070201 Structurele overuren

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 11/05/2022
Geldig vanaf: 30/03/2006

In deze sector, voorziet een Koninklijk besluit structurele afwijkingen die hetzij een overschrijding van de daggrens, hetzij een overschrijding van de dag- en weekgrens toelaten.

1. Arbeid verafgelegen bouwplaatsen (enkel overschrijding daggrens):

Voor de werknemers voor wie de arbeidsplaats zo ver van hun woonplaats of verblijfplaats verwijderd is dat zij gedurende meer dan 14 uur per dag van huis zijn, kan de dagelijkse grens van de arbeidstijd op 10 uur worden gebracht. De wekelijkse arbeidsduur blijft vastgesteld op 40 uur.

Deze regeling kan worden uitgebreid tot alle werknemers van de bouwplaats of een werkhuis wanneer de meerderheid van hen meer dan 14 uur lang per dag van hun woonplaats of verblijfplaats verwijderd is.

De dagprestaties van 10 uur die op grond van deze afwijking worden verricht, geven geen recht op overloon. Er moet geen inhaalrust worden toegekend omdat de weekgrens van 40 uur niet wordt overschreden.

2. Voorbereidend werk of nawerk (overschrijding dag- en weekgrens): 

De arbeidsgrens kan tot op 9u30 per dag worden gebracht om voorbereidend werk of nawerk te verrichten dat buiten de normale productietijd moet worden gedaan.

Deze bijzondere regeling is bedoeld voor werk dat moet worden verricht vóór en/of na de normale arbeidsdag. De taken uitgevoerd door een werknemer kunnen voorbereidend en/of aanvullend zijn met betrekking tot de door de andere werknemers verrichte arbeid of met betrekking tot zijn eigen werk. Het kan gaan om onderhoudswerk en/of werk dat verbonden is met de productie (klaarmaken van producten, verwarmen van ovens, enz...).

De arbeidsprestaties boven 9 uur per dag en 40 uur per week geven aanleiding tot betaling van een overloon. Zij geven ook recht op recuperatie omdat de wekelijkse arbeidsduur over de referteperiode gemiddeld moet worden nageleefd.

1. Werknemers die ver van hun woon- of verblijfplaats verwijderd zijn

Algemeen 

De dagelijkse grens van de arbeidsduur kan, krachtens artikel 20, §2 van de arbeidswet van 16 maart 1971, op tien uren worden gebracht voor de werknemers die wegens de afstand van de werkplaats niet elke dag naar hun woon- of verblijfplaats kunnen terugkeren. De normale weekgrens moet wel behouden blijven (= 40 uren in de bouwnijverheid). 

Onder werknemers die niet elke dag naar hun woon- of verblijfplaats kunnen terugkeren, wordt verstaan degenen die gedurende meer dan veertien uren van huis zijn. De berekening van de uren afwezigheid geschiedt vanaf de woon- of verblijfplaats op basis van de dienstregelingen van het openbaar vervoer (ook als de werknemer de afstand in werkelijkheid aflegt met zijn eigen wagen of met een bedrijfswagen). 

Sectorale regeling 

Een koninklijk besluit kan de dagelijkse grens van 10 uur wijzigen. Dit is niet gebeurd voor de bouwnijverheid. 

Een koninklijk besluit kan eveneens de erin bepaalde regeling uitbreiden tot alle werknemers van een werf of van een werkplaats wanneer de meerderheid van de aldaar tewerkgestelde werknemers niet elke dag naar hun woon- of verblijfplaats kunnen terugkeren. Dit laatste is gebeurd voor de bouwnijverheid door een koninklijk besluit van 23 januari 1986 (B.S. 7 februari 1986). 

Uitzondering: deze uitbreiding is niet van toepassing op de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren (art. 3 van het koninklijk besluit van 15 januari 1999 betreffende de arbeidsduur van het personeel tewerkgesteld in sommige ondernemingen die ressorteren onder het Paritair comité voor het bouwbedrijf (B.S. 11 mei 1999).

Regeling overloon/inhaalrust

Indien de dagelijkse limiet van 10 uren en de weekgrens van 40 uren worden nageleefd, is er geen overloon te betalen noch inhaalrust toe te kennen. 

2. Voorbereidend werk of nawerk

Algemeen 

De dagelijkse grens van de arbeidsduur kan op 11 uur per dag worden gebracht en de wekelijkse arbeidsduur op 50 uur per week voor de voorbereidende en aanvullende werkzaamheden. In dit geval is er wel een toelating bij koninklijk besluit vereist.

Sectorale regeling 

Door hetzelfde koninklijk besluit van 23 januari 1986 is het in de bouwnijverheid mogelijk de normale grenzen van de arbeidsduur te overschrijden voor het presteren van voorbereidend werk of nawerk dat noodzakelijk buiten de voor de bedrijfsarbeid vastgestelde tijd moet worden verricht.

Deze overschrijding is ten belope van anderhalf uur per dag (= daggrens van 9,5 uur) toegelaten in alle bouwbedrijven, met uitsluiting van de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren.

Als voorbereidend werk of nawerk, dat noodzakelijk buiten de voor de arbeidstijd vastgestelde tijd moet worden verricht, wordt beschouwd:

  • de werken in verband met het bedrijfsklaar maken van het materiaal die het mogelijk moeten maken op de normale tijd met de productiearbeid te beginnen, ondermeer : de bevoorrading in vloeibare en vaste brandstoffen, water, olie ; uitrusting voor machines en personeel ; de smering ; de verificatie; het onder druk brengen ; de verwarming van koolwaterstofproducten (asfalt, bitumen, teer) voor asfaltwerken, dichtingswerken of wegenwerken;
  • het aanmaken van de eerste mortel- en betonspecie van de dag alsmede van de eerste teer- of bitumenmengsels, asfaltmastiek en teersteenslag, asfalt- of teerbeton;
  • het wegnemen van de veiligheidsvoorzieningen aangebracht tijdens de periode van werkonderbreking;
  • het vervoer van het materieel en de machines naar de bouwplaatsen;
  • het toezicht op de voorbereidende werken door de ploegbazen, pointeurs en meestergasten;
  • de schoonmaak en het onderhoud van het materieel;
  • de afdekking van de vuren van stookketels en kachels;
  • het aanbrengen van de veiligheidsvoorziening voor de periode van werkonderbreking alsmede het onderhoud en het herstel van de wegen (spoorwegen, wegen, looppaden), welke gebruikt worden voor het vervoer van uitgegraven grond, materieel en materialen naar de opslagplaatsen of de plaatsen waar zij werden gebruikt;
  • het samenbrengen van de outillage, de brandstof, enz., het vervoer ervan naar de magazijnen en het terugbrengen van het materieel en de machines naar de opslagplaatsen;
  • het toezicht op de aanvullende werken door de ploegbazen, pointeurs en meestergasten.

Regeling overloon/inhaalrust

Telkens er een beroep gedaan wordt op de mogelijkheid om van de normale arbeidsduur af te wijken, op basis van het uitvoeren van voorbereidend werk of nawerk, dient er zowel overloon betaald te worden als inhaalrust toegekend te worden. 

Er is overloon verschuldigd van zodra de daggrens van 9 uren wordt overschreden en/of de weekgrens van 40 uren. Tijdens het overwerk betaalt de werkgever enkel het verschuldigde overloon, nl. 50 % tijdens de week of 100 % voor overwerk op een zondag of feestdag. Het normale loon dat betrekking heeft op die uren wordt betaald op het ogenblik van opname van de inhaalrust. 

3. Geldigheidsduur 

Het koninklijk besluit van 23 januari 1986 treedt in werking op 7 februari 1986 en geldt voor onbepaalde duur. 


Historiek
30/03/2006 31/12/2999 070201 Structurele overuren
01/11/1998 29/03/2006 070201 Arbeidsduur : Verre verwijdering van het werk - Voorbereidend werk of nawerk - Wachttijden in de betoncetrales