15 augustus is een feestdag: hoe zit het met werknemers die niet moeten werken die dag?

Van 
85191

Woensdag 15 augustus 2018 is een feestdag. In principe mogen werknemers op die dag niet worden tewerkgesteld maar moeten ze toch betaald worden door hun werkgever. Hoe zit het met werknemers die normaal niet moeten werken op die dag?

  • Deeltijdse werknemers

Of een deeltijdse werknemer loon ontvangt voor die feestdag hangt af van zijn werkrooster.

Als de werknemer een vast werkrooster heeft dan heeft hij recht op loon voor deze feestdag alsof het een dag betreft waarop hij gewoonlijk werkt.  Het loon wordt betaald op basis van het aantal uren dat hij die dag normaal gewerkt zou hebben.

Voorbeeld: Een deeltijdse werknemer heeft het volgende werkrooster: maandag, donderdag en vrijdag van 8 uur tot 16 uur. Hij werkt niet op woensdag 15 augustus 2018 maar zal geen recht op loon hebben voor die feestdag omdat hij gewoonlijk niet werkt op woensdag.

Als de werknemer een variabel werkrooster heeft dan heeft hij recht op loon voor deze feestdag wanneer het een dag betreft die vermeld staat in het werkrooster dat zijn werkgever hem voor die week meedeelde. Het loon wordt betaald op basis van het aantal uren dat hij die dag normaal zou hebben gewerkt.

Als het daarentegen een dag betreft die niet vermeld staat in het werkrooster dat zijn werkgever hem voor die week meedeelde, heeft hij recht op een compenserend loon. Het stemt overeen met het totale loon van de 4 weken die de feestdag voorafgaan, gedeeld door het aantal effectief gewerkte dagen in de onderneming (en niet door de werknemer) tijdens deze periode.

Voorbeeld: De werkgever heeft aan een deeltijdse werknemer met een variabel werkrooster het volgende werkrooster meegedeeld voor de week van 13 tot 17 augustus 2018: maandag, donderdag en vrijdag van 8 uur tot 16 uur. De werknemer wordt geacht niet te werken op woensdag 15 augustus 2018 en heeft voor die dag dan ook geen recht op loon. Hij heeft daarentegen wel recht op een compenserend loon. Hij verdiende € 1.500 bruto tijdens de laatste 4 weken en in die periode waren er 20 gewerkte dagen in de onderneming: 1.500/20 = 75. Hij heeft dus recht op een compenserend loon van € 75 bruto voor woensdag 15 augustus.

  • Werknemers met vakantie

Als deze feestdag tijdens de vakantieperiode van een werknemer valt, behoudt hij zijn hoedanigheid van feestdag en wordt hij als dusdanig betaald. In een dergelijke situatie mag de werkgever 15 augustus niet als een vakantiedag aanrekenen.

Voorbeeld: Een werknemer die gewoonlijk van maandag tot vrijdag werkt, heeft zijn vakantie vastgelegd van maandag 30 juli tot vrijdag 17 augustus 2018. Zijn werkgever mag hem slechts 14 vakantiedagen aanrekenen en geen 15 omdat woensdag 15 augustus 2018 moet worden betaald als een feestdag.

  • Arbeidsongeschikte werknemers

Wanneer een werknemer op woensdag 15 augustus 2018 arbeidsongeschikt is, behoudt hij zijn loon voor deze feestdag voor zover de duurtijd van zijn arbeidsongeschiktheid niet meer dan 30 kalenderdagen voor deze datum bedraagt.

Deze regel is eveneens van toepassing bij moederschapsverlof, arbeidsongeval en "regelmatige" staking.

Voor werknemers van wie de arbeidsovereenkomst geschorst is om een andere reden die in de wet van 3 juli 1978 op de arbeidsovereenkomsten is bepaald (vb.: omstandigheidsverlof, profylactisch verlof, educatief verlof, tijdelijke werkloosheid ...),  is dezelfde regel van toepassing. De termijn van 30 kalenderdagen wordt dan wel tot 14 dagen teruggebracht.

Bij opeenvolging van verschillende schorsingsperiodes van de arbeidsovereenkomst mogen deze periodes niet worden samengeteld om het recht op feestdagen te bepalen. Elke schorsingsoorzaak van de arbeidsovereenkomst doet, al naargelang het geval,  een nieuwe periode van 14 of 30 kalenderdagen ontstaan.

  • Werknemers die de onderneming hebben verlaten

Wanneer een arbeidsovereenkomst vóór 15 augustus werd beëindigd (ongeacht of het een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde duur betreft), moet de werkgever de feestdag aan de werknemer betalen:

  • als deze feestdag binnen 14 kalenderdagen na het einde van de arbeidsovereenkomst valt en wanneer de werknemer zonder onderbreking, die hem kan worden toegeschreven, gedurende een periode van 15 dagen tot 1 maand in dienst van de onderneming is gebleven;
  • als deze feestdag binnen 30 kalenderdagen na het einde van de arbeidsovereenkomst valt en wanneer de werknemer zonder onderbreking, die hem kan worden toegeschreven, gedurende een periode van meer dan 1 maand in dienst van de onderneming is gebleven.

Deze regel is niet van toepassing wanneer de werknemer zelf zijn ontslag geeft (zonder dringende reden in hoofde van de werkgever) of bij ontslag om dringende reden.

In geval van ontslag met betaling van een opzeggingsvergoeding mag het loon voor een feestdag die binnen 14 of 30 kalenderdagen na het einde van de arbeidsovereenkomst valt, worden gecumuleerd met de opzeggingsvergoeding tenzij de werknemer ondertussen door een andere werkgever werd in dienst genomen.