versoepeld scholingsbeding voor knelpuntberoepen

Van 
92360

De voorwaarden voor het sluiten van een scholingsbeding bij het volgen van een opleiding voor een knelpuntberoep werden versoepeld. Het doel is werkgevers aan te moedigen om te investeren in de opleiding van hun werknemers.

Zoals aangekondigd in ons artikel van 16 juli 2018, moest nog een wetsvoorstel worden gestemd om de geldigheidsvoorwaarden van het scholingsbeding te versoepelen. Dit is recent gebeurd. De wet werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op woensdag 31 oktober 2018 en zal 10 dagen na publicatie in werking treden. Dit artikel verduidelijkt de wijzigingen.

1. Principe

Het scholingsbeding is een beding waarbij de werknemer, die gedurende de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst een specifieke vorming volgt op kosten van de werkgever, zich ertoe verbindt om aan deze laatste een gedeelte van de vormingskosten terug te betalen in geval hij de onderneming verlaat vóór het einde van de door de partijen overeengekomen periode.

Bovendien zijn er een aantal limitatieve wettelijke voorwaarden verbonden aan de geldigheid van het scholingsbeding (zie ons artikel van 16 juli 2018).

2. Wat verandert er voor de knelpuntberoepen?

Tot nu toe waren de geldigheidsvoorwaarden nogal strikt en het scholingsbeding was in de praktijk vaak onmogelijk voor talrijke arbeiders, jongeren en bedienden met een lager brutoloon, terwijl het juist deze werknemers zijn die het meeste baat hebben bij dergelijke opleidingen.

Een werkgever mag nu een werknemer wiens opleiding hij in het kader van een scholingsbeding heeft gefinancierd, verbinden, zelfs als zijn jaarinkomen niet het wettelijk vastgestelde minimumbedrag (34.180 euro in 2018) bereikt. De enige voorwaarde is dat het overeengekomen beding betrekking moet hebben op een opleiding voor een beroep of een functie die voorkomt op de lijsten van knelpuntberoepen of moeilijk in te vullen functies van de Gewesten.

3. Lijsten van knelpuntberoepen of moeilijk in te vullen functies van de Gewesten

De lijsten van knelpuntberoepen zijn beschikbaar op de website van de gewestelijke diensten voor arbeidsbemiddeling:

De plaats van tewerkstelling bepaalt welk van deze lijsten van toepassing is.

De Koning heeft de mogelijkheid om via een koninklijk besluit een lijst op te maken die afwijkt van de gewestelijke lijsten. Dat is momenteel nog niet gebeurd.

 

Bron: Wet van 14 oktober 2018 tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten met het oog op de versoepeling van het scholingsbeding en de invoering van een scholingsbeding voor knelpuntberoepen, B.S., 31 oktober 2018.