Tijdelijke werkloosheid: wat met arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur en nieuwe arbeidsovereenkomsten?


99983

 

De arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur van een van uw werknemers loopt weldra af maar u wenst de samenwerking verder te zetten. Het is eveneens mogelijk dat u reeds een arbeidsovereenkomst ondertekende die nog niet aanving. Kunt u een beroep doen op tijdelijke werkloosheid? 

Op 1 april herzag de minister van Werk het standpunt over nog niet aangevangen ondertekende arbeidsovereenkomsten en over opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur. We lichten het hieronder toe.

1. Kunt u tijdelijke werkloosheid aangeven voor een overeenkomst die al ondertekend is doch  nog niet aanving?

Men dient twee situaties te onderscheiden.

Het is mogelijk dat een werknemer van werk wilde veranderen. Hij ondertekent een arbeidsovereenkomst vóór de coronacrisis. Hij geeft zijn ontslag en presteert een opzeggingsperiode. Het einde van zijn opzeggingsperiode valt echter samen met de periode van lockdown. Van uw kant bent u niet in staat om deze nieuwe werknemer tewerk te stellen.

Op 1 april besliste de minister van Werk dat het mogelijk is om tijdelijk werkloosheid aan te vragen in een dergelijke situatie. Hierbij is wel vereist dat de partijen bij de arbeidsovereenkomst te goeder trouw zijn.

Anders geformuleerd: de partijen mogen de arbeidsovereenkomst niet hebben gesloten op een ogenblik waarop reeds vaststond dat het begin van uitvoering in principe niet meer mogelijk was wegens de coronacrisis.

Daarentegen kan tijdelijke werkloosheid voor arbeidsovereenkomsten die na 13 maart 2020 werden gesloten enkel worden aanvaard als de volgende voorwaarden cumulatief vervuld zijn:

  • de indiensttreding is nodig om bedrijfsorganisatorische redenen (bijvoorbeeld ter vervanging van een werknemer die een onontbeerlijke schakel is om de werking van de onderneming te verzekeren);
  • in de onderneming wordt op regelmatige basis nog gedeeltelijk gewerkt (men werkt bijvoorbeeld nog regelmatig twee dagen per week).

Uiteraard mogen arbeidsovereenkomsten in geen geval geantidateerd worden!

De RVA zal hierop controles uitvoeren. Aan werkgevers en werknemers wordt gevraagd de nodige stukken bij te houden die hun goede trouw aantonen. Een Dimona-aangifte die vóór de datum van 13 maart 2020 werd verricht betreffende een toekomstige tewerkstelling, kan als een bewijs van goede trouw gelden.

2. Kunt u tijdelijke werkloosheid aangeven voor een werknemer wiens de arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur werd ‘verlengd’?

In principe kunnen, onder bepaalde voorwaarden, opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur worden gesloten.

Voor meer informatie over de vereiste voorwaarden kunt u ons artikel raadplegen.

Wanneer opeenvolgende overeenkomsten voor bepaalde duur geldig werden gesloten, kan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden aangevraagd indien:

  • de arbeidsovereenkomst voor bepaalde werd aangevat vóór 14 maart 2020,
  • nadien afloopt,
  • maar aansluitend wordt verlengd,
  • en wordt aangetoond dat de intentie om te verlengen al bestond.

Dit principe geldt ook als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur wordt gevolgd door een vaste indienstneming met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur.

3. Wat met ‘verlengde‘ vervangingsovereenkomsten?

U kunt gebruikmaken van een vervangingsovereenkomst, bijvoorbeeld ter vervanging van een zieke werknemer, een werknemer in moederschapsverlof,... U kunt dan een werknemer in dienst nemen met één of meer vervangingsovereenkomsten waarvan de totale duur niet langer mag zijn dan twee jaar in principe.

Het is mogelijk tijdelijke werkloosheid aan te vragen als de vervangingsovereenkomst reeds effectief aanving vóór 14 maart 2020.

Is de vervangen werknemer langer afwezig dan voorzien (zijn arbeidsongeschiktheid wordt bijvoorbeeld verlengd), dan kan de werknemer die hem vervangt verder tijdelijk werkloos worden gesteld tijdens deze ‘verlengde’ periode van de vervangingsovereenkomst.

Dit principe geldt eveneens als de vervangingsovereenkomst wordt gevolgd door een vaste indienstneming met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur.

Meer informatie over de impact van het coronavirus op uw onderneming kunt in onze Dossier Coronavirus Covid-19 terugvinden.