Tijdelijke werkloosheid om economische redenen: voortaan stageperiode te vervullen voor het recht op werkloosheidsuitkeringen!

Van 
81155

Tot 1 oktober 2016 bestonden er geen toelaatbaarheidsvoorwaarden voor het recht op werkloosheidsuitkeringen bij tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Voortaan moeten de betrokken werknemers aan dezelfde toelaatbaarheidsvoorwaarden voldoen als volledig werklozen.

Vanaf 1 oktober 2016 moet de werknemer die tijdelijk werkloos is om economische redenen een van de volgende voorwaarden vervullen om recht te hebben op uitkeringen tijdelijke werkloosheid:

  • ofwel, afhankelijk van zijn leeftijd, een bepaald aantal arbeidsdagen in loondienst bewijzen  gedurende een bepaalde periode die onmiddellijk aan de uitkeringsaanvraag voorafgaat :
Leeftijd Te bewijzen minimum aantal arbeidsdagen in loondienst en referteperiode
Jonger dan 36 jaar
  • ofwel 312 dagen gedurende de 21 maanden voorafgaand aan uw aanvraag;
  • ofwel 468 dagen gedurende de 33 maanden voorafgaand aan uw aanvraag
  • ofwel 624 arbeidsdagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag.
Van 36 tot 49 jaar
  • ofwel 468 dagen gedurende de 33 maanden voorafgaand aan uw aanvraag;
  • ofwel 624 arbeidsdagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag;
  • ofwel 234 dagen tijdens de 33 maanden + 1.560 dagen tijdens de 10 jaar die voorafgaan aan deze 33 maanden;
  • ofwel 312 dagen tijdens de 33 maanden + voor elke dag die ontbreekt om tot 468 dagen te komen, 8 dagen tijdens de 10 jaar die deze 33 maanden voorafgaan.
Vanaf 50 jaar
  • ofwel 624 dagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag;
  • ofwel 312 dagen tijdens de 42 maanden die uw aanvraag voorafgaan en 1560 dagen tijdens de 10 jaar die deze 42 maanden voorafgaan;
  • ofwel 416 dagen tijdens de 42 maanden + voor elke dag die ontbreekt om tot 624 dagen te komen, 8 dagen tijdens de 10 jaar die deze 42 maanden voorafgaan.
  • ofwel aan de voorwaarden voldoen om recht te hebben op inschakelingsuitkeringen;
  • ofwel in de loop van de drie jaar die de uitkeringsaanvraag voorafgaan, voor minstens één dag een uitkering volledige werkloosheid, een inschakelingsuitkering of een uitkering tijdelijke werkloosheid hebben ontvangen waarvoor werd vastgesteld dat hij aan de   wachttijdvoorwaarden voldeed.

Er zijn twee uitzonderingen ! 

Werknemers die in de loop van de drie jaar die de uitkeringsaanvraag voorafgaan  bij een bepaalde werkgever voor minstens één dag uitkeringen tijdelijke werkloosheid hebben ontvangen, zijn vrijgesteld van wachttijd op voorwaarde dat zij op 30 september 2016 bij deze werkgever in dienst waren en zij op die datum uitkeringen tijdelijke werkloosheid hadden kunnen genieten.   

De tweede uitzondering heeft betrekking op leerlingen die onmiddellijk recht hebben op uitkeringen tijdelijke werkloosheid.

Hoe zit het met de andere gevallen van tijdelijke werkloosheid ?

De wijziging van de werkloosheidsreglementering heeft enkel betrekking op tijdelijke werkloosheid om economisch redenen en is niet van toepassing voor andere gevallen van tijdelijke werkloosheid (slecht weer, overmacht, ...).

In deze andere gevallen blijven de tijdelijk werklozen vrijgesteld van wachttijd.

Welke gevolgen heeft deze wijziging voor de werkgevers ?  

Het recht op uitkeringen tijdelijke werkloosheid is onafhankelijk van de mogelijkheid voor de werkgever om de arbeidsovereenkomst van zijn werknemers om economische redenen te schorsen.

Door deze wijziging riskeren sommige werknemers die economisch werkloos zijn geen uitkeringen tijdelijke werkloosheid te krijgen en dit, onafhankelijk van de wil van de werkgever.

Wat met de toeslag die de werkgever in dergelijk geval moet betalen ?  

De vraag of in dergelijk geval aan de betrokken werknemers nog een toeslag van 2€ of een gelijkwaardig voordeel overeengekomen op ondernemings- of sectoraal vlak moet betaald worden, werd voorgelegd aan de FOD WASO. Wij houden u op de hoogte ervan.