Acties van de 'gele hesjes': Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht?

Van 
92564

De RVA deelt mee onder welke voorwaarden de werkgever tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan inroepen als een werknemer wegens een actie van de 'gele hesjes' het werk niet kan aanvatten of uitvoeren.

De 'gele hesjes'  (overgewaaid uit Frankrijk) protesteren al enkele dagen tegen de hoge brandstofprijzen in ons land. De gele hesjes noemen zichzelf ontevreden burgers die op vreedzame wijze actie voeren door brandstofdepots, wegen, industrieterreinen…. te blokkeren.

De RVA deelt in een communicatie mee onder welke voorwaarden de werkgever een tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan inroepen wanneer een werknemer zijn werk niet kan aanvatten of uitvoeren ingevolge deze acties.

1. Werknemers die door een actie van de gele hestjes (blokkering van de weg) niet op het werk geraken.

De werknemer die zich normaal naar het werk heeft begeven en niet op het werk aankomt ten gevolge van een oorzaak die hem is overkomen op de weg naar het werk en die onafhankelijk is van zijn wil, heeft recht op gewaarborgd  dagloon (artikel 27, 1° van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten). Hieruit volgt dat wanneer een werknemer niet op het werk is geraakt ten gevolge van een actie van de gele hesjes, voor die dag recht heeft op gewaarborgd dagloon. Bijgevolg kan er voor deze dag geen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden aangevraagd.

2. Werknemers die door een actie van de gele hestjes (blokkering van een industrieterrein, bevoorradingsdepot voor tankstations….) hun werk niet kunnen aanvatten.

Werknemers die door een oorzaak onafhankelijk van hun wil, de arbeid niet kunnen aanvatten wanneer zij zich normaal naar het werk hebben begeven, hebben ook recht op gewaarborgd dagloon (artikel 27, 2° van de wet op de arbeidsovereenkomsten). Deze bepaling geldt niet ingeval van staking. Aangezien de acties van de gele hesjes niet als een staking wordt beschouwd maar als een losse protestactie van individuele burgers, hebben de werknemers die ten gevolge van een blokkering van een industrieterrein of een bevoorradingsdepot, hun werk niet kunnen aanvatten, eveneens recht op gewaarborgd dagloon. Zij kunnen voor deze dag niet tijdelijk  werkloos worden gesteld ingevolge overmacht.

3. Werknemers met een rijdend beroep (taxichauffeurs, vrachtwegenchauffeurs….) die door een gebrek aan brandstof niet kunnen werken ten gevolge van een actie van de gele hesjes.

Indien werknemers met een rijdend beroep, door gebrek aan brandstof niet kunnen werken aangezien tankstations geen benzine meer hebben ten gevolge van een blokkering van bevooradingsdepots door de gele hesjes, kan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden aangevraagd indien aan alle voorwaarden van overmacht voldaan is.

Uit het ingediende dossier moet de totale onmogelijkheid tot werken blijken. Loutere problemen met de bevoorrading volstaan dus niet.  Zo moet aangetoond worden dat bepaalde tankstations effectief gesloten waren wegens gebrek aan brandstof en dat de werknemer zich ook niet bij andere tankstations heeft kunnen bevoorraden.  Ook hier geldt het principe dat voor de begonnen arbeidsdag er recht is op gewaarborgd dagloon in toepassing van voormeld artikel 27 van de wet op de arbeidsovereenkomsten.

4. Werknemers, tewerkgesteld in tankstations, die gesloten zijn door gebrek aan brandstof

Werknemers die niet kunnen werken doordat tankstations gesloten zijn wegens gebrek aan brandstof, kunnen tijdelijk werkloos gesteld worden wegens overmacht, indien uit het ingediende dossier duidelijk de onmogelijkheid tot werken wordt aangetoond.