Economische werkloosheid : extra bijdrage ingeval van overmatig gebruik ervan


61484

Werkgevers die overmatig gebruik maken van het systeem van economische werkloosheid, zullen een responsabiliseringsbijdrage moeten betalen. Deze maatregel was reeds opgenomen in het Regeerakkoord van 1 december 2011 en er was voorzien dat zij nog 14 miljoen euro moest opbrengen voor de begroting van 2012.

De regels omtrent de berekening van deze bijdrage dienen te worden vastgelegd bij een in de Ministerraad overlegd koninklijk besluit in overleg met de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR).

Wij geven u hierna de berekeningsregels mee zoals bepaald in het wetsontwerp. Deze maatregel zal pas definitief in werking treden nadat de wet wordt goedgekeurd en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Van zodra dit het geval is, zullen wij u daarvan op de hoogte brengen.

1. Op wie is deze regeling van toepassing?

Deze regeling geldt voor alle werkgevers van de privésector met uitzondering van de bouwsector.Voor de bouwsector bestaat reeds sinds 1 juli 2005 een specifieke regeling van betaling van een responsabiliseringsbijdrage bij overschrijding van een aantal dagen economische werkloosheid die voorlopig behouden blijft.

Met deze regeling wordt enkel de economische werkloosheid van arbeiders en leerlingen geviseerd en niet de tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis en slecht weer van arbeiders, noch de economische werkloosheid voor bedienden.

2. Over welke referteperiode wordt de bijdrage berekend?

Als referteperiode voor de berekening van de bijdrage wordt het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar van inning van de bijdragegenomen.

3. Hoe wordt het bedrag berekend?

Volgende formule wordt gebruikt voor de berekening van de bijdrage:

[(a – b) + (a – c) + (a – d) + (a – e) + (a –f)] x n

Waarbij:

  • a = het totale aantal dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge werkgebrek die door de werkgever voor elke arbeider of leerling tijdens de referteperiode werd aangegeven.
  • b = 110
  • c = 130
  • d = 150
  • e = 170
  • f = 200
  • n = een forfaitair bedrag dat 20 EUR bedraagt

Voorbeeld:

Een werkgever heeft een werknemer 150 dagen economisch werkloos gesteld tijdens 2012. De responsabiliseringsbijdrage bedraagt in dit geval:

[(150 – 110) + (150 – 130)] x 20 = [40 + 20] x 20 = 60 x 20 = 1.200 € voor 2012.

Volgens deze formule is er dus geen responsabiliseringsbijdrage verschuldigd beneden de 110 dagen economische werkloosheid tijdens het voorgaande kalenderjaar.

Een in de Ministerraad overlegd koninklijk besluit genomen op voorstel of na advies van de NAR kan de parameters van deze formule wijzigen en bepalen hoe de bijdrage moet worden berekend voor voltijdse werknemers met een arbeidsregeling van minder dan 5 dagen per week.

4. Zijn er ook uitzonderingen voorzien op deze regeling?

Het wetsontwerp voorziet in 2 uitzonderingen:

  • voor sectoren in een economische risicosituatie: bij een in de Ministerraad overlegd koninklijk besluit, genomen op voorstel of  na advies van het bevoegde paritaire comité, kan in een tijdelijke vrijstelling van de bijdrage worden voorzien voor sectoren in een economische risicosituatie. Voorlopig is nog niet gedefinieerd wat onder dit begrip moet worden verstaan;
  • voor ondernemingen in moeilijkheden: het betreft ondernemingen die als zijnde in moeilijkheden werden erkend in het kader van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag. De Minister van Werk kan na advies van de “adviescommissie  Brugpensioen” beslissen om de bijdrage voor deze ondernemingen te halveren voor het jaar van erkenning en eventueel ook voor het volgende jaar.

5. Wanneer wordt deze bijdrage geïnd?

De responsabiliseringsbijdrage zal eenmaal per jaar worden geïnd door de RSZ. Wanneer zij concreet in 2013 zal worden geïnd voor het kalenderjaar 2012, staat momenteel nog niet vast. De betrokken ondernemingen zullen zich alleszins nog in de loop van dit jaar aan een debetbericht kunnen verwachten.