Vervangende feestdagen voor 2016 al vastgelegd?

Van 
75285

Feestdagen die in 2016 samenvallen met een zondag of een andere inactiviteitsdag (meestal een zaterdag) moeten in datzelfde jaar vervangen worden door een dag waarop er in uw onderneming normaal gewerkt wordt. Die vervangingsdagen moeten vóór 15 december 2015 in een ondertekend en gedagtekend bericht aangeplakt worden in de lokalen van uw onderneming.

Wanneer vallen de wettelijke feestdagen?

De feestdagen in 2016 zijn:

Nieuwjaar vrijdag 01/01/2016
Paasmaandag maandag 28/03/2016
Feest van de Arbeid zondag 01/05/2016(*)
O.L.H. Hemelvaart donderdag 05/05/2016
Pinkstermaandag maandag 16/05/2016
Nationale feestdag donderdag 21/07/2016
O.L.V. Hemelvaart maandag 15/08/2016
Allerheiligen dinsdag 01/11/2016
Wapenstilstand vrijdag 11/11/2016
Kerstmis zondag 25/12/2016(*)

 

(*) Voor 2016 zullen zondag 1 mei 2016 (Feest van de Arbeid) en zondag 25 december 2016 (Kerstmis) wellicht voor vervanging in aanmerking komen.

De regionale feestdagen zijn geen wettelijke feestdagen.

Hoe worden de vervangende feestdagen vastgelegd?

Dit kan op drie manieren: ofwel met een sectorale cao, ofwel op ondernemingsvlak (zie verder) ofwel is er niets bepaald en wordt de feestdag vervangen door de eerstvolgende werkdag binnen de onderneming.
De vervanging van de feestdagen kan op het niveau van de sector geregeld zijn door een cao. Die cao wordt dan afgesloten vóór 1 oktober van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de feestdag vervangen wordt en ten laatste op deze dag ter kennis gebracht aan de Minister van Werk. De beslissing moet vervolgens bekrachtigd worden bij koninklijk besluit.

Indien die vervangingsdagen niet sectoraal werden vastgelegd, kan u die ook op ondernemingsvlak vastleggen. Die vastlegging gebeurt via een cascadesysteem:

  • ofwel door de ondernemingsraad;
  • ofwel met een akkoord tussen de werkgever en de vakbondsafvaardiging;
  • ofwel met een collectief akkoord tussen de werkgever en het personeel (waarbij iedere werknemer individueel het akkoord ondertekent);
  • ofwel met een individueel akkoord tussen werkgever en werknemer.

Die vervangingsdagen moeten vóór 15 december van dit jaar in een ondertekend en gedagtekend bericht aangeplakt worden in de lokalen van uw onderneming. Een kopie van dat bericht moet bovendien aan het arbeidsreglement gehecht worden en u moet binnen de acht dagen na de inwerkingtreding een afschrift van dat bericht zenden aan de Sociale Inspectie van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg die bevoegd is voor uw regio.

Indien er op geen enkele van hogervermelde manieren een akkoord werd bereikt, wordt de feestdag vervangen door de eerste dag volgend op de feestdag waarop in de onderneming normaal zou gewerkt worden.
 

Speciale regels voor deeltijdse werknemers

Voor deeltijdse werknemers gelden speciale regels. Deeltijdse werknemers met een vast uurrooster hebben enkel recht op feestdagen die samenvallen met een activiteitsdag. Werken zij onder een variabel uurrooster, dan hebben ze ook recht op de betaling van feestdagen die samenvallen met een inactiviteitsdag (maar geen recht op de opname van die feestdagen).