040103 Loonvoorwaarden - Betaalde volleybalspelers en -trainers

Paritair (sub-)Comité nr.:
223.00.00-00.00

Bijwerking: 19/01/2023
Geldig vanaf: 01/08/2022
Geldig tot: 31/07/2023

De loonvoorwaarden (regels, bedragen en premies) worden in het hoofdstuk omschreven.

In het nationaal paritair comité voor de sport werd op 20 april 2022 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsvoorwaarden voor de betaalde volleybalspelers en -trainers (nr. 174517/CO/223).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loonvoorwaarden.

Voor de evolutie van de minimumbezoldigingen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

1. Loon

Het loon van de betaalde volleyballer en trainer bestaat uit de volgende elementen:

  • het vast bruto maandsalaris;
  • de wedstrijdpremies;
  • andere contractuele vergoedingen;
  • de contractuele voordelen in natura, onder meer het beschikken over een woning, een voertuig of andere voordelen in natura;
  • eventuele werkgeversbijdragen in de groepsverzekering.

Kostenvergoedingen (o.a. verplaatsingskosten, kosten eigen aan de werkgever, kledijvergoeding,...) maken geen deel uit van het loon zoals voorzien hierboven en tellen niet mee voor het bereiken van het minimumloon.

Het loon moet contractueel voldoende bepaalbaar zijn (vaste wedde, voordelen in natura, premies,...) zodat reeds uit het contract blijkt of het minimumloon gerespecteerd werd. Voor het bereiken van het minimumloon wordt rekening gehouden met de loonelementen opgesomd in de Loonbeschermingswet. Kostenvergoedingen worden niet meegerekend voor het bereiken van het minimumloon. Het jaarlijks minimumloon moet worden behaald ongeacht de duurtijd van het contract in dit seizoen. Het jaarlijks minimumloon wordt vastgelegd door het nationaal paritair comité voor de sport.

Commentaar : voor verdere inlichtingen over het jaarlijks minimumloon, kan u het hoodstuk 0403 raadplegen.

Het loon wordt uitbetaald uiterlijk de 7de werkdag na de rechtgevende maand waarin de prestaties werden geleverd. De club is verplicht de maandelijkse loonfiches aan de speler/trainer te overhandigen op het ogenblik van de uitbetaling van het loon.

Indien de club een wagen ter beschikking stelt aan de speler of aan de trainer, neemt de club de verzekering van de wagen ten laste en kan een franchise van max. 500 EUR aangerekend worden aan de speler of de trainer voor een ongeval in fout.

2. Minimum aantal betaalde sportbeoefenaars

Voor deelname aan de competitie in Liga A Heren moet elke club uit de Liga A Heren voor het seizoen 2022/2023 verplicht een minimum aantal van 4 deeltijdse betaalde volleybalspelers onder contract hebben.

Voor deelname aan de competitie in Liga A Heren moet elke club uit de Liga A Heren verplicht 1 volleybalcoach onder bediendecontract hebben die een loon ontvangt dat minstens gelijk is aan het deeltijds loon voor een betaalde sportbeoefenaar.

3. Contractstabiliteit

De contraeten tussen clubs en betaalde volleyballers worden afgesloten voor maximum 5jaar. Het  contract vangt aan ten laatste op 1 augustus - behalve voor spelers die effectief later worden aangeworven - en loopt minimum tot het einde van elk seizoen (15/05) in de loop waarvan ze getekend worden. Bij niet-naleving van het minimum is de speler gerechtigd op betaling tot het einde van dat seizoen. In geval van een meerjarig contract moet elke maand van het contract vergoed worden.

De speler van wie het contract afloopt overeenkomstig de contractuele bepalingen is vrij om een arbeidsovereenkomst af te sluiten met een andere club naar zijn keuze. De onderhandelingsvrijheid van de speler kan dan ook op geen enkele wijze belemmerd worden.

4. Arbeidsongeschiktheid

De club kent de speler kosteloze medische bijstand toe door bemiddeling van haar medische staf en door haar aangeduide externe specialisten. Het staat de speler vrij geneesheren of specialisten van zijn keuze te raadplegen en zich door hen te laten verzorgen, op eigen kosten en op eigen risico, met name wat betreft een langdurige onbeschikbaarheid. De club neemt in geen geval de kosten of de aansprakelijkheid ten laste van de behandelingen, medische verzorging en in het algemeen alle andere ingrepen dan deze welke door de geneesheren van de club of de door haar aangeduide externe specialisten worden verstrekt of toegelaten.

De clubs zijn verplicht hun arbeidsongevallenverzekering al of niet bij hun wetsverzekeraar uit te breiden tot ongevallen overkomen aan hun spelers die tijdens de duurtijd van de arbeidsovereenkomst ter beschikking gesteld worden aan een Nationale selectie. Eventuele tegemoetkomingen door de verzekering van de betrokken Federatie worden in mindering gebracht.

Werkgever-clubs verbinden zich ertoe in geval van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van een sportletsel in het kader van de uitoefening van de arbeidsprestaties in de club, naast het gewaarborgd loon voor de eerste maand van de ongeschiktheid, voor de tweede maand van de ongeschiktheid aan de speler een opleg te betalen bovenop de wettelijke  tussenkomst van de arbeidsongevallenverzekeraar of ziekenfonds tot aan het contractuele vaste loon met een maximale tussenkomst van 1.200 EUR.

In geval van arbeidsongeschiktheid van een speler wordt door beide partijen ervoor geopteerd om zoveel als mogelijk de revalidatie te laten plaatsvinden binnen de installaties van de club - al of niet in het kader van collectieve trainingssessies - of bij de medische staf van de club. Zolang dit in het kader van de revalidatie gebeurt en de speler nog niet opnieuw arbeidsgeschikt is, mag dit niet als een werkhervatting aanzien worden.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
20/04/2022
Registratienr
174517
Geldig van
01/08/2022
Geldig tot
31/07/2023
Neerleggingsdatum
10/05/2022
Registratiedatum
23/08/2022
Reikwijdte
Volleybalclubs die deelnemen aan de Liga A Heren en op deeltijdse en voltijds betaalde volleybalspelers en trainers die gebonden zijn door een arbeidsovereenkomst volgens de wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars
Onderwerp
Arbeidsvoorwaarden betaalde volleybalspelers en -trainers
BS Bericht van neerlegging
31/08/2022
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/05/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
20/09/2023
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), KOSTENVERGOEDINGEN (EXCL. VERPLAATSINGSKOSTEN), TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, DISCRIMINATIE, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE PREMIE, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, TIJDELIJKE ARBEID (GEEN UITZENDARBEID), OUDERE WERKNEMERS: WERKGELEGENHEIDSMAATREGELEN, DISCRIMINATIE, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG - ORGANISATIE EN PROCEDURE, SYNDICALE PREMIE, ARBEIDSREGLEMENT, CONVENTIONELE OVERLEGORGANEN (ANDERE DAN SA, OR, CPBW), ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, PLOEGENARBEID (EXCL. E-COMMERCE), HOSPITALISATIEVERZEKERING, ARAB - VERGOEDING / VERBLIJFSVERGOEDING / ONKOSTENVERGOEDING, SYNDICALE PREMIE
Tekst aangepast op
25/08/2022

Historiek
01/08/2022 31/07/2023 040103 Loonvoorwaarden - Betaalde volleybalspelers en -trainers
01/08/2020 31/07/2022 040103 Loonvoorwaarden - Betaalde volleybalspelers en -trainers
01/08/2018 31/07/2020 040103 Arbeidsvoorwaarden betaalde volleybalspelers en -trainers
01/08/2012 31/07/2015 040103 Arbeidsvoorwaarden betaalde volleybalspelers
01/08/2011 31/07/2012 040103 Arbeidsvoorwaarden betaalde volleybalspelers
01/08/2009 31/07/2011 040103 Arbeidsvoorwaarden betaalde volleybalspelers