Economische werkloosheid: Niet meer mogelijk bij uitbesteding van het werk aan derden!

Van 
87779

De regering heeft de voorwaarden verstrengd om beroep te kunnen doen op tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Het is voortaan verboden om het werk uit te besteden aan derden.

Werkloosheid om economische redenen

Mits naleving van een reeks voorwaarden kan de werkgever de arbeidsovereenkomst schorsen als er om economische redenen geen werk is in de onderneming. De betrokken werknemer ontvangt dan tijdelijk werkloosheidsuitkeringen.

Het gebrek aan werk moet onafhankelijk zijn van de wil van de werkgever

De regelgeving verstrengt nu de voorwaarden om beroep te kunnen doen op  economische werkloosheid. De wet vermeldt uitdrukkelijk dat het gebrek aan werk onafhankelijk van de wil van de werkgever moet zijn.

Deze voorwaarde is niet vervuld als de werkgever een deel van het werk dat door de werknemers in economische werkloosheid had kunnen worden uitgevoerd, uitbesteedt aan derden.

In de kennisgeving van de werkloosheid aan de werknemers en in de kennisgeving aan de RVA moet de werkgever verklaren dat hij deze voorwaarde naleeft en dat het gebrek aan werk niet te wijten is aan uitbesteding.

Deze maatregel geldt zowel voor arbeiders als voor bedienden.

Sanctie

Als het gebrek aan werk te wijten is aan uitbesteding moet de werkgever gewaarborgd loon betalen voor de dagen dat hij het werk dat normaal door de betrokken werknemers wordt uitgevoerd, heeft uitbesteed.

 

Deze maatregel treedt in werking op 15 februari 2018.

 

Bron:

Wet van 15 januari 2018 houdende diverse bepalingen inzake werk, artikelen 8 tot 10, B.S. 5 februari 2018.