4103 Betaalde volleybalspelers en trainers - Arbitragecommissie - Boetes en sancties - Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur

Paritair (sub-)Comité nr.:
223.00.00-00.00

Bijwerking: 16/01/2019
Geldig vanaf: 01/08/2018
Geldig tot: 31/07/2020

Toepassingsgebied

De volleybalclubs die deelnemen aan de Liga A Heren en deeltijdse en voltijds betaalde volleybalspelers en trainers.

Arbitragecommissie

  • Bestaat uit minstens 6 leden : 3 leden die de clubs Liga A vertegenwoordigen en 3 leden die de spelers vertegenwoordigen.
  • Is bevoegd voor : de aanvraag tot uizondering (die door artikel 6 van de CAO voorzien is) om aan het minimum betaalde sportbeoefenaars te voldoen.
    De aanvragende club en de Liga kiezen een arbiter uit de lijst met arbiters, en beide arbiters duiden uit de lijst een voorzitter aan. Minimaal één van de 3 leden van het arbitragecollege komt van werknemerszijde. De uitvoeringsmodaliteiten zijn in een reglement vastgelegd.

Boetes en sancties

De disciplinaire boetes en sancties die door de werkgever worden opgelegd moeten vermeld worden in het arbeidsreglement.

In het Nationaal Paritair Comité voor de Sport werd op 23 november 2018 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsvoorwaarden voor de betaalde volleybalspelers en -trainers.

Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd onder het nr. 149436/CO/223.

Wij geven U hierna de bepalingen van deze CAO.

Bepalingen van de CAO van 23 november 2018

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

De C.A.O. is van toepassing op de volleybalclubs die deelnemen aan de Liga A Heren en deeltijdse en voltijds betaalde volleybalspelers en trainers die gebonden zijn door een arbeidsovereenkomst volgens de wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars.

HOOFDSTUK II - Duur

Artikel 2

De C.A.O. wordt afgesloten voor een bepaalde duur, te weten van 1 augustus 2018 tot en met 31 juli 2020.

(...)

HOOFDSTUK IX: Arbitragecommissie

Artikel 17

De Arbitragecommissie Volleybal bestaat uit minstens 6 leden, waarvan 3 leden die de clubs van de Liga A Heren vertegenwoordigen en 3 leden die de spelers vertegenwoordigen. Deze arbitragecommissie is bevoegd voor volgende geschillen:

  • De aanvraag tot uitzondering om aan het minimum betaalde sportbeoefenaars te voldoen overeenkomstig artikel 6. De concrete uitvoeringsmodaliteiten zijn in een apart regelement vastgelegd in overeenstemming met de wettelijke bepalingen die voorzien zijn inzake arbitrage. De aanvragende club en de Liga kiezen een arbiter uit de lijst met arbiters en beide arbiters duiden uit de lijst een voorzitter aan. Minimaal één van de 3 leden van het arbitragecollege komt van werknemerszijde.

(...)

HOOFDSTUK X : Boetes en sancties

Artikel 18

De disciplinaire boetes en sancties die door de werkgever worden opgelegd moeten vermeld worden in het arbeidsreglement. Het bedrag van de financiele boetes mag niet meer bedragen dan het wettelijk toegestane maximum, zoals vermeld in de wet op de bescherming van het loon. Het arbeidsreglement en de arbeidsovereenkomst moeten de wijze van kennisgeving van de sancties alsook de procedure en termijnen van beroep vermelden op straffe van nietigheid.

HOOFDSTUK XI : Weddenschappen - Discriminatie - Grensoverschrijdend gedrag

Artikel 19

De spelers en trainers verbinden er zich toe om niet deel te nemen aan weddenschappen van welke aard ook die betrekking hebben op wedstrijden van de club.

Artikel 20

De spelers en trainers zullen zich onthouden van elke vorm van discriminatie op grond van: leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, geloof of levensbeschouwing, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een fysieke of genetische eigenschap, sociale afkomst, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, geslacht.

Artikel 21

De spelers en trainers zullen zich onthouden van elke vorm van intimidatie, pesterijen en grensoverschrijdend gedrag op het werk.

HOOFDSTUK XII : Vereffening/ fusie/ herstructurering/ overdracht van stamnummer

Artikel 22

§ 1. In geval van vereffening, fusie, herstructurering of vraag tot overdracht van een stamnummer van een club uit de Liga A Heren, dient voorafgaand verplicht een informatieprocedure voor het paritair comité gevolgd te worden.

§ 2. In geval een club voornemens is daartoe over te gaan, is zij ertoe gehouden vooraf de voorzitter van het paritair comité van de Sport in te lichten bij aangetekend schrijven (Ernest Blérotstraat 1— 1070, Brussel).

De voorzitter van het paritair comité verwittigt de sociale partners en organiseert desbetreffend een bijeenkomst in het Paritair Comité van de Sport. Bij niet-naleving van deze procedure is de vereffening, fusie of herstructurering niet tegenstelbaar aan de sociale partners en kan er geen overdracht van stamnummer gebeuren.

§ 3. Clubs-werkgevers die in het voorgaande seizoen hun niet-betwistbare contractuele verplichtingen t.o.v. betaalde sportbeoefenaars — zoals opgenomen in deze collectieve arbeidsovereenkomst - niet zijn nagekomen op 1 juli, kunnen niet deelnemen aan de wedstrijden van de Liga A Heren in het daaropvolgende seizoen. Minnelijke betalingsregelingen vormen geen belemmering in zoverre deze effectief nageleefd worden.

HOOFDSTUK XIII : Modelcontract

Artikel 23

De clubs zullen verplicht het modelcontract betaalde volleybalspeler/volleybaltrainer gebruiken dat in overleg tussen de Liga A Heren en de spelersvertegenwoordigers wordt opgesteld. In ieder geval zullen de contractuele bepalingen die afwijken van de modelovereenkomst en die de rechten van de betaalde volleybalspeler/volleybaltrainer beperken niet rechtsgeldig zijn. Het modelcontract treedt in voege vanaf de datum van neerlegging van het modelcontract bij het paritair comité voor de sport. Het is van toepassing op de nieuwe contracten die na die datum worden gesloten.

Commentaar : Tot nu toe wordt er geen modelcontract opgesteld door het paritair comité voor de sport.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
23/11/2018
Registratienr
149436
Geldig van
01/08/2018
Geldig tot
31/07/2020
Neerleggingsdatum
27/11/2018
Registratiedatum
11/12/2018
Onderwerp
arbeidsvoorwaarden betaalde volleybalspelers en -trainers
BS Bericht van neerlegging
18/12/2018
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
22/04/2019
Gepubliceerd in het B.St. van
07/05/2019
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, DISCRIMINATIE, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, SYNDICALE AFVAARDIGING, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN

Historiek
01/08/2022 31/07/2023 4103 Betaalde volleybalspelers en trainers - Tussenpersonen - Boetes en sancties - Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
01/08/2020 31/07/2022 4103 Betaalde volleybalspelers en trainers - Tussenpersonen - Boetes en sancties - Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
01/08/2018 31/07/2020 4103 Betaalde volleybalspelers en trainers - Arbitragecommissie - Boetes en sancties - Weddenschappen/Discriminatie/Grensoverschrijdend gedrag - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
01/08/2012 31/07/2015 4103 Betaalde volleybalspelers - Arbitragecommissie - Boetes en sancties - Weddenschappen - Vereffening/Fusie/Herstructurering/Overdracht van stamnummer - Model arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur - Model car policy
01/08/2011 31/07/2012 4103 Volleybalspelers - Modelcontract bepaalde duur - Model car policy