0701 Arbeidsduur

Paritair (sub-)Comité nr.:
120.00.00-00.00

Bijwerking: 10/11/2021
Geldig vanaf: 01/01/1986

Wekelijkse arbeidsduur:  38 u. gemiddeld op jaarbasis + 4 supplementaire vakantiedagen  (= 37u20 gemiddeld).

Minimale dagelijkse arbeidsduur/per prestatie: 3 uren

Rusttijden: 11 uren (12 uren jonge werknemers)

Pauzes: 15 minuten na 6 uren prestaties (regels jonge werknemers)

Op 25 maart 1983 werd een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de aanwending van de bijkomende loonmatiging voor de tewerkstelling. Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 14 juni 1983 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 juli 1983. Ingevolge deze CAO wordt vanaf 1983 een bijkomende arbeidsduurvermindering toegepast onder de vorm van vier supplementaire vakantiedagen

De bepalingen betreffende deze nieuwe arbeidsduur-vermindering gelden intussen voor onbepaalde duur ingevolge artikel 7 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 februari 1985 betreffende de bevordering van de werkgelegenheid, algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 17 oktober 1985 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 november 1985, zoals gewijzigd door een collectieve arbeidsovereenkomst van 10 februari 1989, algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 12 juli 1989 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 1989.

 

1. Toepassingsgebied

Alle textiel- en breigoedondernemingen die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor de textielnijverheid en het breiwerk, uitgezonderd de ondernemingen Amcel Europe en de nv Fabelta.

2. Wekelijkse arbeidsduur

 

De wekelijkse arbeidsduur bedraagt gemiddeld 38 uur op jaarbasis.

Vanaf het jaar 1983 wordt er een arbeidsduurvermindering doorgevoerd onder vorm van vier supplementaire vakantiedagen:

  • a)    Deze supplementaire vakantiedagen worden berekend in functie van het aantal arbeidsdagen (bezoldigde dagen + vakantiedagen kolom 5d) RSZ staat A) die de werklieden totaliseren in de textielnijverheid in de loop van het voorgaande kalenderjaar (vakantiedienstjaar) en worden toegekend naar rato van 4 supplementaire vakantiedagen voor 260 arbeidsdagen in de 5 dagenweek.
  • b)    Voor de werklieden met onvolledige prestaties wordt het juiste aantal supplementaire vakantiedagen waarop zij recht hebben bekomen door het aantal arbeidsdagen van het vorige jaar te delen door 260 en het quotiënt te vermenigvuldigen met het aantal supplementaire vakantiedagen zoals aangeduid in voormeld litt. a). Het cijfer na het decimaal van 5 tot 9 wordt naar de volgende eenheid afgerond en dit van 1 tot 4 naar de lagere eenheid.

 

De toepassing van onder litt. b) bedoelde formule geeft de volgende tabel :

Arbeidsdagen (5 dagenweek)

 

Supplementaire vakantiedagen

 

 

 

228 dagen en meer

 

4

van 163 tot 227 dagen

 

3

van 98 tot 162 dagen

 

2

van 33 tot 97 dagen

 

1

minder dan 33 dagen

 

-

 

 

 

Voor de omzetting naar de 6-dagenweek wordt het voormeld aantal arbeidsdagen vermenigvuldigd met 1,2.

De supplementaire vakantiedagen worden individueel genomen, rekening houdend met de noodwendigheden van de arbeidsorganisatie en volgens de gebruikelijke procedure op het vlak van het bedrijf.

Aan de werklieden die recht hebben op de supplementaire vakantiedag(en) zoals hierboven aangeduid, wordt door het Vakantiefonds voor de textielnijverheid en het breiwerk "Vacantex" een vergoeding toegekend die gelijk is aan 2 pct. van de brutolonen (aan 100 pct. aangegeven aan de RSZ voor de vier kwartalen van het vorige jaar (vakantiedienstjaar). Deze vergoeding wordt vanaf 1984 aan de rechthebbenden uitgekeerd in de loop van de maand augustus. 

3. Minimale dagelijkse arbeidsduur/per prestatie

 

De duur van elke arbeidsperiode mag niet minder dan 3 uren bedragen.

4. Rusttijden

De werknemers hebben recht op elf opeenvolgende uren (twaalf uren voor jonge werknemers) rust in de loop van elke periode van vierentwintig uur, tussen de stopzetting en de hervatting van de arbeid.

De duur van de rustonderbrekingen voegt zich bij de zondagsrust of de inhaalrust voor de tewerkstelling van een werknemer op zondag, zodat de werknemers een arbeidsonderbreking van 35 opeenvolgende uren genieten.

Er kan worden afgeweken van deze verplichte regels ofwel bij de wet (werken uitgevoerd om het hoofd te bieden aan een voorgevallen of dreigend ongeval, dringende werken aan machines en materiaal, onvoorziene noodzakelijkheid, ezv) ofwel bij een cao die algemeen verbindend werd verklaard.

In dit paritair comité, is er geen afwijking voorzien.

 

5. Pauzes

 

De werknemers mogen zes uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag zes uren overschrijdt, hebben zij recht op een pauze waarvan de duur en de toepassingsmodaliteiten moeten vastgelegd worden hetzij door cao (sectorale of onderneming) hetzij bij KB.

De werknemers mogen zes uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag zes uren overschrijdt, hebben zij recht op een pauze waarvan de duur en de toepassingsmodaliteiten moeten vastgelegd worden hetzij door cao (sectorale of onderneming) hetzij bij KB.

In dit paritair comité werden geen modaliteiten voorzien. Bij gebrek aan cao of KB, hebben dus de werknemers ten minste recht op een kwartier pauze ten laatste op het ogenblik waarop de duur van de prestaties zes uren bereikt.

De jonge werknemers mogen slechts gedurende vierenhalf uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag vierenhalf uur overschrijdt, hebben zij recht op een half uur rust. Wanneer de arbeidstijd zes arbeidsuren per dag overschrijdt, hebben zij recht op één uur rust per dag, waarbij een half uur in één keer moet genomen worden.

 

 

 

 

 


Historiek
01/01/1986 31/12/2050 0701 Arbeidsduur
20/11/1985 31/12/1985 0701 Arbeidsduur