1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters

Paritair (sub-)Comité nr.:
126.00.00-00.00

Bijwerking: 06/05/1998
Geldig vanaf: 01/01/1994
Geldig tot: 31/03/2001

In het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking werd op 24 maart 1993 een collectieve arbeids-overeenkomst gesloten tot vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 15 september 1994 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 9 november 1994.

Wij geven u hierna de tekst van de CAO en vervolgens een bondige samenvatting en enkele praktische schikkingen. Voorafgaandelijk willen wij nog uw aandacht vestigen op het feit dat de forfaitaire tussen-komst van 250 fr. per maand afgeschaft wordt met ingang van 1 januari 1994.

 

A. Tekst CAO

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers, werklieden en werksters van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.

 

Artikel 2

Rekening houdend met het interprofessioneel akkoord van 27 november 1990 en de collectieve arbeids-overeenkomst nr. 19ter van 5 maart 1991, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, tot vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19 van 26 maart 1975 betreffende de financiële bijdrage van de werk-gevers in de prijs van het vervoer van de werknemers, gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19bis van 7 juni 1988, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 21 mei 1991 wordt de werkgeverstegemoetkoming in de vervoerskosten van de werklieden en werksters voor de afstand, heen en terug, tussen de woonplaats en de werkplaats hierna vastgesteld.

 

HOOFDSTUK II - Openbaar gemeenschappelijk vervoer

Artikel 3

De werklieden en werksters die gebruik maken van een transportmiddel van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen hebben ten laste van de werkgever recht op een terugbetaling van de gedragen kosten zoals vastgesteld in het barema dat als bijlage gevoegd is bij het koninklijk besluit van 10 december 1990 genomen in uitvoering van de wet van 27 juli 1962 tot vaststelling van een werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen ingevolge de uitgifte van abonnementen voor werklieden en bedienden en dat hierna wordt opgenomen als onderdeel van deze overeenkomst.

 

Artikel 4

De terugbetaling van de kosten waarvan sprake in artikel 3 geschiedt minstens om de maand op voorlegging van de bewijzen van uitgave afgeleverd door de bevoegde instanties.

 

Artikel 5

De werklieden en werksters die gebruik maken van het openbaar vervoer, ander dan georganiseerd door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (het stedelijk en voorstedelijk openbaar vervoer) over een afstand van meer dan 5 km te berekenen vanaf de vertrekhalte hebben, naast de tussenkomst zoals bedoeld in artikel 3, recht op de bijkomende tussenkomst vanwege de werkgever.

De ondertekenende partijen leggen als volgt de modaliteiten van deze bijkomende tussenkomst vast :

1.       a)           de werklieden en werksters in kwestie leggen aan de directie van de onderneming een ondertekende verklaring voor waarin verzekerd wordt dat zij geregeld over een afstand van meer dan 5 km een (stedelijk en voorstedelijk) openbaar gemeenschappelijk vervoermiddel benutten om zich van hun woon-plaats naar hun plaats van tewerkstelling en omgekeerd te begeven ;

          b)           de directie van de onderneming mag op elk ogenblik controleren of deze verklaring met de werkelijkheid strookt.

2.       a)           wanneer de prijs van het vervoer in verhouding tot de afstand staat, is de tegemoetkoming van de werk-gevers gelijk aan de werkgeverstussenkomst voor de treinkaart, die geassimileerd wordt met de sociale abonnementen tweede klas van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen voor een over-eenstemmende afstand, zonder evenwel 54 pct. van de reële prijs te overtreffen ;

          b)           wanneer de prijs een eenheidsprijs is, ongeacht de afstand, wordt de bijdrage van de werkgevers forfaitair vastgesteld en bedraagt zij 50 pct. van de werkelijk betaalde prijs, zonder evenwel het bedrag te overtreffen van de werkgeverstussenkomst voor de treinkaart, geassimileerd met het sociaal abonnement tweede klas van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen voor een afstand van 7 km.

 

HOOFDSTUK III - Gecombineerd gemeenschappelijk openbaar vervoer

Artikel 6

Ingeval de werknemer gebruik maakt van een combinatie van de trein en één of meerdere andere gemeen-schappelijke openbare vervoermiddelen dan de trein, en er wordt slechts één vervoerbewijs afgeleverd voor het geheel van de afstand - zonder dat in dit vervoerbewijs een onderverdeling wordt gemaakt per gemeen-schappelijk openbaar vervoermiddel - zal de bijdrage van de werkgever gelijk zijn aan de werkgevers-tussenkomst in de prijs van de treinkaart geldend als sociaal abonnement.

 

Artikel 7

In elk ander geval dat de werknemer meer dan één gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel gebruikt dan voorzien in artikel 6, wordt de bijdrage van de werkgever voor het geheel van de afstand als volgt berekend :

nadat met betrekking tot elk afzonderlijk gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel waarvan de werknemer gebruik maakt de bijdrage van de werkgever is berekend overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 3 tot en met 5 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst, worden de aldus bekomen bedragen bij elkaar opgeteld om de bijdrage van de werkgever voor het geheel van de afgelegde afstand vast te stellen.

 

HOOFDSTUK IV - Andere vervoermiddelen

Artikel 8

Zo de afgelegde afstand tussen de woonplaats en de werkplaats "in vogelvlucht" 5 km overschrijdt, hebben de werklieden en werksters recht op een tussenkomst in de kosten van het vervoer. Deze tussenkomst is gelijk aan de werkgeverstussenkomst voor de treinkaart, gelijkgesteld met het sociaal abonnement tweede klas van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen volgens het in artikel 3 bedoeld barema.

Om het bedrag te vinden dat moet terugbetaald worden, volstaat het de afstand "in vogelvlucht" te bepalen, die de woonplaats scheidt van de werkplaats (in geval van betwisting, verwijzing naar de administratieve kaart van België op schaal 1/300.000, opgemaakt door het Militair Geografisch Instituut, uitgave 30 september 1968).

Voor sommige speciale gevallen kan in geval van betwisting verwezen worden naar de Michelin-kaart op schaal 1/200.000.

De afstand "in vogelvlucht" is bijgewerkt geworden door een forfaitaire multiplicator, die rekening houdt met de wettelijke afstand (cfr. "Dictionnaire officiel des distances légales par les voies ordinaires entre toutes les communes de la Belgique", uitgegeven door E. GUYOT).

 

Artikel 9

De werkgever behoudt het recht zelf het vervoer van de werknemers op zijn kosten te organiseren. In dit geval wordt geen tussenkomst in de vervoerskosten voorzien.

 

HOOFDSTUK V - Bijzondere bepalingen

Artikel 10

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 mei 1991, gesloten in het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking tot vaststelling van de werkgeverstegemoetkoming in de vervoerskosten van de werklieden en werksters, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 19 juni 1992 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 3 september 1992.

 

HOOFDSTUK VI - Geldigheid

Artikel 11

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 1994.

Elk van de contracterende partijen kan ze opzeggen mits een opzeggingstermijn van drie maanden; deze opzegging wordt bij een ter post aangetekende brief aan elk van de overige contracterende partijen betekend.

 

B. Samenvatting

De bovenstaande reglementering kan als volgt worden samengevat :

1)   Rechthebbenden : alle werklieden en werksters.

2)   Vervoermiddelen : alle openbare en privé-vervoermiddelen.

3)   Bedragen :

a)    openbare vervoermiddelen :

·      Vervoer per spoor :    volgens schaal A (zie onze omzendbrief Hfdst.12.2)

·      Ander openbaar vervoermiddel :         meer dan 5 km.

-     prijs in verhouding tot de afstand :         volgens schaal zonder 54 % van de reële prijs te overschrijden (schaal A, omzendbrief Hfdst.12.2)

-     eenheidsprijs :     forfaitair, 50 % van de werkelijk betaalde prijs (volgens schaal) zonder het bedrag te overtreffen van de werkgeverstussenkomst voor de treinkaaart voor een afstand van 7 km.

·      Gecombineerd openbaar vervoer : volgens schaal A, omzendbrief Hfdst.12.2

b)   Andere vervoermiddelen : meer dan 5 km, volgens schaal B, omzendbrief Hfdst.12.2

c)    Door de werkgever georganiseerd vervoer : geen tussenkomst.

 

C. Praktische schikkingen

Op de prestatieopgaven kunnen de werkgevers aangesloten bij het erkende sociaal secretariaat Groep S - Sociale Samenwerking vzw gebruik maken van de volgende codes :

 

 

Openbaar vervoermiddel - bedrag voor overeenstemmende afstand in schaal (doc. 252.2.19.3) -

Openbaar vervoermiddel - bijkomende bijdrage buiten CAO 19 ter -

Privé-vervoermiddel

Bedrag per periode

code 440

code 377

code 390

Bedrag per gepresteerde dag

code 289

code 277

code 290

Bedrag per kilometer per gepresteerde dag

-

-

code 297

 

 

 


Historiek
01/10/2023 31/12/2050 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/01/2022 30/09/2023 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/07/2019 31/12/2021 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/02/2016 30/06/2019 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/10/2011 31/01/2016 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/02/2009 30/09/2011 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/07/2007 31/01/2009 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/04/2005 30/06/2007 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/01/2003 31/03/2003 1201 Fixation de l'intervention des employeurs dans les frais de transport des ouvriers et des ouvrières
01/04/2001 31/12/2002 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters
01/01/1994 31/03/2001 1201 Vaststelling van de werkgeversbijdrage in de vervoerskosten van de werklieden en werksters