070204 Niet in te halen overuren op vraag van de werknemers

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 12/05/2022
Geldig vanaf: 01/01/2014

Toepassingsgebied: alle werkgevers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf en op de arbeiders die zij tewerkstellen.

Niet in te halen overuren op vraag van de werknemers: 143 uren per jaar. 

Procedure: via toetredingsakte of toetredings-cao. 

1. Algemeen

Indien de werknemer overuren presteert als gevolg van een buitengewone vermeerdering van werk of in geval van arbeid die door een onvoorziene noodzakelijkheid wordt vereist, kan hij vragen een deel van die overuren niet te moeten inhalen. Men spreekt dan van een krediet aan niet in te halen overuren op vraag van de werknemer.

Sinds 1 oktober 2013 kan het aantal overuren waarvoor de werknemer kan vragen niet in te halen als gevolg van een buitengewone vermeerdering van werk of een onvoorziene noodzakelijkheid 91 uren per kalenderjaar bedragen.

Een CAO kan het aantal uren van 91 naar maximum 130/143 brengen.

2. PC 124

In het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf werd op 12 juni 2014 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de modernisering van het arbeidsrecht en wijziging van verschillende CAO's over arbeidstijdorganisatie in de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (nr. 123050/CO/124). 

Deze cao voorziet een toetredingsprocedure om het aantal uren waarvoor de arbeider kan kiezen om niet te recupereren op maximaal 143 uur per jaar te brengen. Deze keuzevrijheid geldt voor de overschrijdingen die gebeuren in het kader van artikel 26bis, §2bis van de arbeidswet van 16 maart 1971 (buitengewone vermeerdering van werk of onvoorziene noodzakelijkheid). Zijn niet begrepen in dit maximum van 91 uur (143 uur in geval van toetreding) per jaar waarvoor de arbeider kan kiezen om af te zien van inhaalrust, de bijkomende uren gebaseerd op artikel 7 van het KB 213 van 26 september 1983.

Toetredingsmodaliteiten

Onderneming zonder vakbondsafvaardiging: toetredingsakte

In een onderneming zonder vakbondsafvaardiging vult de werkgever de toetredingsakte in en hij overhandigt elke arbeider een kopie daarvan. Hij houdt eveneens een register ter beschikking. De arbeiders (of hun vertegenwoordigers) hebben 8 dagen om hun opmerkingen mee te delen. Na afloop van deze termijn van 8 dagen tekent en dagtekent de werkgever de toetredingsakte. Hij stuurt de toetredingsakte evenals het register met opmerkingen naar de Voorzitter van het PC voor het Bouwbedrijf (in twee originele exemplaren + kopie).

Onderneming met vakbondsafvaardiging: toetredings-cao

In een onderneming met vakbondsafvaardiging overhandigt de werkgever aan de vakbondsafvaardiging een kopie van de behoorlijk ingevulde toetredings-CAO. Deze CAO wordt getekend door de werkgever en een vertegenwoordiger van elk van de vakorganisaties die zitting hebben in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf en die vertegenwoordigd zijn in de vakbondsafvaardiging van de onderneming.

Dezelfde procedure moet worden gevolgd wanneer de onderneming minstens 50 werknemers heeft zonder een vakbondsafvaardiging. In dit geval wordt de cao getekend door de werkgever en een vertegenwoordiger van minstens twee vakorganisaties die zitting hebben in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf en die het meest representatief zijn voor het arbeiderspersoneel van de onderneming.

De werkgever stuurt naar de Voorzitter van het PC voor het Bouwbedrijf de toetredings-CAO (in twee originele exemplaren + kopie die door de werkgever voor eensluidend met het origineel is verklaard).

Modellen 

De cao bevat in bijlage een model van toetredingsakte en van toetredings-cao: 

Toetredingsakte

Toetredingsovereenkomst

Wij raden onze klanten aan om deze documenten voor onbepaalde duur af te sluiten. 

Goedkeuringsprocedure

Het Beperkt Comité van het PC spreekt zich uit bij gemotiveerde beslissing. De beslissing wordt genomen bij eenparigheid van de aanwezige leden, binnen een termijn van 6 weken (of 8 weken indien de termijn wordt verlengd op gemotiveerd verzoek van een lid van het Beperkt Comité) vanaf de datum waarop de Voorzitter van het PC het volledige dossier heeft ontvangen.

De bevoegdheid van het Beperkt Comité is strikt beperkt tot het nazicht van de conformiteit van de toetredingsovereenkomsten en -akten met de bepalingen van de cao van 12 juni 2014 – modernisering van het arbeidsrecht.

Binnen 8 dagen brengt de Voorzitter van het PC de werkgever op de hoogte van de beslissing van het Beperkt Comité. Als de beslissing positief is, wordt het plafond op jaarbasis op 143 uur gebracht. Indien de beslissing negatief is, moet zij worden gemotiveerd. Indien ten slotte binnen de bedoelde termijn geen beslissing wordt genomen, wordt de toetredings-CAO of -akte als goedgekeurd beschouwd en wordt het plafond op jaarbasis op 143 uur gebracht.

Cumul met sectorale bijkomende uren (KB nr. 213): keuze om te recupereren of niet

In de regel geven overschrijdingen van de arbeidsduur aanleiding tot inhaalrust. Toch mag de werknemer er in bepaalde gevallen voor kiezen om niet te recupereren. In bouwbedrijven (PC 124) maken 2 regelingen het mogelijk de normale arbeidsduur te overschrijden en te kiezen om de boven deze duur gepresteerde uren niet in te halen:

  • het stelsel van de overuren bij buitengewone vermeerdering van werk of onvoorziene noodzakelijkheid en
  • het stelsel van de sectorale bijkomende uren (KB 213).

De werknemer kan uren presteren in het kader van deze 2 stelsels (die dus gelijktijdig mogen worden toegepast). Zijn keuzevrijheid is evenwel beperkt tot maximaal 180 uur per jaar. De uren boven de 180 uur waarvoor hij een keuze heeft gemaakt, moet hij recupereren.

Kiest de werknemer niet voor inhaalrust, dan moet hij zijn keuze te kennen geven vóór het einde van de betaalperiode waarin de overschrijdingen hebben plaatsgevonden. Maakt de werknemer geen keuze, dan geven de uren overschrijding aanleiding tot inhaalrust.

Wanneer de arbeider kiest om de voormelde overuren niet te recupereren, worden het normale loon en het overloon betaald op het ogenblik dat de overuren worden gepresteerd. Deze overuren tellen niet meer mee voor de berekening van de arbeidsduur.

Na de wijzigingen die bij wet van 17 augustus 2013 - modernisering van het arbeidsrecht en bij CAO van 12 juni 2014 werden doorgevoerd, kunnen zich drie situaties voordoen:

(a) de onderneming overschrijdt de arbeidsduur enkel in het kader van overuren (art. 25 en 26 van de arbeidswet van 16 maart 1971) -> de arbeider kan ervoor kiezen om een maximum van 91 uur per jaar (of 143 uur bij toetreding) niet te recupereren;

(b) de onderneming overschrijdt de arbeidsduur enkel in het kader van bijkomende uren in de bouw (KB 213) -> de arbeider kan ervoor kiezen om een maximum van 180 uur per jaar niet te recupereren;

(c) de onderneming overschrijdt de arbeidsduur zowel in het kader van overuren (art. 25 en 26 van de arbeidswet van 16 maart 1971) als in het kader van bijkomende uren in de bouw (KB 213) -> de arbeider kan ervoor kiezen om een maximum van 180 uur per jaar niet te recupereren.

3. Geldigheidsduur 

De cao treedt in werking op 1 januari 2014 en wordt gesloten voor onbepaalde duur. 

 

 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
12/06/2014
Registratienr
123050
Geldig van
01/01/2014
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
20/06/2014
Registratiedatum
19/08/2014
Onderwerp
arbeidsrecht en arbeidstijdorganisatie
BS Bericht van neerlegging
18/09/2014
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
10/04/2015
Gepubliceerd in het B.St. van
06/05/2015
Keywords
JONGE WERKNEMERS: LONEN, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, WERKING PARITAIR COMITÉ

Historiek
01/01/2014 31/12/2050 070204 Niet in te halen overuren op vraag van de werknemers