2008 Bestaanszekerheidsuitkeringen (andere): toekenning van een promotievergoeding

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 14/11/2023
Geldig vanaf: 01/01/2023

Constructiv kent een promotievergoeding toe aan arbeiders die minimaal 3 jaar in de sector actief zijn en die een hypothecaire lening afsluiten. Met de promotievergoeding ontvangt een bouwvakker gedurende een ganse looptijd van zijn lening financiële steun. Het bedrag dat de arbeider precies ontvangt hangt af van de geleende som en de duurtijd van de lening.

In het Paritair Comité voor het bouwbedrijf werd op 14 september 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten betreffende de toekenning van een promotievergoeding voor het bouwbedrijf (nr. 183495/CO/124).

1. Aard van het voordeel 

Constructiv kent een promotievergoeding voor het bouwbedrijf toe die overeenstemt met een tegemoetkoming in de terugbetaling van een hypothecaire groene en/of energielening die door een arbeider uit de sector werd aangegaan en die betrekking heeft op de hoofdverblijfplaats van deze laatste.

2. Toekenningsvoorwaarden 

2.1. Recht op de promotievergoeding voor een hypothecaire lening

Voor een hypothecaire lening kan het recht op de promotievergoeding worden geopend ten vroegste één jaar na het verlijden van de leningsakte bij de notaris. Om het recht op de promotievergoeding voor het bouwbedrijf te openen, moet de bouwarbeider in het kwartaal waarin de verjaardatum van het verlijden van de leningsakte bij de notaris zich situeert, gelijktijdig de volgende voorwaarden vervullen:

  1. zich in één van de volgende drie toestanden bevinden:

a) effectieve prestaties als arbeider geleverd hebben in dienst van een bouwonderneming, Gevallen van schorsing van de arbeidsovereenkomst, zoals voorzien in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, worden hiermee gelijkgesteld. Deze voorwaarde wordt door Constructiv vastgesteld op basis van de DMFA-aangiftes.

b) in volledige werkloosheid zijn, op voorwaarde dat men volledig werkloos werd gesteld door een bouwonderneming. Deze voorwaarde wordt door Constructiv vastgesteld op basis van de gegevens met betrekking tot de volledige werkloosheid van de RVA.

c) begunstigde zijn van één van de volgende tussenkomsten die worden toegekend door Constructiv: het vakantiegeld voor invalide arbeiders, de begeleidende maatregelen of één van de sectorale regelingen van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag. Deze voorwaarde wordt door Constructiv vastgesteld op basis van interne bestanden.

2. ten minste drie legitimatiekaarten "rechthebbende" hebben ontvangen voor de prestaties geleverd in de loop van de tien jaar of zeven legitimatiekaarten "rechthebbende" voor de prestaties geleverd in de loop van de vijftien jaar die voorafgaan aan de aanvraag. Eén van deze drie of zeven legitimatiekaarten "rechthebbende" moet de kaart zijn die geldig is tijdens het dienstjaar in de loop van hetwelke de eerste aanvraag kan worden ingediend.

3. een lening hebben die nog loopt en die aan de volgende voorwaarden voldoet:

a) de lening moet zijn toegestaan door een financiële instelling, volgens de voorwaarden en de modaliteiten eigen aan de hypothecaire leningen;

b) er moet een akte van hypothecaire lening bij een notaris zijn verleden;

c) de lening moet minimum 2.478,94 EUR belopen. Indien door de arbeider diverse leningen werden aangegaan, zal de tussenkomst van Constructiv betrekking hebben op het totale bedrag van de leningen dat werd beperkt tot 69.000 EUR;

d) het doeleinde van de lening moet de aankoop, de bouw of de verbouwing zijn van de hoofdverblijfplaats van de aanvrager, die in België gelegen is of in de grensstreek van de buurlanden van België.

Als in 2019 voldaan wordt aan deze voorwaarden, kan de promotievergoeding nog aangevraagd worden vanaf t oktober. Constructiv krijgt de opdracht om de geweigerde dossiers te herbekijken.

2.2. Recht op de promotievergoeding voor een groene of energielening

Voor een groene of energielening, kan het recht op de promotievergoeding worden geopend ten vroegste één jaar na het afsluiten of de toekenning van de lening.

3. Aanvraag 

De eerste aanvraag om toekenning van de promotievergoeding, mag ten vroegste bij Constructiv worden ingediend in de loop van het kwartaal waarin de lening één jaar bestaat. Deze aanvraag wordt ingediend aan de hand van een speciaal formulier, getiteld "origineel dossier", dat kan worden bekomen bij de syndicale organisatie van belanghebbende of dat op verzoek wordt toegestuurd.

Indien door de arbeider diverse leningen werden aangegaan, moet elk van deze leningen het voorwerp uitmaken van de indiening van een "origineel dossier".

4. Jaarlijkse hernieuwing 

Voor elk jaar dat volgt op de toekenning van de eerste tussenkomst, dient de belanghebbende tijdens het kwartaal waarin de verjaardatum van de hypothecaire lening zich situeert, te voldoen aan de voorwaarden zoals hierboven opgesomd in punt 2.1. en 2.3. Enkel indien hij tegelijkertijd aan deze voorwaarden voldoet, kan hij de promotievergoeding voor dat jaar genieten.

5. Berekening en betaling van het voordeel 

De promotievergoeding wordt jaarlijks uitbetaald en stemt overeen met 1% van het bedrag van het jaarlijks, nog terug te betalen kapitaal, met een maximum van 500 EUR en een minimum van 12,39 EUR.

Het jaarlijks, nog terug te betalen kapitaal wordt verkregen op basis van een theoretische tabel van terugbetaling, door het totale bedrag van het geleende kapitaal (begrensd tot 69.000 EUR) te delen door de contractuele looptijd van de lening.

De promotievergoeding wordt ten laste van Constructiv uitgekeerd door de ondertekenende syndicale organisaties aan de rechthebbenden. De andere rechthebbenden ontvangen de promotievergoeding rechtstreeks van Constructiv.

De arbeiders die maximum 25 jaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van de akte bij de notaris, kunnen, van zodra zij aan de voorwaarden. voldoen, de promotievergoeding verkrijgen met een terugwerkende kracht van maximum 2 jaar, beperkt tot het jaar waarop de hypothecaire lening werd verkregen.

6. Geldigheidsduur 

De cao treedt in werking op 1 januari 2023 (dit betekent concreet dat de aanpassing van het maximumbedrag van de vergoeding en de nieuwe toekennings-voorwaarden voor een groene en energielening bepaald bij deze cao gelden voorde toekenning van de promotievergoeding voor de dienstjaren 2022 (betaalbaar in 2023) en later) en wordt gesloten voor een onbepaalde tijd. 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
14/09/2023
Registratienr
183495
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
18/10/2023
Registratiedatum
31/10/2023
Onderwerp
Toekenning van een promotievergoeding voor het bouwbedrijf
BS Bericht van neerlegging
15/12/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
26/03/2024
Gepubliceerd in het B.St. van
02/05/2024
Keywords
PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING
Tekst aangepast op
02/11/2023

Historiek
01/01/2023 31/12/2050 2008 Bestaanszekerheidsuitkeringen (andere): toekenning van een promotievergoeding
01/01/2019 31/12/2022 2008 Bestaanszekerheidsuitkeringen (andere): toekenning van een promotievergoeding
01/01/2012 31/12/2018 2008 Toekenning van een promotievergoeding die overeenstemt met een tegemoetkoming in de terugbetaling van een hypothecaire lening aangegaan door een arbeider
01/01/2007 31/12/2011 2008 Bestaanszekerheid - Toekenning van een promotievergoeding die overeenstemt met een tegemoetkoming in de terugbetaling van een hypothecaire lening aangegaan door een arbeider