040101 Loonvoorwaarden (nieuwe statuten)

Paritair (sub-)Comité nr.:
326.00.00-00.00

Bijwerking: 19/09/2022
Geldig vanaf: 01/01/2021

De loonvoorwaarden (regels, bedragen en premies) worden in het hoofdstuk omschreven.

De loonvoorwaarden van toepassing in het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf vloeien voort uit een combinatie van de volgende teksten:

  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003 betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden (nr 72104/CO/326);
  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 2 december 2021 betreffende de sociale programmatie (nr. 167872/CO/326).

1. CAO van 29/09/2003

1.1. Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf evenals op de gebaremiseerde werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk, in dienst getreden op 1 januari 2002 of een later datum. 
Onder "gebaremiseerde werknemer" wordt verstaan: de werknemer op wie het in deze collectieve arbeidsovereenkomst opgenomen kwalificatie- en barema bezoldigingsysteem van toepassing is.
De werknemers waarop de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 december 2003 betreffende de waarborg van de rechten van de werknemers van de bedrijfstak elektriciteit en gas, van toepassing is, zijn uitgesloten van de toepassing van de deze collectieve arbeidsovereenkomst.

1.2. Bezoldiging

1.2.1. Maandloon

Het maandloon wordt bepaald op basis van de in bijlage 1 gevoegde weddenschaal en is in euro uitgedrukt; (indexcoëfficiënt = 1 - basis gezondheidsindex 1996).
De loonschalen hebben een minimumloon, "norm" en een maximumloon "norm+";
Het maandloon van de werknemer wordt bepaald door:

  • de kwalificatie van de functie gebaseerd op de inhoud van de functie en de vereiste competenties nodig voor uitvoering van de functie. Deze kwalificatie bepaalt de indeling in één van de loonschijven.
  • de "baremische" anciënniteit in de onderneming. Op basis van vroeger verworven ervaring in andere ondernemingen kan deze anciënniteit worden opgetrokken bij aanwerving of na de proefperiode; De toekenning van de jaarlijkse anciënniteitsverhoging is ambtshalve verworven volgens de "norm".
  • de uitoefening van zijn functie. Bij normale uitoefening van de functie wordt in het barema het minimumloon "norm" vastgesteld in functie van de anciënniteit. Het barema bij de uitoefening van de functie volgens de "norm" en de individuele loonevolutie bij "norm+" uitoefening van de functie bevinden zich in de hoger genoemde bijlage 1.

1.2.2. Maandelijks uurloon

Het maandelijks uurloon is gelijk aan het maandloon gedeeld door het gemiddelde aantal uren die maandelijks gepresteerd worden, te weten, 165,3 uren. De berekeningsformule is als volgt vastgelegd:

                                                                  (52weken x 38u) + 1 dag = 165,3 uren

                                                                                   12

1.2.3. Kwalificatie van de functies

De kwalificatie van de functies geschiedt volgens de regels vastgesteld door de paritair samengestelde "kwalificatiecommissie voor de bedienden van de gas- en elektriciteitsbedrijven", voorzien door het Paritair Comité voor het gas en elektriciteit. Zij is bevoegd voor aile aangelegenheden betreffende de principes en de methode van kwalificatie.

De procedure en de toepassingsmodaliteiten van de  kwalificatiemethode uitgewerkt door de "kwalificatiecommissie"  en de "nationale jury" zijn van toepassing.

De kwalificatie van de functies gebeurt op basis van de 14 vermelde klassen in de hoger genoemde loonschaal.

Zolang het huidige classificatiesysteem van toepassing blijft, worden de functies gerangschikt in 8 overeenstemmende betalingsschijven, als volgt:

  • in klas 1 en 2 worden betaald in de schijf A
  • in klas 3 en 4 worden betaald in de schijf B
  • in klas 5 en 6 worden betaald in de schijf C
  • in klas 7 worden betaald in de schijf D
  • in klas 8 worden betaald in de schijf E
  • in klas 9 worden betaald in de schijf F
  • in klas 10 worden betaald in de schijf G
  • in klas 11 tot 14 worden betaald in de schijf H

Opmerking: krachtens een collectieve arbeidsovereenkomst van 30/6/2005, met ingang van 1 september 2005, wordt de schijf "H" van de classificatiesysteem in twee reeksen verdeeld, namelijk de schijf HA voor de functies van klasse 13 en 14 en schijf HB voor de functies van klasse 11 en 12.

Indien in het paritair comité zou beslist worden tot invoering van een nieuw classificatiesysteem, dan worden de functies:

  • gerangschikt met een gespecialiseerd organisme, volgens de conventioneel vastgelegde modaliteiten;
  • uitbetaald in de overeenstemmende weddenschaal A tot H en de vastgelegde vork voor iedere klasse.

1.2.4. Indexering van de lonen

De lonen vastgesteld in de weddenschaal worden gekoppeld aan de schommelingen van het viermaandelijks gemiddelde van de gezondheidsindex, dat op het einde van elke maand in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt en stemt overeen met het peil 108,97 van de viermaandelijkse gezondheidsindex (basis 1996 = 100) van september 2001.

De lonen worden aangepast bij stijging - en in geval van daling met vrijwaring van één maand - op de eerste dag van de maand volgend op de maand waarop het  indexcijfer der consumptieprijzen betrekking heeft, door toepassing van een vermenigvuldigingscoëfficiënt voor indexering, die overeenstemt met het door dit indexcijfer bereikte peil.

1.2.5. Betaling

De laatste werkdag van de lopende maand van prestatie, of de voorafgaande werkdag indien de laatste werkdag op een zondag of op een feestdag valt, wordt het normale maandloon en eventuele meerprestaties van de betrokken werknemer uitbetaald. De rechtzetting op basis van laattijdig ingevoerde elementen geschiedt op de laatste werkdag van de volgende maand.

1.2.6. Aanstelling in een functie van lagere kwalificatie

Een werknemer die aangesteld wordt in een lager gekwalificeerde functie, behoudt het loon van de hogere functie, indien de aanstelling in de lager gekwalificeerde functie het gevolg is van:

  1. een fusie van ondernemingen;

  2. een administratieve reorganisatie, beslist door de onderneming;

  3. een vermindering van de bekwaamheid als werknemer ten gevolge van een arbeidsongeval of van een beroepsziekte voorkomend op de wettelijke lijst of erkend door het Fonds voor Beroepsziekten.

1.2.7. Tijdelijke vervanging van een werknemer behorende tot een hogere salarisschijf

Onder "tijdelijke vervanging" verstaat men uitsluitend de volledige en werkelijke vervanging van een werknemer, behorende tot een hogere weddenschijf, die tijdelijk verhinderd is zijn functie uit te oefenen.

De vervanger moet uitdrukkelijk en nominatief aangewezen zijn door een hiërarchisch meerdere.

Om ter gelegenheid van een tijdelijke vervanging aanspraak te kunnen maken op het aanvullend loon bepaald hieronder, moet de vervanger bij wijze van proef tijdelijke vervangingen vervuld hebben gedurende een totaal van ten minste dertig werkdagen, gespreid over een periode van drie opeenvolgende kalenderjaren.

De vervangingen tijdens vakantieperioden komen niet in aanmerking voor de berekening van de dertig dagen.

Het aanvullend loon voor tijdelijke vervanging wordt verkregen per volledige vervangingsdag. Dit aanvullend loon is het verschil, op dagelijkse basis, tussen het werkelijke loon van de vervanger en het loon in de hogere weddenschijf overeenkomstig de anciënniteit van de vervanger aan de "norm".

Indien de tijdelijke vervanging een ononderbroken periode van 1 jaar bereikt wordt op dat ogenblik een beslissing genomen.

2. CAO van 02/12/2021

Voor de werknemers NAV onder arbeidsovereenkomst op 01.12.2021 en ongeacht elke impact van performance management of promotie wordt een recurrente verhoging van 0,4% toegekend vanaf 01.01.2021 op de sectorale en ondernemingsbarema's en op het reële, individuele maandloon dat van kracht is (met inbegrip van de werknemers in het eerste jaar van waarborg van inkomen volgens de RIZIV-teller ).

De sectorale en ondernemingsbarema's verhoogd met 0,4% zijn eveneens van toepassing op aanwervingen die plaatsvinden vanaf 01.01.2021.

Paritaire commentaar: voor de werknemers onder arbeidsovereenkomst op 01.12.2021, worden de lonen en overlonen betaald vanaf 2021 herberekend (met inbegrip van de vergoedingen die gebaseerd zijn op het loon) voor de periode waarin de werknemer in de loop van 2021 in dienst was van de werkgever waarmee de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft op 01.12.2021.

Uitzondering: de eindafrekeningen in het kader van een sectorale vervroegde uitstap worden niet herberekend. De lonen en overlonen die betrekking hebben op de periode tussen 01.01.2021 en de datum van vervroegde uitstap worden daarentegen wel herberekend.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
02/12/2021
Registratienr
168872
Geldig van
01/01/2021
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
07/12/2021
Registratiedatum
14/12/2021
Reikwijdte
Gebaremiseerde werknemers
Onderwerp
Sociale programmatie
BS Bericht van neerlegging
22/12/2021
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
24/04/2022
Gepubliceerd in het B.St. van
31/05/2022
Keywords
LONEN, GESCHENKEN-, SPORT- EN CULTUURCHEQUES, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), RISICOGROEPEN, SYNDICALE VORMING, SYNDICALE PREMIE, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, REËLE LONEN, LOONSVERHOGINGEN, RISICOGROEPEN, SYNDICALE VORMING, SYNDICALE PREMIE, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, GESCHENKEN-, SPORT- EN CULTUURCHEQUES, HOSPITALISATIEVERZEKERING, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, SYNDICALE PREMIE
Tekst aangepast op
14/01/2022

Datum CAO
29/09/2003
Registratienr
72104
Geldig van
01/01/2002
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
15/03/2004
Registratiedatum
27/07/2004
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
12/08/2004
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
01/09/2004
Gepubliceerd in het B.St. van
20/10/2004
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, WINSTDEELNEMING/NIET-RECURRENT RESULTAATSGEBONDEN VOORDEEL-CAO 90, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN

Historiek
01/01/2021 31/12/2050 040101 Loonvoorwaarden (nieuwe statuten)
01/01/2016 31/12/2020 040101 Loonvoorwaarden - Nieuwe Statuten
01/01/2012 31/12/2015 040101 Loonvoorwaarden - Nieuwe Statuten
01/01/2002 31/12/2011 040101 Loonvoorwaarden - Nieuwe Statuten