verplicht de naam en de handtekening van de tussenpersoon te bevatten.

Spelers, coaches en clubs hebben het recht om geen beroep te doen op de diensten van een tussenpersoon voor transacties waarbij zij betrokken zijn. Indien een speler, een coach of een club, in het kader van onderhandelingen, geen beroep heeft gedaan op de diensten van een tussenpersoon zal de arbeidsovereenkomst hiervan eveneens een
uitdrukkelijk vermelding in die zin bevatten.

In geen geval mag dezelfde tussenpersoon, direct of indirect, een activiteit of transactie uitoefenen voor zowel de werknemer (speler of coach) als de werkgever (club). De tussenpersoon zal zich eerst voorafgaandelijk moeten registreren bij de vzw Belgische Volleybal Liga.

2.Boetes en sancties

De disciplinaire boetes en sancties die door de werkgever worden opgelegd moeten vermeld worden in het arbeidsreglement. Het bedrag van de financiele boetes mag niet meer bedragen dan het wettelijk toegestane maximum, zoals vermeld in de wet op de bescherming van het loon. Het arbeidsreglement en de arbeidsovereenkomst moeten de wijze van kennisgeving van de sancties alsook de procedure en termijnen van beroep vermelden op straffe van nietigheid.

3. Weddenschappen - Discriminatie - Grensoverschrijdend gedrag

De spelers en trainers verbinden er zich toe om niet deel te nemen aan weddenschappen van welke aard ook die betrekking hebben op wedstrijden van de club en op wedstrijden in competities.

De spelers en trainers zullen zich onthouden van elke vorm van discriminatie op grond van: leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, geloof of levensbeschouwing, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een fysieke of genetische eigenschap, sociale afkomst, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, geslacht.

De spelers en trainers zullen zich onthouden van elke vorm van intimidatie, pesterijen en grensoverschrijdend gedrag op het werk.

4. Vereffening/ fusie/ herstructurering/ overdracht van stamnummer

In geval van vereffening, fusie, herstructurering of vraag tot overdracht van een stamnummer van een club uit de Liga A Heren, dient voorafgaand verplicht een informatieprocedure voor het paritair comité gevolgd te worden.

In geval een club voornemens is daartoe over te gaan, is zij ertoe gehouden vooraf de voorzitter van het paritair comité van de Sport in te lichten bij aangetekend schrijven (Ernest Blérotstraat 1— 1070, Brussel).

De voorzitter van het paritair comité verwittigt de sociale partners en organiseert desbetreffend een bijeenkomst in het Paritair Comité van de Sport. Bij niet-naleving van deze procedure is de vereffening, fusie of herstructurering niet tegenstelbaar aan de sociale partners en kan er geen overdracht van stamnummer gebeuren.

Clubs-werkgevers die in het voorgaande seizoen hun niet-betwistbare contractuele verplichtingen t.o.v. betaalde sportbeoefenaars — zoals opgenomen in deze collectieve arbeidsovereenkomst - niet zijn nagekomen op 1 juli, kunnen niet deelnemen aan de wedstrijden van de Liga A Heren in het daaropvolgende seizoen. Minnelijke betalingsregelingen vormen geen belemmering in zoverre deze effectief nageleefd worden.

5. Modelcontract

De clubs zullen verplicht het bijgevoegde modelcontract betaalde
volleybalspeler/volleybaltrainer gebruiken dat in overleg tussen de Liga A Heren en de spelersvertegenwoordigers is opgesteld. In ieder geval zullen de contractuele bepalingen die afwijken van de modelovereenkomst en die de rechten van de betaalde volleybalspeler/volleybaltrainer beperken niet rechtsgeldig zijn. Het is enkel verplicht van toepassing op de nieuwe contracten die na datum van de inwerkingtreding van deze cao worden gesloten.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
20/04/2022
Registratienr
174517
Geldig van
01/08/2022
Geldig tot
31/07/2023
Neerleggingsdatum
10/05/2022
Registratiedatum
23/08/2022
Reikwijdte
Volleybalclubs die deelnemen aan de Liga A Heren en op deeltijdse en voltijds betaalde volleybalspelers en trainers die gebonden zijn door een arbeidsovereenkomst volgens de wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars
Onderwerp
Arbeidsvoorwaarden betaalde volleybalspelers en -trainers
BS Bericht van neerlegging
31/08/2022
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/05/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
20/09/2023
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), KOSTENVERGOEDINGEN (EXCL. VERPLAATSINGSKOSTEN), TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, DISCRIMINATIE, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE PREMIE, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, TIJDELIJKE ARBEID (GEEN UITZENDARBEID), OUDERE WERKNEMERS: WERKGELEGENHEIDSMAATREGELEN, DISCRIMINATIE, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG - ORGANISATIE EN PROCEDURE, SYNDICALE PREMIE, ARBEIDSREGLEMENT, CONVENTIONELE OVERLEGORGANEN (ANDERE DAN SA, OR, CPBW), ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, PLOEGENARBEID (EXCL. E-COMMERCE), HOSPITALISATIEVERZEKERING, ARAB - VERGOEDING / VERBLIJFSVERGOEDING / ONKOSTENVERGOEDING, SYNDICALE PREMIE
Tekst aangepast op
25/08/2022

Historiek
01/08/2022 31/07/2023 4103 Betaalde volleybalspelers en trainers - Tussenpersonen - Boetes en sancties - Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
01/08/2020 31/07/2022 4103 Betaalde volleybalspelers en trainers - Tussenpersonen - Boetes en sancties - Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
01/08/2018 31/07/2020 4103 Betaalde volleybalspelers en trainers - Arbitragecommissie - Boetes en sancties - Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
01/08/2012 31/07/2015 4103 Betaalde volleybalspelers - Arbitragecommissie - Boetes en sancties - Weddenschappen - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur - Model car policy
01/08/2011 31/07/2012 4103 Volleybalspelers - Modelcontract bepaalde duur - Model car policy