280102 Tijdskrediet met motief - Beschutte werplaatsen

Paritair (sub-)Comité nr.:
327.01.00-00.00

Bijwerking: 19/04/2017
Geldig vanaf: 01/01/2002
Geldig tot: 31/05/2013

Het tijdskrediet moet voorzien zijn door een sectorale of ondernemings-cao. Deze cao moet eveneens de mogelijke duur van het recht op voltijds of halftijds tijdskrediet bepalen voor de volgende motieven:

NB : Indien er vóór 01.09.2012 een sectorale of ondernemings-cao is gesloten om het recht op het voltijdse of 1/2-tijdse tijdskrediet uit te breiden tot meer dan een jaar, maakt deze cao het mogelijk om het bijkomende recht op het voltijdse of het 1/2-tijdse tijdskrediet omwille van de voormelde motieven te bekomen, zonder de maximumtermijn van 36 of 48 maanden te overschrijden.

Pas op :

In deze sector werd dergelijke collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst die gesloten werd in het kader van het oude regime van tijdskrediet moet gelezen worden in het licht van het nieuw regime van tijdskrediet.

Wij verklaren ons nader.

De CAO nr. 77bis van 19 december 2001 voorzag in de mogelijkheid voor sectoren en ondernemingen om het recht op voltijds of halftijds tijdskrediet te verlengen van 1 tot maximum 5 jaar.

De CAO nr. 103 vervangt deze mogelijkheid door de mogelijkheid om bovenop de 12 maanden tijdskrediet zonder motief  36 maanden voltijds of halftijds tijdskrediet met motief op te nemen.

De werknemers die nog in het stelsel van de CAO nr. 77bis rechten uitoefenen en degene die voor 1 september 2012 hun recht op tijdskrediet of loopbaanvermindering hebben aangevraagd, blijven onder de toepassing van de oude CAO nr. 77bis.

De nieuwe aanvragen en de verlengingsaanvragen waarvan de werkgever in kennis werd gesteld na 1 september 2012, vallen onder toepassing van deze nieuwe CAO nr. 103. De werknemer heeft dus overeenkomstig deze CAO recht op 12 maanden tijdskrediet zonder motief en zal van een bijkomend recht van 36 maanden tijdskrediet met motief kunnen genieten, indien er binnen de sector of de onderneming een CAO bestaat die dit recht ook toelaat.

De CAO’s die op ondernemingsniveau en sectoraal niveau  gesloten werden voor de inwerkingtreding van de CAO nr. 103 blijven gelden. De verlenging die hierin werd voorzien op basis van de CAO nr. 77bis, zal echter gelezen moeten worden in het licht van de nieuwe CAO nr. 103 :

Het tijdskrediet moet voorzien zijn door een sectorale of ondernemings-cao. Deze cao moet eveneens de mogelijke duur van het recht op voltijds of halftijds tijdskrediet bepalen voor de volgende motieven:

Pas op :

In deze sector werd dergelijke collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten.

NB : Indien er vóór 01.09.2012 een sectorale of ondernemings-cao is gesloten om het recht op het voltijdse of 1/2-tijdse tijdskrediet uit te breiden tot meer dan een jaar, maakt deze cao het mogelijk om het bijkomende recht op het voltijdse of het 1/2-tijdse tijdskrediet omwille van de voormelde motieven te bekomen, zonder de maximumtermijn van 36 of 51 maanden te overschrijden.

Voor de reglementering inzake tijdskrediet verwijzen wij u naar onze brochure.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de Beschutte Werkplaatsen die erkend zijn door het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap, door de "Agence Wallonne pour l'intégration des personnes handicapées”, door de "Commission Communautaire française" en door de "Dienststelle fur personen mit behinderung" die ressorteren onder het paritair comité van de Beschutte Werkplaatsen en Sociale Werkplaatsen en op de door hen tewerkgestelde werknemers.

Onder werknemers wordt verstaan, het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Artikel 2

De ondertekenende partijen verwijzen naar de CAO nr. 77 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking gesloten op 14 februari 2001 in de Nationale Arbeidsraad (NAR), naar het advies nr. 1339 van de Nationale Arbeidsraad uitgebracht op 14 februari 2001, naar de wet betreffende de verzoening van werkgelegenheid en kwaliteit van leven van 10 augustus 2001 (BS 15 september 2001) en naar de in dit verband nog op federaal uit te werken réglementaire omkadering.

Artikel 3

In toepassing van artikel 3 paragraaf 2 van de hogervermelde CAO nr. 77 van de NAR komen de ondertekenende partijen overeen om de mogelijkheden inzake het opnemen van het recht op een tijdskrediet uit te breiden tot 3 jaar berekend over de gehele loopbaan. De verlenging naar 5 jaar, berekend over de gehele loopbaan, is mogelijk mits het afsluiten van een collectieve Arbeidsovereenkomst op ondernemingsniveau.

Na het eerste jaar moet het opnemen van tijdskrediet gebeuren in volle jaren. Teneinde verdringingseffecten ten opzichte van nieuwe aanvragen te vermijden wordt het opnemen van tijdskrediet voor langer dan 1 jaar het voorwerp van overleg binnen de onderneming.

Artikel 4

Het recht op l/5de loopbaanvermindering

Afdeling 2 van de CAO nr. 77 van 14 februari 2001 regelt de modaliteiten van het recht op l/5de loopbaanvermindering.

De vermindering bedraagt 1/5 e van de voltijdse contractuele arbeidsduur, waarbij de vorm (volle of halve dagen) wordt geregeld op ondernemingsniveau. Indien er geen akkoord is op ondernemingsniveau wordt de vermindering opgenomen in volle dagen.

Voor de werknemers die tewerkgesteld zijn in ploegenstelsels, en arbeidscycli of in arbeidsregelingen die gespreid zijn over meer dan 5 dagen, wordt uitdrukkelijk overeengekomen dat het recht op de l/5de loopbaanvermindering gelijkwaardig kan worden opgenomen in de vorm van de vermindering met l/5de van de gemiddelde arbeidsduur.

Artikel 5

§1. De ondertekenende partijen komen overeen om de in artikel 15 van de CAO nr. 77 van de NAR voorzien organisatieregels te behouden. In alle ondernemingen zullen de uit te werken voorkeursregeling en planning, het voorwerp uitmaken van een overleg in de ondernemingsraad en/of in het comité Preventie en Bescherming en/of de syndicale afvaardiging.

§2. Er zal op het niveau van de onderneming steeds gestreefd worden naar een billijk evenwicht tussen de verschillende systemen van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking.

§3. Voor de directiefuncties en de functies van niveau 1 en 2 zoals omschreven in de CAO 21 november 1997 (Région Wallonne en Vlaamse Gemeenschap) is voor de toekenning van het recht op tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, de toestemming van de werkgever vereist.

§4. Voor de Beschutte werkplaatsen erkend door de COCOF, de goedkeuring van de werkgever is aanvaard voor de toestemming van tijdskrediet, inzake loopbaanvermindering en van vermindering van de prestaties tot halftijds wanneer het gaat over functies voorzien in Hoofdstuk I " directiepersoneel " en de functies voorzien in de barema's 15 en 16 in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 november 2001.

§5. Voor de beschutte werkplaatsen erkend door de " Dienststelle fur personen mit behinderung " is de goedkeuring vereist van de werkgever inzake tijdskrediet, vermindering van de loopbaan en vermindering van prestaties voor halftijdswerk wanneer het gaat over functies vervat in de categorieën 12, 13, 14 zoals bepaald in hoofdstuk III, artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 november 2001. Wat betreft de catégorie 11, zoals bepaald in hoofdstuk III, artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 november 2001 beschikt de werkgever over 6 maanden, te rekenen vanaf de aanvraag, om een positief antwoord te geven.

Artikel 6

Voor de werkgevers en werknemers die erkend zijn door de "Agence Wallonne pour l'intégration des personnes handicapées", de "Commission Communautaire française" of de "Dienststelle fur personen mit behinderung" worden de sociale partners uitgenodigd om op het vlak van de onderneming de manier van verdeling van het arbeidsvolume te onderzoeken in het kader van het tijdskrediet.

Artikel 7

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2002 en is gesloten voor onbepaalde duur. Zij kan door elk van de partij en opgezegd worden mits een opzeggingstermijn van 6 maanden gericht bij een ter post aangetekend schrijven aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en sociale werkplaatsen.

1. Verhoging tot 3 jaar van de maximale duur van het tijdskrediet

1.1. Herinnering van de interprofessionele regeling:

De CAO nr 77 bis bepaalt de duur van uitoefening van het recht op tijdskrediet sensu stricto (d.w.z. hetzij een volledige schorsing van de arbeidsprestaties, hetzij een vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking).

Deze duur is gelijk aan een minimumperiode van 3 maanden en aan een maximumperiode van een jaar.

1.2.  Afwijkende regeling in het PC 327.01 voor de beschutte werkplaatsen

De CAO nr 77 bis laat de paritair comités toe om bij CAO de duur van uitoefening van het recht op tijdskrediet te verlengen zonder dat het over de gehele loopbaan meer dan 5 jaar mag bedragen.

Het paritair comité 327.01 heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid door te voorzien dat de maximale duur van het tijdskrediet onder de vorm van een volledige schorsing van de arbeidsprestaties of onder de vorm van een vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking tot 3 jaar over de gehele loopbaan verlengd wordt.

De verlenging naar 5 jaar, berekend over de gehele loopbaan, is mogelijk mits het afsluiten van een collectieve Arbeidsovereenkomst op ondernemingsniveau.

Opgelet: zie opmerking hierboven over CAO nr 103 van de NAR!

2.     Toestemming van de werkgever vereist voor bepaalde functies

Voor de directiefuncties en de functies van niveau 1 en 2 zoals omschreven in de CAO 21 november 1997 (Région Wallonne en Vlaamse Gemeenschap) is voor de toekenning van het recht op tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, de toestemming van de werkgever vereist.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
11/12/2001
Registratienr
62496
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
05/04/2002
Registratiedatum
14/05/2002
Onderwerp
tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking
BS Bericht van neerlegging
24/05/2002
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/09/2003
Gepubliceerd in het B.St. van
22/10/2003
Keywords
TIJDSKREDIET/LOOPBAANVERMINDERING, LANDINGSBANEN

Historiek
01/01/2019 31/12/2050 280102 Tijdskrediet met motief - Beschutte werkplaatsen
01/01/2018 31/12/2018 280102 2802 Tijdskrediet in de beschutte werkplaatsen
01/06/2013 31/12/2017 280102 2802 Tijdskrediet in de beschutte werkplaatsen
01/01/2002 31/05/2013 280102 Tijdskrediet met motief - Beschutte werplaatsen